Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 7313 times)
A.
Ex Member

Gospodar prstanov
11.02.2002 at 17:14:10

oglejte si ga

uh kakšne scene, mislim da nebom zdržal 4 leta ter bom šel prebrat knjigo prej!

A.
Back to top

IP Logged

stasa
1
*

I love YaBB 1G - SP1!

Re: Gospodar prstanov
Reply #1 - 13.02.2002 at 14:16:33

Ravno danes sem prebrala do konca to knjigo.
Ne vem sploh kaj bi si mislila. Ves čas sem jo brala kot pravljico potem na koncu pa razni zemljevidi in pojasnila o jezikih in koledarjih kot, da bi vse bilo ZGODOVINSKO RES. In še toliko klubov ljubiteljev Gospodarja prstanov je po svetu. Ali verjamejo v današnjem času in že 60 let, da so zares obstajala vsa ta bitja (škrati, orki, vilinci...)?
Knjiga mi se ne zdi toliko dobra kot je osupljiv njen kult.
Back to top

IP Logged

Without_Brains
1
*

Gospodar Prstanov RULZ!!!

Slovenia
Reply #2 - 04.10.2002 at 10:55:25

WinkNi boljse knjige kot je Gospodar Prstanov!!!
Back to top

Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk,&&ash burzum-ishi krimpatul.&&&&En Prstan, ki vlada vsem, en Prstan, da vse najde,&&en Prstan, da vse vrne in jih v temo povrne.&&
WWW WWW  
IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #3 - 04.10.2002 at 12:44:12

NE VEM TOČNO, ZAKAJ BI MORAL ČAKATI, DA BI PREBRAL KNJIGO DO KONCA? JAZ SEM KNJIGO PREBRALA, PREDEN SEM SPLOH FILM VIDELA IN TO CELO, DO SREČNEGA KONCA.
SAJ OBSTAJA ENA DRUGA IZDAJA, STAREJŠA, KI NIMA PLATINICE ZELENE BARVE, SO PA VSI TRIJE DELI. SEM IMELA SREČO, DA SEM VSE SKUPAJ V KNJIŽNICI DOBILA. PA JIH NISEM PREBRALA AMPAK POŽRLA.

PA KAJ ČE JE SAM PRAVLICA. TUDI ODRASLI SI ZASLUŽIMO KDAJ KAKŠNO PRAVLICO. SAJ PO DRUGI STRANI, SE PA SPLOH NIMAM ZA ODRASLO.  

A KOGA ZANIMA, KAKŠEN JE KONEC? HE HE HE Grin
Back to top

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
Reply #4 - 04.10.2002 at 22:10:12

.......ja jz sem jo tud že prebrala........

.........knjiga vredna, da si jo preberete...........

............  sploh je navste nehal brat, dokler nav listkov zmanjkal...... Grin Grin Grin
Back to top

Your soul has WINGS.

IP Logged

Jst
Guest

Reply #5 - 01.11.2002 at 19:08:10

Hi,

Men je bla knjiga vsec samo do cca. 600 strani, ko so se zaceli spopadati s orki. In namesto, da bi to res bili neki resni nasprotniki, so kar pometali z njimi.

Pa se vse tiste magijske in ostale zadeve so tolk naivno napisane, da me zadeva ni ne vem kolk pritegnila.

Je pa res, kako izdelal je cel svet. To je naravnost odlicno. Kljub vsemu mi ni zal, da sem prebral to knjigo.

Je pa tako, da sem se odlocil, da ce bom kdaj zbral dovolj volje bom napisal tudi Gospodarja prstanov. Zgodba bo napisana iz stalisca skupine orkov, ki so bili konec koncev, Ok, vsaj nekateri med njimi, tudi zrtve.

Bo pa konec knjige tudi srecen, hehehe...

Lp
Back to top

IP Logged

lulika
Guest

Reply #6 - 04.11.2002 at 11:16:32

gledala sem prvi del filma in nimam nobene želje po tem, da bi šla brat knjigo. scene v filmu so res fantastične, naprimer tam, ko se tepejo s tistim jamskim trolom, pa pokrajine so enkratne, včasih me spominjajo na moje sprehode po okolišnjih hribih, pa ljudje so super opedenani...

vsebina je milorečeno brezvezna, klasičen dualističen holivudski šmorn. presenetljivo je, kolk je pisec res pravljično deželo skup sklamfov, de ma res pridih neke konkretne realnosti. sama zgodba je zlo zlo zlo v zraku, fašistično nepravična do takoimenovanega zla, ki zaradi avtorja sploh nikoli nima nobene šanse. zanimivo, da je avtor kljub svojim nepravičnim/neupravičenim posegom pripravljen po katoliško žrtvovat nekatere manj pomembne oz. mitične karakterje. fašist.

Smiley
Back to top

IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #7 - 04.11.2002 at 16:23:57

Meni osebno, je bila knjiga bolj všeč kot filem. Pa mislim, da je vedno tako, oz skoraj vedno. Zato pa me še ni minilo, da ne bi šla gledat še drugega dela.
Meni je bilo všeč. Če boš pa Jst, napisal knjigo s strani orkov, se pa koj postavim v vrsto, da jo preberem, pa upam, da se boš kaj kmalu lotil. he he he Wink
Back to top

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

IP Logged

Jst
Guest

Reply #8 - 05.11.2002 at 20:57:39

Lulika,

1. Tvoj nick name je ogaben (sory).

2. Se popolnoma strinjam s tabo. Model je fasist. Sem bral kritiko, da njegova bukva odraza duh casa. Namrec, ko jo je pisal je bil nacizem v porastu. Pol pa ubogi Orki nastradajo. Ma, kva majo oni veze s zidi in nacisti?

3. Jest osebno sem takoj za Hobit hate web site/club. Se javim za podpredsednika.
Gre za to, da pisatelj celo knjigo nekaj jamra o teh hobit, pa kaj jim bodo ti Orkih itd., itd., kot npr. jamra kaksen pravoveren kristjan o usmiljenju in ubostvu itd., itd. In na koncu tako zelo jamra, da namesto plemenitih custev vzbudi negativna custva v tebi. Simpl psiholoski pojav, ki ga je ta pisatelj cist zanemaril.

Pa v celi knjigi so od vseh opisanih bitij najbolj nesposobni ravno ti hobiti. In to dalec najbolj nesposobni.

Npr. ko morata hobita mimo straznega stolpa, jima to uspe sele, ko se Orki pobijejo med sabo. Kaksen kretenizem. Pa naj bi mel ta tip full domisljije. Hallo!!! Pa skoz mata neko sreco itd., itd. Ma, izi je tko pisat neko knjigo.
Sploh pa je sreca vrlina neumnih in nesposobnih.

Ce bi ta Tolkienov (al kako ze) svet res obstajal, bi Hobit land Orki ze zdavnaj zbrisali iz zemlje. Potem pa bi bili modeli se tolk neumni in nesposobni, da se gverile nebi znali organizirati. Po moje bi raje tarnali in cvilili vsi majhni in kosmati, kot kaksne miske neumne in cakali na svojo Tolkien (al kako ze) sreco.

Bedno.

Moj Gospodar prstanov bi bil malce bolj zivljenski.
Vse kar bi naredil bi bilo to, da bi v bistvu sreco dobrih malce bolj uravnotezil s smolo slabih. Po moje bi bilo cist dovolj, da bi knjiga precej pridobila na kvaliteti.

Ok, pa na koncu bi Orki in tisti njihov Saruman (al kako ze) itak lahko popusili, kot so tako ali tako. Ce pac ze glih morajo, da Holivud mirno spi.  Embarrassed Cry Undecided

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

EvaZh
Ex Member

Reply #9 - 05.11.2002 at 21:41:09

a_hero wrote on 05.11.2002 at 20:57:39:
Ce bi ta Tolkienov (al kako ze) svet res obstajal,
Bedno.
Moj Gospodar prstanov bi bil malce bolj zivljenski.

Drugač nism še nobene knjige Tolkien(ja, točn tko)-ove prebrala, ampak sem pa to prebrala, da so bli njegova ljubezen, oz. strast jeziki. Sestavljanje, izmišljevanje le-teh... itd... in njegove zgodbe, da so nastale samo zato, da je lahko ljudstvom dal te jezike za govort, da so slabi govorili grozno zveneče (oz. sploh nezveneče jezike), da so dobri govorili leše, prefinjenejše jezike... itd, da je potreboval življenjski prostor teh ljudstev zato, da boi jeziki pršli bol do izraza.. tko da, je čist možno, celo logično se zdi, da njegov stil pisateljevanja in zgodbovanja ni kaj posebnega. Je pa zato po mojem mnenju ful zanimivo in občudovanja vredno, kolk se je človek prematral za te svoje jezike, da jih je skupaj spravu, da jih je spreminjal skoz čas, kot bi bili naravni, pa da si je zanje izmislu zgodbo o izvoru... človk je res pridno delal okrog teh jezikov in to je men kar motivirajoče, da bi se sama česa tko zagreto lotila    Cheesy
Back to top

IP Logged

lulika
Guest

Reply #10 - 06.11.2002 at 12:14:08

ja, ja, ne mi rečt.... palčki govorijo škotsko, vilinci kraljevsko angleščino... eh, ni za govort...
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #11 - 06.11.2002 at 12:17:16

Ups, tle gre za pogrevanje  ene staro zadeve med jst-om pa titud-om, pri kateri jest gradim svet na  jezik/misli/intelektu, jst pa na izksustvu/praksi in iz njih izvedeni filozofiji. Če  tolkienov svet res zgrajen na jeziku in zarad jezika, pol se je res za vprašat, zakaj je bolj bran/obiskan kot pa v zgodbe preliti izkustveno mnogo prepričljivejši svetovi. Jest bi si upal trdit, da je tolkienov pač bolj preričjiv, avtenteničen, ker ni noben približek ali odsev nekega zunanjega resničnega sveta, ki bi ga moral jezik šele predelat in skoz svoje simbole naprej posredovat. Svet, skonsturiran skoz jezik, je v primerjavi izkustvenim svetom  res 'umeten', ampak nam je ravno zato bližji, bolj  domač. To je res en paradoks, ki bi se mu splačalo posvetit.
Back to top

IP Logged

EvaZh
Ex Member

Reply #12 - 06.11.2002 at 15:34:54

no, no... lulika
nikar tako
http://www.uib.no/People/hnohf/index.html
Wink
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #13 - 06.11.2002 at 16:45:43

Hi,

Ja, jest sem tud bral, pa ne vem kje, da je model obozeval jezike. Da si je zaradi tega tudi izmislil vse te fantazijske jezike, se precej trudil okoli tega itd., itd. Saj nic ne recem. Njegova knjiga oz. njegov svet je res nekaj enkratnega. Super. Ni mi zal, da sem bral to knjigo.

Jaz vrednost njegove knjige vidim nekje drugje. Ocitno ima knjiga neverjetno sposobnost vzbujanja domisljije. Vsi ti klubi strastnih fanov po celem svetu, ki proucujejo tolkienov svet, pa risejo zemljevide, se oblacijo kot ta bitja itd., itd. to samo dokazujejo. Namrec, ko ljudje vse to pocnejo se jim dogaja ravno tisto, kar jim sodobna civilizacija ne more dati. Kreativno domisljijo. Tisto staro dobro domisljijo, ki se je s prihodom racionalizma ob koncu srednjega veka dokoncno umaknila v naso podzavest. To je npr. tista domisljija, ki je v srednjem veku ustvarila bogat simbolizem zmajev, angelov, demonov,  ostalih mitoloskih bitij, pa junakov, palckov, vilincev itd., itd.
V Tolkienovem svetu so vsa ta bitja potegnjena ven. Zgodba ima silno znacilnost sanj. Ko beres to knjigo je skoraj podobno kot bi sanjal v budni zavesti, ce se le zmores dovolj mocno vziveti v njegov neverjetno natancno in skrbno izdelan svet.

No, to je moja teorija, zakaj se je Tolkien toliko potrudil okoli vsesplosnega izdelovanja svojega sveta.
Poskrbel je naravnost za vse podrobnosti, da bi ja vsak najdel notri vse kar je potrebno. To je tudi ena od praks Zahodne tradicije ozivljanja npr. starih grskih bogov skozi stare grske bajke, kjer je avtenticnost tistega casa v praktikantovi domisljiji izredno pomembna. Namrec Zeus v svojem templju na Olimpu leta 500 pr. Kr. Oblecen v Muro design je prej oblak kot strela. Zal sama Tolkienova zgodba potem v svojih podrobnostih precej sepa.
Namrec, zgodba je prepolna cistega, navadnega, dolgcajt dualizma. Ta dualizem pa v sanjah ne obstaja. To potrjujejo vse svetovne religije v svojem izvornem znanju. Tudi starogrska, pa krscanstvo. Zal pa je Npr. sodobno katolisko krscanstvo tudi prepolno dualizma. Zato mene ta njegov svet  ni prevec potegnil notri. Saj, cim sem padel notri, me je sam butnil ven. Zal.

Zato, se vedno trdim, da so hobiti navaden pis of sit.

Bom pa zdej malce spekuliral. Glede na to, da ima Tolkien svet toliko strastnih privrzencev po svetu, ki ga natancno preucujejo in stalno in stalno podozivljajo, pa milijoni so brali njegove knjige, pa filme posneli, si upam trditi, da njegov svet celo dejansko obstaja na Astralnem planu. In ce obstaja, lahko iz prve roke dozivimo vse te orke, vilince in ostale. Ok, tud hobite. Da pa lahko vstopimo v ta svet, pa nam lahko uspe samo izkustveno z uporabno domisljije skozi budne sanje.
Ce nam je dovolj samo branje je intelekt dovolj. Ce pa hocemo dejansko biti prisotni v Tolkien svetu, v vseh njegovih razseznostih kot sem opisal zgoraj, pa nam je v pomoc samo domisljija za kreacijo sveta in budno sanjanje za vstop v ta svet. Po moje je Tolkien to tudi pocel, ko je pisal knjigo, ceprav se morda tega sam niti ni zavedal. Ne vem.

Ta moj zadnji odstavek se slisi precej neverjetno, vendar vsak, ki ima kreativne izkusnje (izkustva, prakso itd., itd.) s sanjami, bo vedel kaj mislim in da je to mogoce. Tisti, ki so omejeni samo na branje in govorjenje ne bodo razumeli in bodo imeli o meni podobno mnenje kot jaz o hobitih   Tongue.

Hallo, Titud,
Morda je to zgoraj delno tudi odgovor tvojemu vprasanju, zakaj nam je umeten svet blizje kot iz izkusenj zgrajen. Ceprav se ne strinjam popolnoma s tabo. Mislim, da tvojo trditev knjiga Ime roze ne potrjuje. Si bral?
Naj recem, da je to naravnost odlicna knjiga. Do sedaj najboljsa knjiga kar sem jih bral. Res.

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #14 - 06.11.2002 at 18:00:13

Meni je Gospodar prstanov všeč, pa mislim da predvsem zato ker sem brala o Tolkienovem življenju in načrtu, kako je osnoval to deželo...najprej z jeziki, potem zemljevidi, legendami...knjiga pa je prišla na vrsto šele na koncu ...
http://www.drustvogil-galad.si/main.htm

V osnovni šoli sem jo prebrala, pa rekla, uf, kaka dolga pravljica, sam neke akcije pa ni notri, mi je bil Hobit ljubši....sem pa zadnjič gledala film (ene 4x) in me je spet potegnilo k knjigi....je kar zažarela, seveda je pravljica karikirana na dobro in slabo...ampak fantazijski svet s figurami, za katere sploh ne veš kje vse jih je pobiral...kako te ne bi prevzelo...
sem ga še sanjala dolgo, ampak ne preveč budno Smiley

Bo pa kmalu božična premiera drugega dela...bomo spet padli noter...
imamo srečo, da imamo kam, se mi zdi...premalo take domisljije, premalo sanjamo...
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Pages: 1 2