Bardo_Thodol wrote on 13.11.2003 at 13:29:20:Se ti samo zdi ali res ne veš, da princip ni isti!
Kristus po krščanski veri ni svetnik, ampak Bog.
ne dovolj natancno razlozen.
Kristus je Bog, ampak hkrati ni Bog. to se krscanom samim vcasih ni ciz jasno kako je to.
ogenj (energetik) in topolota/svetloba (energija). ali lahko energetika in energijo razdruzimo? ne. torej sta v nekem smislu enaka (eno). ampak hkrati nista enaka, v funkciji. eno je energetik, eno je energija. vse je Bog (ker je Absolut), ampak hkrati ni vse Bog v smislu vloge in pozicije. Kristus je Bog, ker ga od Boga ne mors razdruzit, a hkrati ni on. Kristus je rekel, jaz sem Bozji sin, nikoli ni rekel jaz sem Bog. sin in oce sta enaka ker sta nerazdruzljiva, a hkrati nista eno v vseh pogledih. posebnost Kristusa je ta, da je Boga spoznal, in on lahko tudi nam ostalim pomaga, da ga tudi mi spoznamo. brez njegove pomoci, ali pomoci katerega drugega realiziranega svetnika/mojstra je to nemogoce.
Quote:Po muslimanskem učenju je Kristus (Isa) le eden od prerokov, enako kot Mohamed.
to je bolj natancno ja.
Quote:Ti pa trdiš, da je Kristus Mojster in svetnik.
tako je. prerok, mojster, ucitelj, svetnik, guru... je ena in ista oseba (funkcija) le razlicno imenovana.
Quote:Svetnike po krščanski veri za take lahko razglasi le papež, sicer ne morejo biti svetniki.
on jih razglasa znotraj njihove tradicije, kar ne pomeni da svetnikov iz drugih tradicij ne priznavajo, ampak se jim pac ne posvecajo toliko.