Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 2927 times)
exorcist
Ex Member

Ljubosumje
17.10.2003 at 19:05:25

Ali bi  mi kdo znal podrobneje razložit psihološki profil oseb, kar menijo strokovnjaki (psihologi, psihoterapevti) za te ljudi, ki so bolestno ljubosumni, posesivni; zakaj pride do tega, čemu, vzroki?

Mislim, da za spodnji primer ne gre za to, ravno nasprotno - preveliko zaupanje, ki ga eden od partnerjev s pridom izkorišča, verjetno gre za zlorabo zaupanja:

http://27544.rapidforum.com/topic=101583360613
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Re: Ljubosumje
Reply #1 - 17.10.2003 at 19:24:48

exorcist wrote on 17.10.2003 at 19:05:25:
Ali bi  mi kdo znal podrobneje razložit psihološki profil oseb, kar menijo strokovnjaki (psihologi, psihoterapevti) za te ljudi, ki so bolestno ljubosumni, posesivni; zakaj pride do tega, čemu, vzroki?

Mislim, da za spodnji primer ne gre za to, ravno nasprotno - preveliko zaupanje, ki ga eden od partnerjev s pridom izkorišča, verjetno gre za zlorabo zaupanja:

http://27544.rapidforum.com/topic=101583360613

http://med.over.net/phorum/list.php?f=6

Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

LittleStar
Guest

Reply #2 - 28.10.2003 at 11:55:30

exorcist wrote on 17.10.2003 at 19:05:25:

Kaj imaš v mislih pod "bolestno" ljubosumje, posesivnost ?
Back to top

IP Logged

tejka
2
**

Danes je najlepši dan.

Novo mesto
Reply #3 - 28.10.2003 at 12:04:27

Jst ti lahko podam mnenje in vzroke, in posledice, vse kar hočeš, ker imam izkušnje osebne in iz ene in iz druge smeri. In kot terapevt in kot "bolestni ljubosumnež" in kot partner.Ampak to je tako dolgo za pisat, ker so vzroki tako zgodaj nazaj, celo v času pred mojim rojstvom. In tako različni od vsakega posameznika odvisni.
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #4 - 28.10.2003 at 12:11:20

Ponavadi gre za ljudi, ki imajo negativno samopodobo, pomanjkanje samozavesti.
Vzrok za težave strokovnjaki pripisujejo času zgodnjega otroštva, tudi obdobje takoj po rojstvu otroka, ko se mati zaradi nezadovoljivega odnosa z možem poveže z otrokom, pretirana navezanost ga na nek način lahko duši ...
O tem je bilo govora na zadnjem polnočnem klubu, priporočam! Ponovitev bo čez dve uri (okrog 14 h) na slo1 ...
Back to top

IP Logged

LittleStar
Guest

Reply #5 - 28.10.2003 at 12:42:03

vida wrote on 28.10.2003 at 12:11:20:
ko se mati zaradi nezadovoljivega odnosa z možem poveže z otrokom, pretirana navezanost ga na nek način lahko duši ...

Ni to vseeno malce preveč ozko gledanje, glede na to, da že naravni red poskrbi, da nekdo sam sebe tako zaščiti, naveže, npr. ker si je bil primoran nadomestiti mater ali/in očeta zaradi težkih okoliščin? V trenutku, ko odpre srce, začne ta senca posesivnosti padati nanj.

Če bo "bolestno" ljubosumen človek sposoben razviti sočutje do sebe in globje razumevanje tega oz. tapravšnji pogled na to, ima potencial za velika spoznanja, do katerih bi kdo drug težje? prišel.

Zakaj ne bi na "bolestno" ljubosumje/posesivnost gledali kot na dar in priložnost spoznavanja časa, njegove iluzije, ki prinese potrpežljivost in s tem preseganje karme? Vsi smo soodvisni, le da se eni tega zavedajo, drugi ne. Družina je zakon, po katerem je možno spoznati vse.

Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #6 - 28.10.2003 at 13:09:18

Quote:
Zakaj ne bi na "bolestno" ljubosumje/posesivnost gledali kot na dar in priložnost spoznavanja časa, njegove iluzije, ki prinese potrpežljivost in s tem preseganje karme?

Težko me boš prepričala, da je to dar...  ???
V takem zakonu je to lahko vir neizmernega trpljenja in bolečine, tudi za odraščajoče otroke ... Undecided
Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1