Uf, MIND… Bom poskusila odgovoriti na vsa tale tvoja vprašanja tako, kot vidim odgovore jaz… Mi je pa težko odgovarjati kar tako nekaj na splošno, pa še celo paleto različnih vprašanj si natrosil… OK, vseeno – poskusim…
mind wrote on 22.09.2002 at 18:15:14:Problem se torej pojavi v PREPOZNAVANJU vzorcev.
Vendar, KAKO prepoznati slab vzorec, ga ozavestit, ga v koncni fazi zamenjat ?
Slab vzorec po mojem mnenju prepoznaš tako, da se«poslušaš«, kako neko dejanje nekoga odzvanja v tebi. Če v tebi izzove kakršnokoli negativno čustvo (odpor, strah, jezo, agresijo, gnus, gnev, bes, sovraštvo…), potem je to vsekakor nekaj, kar ti očitno ne odgovarja. Je res? Torej je to vzorec, ki ga želiš zapisati na novo.
mind wrote on 22.09.2002 at 18:15:14:Ali je merilo tvoja "splosna" osebnostna rast ? (v smislu, nekdo, ki o sebi sploh ne premisljuje, bo verjetno tak vzorec tezje prepoznal)
Torej kot je Amstel dejala ODLOCITEV in delo na sebi.
Hja, tukajle bi te jaz lahko vprašala – kaj pomeni zate razmišljati o sebi? Zame recimo to pomeni, da poskusim začutiti, kakšno reakcijo vzbudi v meni določeno dejanje. In potem, ko sama sebe začutim, kako nekaj odzvanja v meni in še posebej, če je to kakšen odpor, recimo, ali strah, poskusim razmisliti, od kje in zakaj. Odgovor vedno iščem v preteklosti, predvsem se poskusim vrniti v otroštvo.
mind wrote on 22.09.2002 at 18:15:14:Ali pa je merilo tudi partner ? Ali ji bo pomagal PREPOZNATI ta vzorec.
Ne, partner ji ne more pomagati prepoznati vzorca. Vzorec lahko prepozna samo ona. Partner pa ji je ogledalo, kar pomeni, da na podlagi tega, kar začuti ob nekem njegovem dejanju, sliši samo sebe in to, kar je njegovo dejanje vzbudilo v njej. In seveda to potem iskreno deli s partnerjem in se o tem pogovarja. Zato je partner lahko tako pomemben – ker lahko iskreno deliš z njim to, kar čutiš. Ker ob njem lahko odvržeš vse svoje maske, s katerimi se drugače zaščitiš pred bolečino.
mind wrote on 22.09.2002 at 18:15:14:Posploseno(v smislu ODNOSOV) gledano, lahko torej sklepamo, da je kakovost odnosov odvisna tako od tebe samega kot od partnerja ?
Na tole lahko rečem samo: DA. Kakovost odnosa je po mojem mnenju vsekakor odvisna od obeh »udeleženih« in ne samo od enega samega.
mind wrote on 22.09.2002 at 18:15:14:Torej je tvoja naloga v (uspesnem) odnosu, prepoznavati lastne vzorce (slabe seveda) in pomagati prepoznavati partnerjeve ?
Tudi. Pa ne samo to. Tvoja naloga v odnosu je tudi deliti veselje in ljubezen in vse tiste lepe stvari, ki jih lahko doživljaš skupaj s partnerjem. S tem, da bi glede na tisto, kar sem napisala zgoraj jaz rekla – ne pomagati prepoznavati partnerjeve vzorce, ker mu jih ne moreš. Pač pa ponuditi partnerju iskreno ogledalo, na podlagi katerega lahko on sam prepozna svoje vzorce.
mind wrote on 22.09.2002 at 18:15:14:Lahko torej recemo, da je za uspesen odnos potrebno nenehno prizadevanje (seveda obojestransko) iskati te vzorce, ki nas omejujejo ?
Copy-paste tistega, kar sem že napisala malo višje: Tudi. Pa ne samo to. Tvoja naloga v odnosu je tudi deliti veselje in ljubezen in vse tiste lepe stvari, ki jih lahko doživljaš skupaj s partnerjem.
mind wrote on 22.09.2002 at 18:15:14:Ali ni to enako, kot nacrtno oz. zavestno odkrivanje partnerjevih napak ?- (v smislu "vsaj za sebe lahko recem, da mi to pri partnerici ne bi bilo vsec)
Hmm, tole pa ne vem, če sem čisto dobro razumela. Odvisno od tega, kaj želiš doseči v svojem odnosu. Če je to tudi iskrenost in zaupanje – potem ja, seveda gre za odkrivanje partnerjevih napak. Ampak s kakšnim namenom? Če vstopaš v odnos s tisto pravo željo in iskrenim namenom, potem je odkrivanje "napak" vsekakor odkrivanje "napak" z željo, da bo odnos bolj kvaliteten, uspešen, lepši in boljši tako zate, kot tudi za tvojega partnerja.
Se pa pri tem seveda takoj znajdemo pri tisti dilemi, ki sem jo enkrat že zapisala: »Ker na ta način, če to deliš z nekom postaneš ranljiv in svoje rane izpostaviš na milost in nemilost nekomu, naj z njimi naredi, kar hoče? Ali ti izrazi sočutje, ti po svojih močeh pomaga, ali pa na to rano še strese sol in poper?«...
Sem ti uspela vsaj približno odgovoriti? Je pa to seveda samo moje mnenje in moje razmišljanje.
m.