Hi,
Ja, jest sem tud bral, pa ne vem kje, da je model obozeval jezike. Da si je zaradi tega tudi izmislil vse te fantazijske jezike, se precej trudil okoli tega itd., itd. Saj nic ne recem. Njegova knjiga oz. njegov svet je res nekaj enkratnega. Super. Ni mi zal, da sem bral to knjigo.
Jaz vrednost njegove knjige vidim nekje drugje. Ocitno ima knjiga neverjetno sposobnost vzbujanja domisljije. Vsi ti klubi strastnih fanov po celem svetu, ki proucujejo tolkienov svet, pa risejo zemljevide, se oblacijo kot ta bitja itd., itd. to samo dokazujejo. Namrec, ko ljudje vse to pocnejo se jim dogaja ravno tisto, kar jim sodobna civilizacija ne more dati. Kreativno domisljijo. Tisto staro dobro domisljijo, ki se je s prihodom racionalizma ob koncu srednjega veka dokoncno umaknila v naso podzavest. To je npr. tista domisljija, ki je v srednjem veku ustvarila bogat simbolizem zmajev, angelov, demonov, ostalih mitoloskih bitij, pa junakov, palckov, vilincev itd., itd.
V Tolkienovem svetu so vsa ta bitja potegnjena ven. Zgodba ima silno znacilnost sanj. Ko beres to knjigo je skoraj podobno kot bi sanjal v budni zavesti, ce se le zmores dovolj mocno vziveti v njegov neverjetno natancno in skrbno izdelan svet.
No, to je moja teorija, zakaj se je Tolkien toliko potrudil okoli vsesplosnega izdelovanja svojega sveta.
Poskrbel je naravnost za vse podrobnosti, da bi ja vsak najdel notri vse kar je potrebno. To je tudi ena od praks Zahodne tradicije ozivljanja npr. starih grskih bogov skozi stare grske bajke, kjer je avtenticnost tistega casa v praktikantovi domisljiji izredno pomembna. Namrec Zeus v svojem templju na Olimpu leta 500 pr. Kr. Oblecen v Muro design je prej oblak kot strela. Zal sama Tolkienova zgodba potem v svojih podrobnostih precej sepa.
Namrec, zgodba je prepolna cistega, navadnega, dolgcajt dualizma. Ta dualizem pa v sanjah ne obstaja. To potrjujejo vse svetovne religije v svojem izvornem znanju. Tudi starogrska, pa krscanstvo. Zal pa je Npr. sodobno katolisko krscanstvo tudi prepolno dualizma. Zato mene ta njegov svet ni prevec potegnil notri. Saj, cim sem padel notri, me je sam butnil ven. Zal.
Zato, se vedno trdim, da so hobiti navaden pis of sit.
Bom pa zdej malce spekuliral. Glede na to, da ima Tolkien svet toliko strastnih privrzencev po svetu, ki ga natancno preucujejo in stalno in stalno podozivljajo, pa milijoni so brali njegove knjige, pa filme posneli, si upam trditi, da njegov svet celo dejansko obstaja na Astralnem planu. In ce obstaja, lahko iz prve roke dozivimo vse te orke, vilince in ostale. Ok, tud hobite. Da pa lahko vstopimo v ta svet, pa nam lahko uspe samo izkustveno z uporabno domisljije skozi budne sanje.
Ce nam je dovolj samo branje je intelekt dovolj. Ce pa hocemo dejansko biti prisotni v Tolkien svetu, v vseh njegovih razseznostih kot sem opisal zgoraj, pa nam je v pomoc samo domisljija za kreacijo sveta in budno sanjanje za vstop v ta svet. Po moje je Tolkien to tudi pocel, ko je pisal knjigo, ceprav se morda tega sam niti ni zavedal. Ne vem.
Ta moj zadnji odstavek se slisi precej neverjetno, vendar vsak, ki ima kreativne izkusnje (izkustva, prakso itd., itd.) s sanjami, bo vedel kaj mislim in da je to mogoce. Tisti, ki so omejeni samo na branje in govorjenje ne bodo razumeli in bodo imeli o meni podobno mnenje kot jaz o hobitih
.
Hallo, Titud,
Morda je to zgoraj delno tudi odgovor tvojemu vprasanju, zakaj nam je umeten svet blizje kot iz izkusenj zgrajen. Ceprav se ne strinjam popolnoma s tabo. Mislim, da tvojo trditev knjiga Ime roze ne potrjuje. Si bral?
Naj recem, da je to naravnost odlicna knjiga. Do sedaj najboljsa knjiga kar sem jih bral. Res.
Lp
Jst