PARLAMENTARNE VOLITVE 2011

Kandidat SEM-Si

VOLILNA ENOTA 3 (LJUBLJANA CENTER)

Gašper Petrač, okraj 1 in 2

 

5. novinarska konferenca

Dekriminalizacija konoplje v Sloveniji

 

»Globalna vojna proti drogam je spodletela, s pogubnimi posledicami za posameznike in družbe po svetu. Petdeset let po sprejemu konvencije o mamilih in 40 let po tem, ko je predsednik Nixon sprožil vladno vojno proti drogam, so nujno potrebne temeljite reforme politik nacionalnega in globalnega nadzora nad drogami.«

Te besede so zapisane na samem začetku poročila Svetovne komisije za politiko do mamil, ki je bilo izdano junija letos. V nadaljevanju poročilo vladam poda temeljna načela in priporočila, po katerih naj se v skladu s spoštovanjem človekovih pravic med drugim zavzemajo za:

  1. konec kriminalizacije, marginalizacije in stigmatizacije uporabnikov drog;
  2. vzpodbujanje legalnega reguliranja drog, ki manjša moč organiziranega kriminala ter skrbi za zdravje in varnost svojih državljanov;
  3. nudenje zdravstvenih in raznovrstnih terapevtskih storitev tistim, ki potrebujejo pomoč, in sicer na načine, ki so se že izkazali za uspešne;
  4. preprečevanje zlorabe drog z izobraževanjem o tej tematiki na podlagi verodostojnih podatkov, ne pa z neučinkovitimi slogani, kot je »Reci ne drogam!«.

Povezava na poročilo: http://www.globalcommissionondrugs.org/Report

Ne samo Združeni narodi, Evropski parlament je že januarja 2010 organiziral javno zaslišanje in institucijam v EU priporoča, naj spodbujajo iniciative državljanov, ki se zavzemajo za produkcijo in distribucijo količine kanabisa, potrebne za njihovo osebno uporabo, s čimer se zmanjša škoda zaradi odvisnosti uporabnikov od črnega trga.
Povzeto po: http://www.encod.org/info/CONCLUSION-OF-THE-PUBLIC-HEARING.html

 

Zakaj je za začetek predstavitve v zvezi s konopljo, ki je rastlina, uporabna za številne in zelo različne namene, izbrano prav to?
Zato, ker pri gojenju konoplje prihaja do ogromnih težav ravno zaradi tega, ker je predstavljena in preganjana kot mamilo. Ker narava deluje po svojih načelih, se na njivi industrijske konoplje seveda zgodi, da kakšna od rastlin preseže zakonsko predpisano še dovoljeno vsebnost psihoaktivne sestavine THC, zaradi tega pa lahko kmetu zasežejo ves pridelek.

Delitev na industrijsko in indijsko konopljo je bila pravzaprav vzpostavljena na silo za namene boja proti prepovedanim drogam, v resnici pa gre za eno samo rastlino, ki pač vsebuje različne količine THC. Za industrijske namene so zato morali vzgojiti posebno vrsto konoplje s tako nizko vsebnostjo psihoaktivne snovi, da je to zadovoljilo predpisom, ki sledijo iz prej omenjene konvencije o mamilih iz leta 1961.
Konopljo so od nekdaj gojili za najrazličnejše namene. Uporabna je v industriji, prehrani in zdravstvu. Iz nje se izdeluje vse mogoče: gorivo, papir, tekstil, vrvi, izolacija, jedilno olje, moka, zdravila …
Na primer, v Avstriji uporablja iz konoplje narejeno zdravilo Dronabinol 7.000 pacientov, predpisuje ga 400 zdravnikov in zdravstvena zavarovalnica ga plačuje že 15 let. Tudi v Kaliforniji jo uporabljajo za zdravljenje, pacienti si do 27 rastlin lahko vzgojijo celo sami.
Ne samo, da je vsestransko uporabna, še gojiti jo je preprosto in raste izredno hitro – saj poznate rek »raste kot konoplja«. V Sloveniji imamo za gojenje konoplje dovolj prostora in primerne podnebne razmere. Z njo bi lahko slovensko tekstilno industrijo postavili nazaj na noge. Lahko bi vozili avte na biodizel iz konopljinih semen namesto na nafto. Izdelki iz konoplje lahko v veliki meri nadomestijo izdelke iz nafte.
Torej: ker je konoplja poleg splošne uporabnosti celo zdravilna, res ni razloga, da bi bila prepovedana. In da se to spremeni, ni treba spremeniti niti zakonodaje, ampak le Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog.
In nenazadnje – ko se konopljo spet postavi na mesto, ki ji pripada, to ljudem prinese nova delovna mesta, državi pa nove davke.

 

 

Povezave:

Prispevek na multimedijskem portalu RTV Slovenija:
http://www.rtvslo.si/svet/svetovna-vojna-proti-mamilom-je-propadla/258912

BEG PRED RESNICO – Zdravilo proti raku!
Konopljino olje je zdravilo, ki zdravi skoraj vse bolezni, tudi raka, brez stranskih učinkov.
http://vimeo.com/21295556

Leta 1941 je Henry Ford predstavil avto, ki je bil zgrajen iz konoplje.
http://www.skrivnosti-sveta.com/avtomobil-henrya-forda-ki-je-zgrajen-iz-konoplje/

V Kaliforniji imajo zakon, ki dovoljuje vsakemu pacientu, ki uživa marihuano na podlagi zdravniškega priporočila, da sam goji kanabis za svojo uporabo, lahko pa jo goji tudi za druge kanabisove paciente.
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1250635748/390

Konoplja je zakon – slovenski film:
http://www.youtube.com/watch?v=Ck_adty1J50&feature=player_embedded

Velika knjiga o konoplji:
http://www.gape.org/gapes/vkok/velikaknjigaokonoplji.htm

 

SEM-SI

 

<< nazaj na začetek

last update 22.11. 2011