ko se zbere gradivo - - je treba dobiti neko ustanovo ali zdravnika, katerega bo podprl zdravniški kolegij z njegovim predlogom, oziroma našim predlogom z njegovim podpisom. Potem pa nek oddelek iz MZ, mogoče IVZ o ta predlog lahko potrdi in ga podpiše minister - v najboljšem primeru. SIcer pa bi verjetno hkrati morali dati predlog za odstop iz konvencije v 1.točki 28. člena , in kar se nje tiče.

30 oziroma 15 let uporabe kot tradicionalne zdravline rastline v samozdravilne namene bi moral potrditi psihiater ali zdravnik, ki bi se strinjal s tem, da je vsako uživanje zdravilnega zelišča z namenom izboljšanja svojega stanja enako samozdravljenju. v tem smislu je tudi vsaka zasvojenost samoterapija, kot na primer zasvojenost s filmi, glasbo, knjigami, računalniki, kariero itd. a nekatere zasvojenosti so škodljive, na primer tiste, ki povzročajo telesno odvisnost ali ki so v prevelikih količinah nevarne za življenje, ali ki povzročajo znatno zmanjšanje duševnih in telesnih sposobnosti. konoplja pa ni nič od tega.

če se noben domač zdravnik ne bo  hotel izpostaviti in potrditi to enostavno dejstvo, bi bilo treba verjetno najti nekega tujega zdravnika in podobno vlogo nasloviti na neko eu komisijo.

Predlagatelj bi lahko bil nek pacient, ki bi hotel jemati konopljo v terapevtske namene, oziroma zdravnik, ki bi ga podprl, zdravniški kolegij , ki bi podprl zdravnika ter lekarno, ki bi bila pripravljena prevzemati medicinsko konopljo iz recimo Holandije in jo pod budnim očesom države preprodajati pacientu v Sloveniji.

tako so mi povedali na IVZ pred meseci, ko sem spraševal za soseda, ki je rakav bolnik. ampak on je star in se ne bo izpostavljal, ampak raje poskusil še druga alternativna zdravila, ki niso problematična.

za predlog neupoštevanja 1. odstavka 28. člena v konvenciji so vsi razlogi, v skladu s 74 členom. podatki o konoplji so namreč bili napačnim saj so govorili o nevarni drogi, ki zasvoji in škoduje telesu, ter nima nikakršnih terapevtskih učinkov. torej je bila to napaka, oziroma napačen podatek, kot vemo danes .

POZOR - V KONVENCIJI CELO PIŠE, DA V PRIMERU, ČE PRIDE DO SPREMEMBE DEJSTEV, KOT JE NA PRIMER TOČNO TO - NAMREČ RAZLIKA MED NEVARNOSTJO IN ZDRAVILNOSTJO - IN SE DRŽAVA NA TE SPREMEMBE NE ODZOVE, DA SE KASNEJE NE MORE VEČ UGOVARJATI - TOREJ ZDAJ SE LAHKO ŠE SPODBIJA TA ČLEN, ČE PA DRŽAVA KLJUB NAŠIM OPOZORILOM NE BO ZAKONOV USTREZNO SPREMENILA, ČEZ ČAS TEGA ČLENA NE BO VEČ MOGLA UPORABLJATI ZA IZSTOP IZ TEGA DELČKA POGODBE. - če prav razumem...

bodi


V mailu od 12.9. 2011 mi je g. Matjaž Kočar z MKGP odgovoril zelo odločno, da mojih pobud o prostem gojenju konoplje po balkonih in vrtičkih ne bodo mogli upoštevati.

Razlog: ker je konoplja še vedno na spisku prepovedanih drog.

g. Kočar pojasnjuje, da bi tovrstno gojenje v celoti onemogočilo nadzor in kontrolo pristojnih služb. Ker praktično ni botaničnih razlik, razen vsebnosti THC, ni moč ločiti obeh rastlin. To pa bi pomenilo odprtje vrat za »tiho« legalizacijo prepovedane droge. Zato MKGP ne bo posegalo v te vsebine.

 

Nadalje g. Kočar pravi, da so prav te vsebine v pristojnosti MZ – Ministrstva za zdravje. Če bo MZ umaknilo konopljo iz spiska prepovedanih drog, potem bo možna pridelava na način,kot ga predvidevate vi ( torej jaz- Ksenija).

---------

 

To so besede g. Kočar Matjaža. Ta mail sem si natisnila in ga imam pri sebi, nimam pa več shranjenega v računalniku. Če imate kakšen fax, ga lahko pošljem po faxu. Najprej sem namreč komunicirala z bivšim ministrom MKGP g. Dejanim Židanom. On mi je 7. septembra 2011 odgovoril, da so ravno danes (torej 7.9.2011) o konoplji govorili na kolegiju ministra. Tedaj je posamezne zadolžitve prevzel direktorat za varno hrano, nakar mi je predlagal, da nadalje komuniciram z generalnim direktorjem g. Matjažem Kočarjem.

V svojem mailu od 12.9.2011 mi je tudi pisal, da so na MKGP opravili revizijo obstoječe zakonodaje in obstoječih praks. Dejal je, da začenjajo s spremembo pravilnika, ki bo definiral industrijsko konopljo tudi kot živilo za ljudi.

Na MKGP se ne ukvarjajo s postopki registracije zdravilnih zelišč ipd. Za ta namen se moramo obrniti na MZ.

 

---

Tukaj je bilo potem najine komunikacije konec.

Upam, da uvidite, da se konoplje NE DA gojiti na vrtičku ali balkonu kot zelišče ali zelenjavo.

Kot sem že navedla, za gojenje industrijske konoplje moraš imeti STATUS KMETA, sejati na MINIMALNO 10 arih in OBVEZNO SPOMLADI PRIJAVITI kje se bo sejalo, koliko in kaj.

 

Lep dan,

Ksenija Kresnik Conič