Ma, ja… Saj tu se več ali manj zaštekamo vsi. Se mi zdi, da je to tudi najtežji korak. Slišati v sebi tisto pravo. In ločiti to od svojih vzorcev in svojega ega… Baje se to res da najti v tišini... Ko si samo sam s seboj... Ko samo prisluškuješ samemu sebi…
Jaz poskušam to narediti nekako tako, da razmišljam o tem, kaj mi je zares pomembno. Ko se znajdem v neki situaciji, recimo, poskušam slišati samo sebe – kako bi zdajle odreagirala? In potem se vprašam, zakaj bi tako odreagirala? Je to res ljubezen? Je to res sprejemanje? Je to res odpuščanje? Je to res pot, po kateri želim stopati? Je to res tista osmica, ki jo uči Kristus – ljubiti drugega kakor sebe in ljubiti sebe, kakor drugega? Če bi bila moja reakcija takšna, potem tako tudi odreagiram. Če bi bila moja reakcija drugačna, potem seveda nadaljujem z razglabljanjem. Najprej – zakaj drugačna reakcija. Zakaj spet ego? In potem se vprašam – kako pa želim odreagirati? Seveda - z ljubeznijo. S sprejemanjem. Z odpuščanjem. Pri tem je način, kako želim odreagirati, odvisen tudi od situacije, v kateri se znajdem in od ljudi, ki se znajdejo skupaj z mano v tisti situaciji. Postavljanje mej. In potem, če seveda časovni zamik le ni predolg, poskusim tako, kot si res želim, tudi odreagirati. Seveda ne uspem vedno. In če ne uspem, potem si rečem: OK, še en zgrešen poskus. Se opravičim, če sem nekoga nehote prizadela. In - let's try again next time…
Nekako tako. Ni lahko. In malo (ali pa precej) sem zafilozofirala…
Niti ne vem, če sem sploh zadela tisto, kjer si se zaštekala ti?
m.