Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 11
(Read 48950 times)
Samson
Guest

Re: Cerkev v šoli?
Reply #45 - 25.07.2002 at 20:22:38

Miro: Cerkev v javni šoli nima kaj iskati. Če želi cerkev poučevati verouk, naj to počne v svojih prostorih in na svoje stroške.
...............
Samson: Poglej, Miro, kako površno bereš. Saj nisem rekel, da naj gre Cerkev v javne šole, četudi jim to ne bi škodovalo. Rekel sem le, da bi bilo potrebno v šole uvesti "predmet, ki bi obravnaval, kaj dejansko RKC je, kaj uči, v čem je bistvo njenega nauka, in kaj vse človeštvo s tem pridobi, oziroma izgubi, če Cerkve ne bi bilo. Če bi se tega v šoli učili, mislim, da bi se večina od nastopajočih mnogokdaj raje ugriznila v jezik, kot pa širila toliko zmot in ponaredkov o instituciji RKC in o njenem plemenitem učenju." In ko sem to pisal, sem imel v mislih predvsem tebe in tebi podobne (pa ne mislim s tem, da ste kaj slabši, da ne bo pomote! ali celo zgražanja!) ki vas ni v Sloveniji niti en promile. Verstva daljnjega vzhoda so sicer tudi zanimiva, toda šola mora biti aktualna, pa jih zato ne gre tlačiti v naše šole. To bi gotovo bil nesmisel. RKC pa - saj kje smo pa sploh dobili svojo kulturo, svojo samobitnost, svoj jezik, svojo zares visoko omiko, če ne v sožitju in s pomočjo RKC. Zberi se, Miro, lepo prosim!

Nikjer nisem uporabil ne izraz uvesti Cerkev v šole, ne besede verouk v šolah. To si ti kar lepo ponaredil in obesil meni, česar sploh nisem govoril. Verjetno posledica nezadostnega poznavanja RKC in njenega učenja.

Kot vidiš, ne postavljam v šole Cerkve, ampak predlagam le predmet, ki bi tudi tebi pomagal, da bi se o Cerkvi končno lahko pogovarjal, ne da bi pri tem vedno znova kazal, da je v resnici sploh ne poznaš.

Lep pozdrav in vesel večer ti želim, kakor tudi vsem ostalim!

Samson

Back to top

IP Logged

Miro
Ex Member

Reply #46 - 25.07.2002 at 20:59:55

Samson,

žal mi je, ampak površno bereš ti, ne jaz.

Odgovoril sem na vprašanje, ki ga je postavil(a) JustMe na prvi strani topica.

Torej se moj prispevek ni nanašal na tvoje pisanje. Ničesar ti nisem obesil ali karkoli drugega, ker se sploh nisem ukvarjal s tvojimi teksti glede tega vprašanja.

Back to top

IP Logged

Samson
Guest

Reply #47 - 25.07.2002 at 21:12:29

Se opravičujem, Miro!

Pozdrav!
Back to top

IP Logged

Heretik
1
*

Smartno ob Paki ali Ljubljana
Reply #48 - 26.07.2002 at 13:20:19

Jaz mislim, da je že dovolj težko biti otrok, najstnik, pubertetnik, brez tega, da ti po šoli grejo pri verouku kazat Nemi krik Angry (moja izkušnja in ena prvih odločilnih stvari, ki je pripomogla, da sem se religiozno vsaj malo osamosvojil).
K verouku sem hodil po želji mame in babice, ki sta me poleg tega spodbujali tudi, da sem opravil vse zakramente, še preden sem sploh vedel, zakaj sploh gre. Moja izkušnja takrat je bila, da je to samo dodatna sitnost, ki bi se jo prav z veseljem znebil iz svojega urnika (kar mi je seveda povzročalo občutke sramu in krivde, zaradi dodelanega postopka pranja možganov) in je verjetno dosegla prav nasprotni učinek od želenega.
Mislim, da je v interesu RKC, da verouka ne sili v šole, ker s tem samo spodbuja bodoče nezadovoljstvo prisiljenih. Trenutno lahko vsakdo, ki to želi, obiskuje verouk, kar je dober znak za versko svobodo pri nas. Takšni ljudje so tudi zainteresirani in ne kvarijo doživetja tistim, ki jih stvar resnično zanima.
Moje skromno mnenje je, da bi morala biti verska vzgoja vseh oblik in smeri prepuščena staršem in da poštena religiozna organizacija ne bo sprejemala (s krstom in podobnimi rituali) nikogar, ki ni polnoleten ali vsaj deloma sposoben odločanja v tej smeri.
Verouk v šolah ni potreben (ker je organiziran po farah), je škodljiv (ker bi vsiljeval vrednote in pral možgane) in ni v interesu same religije, ker s prisilo odganja tiste, ki bi morda sprejeli nauk, če bi bil podan brez nasilja.
Mejte se radi
Back to top

IP Logged

Oldio
5

I love YaBB 1G - SP1!

Kranj
Reply #49 - 29.07.2002 at 08:16:51

Heretik - ostal si na pol poti.
Malčke kot nepopisan papir onesnažujejo z vsem mogočim in minimalno kar bi morali prepovedati je verouk do konca osemletke. O svobodi izbite pri 6 letniku namreč niti slučajno ne moreš govoriti - gre za posiljevanje oz. indoktrinacijo.
Back to top

Sreče ne more dati človeku ne država, ne partija, ne religija, samo ljudje imamo to moč.

IP Logged

ORKA
1
*

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #50 - 29.07.2002 at 17:22:32

JustMe:
»a je kdo bral Mirdadovo knjigo (sj mislm da je tko naslov)
tm kao Jezus govori nekaj v smislu razcepi les in obrni kamen in najdel me boš (cerkve so pač iz lesa in kamna)«

Hja, jaz  to razumem bolj v smislu, da Boga itak nosiš v svojem srcu…zato Bog ne potrebuje nobenih templjev ali oltarjev ali pa razkošnih Cerkev, da bi mu izkazali svojo vero…pač je vsepovsod…

Back to top

IP Logged

EAGLE-1
1
*

Če želiš videti, moraš
gledati s srcem.

Reply #51 - 29.07.2002 at 19:52:04

Ja Orka, saj to je rekel tudi Sv. Avguštin!
Sicer je pa stvar taka, da RKC dejansko nima interesa uvesti v šole verouka v smislu kateheze, ampak samo nauk o VSEH verstvih ("kaj več bi bilo zelo narobe in nepravično (Rode - Stati inu obstati"). To naj bi poučevali seveda teologi ne pa matematiki, fiziki, marksisti Grin itd. Tudi strah pred temi teologi je odveč, kajti poznam večino študentov TeoF in vsaj dobra tretjina jih je..verjeli ali ne - institucionalno neverna Shocked!
Osebnopa menim, da se Cerkev (občestvo vernih) uporablja kot rdečo zastavico, s katero vladarji pomahajo pred ljudstvom (volilci) in pred katerimi se potem rdeče stori...think Roll Eyes!
Back to top

IP Logged

Miro
Ex Member

Reply #52 - 29.07.2002 at 20:09:33

Quote:
To naj bi poučevali seveda teologi ne pa matematiki, fiziki, marksisti  itd. Tudi strah pred temi teologi je odveč, kajti poznam večino študentov TeoF in vsaj dobra tretjina jih je..verjeli ali ne - institucionalno neverna !  

Osebno menim, da bi bili marksisti zelo v redu, saj religijo spremljalo s kritične distance. Obenem pa niso, kot se splošno misli, kakšni vulgarni materialisti.

Tudi  s stališča fizike in matematike bi se dalo marsikaj preučiti - klikni spodnji link!

http://ai.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/bio.htm

Krščanski teologi, institucionalno verni ali neverni, bi zadevo poučevali pač iz svojega zornega kota. Za realno osvetlitev materije pa si je stvari treba ogledati iz najrazličnejših zornih kotov - tudi če se z njimi ne strinjamo. Važno, da vemo.

Back to top

IP Logged

EAGLE-1
1
*

Če želiš videti, moraš
gledati s srcem.

Reply #53 - 29.07.2002 at 20:11:23

Kar se tiče fizike in matematike toplo priporočam branje Blaisea Pascala!
Back to top

IP Logged

Miro
Ex Member

Reply #54 - 30.07.2002 at 00:11:18

1
1 1
1 2 1
1 3 3 1
1 4 6 4 1
1 5 10 10 5 1
1 6 15 20 15 6 1

Eagle, kaj je to?
Back to top

IP Logged

EAGLE-1
1
*

Če želiš videti, moraš
gledati s srcem.

Reply #55 - 30.07.2002 at 07:53:25

Miro: Marksisti, da so vredu...kritična distanca!!!???!!!? Ko pravijo, da je religija opij za ljudstvo? Kaj pa če jaz rečem,  da je tehnicizem opij za ljudstvo, ker ne priznava osnovnih človekovih razsežnosti kot sta duhovna in duševna? K temu seveda ne pripomore niti trenutno zastopani dialektilčni materializem zato tako pač ne bo šlo, se ti ne zdi?
Back to top

IP Logged

Brdo Thodol
Guest

Reply #56 - 30.07.2002 at 09:23:39

EAGLE-1 wrote on 30.07.2002 at 07:53:25:
Kaj pa če jaz rečem,  da je tehnicizem opij za ljudstvo, ker ne priznava osnovnih človekovih razsežnosti kot sta duhovna in duševna?  

Seveda lahko rečeš, da je "tehnicizem opij za ljudstvo ..."  vendar se z omenjanjem "osnovne človekove razsežnosti",  tudi sam poslužuješ tehnicistične terminologije in ko osnovne človekove razsežnosti nato še razdeliš na duševne in duhovne, se ponovno poslužuješ metod tehnicizma, konkretno deljenja, grupiranja  in preštevanja. Pojmi razsežnosti, deljenja, grupiranja, štetja, celo jezika, ki ga pri tem uporabljaš, vsi spadajo v domeno tehnicizma.

Ločevanje sveta na tehnični in netehnični, morda  duhovni del, z namenom, da bi se enega otresli, je podobno brezupno, pa tudi nesmiselno, kot bi bilo nesmiselno ločevanje kovanca na dve strani (cifra, mož) z namenom, da bi se ene strani, naprimer cifre, lahko potem, ko smo jo identificirali in označili, znebili, drugo stran, moža,  pa razglasili za edino  ... obe strani sta enakovredno in neločljivo del iste celote, pa četudi dajemo enkrat prednost eni, drugič pa drugi in če nam je to všeč ali ne.

Back to top

IP Logged

Miro
Ex Member

Reply #57 - 30.07.2002 at 10:40:19

Eagle, napisal sem:

Quote:
Za realno osvetlitev materije pa si je stvari treba ogledati iz najrazličnejših zornih kotov - tudi če se z njimi ne strinjamo. Važno, da vemo.

Ti bi pa samo z enega zornega kota. Tistega, ki ti usteza.

Ja, zakaj mi pa na vprašanje nisi odgovoril? ???
Back to top

IP Logged

EAGLE-1
1
*

Če želiš videti, moraš
gledati s srcem.

Reply #58 - 30.07.2002 at 11:14:03

Miro, meni ustreza čimveč zornih kotov. Kar pa se seveda ta hip v šoli ne dogaja, ko je podana ena in edina resnica!

Dokler se tule ne boste zresnili in začeli brati še kaj drugega kot Kapital je vse skupaj ena velika zguba časa. Ni kej, polstoletnja indoktrinacije je naredilo svoje  Lips Sealed
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #59 - 30.07.2002 at 11:23:17

???
zdej nas bo pa že kr usak določal da smo (nekateri)indoktrinirani
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 11