Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 15
(Read 42196 times)
bp
Ex Member

Re: ČLOVEKOVE PRAVICE
Reply #90 - 11.12.2003 at 10:49:17

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 09:47:25:
Pravica do doma je vezana na pravico do zasebnosti in ne na neko "pravico do državljanstva" ali "pravico do prebivališča"

1. Vezava na zasebnost je  tvoja interpretacija 12. clena deklaracije UN o clovekovih pravicah (in po mojem mnenju precej slaba interpretacija)
2. "pravice do drzavljanstva" in "pravice do doma" nisem kot take nikjer omenjal. A pri tem polemiziras sama s sabo?

bp
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #91 - 11.12.2003 at 10:58:45

titud wrote on 11.12.2003 at 10:46:30:
Tak se bo oglasil  z tako ugotovitvjo našega ustavnega sodišča kot sem jo citiral zgoraj in močno dvomim, da bo  evropsko sodišče, ugotovilo,  da 'se mu ni zdelo vredno urediti niti zahtevanih papirjev, kot je to lahko storila večina  in ki  je samo čakal, da mu bo kar samo kaj priletelo.'

Valjda bodo na evrospkem sodišču za človekove pravice  preverili ali so mu bile kot posamezniku kršene človekove pravice.  
Za razliko od našega ustavnega sodišča, ki je kar vse zmetalo v isti koš.
Samo iz dejstva, da je nekdo član v društvu izbrisanih, še ni mogoče sklepati, da mu je bila tudi dejansko kršena kakšna pravica.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #92 - 11.12.2003 at 11:03:13

Pravice se nikoli ne predpostavljajo, ali so ali pa niso. ...
- madona si len, raje se začneš izvijat s krilatico kot pa, da bi točno pogledal v čem je razlika med "upravičencem" do pravice; in "imeti pravico"

.... (nadaljevanje misli)
(no razen pri nas, ko imamo en kup kvazi strokovnjakov s področja človekovih pravic) Very simple very hard.
Pravica do državljanstva pač ne obstaja, obstajajo pa pravila, ki pomagajo "ugotoviti" čigav državljan si, oz. kako se pridobi državljanstvo.
Tudi tujci, ki prebivajo v Sloveniji/ZDA/Nemčiji/Kitajski... 30 let nimajo pravice do pridobitve državljanstva, ampak lahko le čakajo na dobro voljo/milost... države gostiteljice.
Zakaj pa misliš da je Marlene Ottey pri nas dobila državljanstvo, ali zakaj kakšni vrhunski strokovnjaki ala Einstein niso v ZDA imeli nikoli problemov s pridobitvijo državljanstva, in je nekaterim celo ponujeno...podelitev državljanstva je v interseu (ali pa neinteresu) države

Daj prosim poišči mi eno formulacijo koder ima "tujec pravico do svobodne izbire prebivališča"

državljan Slovenije JA, tujec pa NE; pravice garantirane državljanom in tujcem se pač razlikujejo;

btw. ali misliš, da se Ustavno sodišče pri nas nikoli ne more zmotiti?  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin Tudi ustavni sodniki so "samo" ljudje in ga pobiksajo; celo sodišče EU ga kdaj biksne

sicer pa mene toliko ne moti urejanje statusa za nazaj, kot to da se to stori popolnoma neselektivno, ampak če se že gremo revizijo potem bodimo totalni puristi in jo naredimo do konca.
Ker državljanstvo NI pravica, se jo lahko tudi odvzame, če se ugotovi, da je bila storjena napaka pri presoji o primernosti osebe, ki je zanj zaprosila

Pa naj gre za Srba ali pa Američana po rodu

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #93 - 11.12.2003 at 11:08:32

Večina so DRŽAVLJANI, ki imajo POVSOD PO SVETU v svoji matični državi drugačen status od TUJCEV, zato pa jim tudi kaj PRILETI

daj se prosim spravi prebrat zakaj recimo
v čem je razlika med "ljudmi", "državljani" in "prebivalci" ter "tujci" in zakaj različnim skupinam pritičejo različne stopnje varovanja pravic.

titud wrote on 11.12.2003 at 10:46:30:
Tak se bo oglasil  z tako ugotovitvjo našega ustavnega sodišča kot sem jo citiral zgoraj in močno dvomim, da bo  evropsko sodišče, ugotovilo,  da 'se mu ni zdelo vredno urediti niti zahtevanih papirjev, kot je to lahko storila večina  in ki  je samo čakal, da mu bo kar samo kaj priletelo.'

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #94 - 11.12.2003 at 11:11:19

Zakaj pa potem ti omenjaš pravico do svobodne izbire prebivališča med mojo polemiko o "pravici do državljanstva" in "pravici do prebivališča"

Eno je DOM, drugo je pa urejen pravni status tujca do države in v tem je razlika.

Quote:
Halo,

Slovenska ustava med clovekovimi pravicami navaja tudi pravico do svobodne izbire prebivalisca (ne velja za  tujce), 12. clen deklaracije ZN o clovekovih pravicah pa govori o tem, da se nihce ne sme vtikati v clovekov dom (kar ne pomeni samo tega, da policija nima vstopa). Evropske zakonodaje pa ne poznam (vendar tezko verjamem, da bi na kaj takega pozabili).

bp

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #95 - 11.12.2003 at 11:20:34

Kaj pa brezdomci (klošarji)?
Ali imajo oni tudi pravico do doma?

Če jo imajo, bi se lahko pritožili na evropsko sodišče za človekove pravice ali pa na ZN.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #96 - 11.12.2003 at 11:23:48

Aja tituid pa še nekaj,
tisti ekstrakt iz odločbe Ustavnega sodišča ne govori o "pravici do državljanstva" in "pravici do stalnega prebivališča"

Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #97 - 11.12.2003 at 11:34:18

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 08:57:33:
Razložila sem kako pravice prehajajo s politične v pravno sfero

tisto o hrepenenju in želji pa je stvar posameznika in konkretnega primera

zato je tale primerjava malo čudna, ker gre za relacijo splošno proti posamezno

(če tvoj post pravilno razumem)

saj sem te razumela  Wink
Želela sem samo pokazat, da so šle stvari preko roba človečnosti že takrat, ko so ženske sploh bile v položaju da so pomislile na splav.
Nekje sem prebrala, da kljub vojnam ki so v grozljivi zgodovini krojile usodo, so rimski vojaki v znak miru povesili sulice, kadar so srečali mater sovražnega plemena in je imela otroka v naročju ...
In kako je danes  ???

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #98 - 11.12.2003 at 12:10:04

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 11:03:13:
Pravice se nikoli ne predpostavljajo, ali so ali pa niso. ...
- madona si len, raje se začneš izvijat s krilatico kot pa, da bi točno pogledal v čem je razlika med "upravičencem" do pravice; in "imeti pravico"

.... (nadaljevanje misli)
(no razen pri nas, ko imamo en kup kvazi strokovnjakov s področja človekovih pravic) Very simple very hard.
Pravica do državljanstva pač ne obstaja, obstajajo pa pravila, ki pomagajo "ugotoviti" čigav državljan si, oz. kako se pridobi državljanstvo.
Tudi tujci, ki prebivajo v Sloveniji/ZDA/Nemčiji/Kitajski... 30 let nimajo pravice do pridobitve državljanstva, ampak lahko le čakajo na dobro voljo/milost... države gostiteljice.
Zakaj pa misliš da je Marlene Ottey pri nas dobila državljanstvo, ali zakaj kakšni vrhunski strokovnjaki ala Einstein niso v ZDA imeli nikoli problemov s pridobitvijo državljanstva, in je nekaterim celo ponujeno...podelitev državljanstva je v interseu (ali pa neinteresu) države

Daj prosim poišči mi eno formulacijo koder ima "tujec pravico do svobodne izbire prebivališča"

državljan Slovenije JA, tujec pa NE; pravice garantirane državljanom in tujcem se pač razlikujejo;

btw. ali misliš, da se Ustavno sodišče pri nas nikoli ne more zmotiti?  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin Tudi ustavni sodniki so "samo" ljudje in ga pobiksajo; celo sodišče EU ga kdaj biksne

sicer pa mene toliko ne moti urejanje statusa za nazaj, kot to da se to stori popolnoma neselektivno, ampak če se že gremo revizijo potem bodimo totalni puristi in jo naredimo do konca.
Ker državljanstvo NI pravica, se jo lahko tudi odvzame, če se ugotovi, da je bila storjena napaka pri presoji o primernosti osebe, ki je zanj zaprosila

Pa naj gre za Srba ali pa Američana po rodu

Sory, ne morem pristat  na  to, da z rojstvom ne imel pravico do  državljastva po kakkšnemkoli postoku pač že je v veljavi na določenem ozemlju. Upravičenec,  torej potencialni kandidat za državljanstvo,  sem morda le dotlej, dokler se me  kot novorejnca ne vpiše v državljansko knjigo.   Upravičenec do državljanstva se morda tud, če zanjga za prosim eno drugo državo  iz karšnegakoli razloga pač in zavestno sprjemem tud pogoje, pod katerim mi ga bodo dali in sprejmem  pogoje, pod katerimi mi to državljanstvo lahko  tud vzamejo. V noben primeru jest brez vskaršnega državljanstva ne morem ostat in država  ga  mi tud ne more vzet, če je bil moj pogoj za pridobitu le rojstvo ali državljanstvo mojih staršev. Razpad države izkorist za  miškulance, s katerimi se želi znebit preko nepodelitve državljastva ali nedovoljenja za bivanja državlajnom nekdaj skupne države, ki so jim ble po bivanju na dan refernduma zakonsko zajamčene vse takratne  pravice, je sramota za državo in tragedija za posameznika. Slovenija je za prizanje te sramote rabla deset let ne da bi še zdej bla sposobna povrnt njihov status na stanje pred začetkom veljave  nezakonitega stanja. Tako stališče mi je odločba ustavnega sodišča ne glede na nejgovo  politično motiviranost  samo utrdila.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #99 - 11.12.2003 at 12:12:28

vida wrote on 11.12.2003 at 11:34:18:
Nekje sem prebrala, da kljub vojnam ki so v grozljivi zgodovini krojile usodo, so rimski vojaki v znak miru povesili sulice, kadar so srečali mater sovražnega plemena in je imela otroka v naročju ...
In kako je danes  ???

Rimski vojaki so bili poznani po svoji okrutnosti (kar jim je povečevalo izglede na bojišču)  kljub temu, da so  kdaj povesili kopja ob pogledu na mater z otrokom, tako da jih ne bi dajal ravno za zgled človečnosti.

Sicer pa je v starem Rimu  veljala praksa, da se je novorojenca smelo ubiti in se ga tudi je ubilo, če se je posumilo, da z njim ni vse v redu ali če ni bilo možnosti za njegovo preživljanje pri revnejših starših. Tak detomor se je takrat smatral za nekaj normalnega in se ni kaznoval.

Drugi časi, drugi običaji in drugačne pravice ...

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #100 - 11.12.2003 at 12:18:24

titud wrote on 11.12.2003 at 12:10:04:
Sory, ne morem pristat  na  to, da z rojstvom ne imel pravico do  državljastva po kakkšnemkoli postoku pač že je v veljavi na določenem ozemlju.

.....

Slovenija je za prizanje te sramote rabla deset let ne da bi še zdej bla sposobna povrnt njihov status na stanje pred začetkom veljave  nezakonitega stanja. Tako stališče mi je odločba ustavnega sodišča ne glede na nejgovo  politično motiviranost  samo utrdila.

Ne vem, zakaj imam občutek, kot da poskušaš na silo vdreti skozi vrata, ki so že itak odprta.

Pa saj državljanstvo je dobil vsak, ki ga je hotel.
"Izbrisani" pa državljanstva sploh niso hoteli in to v obrazložitvi prav posebej poudarjajo.

Sramota bi bila, če bi jim država hotela vsiliti državljanstvo (ki so se ga takrat celo sramovali)

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #101 - 11.12.2003 at 12:59:30

Bardo_Thodol wrote on 11.12.2003 at 12:18:24:
Ne vem, zakaj imam občutek, kot da poskušaš na silo vdreti skozi vrata, ki so že itak odprta.

"Izbrisani" pa državljanstva sploh niso hoteli in to v obrazložitvi prav posebej poudarjajo.

Sramota bi bila, če bi jim država hotela vsiliti državljanstvo (ki so se ga takrat celo sramovali)

Na tem , da bi država morala  potalat državljanstvo vsakmu iz bivše juge, ki je na dan referenduma imel tak status, da se ga je lahko udeležu,   ne da bi blo  treba zanjga vlagat prošnje, vztrajam. Lahko da  ga folk tud ne bi hotu sprejet oz bi ga zavrnu, ampak to je čist druga situacija kot pa če je moral  zanjga zaprostit in se mu je zdelo poniževalno zanjga prosit.

Pravica do bivnja, ki je bla folku vzeta, zato ker si 'niso uredil' statusa tujca, ima vsaj  zame čist isti  pomen kot 'ureditev' državlajnstva. Nč temu folku ne bi blo treba 'urejat', vse bi jim moral pripadat, oni pa tega pač ne bi vzel, če ne bi hotl.    

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #102 - 11.12.2003 at 13:11:50

titud wrote on 11.12.2003 at 12:59:30:
Pravica do bivnja, ki je bla folku vzeta, zato ker si 'niso uredil' statusa tujca, ima vsaj  zame čist isti  pomen kot 'ureditev' državlajnstva. Nč temu folku ne bi blo treba 'urejat', vse bi jim moral pripadat, oni pa tega pač ne bi vzel, če ne bi hotl.    

Kako, da jim ni bilo treba urejat, če je pa tako zahteval zakon o tujcih?  
Kaj ti hočeš, da bi se ravnalo v nasprotju s sprejetimi zakoni?
Zakaj pa potem sploh imamo zakone?

Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #103 - 11.12.2003 at 13:27:24

Bardo_Thodol wrote on 11.12.2003 at 12:18:24:

Točno tako.

Ampak eni tega očitno nikoli ne bodo razumeli.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #104 - 11.12.2003 at 13:38:58

Bardo_Thodol wrote on 11.12.2003 at 13:11:50:
Kako, da jim ni bilo treba urejat, če je pa tako zahteval zakon o tujcih?  
Kaj ti hočeš, da bi se ravnalo v nasprotju s sprejetimi zakoni?
Zakaj pa potem sploh imamo zakone?

To bi blo lahko urejen npr.  Zakonu o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 61/99, 54/00 in 64/01 ). V parih stavkih bi se jim lahko  vsem, ki bivali 23.12.1990 v slo   potalalo slovensko  državljanstvo ali jim podelilo enake bivanjske pravice kot državljanom, če slo  državljanstvo zanje  ne bi blo sprejemljivo. Folk si je gradil hiše in ustvrjal družine v nekdaj formalno skupni državi ne gledena republiška državljanstva, tega realniega dejstva  pa omenjeni  zakon ni upošteval. Ta zakon je bil spisan z namenom, da se adminstrativno znebi kao nelojalnih prebivalcev ne glede na njihovo življenkso situacijo. Če bi   država  metala folk ven z  induvidualnimi sodnimi postopki, se bi ji to zataknilo že pri prvih desetih, ne pa pri 10 tisočih, kot se ji je  zdej.  

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 15