Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 14166 times)
Jst
Guest

Re: Kreacija ali Kreator
Reply #30 - 11.08.2002 at 13:03:57

Titud,

Vse trditve v zgornjem postu sem sproti podkrepil s konkretnimi primeri, da bi bila zadeva cim bolj razumljiva, saj se pogovarjamo o stvareh, ki so vsaj za mene zelo objektivne, pa vendar hkrati zelo podvrzene subjektivnemu. Tukaj konkretni primeri zagotovo imajo svojo tezo.
Vecino teh primerov sem moral brisati, ker je bil post predolg. Upam, da stvar sedaj ne deluje kaoticno ali cudno...

Titud said:
Kaj bi nekdanji mag/alkimist dons imel za 'čarat'

Kaj bi pa imel danes za carat neki  kristjan, jogi, pa budist, pa zen budist, pa mormon, pa jehovc, pa reikist, pa money tree feng shuist, pa prostozidar, pa new age man,  pa komunist…? Jest tukaj ne vidim razlike… Mislim, da si s tem vprasanjem pomesal namen obozevanja Boga s postopki obozevanja Boga.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #31 - 12.08.2002 at 15:45:47

Hvala za razlago, jst. Se mi mešajo psiho-postopki pa filozozofija, ki stoji odzad, zato  je prav, da si zadeve precizno razložu.

Ampak glede namena pa posotopkov oboževanja boga pa se po moje stvari mal res mal  zapletejo, ko se bog preseli vate. Tle sta psiha pa filozofija orodji za razkrivanje božansekega v nas samih. Sta orodje božje kreacije in božja kreatorja hkrat. Včasih zgleda,  kot da šele takrat ne bosta imela kaj za počet, ko bosta razkrinkala sama sebe. Mag je božje sile/energije imel za nekaj zunanjanjega, mi pa vemo, da s svojo kreaciojo kreiramo samega sebe. Šaman je bil daleč od tega spoznanja, hipno terapevt je pa tolk na začetku, da si iz tega spoznanja še ne upa filozofije zgradit. Po moje.  

Bom drugič več, zdaj sam tolk v zahvalo za tvoj trud.
Back to top

IP Logged

Thot
4

Reply #32 - 12.08.2002 at 16:57:12

Se opravičujem ker bom vprašal nekaj, kar ne sodi direktno temo, vendar se mi zdi da je tu pravi naslov zato:
Kaj je točno Alkimist-vem da je neke vrste mag, izvira iz Arabskih svetov, ...
Kaj in kako uporablja pa on svoje lastnosti, svoje čare. Zabodlo se mi je v oko, ker je Titud nekje spraševal, potem pa nisem zasledil odgovora.
Drugače pa čestitke na debati. Povejta še kaj, je ekstremno poučno in zanimivo.
LP
T.
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #33 - 12.08.2002 at 21:02:11

Hi Titud,

You said:
Mag je božje sile/energije imel za nekaj zunanjanjega,...

Tukaj se motis. Spomni se formule, ki sem ti jo navedel:
Mikrokosmos je enak Makrokosmosu. Po moje zato, ker sem napisal, da mag npr. deluje v Astralnem planu. Moras vedeti, da to pomeni lahko dejansko pot po svoji lastni psihi. Zato se zacetnikom tudi svetuje, da ko potujejo po Astralnih svetovih, naj ne mahajo z mecem po vsem kar jim tam zgoraj grozi, ker se zna zgoditi, da bodo prakticno "ubili" neko svojo lastno psihicno silo, morda custvo itd., itd., ki ga ne bi smeli.

V bistvu, da lahko delujes v Makrokosmosu je  po moje pravilno, da najprej spoznas Mikrokosmos.

Titud said:
Včasih zgleda,  kot da šele takrat ne bosta imela kaj za počet, ko bosta razkrinkala sama sebe.

Se strinjam. Bosta pac opravila svoje delo.

Hvala Thot. Me veseli, da se kdo bere Titud-Jst dialog. Drugace jest tudi zelo rad berem Tituda, ker se mi zdi, da vedno poskusa vse cim bolj utemeljiti in razumeti, pa ne kar zamahniti z roko... Govori pa Titud s tako drugacnim jezikom kot jaz, da ga moram vsaj 2x prebrat, pa se nisem vcasih siguren, da cist stekam... Smiley)).

Kar se pa Alkimije tice ima danes nekako isti sloves hokus-pokus variante kot Magija. Tezko ti kaj vec povem. Drugace pa, ce kje pise, da je Alkimist zmesal skupaj svinec in zelezo, pa se neke cudne kamne, pa je ven dobil zlato, tega ne jemlji prevec dobesedno. Raje poglej v slover simbolov, kaj vsak element posebej pomeni, pa bos dobil dosti boljso idejo o Alkimiji kot predhodnici danasnje kemije.

Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #34 - 12.08.2002 at 22:00:39

Kreacija ali kreator ?

Izvor tega vprašanja lahko razumemo šele takrat, ko razumemo sebe.

Pravzaprav to vprašanje izhaja iz naše dualnosti oz. ločenosti. Saj tudi sebe delimo na misleca in misel.
Vendar, dokler bomo stvari izkušali in delovali dualistično, to pomeni, da bosta misel in mislec ( kreator in kreacija ) ločena procesa, ne bomo stvari doživljali celostno, ampak vedno iz »egota«, ki z voljo odloča, kaj bi naj bilo in kaj ne. Želja pa je vedno dualistična in nas samo ločuje.

Dokler svoje delovanje delimo na izkušnjo in na osebo, ki izkuša, v bistvu samo nazadujemo.
Zato je potrebno preseči to dualnost in namesto zmedene osebe, postati celostna oseba.

Dualnost lahko presežemo takrat, ko se zavedamo, da je mislec (kreator), misel (kreacija) sama.

Verjamemo, da je mislec ločen od misli, ko ugotovimo, da smo pohlepni, nesrečni, grobi….Potem se odločimo, da se bomo spremenili. Mislec torej poskuša spremeniti svoje misli in se trudi, da bi postal drugačen. Toda ravno s tem trudom se oklepa lažnega prepričanja, da sta misel in mislec ločena procesa.
Vemo, da se z željo ne moremo spremeniti, ampak šele takrat, ko se zavemo sebe.

Če se poglobimo vase, lahko vidimo, da moj pohlep izvira ravno iz te osebe, ki se trudi, da bi se znebila pohlepa. Ta oseba je namreč pohlep sam.

Torej je to vprašanje »kreator ali kreacija« le odsev tega, kako razmišljamo in dokler se tega ne zavedamo, ne moremo ustvarjalno rešiti svojih problemov in se zavedati tega, kdo smo.

Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #35 - 12.08.2002 at 22:01:39

on Aug 2nd, 2002, 5:18pm, DolpHiN wrote:prepustili so se da drugi skrbijo za njih, da razmišljajo namesto njih... in kaj je ostalo ? PLEHKA LUPINA... so le ovitek brez vsebine, izgubili dostojanstvo, svoje lastno razmišljanje in same sebe...

le vegetirajo še... kot bilke, živijo v praznini...

gape wrote on 02.08.2002 at 18:24:25:
to je ego

Ja, to je ta ego, ki se trudi.
Bolj se trudi nekaj biti in deli sebe na višji in nižji jaz, bolj postaja »prazen« in lažen.
Le neka maska…..
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #36 - 13.08.2002 at 13:09:39

Quote:
Moras vedeti, da to pomeni lahko dejansko pot po svoji lastni psihi.

Jest to vem, sprašujem, če je on to vedu. Izrazoslovje, in simboli , ki jih pri izražanju teh psihičnih vsebin  uporablja mag, meni pač kaže na to, da se astralnega sveta ne zaveda kot svojega notranjega. Če se ga, pol pa po moje tako izraslovje uprablja zaradi tega, da bi povečal sugestibilnost nase in na druge. Ker priznat pa moraš, da je mag že svojo opravo in obredjem namenoma hotel povečat svojo sugestibilnost na (v tistih časih  v primerjavi z današnjimi) zelo za sugestijo dovzetent folk in z njo naredit svoje izredne sposbnosti  za nadnaravne, čarobne, magične.

Danes bi se  izrazi kot fizični plan, astralni in mentalni svetovi skupaj z njihovimi silami in energijami dali prevest v čisto psihološke in fizikalne termine, ki bi sami po seb naredili ostrejšo ločnico med zunanjimi in notranjimi svetovi. Ne bi pa seveda učinkovali tako sugestibilno.  Ločevanje med silami notranjega in zunanjega sveta ponovno nekako 'umetno' ustvarjajo novodobni duhovneži, bio-zdravilci in razni terapevti, pri čemer gre deloma res za izgrajevanje (ozaveščanje) ene filozfije, ki mora stat za njihovim polčetjem in s pomočjo katere se ohranja pregled in nadzor nad silami, s  katerimi se te 'energije organizirajo, vodijo in prenašajo'. Včasih se mi pa zdi, da je ta filozofija bolj del obredja, ki povečuje susgestivno moč ( tako nad sabo kot pa nad drugimi)  kot pa orodje, s pomočjo katerega  bi res 'upravljal' s kakšnimi nevidnimi silami in energijami. A ne bi blo boljš priznat, da je tud seugestija vsaj del teh energij, če ne pri večini današnjih 'magov' že tud vsa?

Zdaj sva šla že v najmanj tretji krog tud terminološkega približevanja, ampak se tud men zdi da se splača. Me prav zanima, al  se bova tud filozofsko  še na kakšni točki srečala.

Uživam s tabo, toth.

Quote:
Dualnost lahko presežemo takrat, ko se zavedamo, da je mislec (kreator), misel (kreacija) sama

Tega zavedanja si jest sicer (še) ne znam predstavljat. Robi, a to pomen ustavit konje, kot bi si jih zvezdica želela?

Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #37 - 13.08.2002 at 22:42:22

Hallo,

Titud wrote:
...meni pač kaže na to, da se astralnega sveta ne zaveda kot svojega notranjega.

Da pa si je Magija olajsala delo, je vse sile personificirala. Pri svojem opisu jim je dala osebnost. Saj ce govorimo o zivem bitju lahko, sploh ce pri tem v izobilju uporabljamo simboliko, pridemo do povsem drugacnih zakljuckov kot obratno. Zato si sploh starih verskih tekstov nikoli ne smemo predstavljati dobesedno. Pri tem pa je uporabljala tudi zakon analogije.

Ta simbolicna personifikacija psihicnih sil je po moje glavni razlog za tvoje zgornje misljenje. Danes si racionalni um ziva bitja, npr. samoroga, ki zivi v gozdu, res tezko predstavlja kot psihicno silo tudi znotraj cloveka.

Titud wrote:
...priznat pa moraš, da je mag že svojo opravo in obredjem namenoma hotel povečat svojo sugestibilnost ...

Imas popolnoma prav, vendar ne z namenom, da bi ljudi sokirala v smislu Davida Cooperfielda, temvec z namenom, da ljudi "pripravi" oz. "odpre". Moras vedeti, da simboli niso neki bau bau. V kriz je npr. vtisnjeno celotno znanje krscanstva. Kako sem ze razlozil, ko sem govoril o bogovih. In ta kriz deluje podobno kot npr. poldragi kamen. Je kanal "energije" iz npr. Astralnega v Fizicni plan. Le programirati ga moras.

Tukaj so ga npr. protestanti, s tem ko so njihove cerkve povsem gole, naredili hudo napako. RKC se tega s svojimi bogatimi obredi in ceremonijami zaveda v izobilju.

In ko si danes neki nadebudni duhovnezi tetovirajo vse zivo po telesu, od krizov, do nekih demonov itd., itd... Ne vem, ampak jest tega ne bi pocel kar tako lahkomiselno. Nikoli ne ves...

Titud wrote:
...se mi pa zdi, da je ta filozofija bolj del obredja, ki povečuje susgestivno moč...

Kar se tice filozofije moram reci, da mora vedno slediti neki praksi in ne obratno. Filozofija kot taka je v bistvu navodilo za neko prakso. Vcasih si najprej postal mojster prakse in ko si svojo prakso popisal je nastala izvrstna filozofska knjiga.

Danes lahko beres v Delu, kako je neki svetovno znani filozof v svoji knjigi povsem negiral zakljucke iz predhodne knjige. Mojstru praktiku se to tezko zgodi...

Titud said:
A ne bi blo boljš priznat, da je tud seugestija vsaj del teh energij, če ne pri večini današnjih 'magov' že tud vsa?  

Jest mislim, da sugestija ni energija, temvec postopek.
Ce neka duhovnost temelji zgolj na sugestiji je to bolj revna duhovnost. Jest poznam Magijo zelo dobro, pa moram reci, da nimas prav.

Naj ti povem, da je danes nekemu praktikantu Magije strogo prepovedano demonstrirati svoje magijske moci ljudem. Lahko mi verjames, da se tega tudi strogo drzijo.

Naj ponovim, da je to duhovna disciplina kot krscanstvo, pa budizem, zen budizem, hinduizem itd., itd. Le njeni postopki obozevanja "Boga" so drugacni. To je vsa razlika. Namen je popolnoma enak. To bom ocitno moral ponoviti se dostikrat.

Robi:
Dualnost lahko presežemo takrat, ko se zavedamo, da je mislec (kreator), misel (kreacija) sama

Tocno to. V tebi se najprej vzbudi misel. Misel vzbudi custvo. Custvo je gonilna sila dejanja.

Banalen primer:
Ce dobis idejo, da je tvoj sosed kreten, tej misli sledi custvo sovrastva do soseda. In ker ga ti sovrazis mu bos, ko bo na morju, namenoma zazgal hiso.

Kreator odraza svojo kreacijo oz. Kreacija odraza kreatorja. Z drugimi besedami: tvoja psiha je kot pozgana hisa, oz. ti si kot pozgana hisa.

To je npr. majcken primer kako v Magiji deluje zakon analogije in simbolike.

Ko beremo, da je npr. Kirka spremenila tiste grke v svinje, si tega ne smemo predstavljati dobesedno.

Da grem dalje...
Popolnoma ista sila odraza tvoje mentalno stanje, custveno stanje in sosedovo pozgano hiso/oz. fizicno stanje. Le njena manifestacija v razlicnih planih je drugacna, pa s tem tudi njen opis oz. simbolika.

Vendar, to silo lahko popolnoma dojames le, ko zdruzis vse tri plane skupaj in ne, ko proucujes vsakega posebej.

Tukaj je Magija dalec pred ostalimi religijami. To ji daje tudi tisto silno moc vplivanja na Fizicni plan, ki je v drugih duhovnih vescinah odsoten, ker se tega razumevanja izlivanja Zivljenja v Fizicni plan pac ne zavedajo v celoti.

Lp

Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #38 - 13.08.2002 at 23:28:42

ma ja use je u bistvu eno in isto, samo na različnih nivojih je ... za kreacijo najdeš na nekem nivoju kreatorja ... akcija - reakcija ... v bistvu sta osnovna nivoja 2, ta pa se delita na podnivoje ... vedno na 2 ???
in še ta 2 na 2, in ti spet vsak na 2 ... nivoje / plane / ... mormo nujno skrekat očitno, vsaka stvar (kreacija) se odseva na ostalih nivojih, ima svojega kreatorja na višjem nivoju ... vse je ENO.
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #39 - 14.08.2002 at 11:28:32

Quote:
Kar se tice filozofije moram reci, da mora vedno slediti neki praksi in ne obratno. Filozofija kot taka je v bistvu navodilo za neko prakso. Vcasih si najprej postal mojster prakse in ko si svojo prakso popisal je nastala izvrstna filozofska knjiga.

Btw, ko smo že pri filozofiji, a poznaš enega srednjeveškega filozofa Kuzanskega. En moj znanec je pred kratkim doktoriral iz enih njegovih tez, pa se  doslej nisem lotit brat niti ta streaga filozofa niti ta mladega, ker bi prej rad  zaštekal duha tistega časa. Glede tega, da  filozofija sledi/izahja iz neke parkse in je  s tem hkrati  navodilo  neko prakso, kaj svetuješ: naj se kar lotim brat, pa bom potem po potrebi s proučevanjem prakse  mašil luknje v razumevanju al pa naj z njegovo filozijo skušam pokrit luknje, ki jih mam v poznavnju prakse. S prakso ne mislim zgodovinske obdelave, ker ta po moje  z interpretacijo siromaši duha časa. S prakso mislim na pojavne oblike, skozi katere sta se duh dobe in psiha posameznika odražala v času in prostoru takem kot kot je bil tedaj. Skratka, jst, kako si ti pr seb razčistu pojme okrog tega dojemanja duha časa, na kakšen način si se lotil študija, kolk znanje pa   spoznanja uspeš vkomponirat v svojo osebno rast pa ozaveščanje svojih notranijih svetov vizavi zunanjim?      
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #40 - 14.08.2002 at 11:38:56

Titud, Kuzanskega je dobro nadgradil Giordano Bruno, fino branje, je pa filzofska izdala zbornik posvečen njemu. Filozofska smetana napisala prevode, povzetke, ....
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #41 - 14.08.2002 at 11:57:58

Glej,  edi,   kuzanskega sem po tvoji zaslugi zasledu tud v moorovi negi duše. Ga je ta postavu en širši duhoven koncept skupaj z unim zdravilcem   paracecelsiousom al kaj, ko je opredeljeval tedanje pojmovanje odnosa med dušo in telesom. Me je zadeva facinirirala, pa je nisem hotu zbanalizirat s tem, da bi šel kuzanskega znanstevno razčlenjevat prek mojga znanaca. Se mi je že prej dostkrat zgodlo, da sem z analiziranjem vse ta lepš zgubu. Se še bolj bojim zdaj, po tem kar si mi zgoraj povedal, da so se na filo faksu z vso silo spravli pa z raciom njegovo duhovno zapuščino na prafaktorje razstavli pa po enih modnih trendih nazaj vkup dali. Bom pa vseeno pogledal, kaj je iz tega ratala,  saj morda pa to rabm ravno zato, ker se temu  se že ene pol leta tolk nenormalno izogibam. Zato še enkart  hvala za podatke, bom sporoču vstise.
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #42 - 14.08.2002 at 12:05:53

Pozabu sem povedat, da so se ga lotili iz ROMANTIČNEGA vidika, precej ne-kritično in s prevodi, ki jih ni nikjer.

Sej najbrž tudi veš, da sta dve struji na filo faksu.
Ena ki je nagnjena bolj na našo stran in druga, ki jo deloma tukaj predstavlja OLDI.

Tko kot sta bla v stari grčiji (no pomagaj mi...) Grin
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #43 - 14.08.2002 at 12:32:51

A uni, ki so dali sokratu strup za popit, ker jim je mladino zavajal? So  se na filu faksu tko globok zaplezal?  

Kar se romantike v enemu pomenu pedenanja muhavosti duše tiče, bi jo tud sam rad pri kuzanskem najdu. Po moje se ga bo treba res lotit v originalu brat, ker se po moje   moderne predstave o njegovi  romantki iz bolj kvazidušnih virov napajajo...
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #44 - 14.08.2002 at 23:16:08

Hi,

Titud, moram priznati, da nisem se nikoli slisal za Kuzanskega. Sploh moram priznati, da sem v neki fazi, ko si vsaj teoreticno ne sirim obzorja z branjem novih knjig in novih avtorjev, ceprav zeljno iscem informacije in vse kar se mi zdi pomembno ali zanimivo shranim. Pa ce gre samo za majhno vrstico v Delu...

Bom precekiral Kuzanskega. Bi bilo zanimiv, da ga preberemo vsak zase, pa potem izmenjamo mnenje.
Vsaj upam, da bom utegnil.

Titud said:
Skratka, jst, kako si ti pr seb razčistu pojme okrog tega dojemanja duha časa, na kakšen način si se lotil študija, kolk znanje pa   spoznanja uspeš vkomponirat v svojo osebno rast pa ozaveščanje svojih notranijih svetov vizavi zunanjim?

Dej mi kaksen dan ali dva za malce razmislit, kako naj ti odgovorim, ker mam s tem nekako slabe izkusnje...

Kar se filozofije kot navodila za neko prakso tice poisci predvsem sodobne avtorje, ki priznavajo moc tradicije, vendar hkrati vedo, da se vrednost tradicije meri po njeni sposobnosti absorbcije novih idej in duha sodobnega casa. Jaz vedno gledam, da so ti avtorji predvsem tudi preverjeno vredni praktiki.

Marko Pogacnik je zagotovo eden najbolj znanih. On ima izdelan lasten celovit sistem prakse in na njeni podlagi izdelano filozofijo.

Na podlagi tega jaz srednjeveske avtorje samo berem kot predvsem kot vir novih idej oz. teoreticnega znanja. Nikoli pa ne sledim njihovim postopkom, ker so konec koncev le prilagojeni duhu srednjega veka, oz. casu, ko so ziveli. Danes pa zivimo v kaj jest vem kaksnem veku. Morda sodobnem...

Lp
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4