Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 15
(Read 42218 times)
Bardo_Thodol
5

Re: ČLOVEKOVE PRAVICE
Reply #105 - 11.12.2003 at 13:51:06

titud wrote on 11.12.2003 at 13:38:58:
To bi blo lahko urejen npr.  
....

A se zavedaš, da  operiraš s pojmi "če bi", "ko bi",  se pravi z željami, kar je pa tukaj irelevantno.
Uff, kaj vse bi si jaz želel, pa tega ni. In kaj se naj zdaj zaradi tega pritožim na kakšno evropsko sodišče ali kako?

Poskušajmo se raje osredotočiti na tisto kar je bilo in ne kaj bi bilo fajn, če bi bilo.

Quote:
Če bi   država  metala folk ven z  induvidualnimi sodnimi postopki, se bi ji to zataknilo že pri prvih desetih, ne pa pri 10 tisočih, kot se ji je  zdej.  

Ne podcenjuj države, saj se ji tudi ni zataknilo niti pri obravnavi skoraj 200.000 prebivalcev, ki so se ravno tako morali postaviti v vrsto in si vsak posebej urejati državljanstvo in druga dovoljenja.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #106 - 11.12.2003 at 13:53:49

Daj naredi en eksperiment, pošlji nekaj prošenj za državljanstvo v Nemčijo, ZDA ...
Na kaj ti ne moreš osebno pristajat pač njih ne bo zanimalo, ker kdo so njihovi državljani imajo točno določeno. Pa tudi poznajo pravilo "interesa" izrednega podeljevanja državljanstva (tako kot mi)

upravičenec do državljanstva si zgolj v Sloveniji če si se rodil Slovenskim državljanom (in še v nekaterih bolj obrobnih primerih)! Ampak pazi nisem rekla strašem slovenskega porekla (to pač ni isto).

In nauči se pravilno uporabljati besedi "upravičenec" in "prosilec", tujci do slovenskega državljanstva nikoli niso bili "upravičenci" ampak le "prosilci" in isto bi veljalo zate drugod. In ne obstaja nekaj kot potencialni upravičenec...upravičenec si ali pa nisi

Če mi ne verjameš, pa si poglej ureditev državljanstva v bivši Yugi, ko smo vsi imeli dvojno državljanstvo; Jugoslovansko in republiško. Z razpadom Jugoslavije je jugoslovansko državljanstvo postalo nično. Ostalo nam in jim je le republiško državljanstvo.

S tem da so imeli možnost državljanstvo pridobiti, če pa niso reagirali je pa to SVOBODA NJIHOVE ODLOČITVE.

Kot tujci, četudi s pravico do stalnega bivališča, pa zato spadajo v drugačno kategorijo PREBIVALCEV in imajo zato več DOLŽNOSTI do OBVEŠČANJA in SODELOVANJA z državo prebivanja, njim pač samo od sebe NIČ NE PADE.

So pa verjetno tako kot ti "pravico do stalnega bivališča" zamenjali z "državljanstvom" in si statusa niso uredili. Neizvrševanje pravnih dejanj, ki so vezana na pravico pa lahko v določenem momentu pripelje do prenehanja/odvzema pravice. In če uradna pošta prihaja nazaj kot nevročena lahko državni organ upravičeno sklepa, da tujca ni več v državi. S tega vidika jim nihče ni okrnil nobene pravice, ki so jo imeli pred slovensko osamosvojitvijo.
Če pa od njih zahtevamo spoštovanje zakonov, ki veljajo o tujcih in pravila o prijavljanju stalnega prebivališča (ki btw. veljajo tudi za nas državljane), je pa to le izvrševanje načela in pravil zakonitosti in pravne države.

Ker tujec pač nima pravice do svobodne izbire prebivališča v Sloveniji

Ma se ti zdi odločba Ustavnega sodišča politično motivirana...kaj pa potem pravna država, pravna država naj bi preprečevala politično motivirane odločitve

titud wrote on 11.12.2003 at 12:10:04:
Sory, ne morem pristat  na  to, da z rojstvom ne imel pravico do  državljastva po kakkšnemkoli postoku pač že je v veljavi na določenem ozemlju. Upravičenec,  torej potencialni kandidat za državljanstvo,  sem morda le dotlej, dokler se me  kot novorejnca ne vpiše v državljansko knjigo.   Upravičenec do državljanstva se morda tud, če zanjga za prosim eno drugo državo  iz karšnegakoli razloga pač in zavestno sprjemem tud pogoje, pod katerim mi ga bodo dali in sprejmem  pogoje, pod katerimi mi to državljanstvo lahko  tud vzamejo. V noben primeru jest brez vskaršnega državljanstva ne morem ostat in država  ga  mi tud ne more vzet, če je bil moj pogoj za pridobitu le rojstvo ali državljanstvo mojih staršev. Razpad države izkorist za  miškulance, s katerimi se želi znebit preko nepodelitve državljastva ali nedovoljenja za bivanja državlajnom nekdaj skupne države, ki so jim ble po bivanju na dan refernduma zakonsko zajamčene vse takratne  pravice, je sramota za državo in tragedija za posameznika. Slovenija je za prizanje te sramote rabla deset let ne da bi še zdej bla sposobna povrnt njihov status na stanje pred začetkom veljave  nezakonitega stanja. Tako stališče mi je odločba ustavnega sodišča ne glede na nejgovo  politično motiviranost  samo utrdila.

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #107 - 11.12.2003 at 14:38:30

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 11:11:19:
Zakaj pa potem ti omenjaš pravico do svobodne izbire prebivališča med mojo polemiko o "pravici do državljanstva" in "pravici do prebivališča"

Eno je DOM, drugo je pa urejen pravni status tujca do države in v tem je razlika.

Sem ze enkrat napisal, da v svoji pravni neizobrazenosti pac enacim dom in stalno prebivalisce. Razglastiti nekoga z administrativnim ukrepom za tujca v lastnem domu je po mojem mnenju vmesavanje v to pravico in odrekanje te pravice.

"Izbrisane" je postavil v poseben polozaj 13. clen ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, ki jim je zacasno podelil enake pravice kot drzavljanom RS.

Po izteku te zacasnosti zakonodajalec ni predvidel posebne obravnave teh ljudi in jih je z dejanjem spremembe statusa v registru prebivalstva spremenil v tujce in zaradi preteka vseh zakonskih omejitev za pridobitev stalnega dovoljenja za bivanje, v ilegalne priseljence.

In to kljub dejstvu, da se niso nikdar ilegalno priselili v RS.
Razglasil jih je za tujce, kljub temu, da so bili tukaj doma. (Vkolikor so bili res)

Po tem roku (92-99) marsikateri od teh ljudi ni mogel pridobiti niti zacasnega dovoljenja za prebivanje v RS, ker ni izpolnjeval pogojev dolocenih v zakonu o tujcih.

Skratka njihov pravni polozaj se je s tem bistveno poslabsal oz. spremenil, brez da bi imela drzava za to kakrsnikoli razlog. (In seveda brez vsakrsnega pravnega pouka)

bp

P.S. Ob pravico do državljanstva" in "pravico do prebivališča" sem se obregnil, ker si jih omenjala v odgovoru na moj prispevek.
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #108 - 11.12.2003 at 14:57:01

Quote:
Sem ze enkrat napisal, da v svoji pravni neizobrazenosti pac enacim dom in stalno prebivalisce. Razglastiti nekoga z administrativnim ukrepom za tujca v lastnem domu je po mojem mnenju vmesavanje v to pravico in odrekanje te pravice.

se prav, tudi če je bil nekdo v osamosvojitveni vojni na strani napadalca na državo Slovenijo in ima tukaj "dom", je njegov status sedaj kršenje osnovnih človekovih pravic, al kako  ???
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #109 - 11.12.2003 at 15:51:52

V čem je razlika med plodno razpravo in zganjanjem demagogije...
Jaz recimo se ne spravljam v debato o stvareh o katerih nimam pojma..recimo open source code

Kaj je DOM je to zemljišče s hišo, stanovanje..ali jim kdo oporeka pravico  do nepremičnine? NE

Če je nekdo postal tujec, je postal tujec po lastni izbiri. V končni fazi ne moremo zahtevati od ljudi, da se odpovedo svojemu državljanstvu, to je stvar osebne izbire. In vsaka izbira ima svoje posledice. Ali drugače, če v Sloveniji nmaš slovenskega državljanstva si tujec. Vmesne kategorije pa ni. so pa zato različne kategorije tujcev.

Quote:

Odrekajo pravico do česa? DOMA? Ali ni dom tam kjer je družina?
Pa bom obrnila drugače...odgovorno življenje do družine živi tisti, ki najprej uredi podlago - pravni status (če ga že nima) in nato postavi hišo. Ne pa da zgradi črnogradnjo in se nato sklicuje na pravico do DOMA, kaj pa če bi hišo postavil na tvoji zemlji in vpil nate, da ima pravico do DOMA četudi na tvoji zemlji;

"Izbrisane" je postavil v poseben polozaj 13. clen ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, ki jim je zacasno podelil enake pravice kot drzavljanom RS.

Začasnost je bila dana zato, da so imeli ljudje zadosti časa, urediti svoje stanje. Vendar na podlagi svoje SVOBODNE VOLJE.

Po izteku te zacasnosti zakonodajalec ni predvidel posebne obravnave teh ljudi in jih je z dejanjem spremembe statusa v registru prebivalstva spremenil v tujce in zaradi preteka vseh zakonskih omejitev za pridobitev stalnega dovoljenja za bivanje, v ilegalne priseljence.

Zakaj pa naj bi imeli posebno obravnavo? Kot nagrado za neravnanje/ignoriranje  naših zakonov?
V pravu velja fikcija, da vsi poznamo zakone in smo z njimi seznanjeni. Če pa smo leni, je pa to naš problem in posledice gredo na naš konto.

In to kljub dejstvu, da se niso nikdar ilegalno priselili v RS.
Razglasil jih je za tujce, kljub temu, da so bili tukaj doma. (Vkolikor so bili res)

JAO tujci so vsi tisti, ki nimajo slovenskega državljanstva. Kar pe še ne pomeni, da si statusa ne morejo drugače in pravilno urediti. Če so se odločili, da ne bodo zaprosili za slovensko državljanstvo so se SVOBODNO ODLOČILI ZA STATUS TUJCA.  Kar pa pomeni, da niso bili RAZGLAŠENI ZA TUJCE.

Po tem roku (92-99) marsikateri od teh ljudi ni mogel pridobiti niti zacasnega dovoljenja za prebivanje v RS, ker ni izpolnjeval pogojev dolocenih v zakonu o tujcih.

Jebi ga, saj niso živeli v pragozdu, odrezani od civilizacije in so vedeli kaj se dogaja. Če jaz v roku ne zahtevam povračila odškodnine mi zahtevk zastara. In isto velja zanje.

Skratka njihov pravni polozaj se je s tem bistveno poslabsal oz. spremenil, brez da bi imela drzava za to kakrsnikoli razlog. (In seveda brez vsakrsnega pravnega pouka)

Država Slovenija je imela razlog...izbrisani so opustili vsa z zakonom določena ravnanja, ki so bila v vmesnem/začasnem obdobju potrebna za ureditev pravnega statusa. Kdor ne spoštuje slovenskih zakonov pa lahko upravičeno pričakuje sankcijo. Velja zame, zate in za njih. In ne malo bolj za njih kot za naju.

bp

P.S. Ob pravico do državljanstva" in "pravico do prebivališča" sem se obregnil, ker si jih omenjala v odgovoru na moj prispevek.

ps. problem se je pojavil iz zelo banalnega razloga, ki pa ga lahko vidite tudi tu na forumu. Mešate namreč hruške in jabolka. Državljanstvo in stalno prebivališče. Tudi oni so mislili, da je ves rompompom samo okoli državljanstva, ker so bili furjasti in niso zadeve bolj podrobno pogledali. Tako kot nekateri tu.

Potem se pa najde še kak pametnjakovič in iznajde pravico do "državljanstva" in "stalnega prebivališča" in tiste, ki zahtevajo revizijo udari s pečatom "fašistoidnosti"  IN potem je zmeda popolna.

Kaj ko bi se nekoč ljudje držali tiste zane; Le čevlje sodi naj kopitar Smiley)
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #110 - 11.12.2003 at 15:52:13

Bardo_Thodol wrote on 11.12.2003 at 13:51:06:
A se zavedaš, da  operiraš s pojmi "če bi", "ko bi",  se pravi z željami, kar je pa tukaj irelevantno.
Uff, kaj vse bi si jaz želel, pa tega ni. In kaj se naj zdaj zaradi tega pritožim na kakšno evropsko sodišče ali kako?

Poskušajmo se raje osredotočiti na tisto kar je bilo in ne kaj bi bilo fajn, če bi bilo.

Iz gledišča , kaj bi se dalo  nardit,  pa se ni, je zdaj laže sprejet pa prebavit ukrepe, ki veljajo za nazaj.    

Quote:
Ne podcenjuj države, saj se ji tudi ni zataknilo niti pri obravnavi skoraj 200.000 prebivalcev, ki so se ravno tako morali postaviti v vrsto in si vsak posebej urejati državljanstvo in druga dovoljenja.

Država je šla morit 200.000 folka zato, da se je na tak način znebila par tisoč politično nezaželihih, ker jim ni mogla njihove nezaželjenosti sodno dokazat in jih na tak način izgnat, kar noben sodni sistem ne bi požeganal.   S tem je najmanj 10.000 folka adminsitrativno  postavla v ekistenčno nemogoč položaj, ki  pravno gledano  sploh ni obtsajal, ker je blo zakonsko vse kao čisto. Na konc je teh 170.000 folka,ki je šlo kolkr tolk gladko skoz, postal najbolj nestrpn do tistih, ki so se zatklni in so se moral zato  leta dolgo na lastnem domu brez vsakih človekovih pravic  švercat. Kot ilegalci so bli seveda politično neškodljivi, pometatanje ljudi pod preprogo pa je slej ko prej moralo prit na dan. Evropa slovenije s  tako očinimi okostnjaki v omari zihr ne bi mirno prebavla, zato so ti ljudje v bistvu imel smolo, da so tolk časa moral čakat na vstop slo v EU pa na šengensko mejo, kjer bi njihov  problem postal evropski problem.        
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #111 - 11.12.2003 at 15:57:46

Uh god is watching us...ups pardon Evropa is watching us.

Pa dajte nehat folk no, Evropa ima lastnih problemov dost in se ne bo ubadala z našimi okostnajki.

titud wrote on 11.12.2003 at 15:52:13:
Iz gledišča , kaj bi se dalo  nardit,  pa se ni, je zdaj laže sprejet pa prebavit ukrepe, ki veljajo za nazaj.    

Država je šla morit 200.000 folka zato, da se je na tak način znebila par tisoč politično nezaželihih, ker jim ni mogla njihove nezaželjenosti sodno dokazat in jih na tak način izgnat, kar noben sodni sistem ne bi požeganal.   S tem je najmanj 10.000 folka adminsitrativno  postavla v ekistenčno nemogoč položaj, ki  pravno gledano  sploh ni obtsajal, ker je blo zakonsko vse kao čisto. Na konc je teh 170.000 folka,ki je šlo kolkr tolk gladko skoz, postal najbolj nestrpn do tistih, ki so se zatklni in so se moral zato  leta dolgo na lastnem domu brez vsakih človekovih pravic  švercat. Kot ilegalci so bli seveda politično neškodljivi, pometatanje ljudi pod preprogo pa je slej ko prej moralo prit na dan. Evropa slovenije s  tako očinimi okostnjaki v omari zihr ne bi mirno prebavla, zato so ti ljudje v bistvu imel smolo, da so tolk časa moral čakat na vstop slo v EU pa na šengensko mejo, kjer bi njihov  problem postal evropski problem.        

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #112 - 11.12.2003 at 16:05:27

za tituida

Ja in zakaj misliš, da bi morali biti vsi v kategoriji "zaželjeni"

ej dajmo en štant postavit, pa še onim Kitajcem, ki trumoma v tovornjakih švercajo čez Slovenijo v Evropo, dajmo državljanstvo. Ker so itak ljudje in imajo človekove pravice, pa ziher niso streljali proti nam v osamosvojitveni vojni...

bla bla bla bla bla

Državljanstvo ni pravica, ampak čast (No vsaj jaz sem ponosna, da sem Slovenka) in čisto nič nimam proti tistim, ki so ostali Srbi...Kitajci al pa Marsovci, da ne bo kdo užaljen, ker so bili na to ponosni.
Ama, zakone države gostiteljice pa je treba kljub zavednosti in državljanskemu ponosu, spoštovat.
Če ne je pa JOJ.
In zdaj je pa JOJ in bogi revčki so zatirani in bogi, bogi, bogi...pa še mastne odškodnine jim moramo dati, ker se ne držijo zakonov, ki se jih moramo med drugim tudi MI držati.

Ma ni da bi govoril...ker to za mnoge itak ni vprašanje prav/neprav; ampak vprašanje rdeči/črni; naši/vaši.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #113 - 11.12.2003 at 16:20:49

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 13:53:49:
Daj naredi en eksperiment, pošlji nekaj prošenj za državljanstvo v Nemčijo, ZDA ...
Na kaj ti ne moreš osebno pristajat pač njih ne bo zanimalo, ker kdo so njihovi državljani imajo točno določeno. Pa tudi poznajo pravilo "interesa" izrednega podeljevanja državljanstva (tako kot mi)

upravičenec do državljanstva si zgolj v Sloveniji če si se rodil Slovenskim državljanom (in še v nekaterih bolj obrobnih primerih)! Ampak pazi nisem rekla strašem slovenskega porekla (to pač ni isto).

In nauči se pravilno uporabljati besedi "upravičenec" in "prosilec", tujci do slovenskega državljanstva nikoli niso bili "upravičenci" ampak le "prosilci" in isto bi veljalo zate drugod. In ne obstaja nekaj kot potencialni upravičenec...upravičenec si ali pa nisi

Če mi ne verjameš, pa si poglej ureditev državljanstva v bivši Yugi, ko smo vsi imeli dvojno državljanstvo; Jugoslovansko in republiško. Z razpadom Jugoslavije je jugoslovansko državljanstvo postalo nično. Ostalo nam in jim je le republiško državljanstvo.

S tem da so imeli možnost državljanstvo pridobiti, če pa niso reagirali je pa to SVOBODA NJIHOVE ODLOČITVE.

Kot tujci, četudi s pravico do stalnega bivališča, pa zato spadajo v drugačno kategorijo PREBIVALCEV in imajo zato več DOLŽNOSTI do OBVEŠČANJA in SODELOVANJA z državo prebivanja, njim pač samo od sebe NIČ NE PADE.

So pa verjetno tako kot ti "pravico do stalnega bivališča" zamenjali z "državljanstvom" in si statusa niso uredili. Neizvrševanje pravnih dejanj, ki so vezana na pravico pa lahko v določenem momentu pripelje do prenehanja/odvzema pravice. In če uradna pošta prihaja nazaj kot nevročena lahko državni organ upravičeno sklepa, da tujca ni več v državi. S tega vidika jim nihče ni okrnil nobene pravice, ki so jo imeli pred slovensko osamosvojitvijo.
Če pa od njih zahtevamo spoštovanje zakonov, ki veljajo o tujcih in pravila o prijavljanju stalnega prebivališča (ki btw. veljajo tudi za nas državljane), je pa to le izvrševanje načela in pravil zakonitosti in pravne države.

Ker tujec pač nima pravice do svobodne izbire prebivališča v Sloveniji

Ma se ti zdi odločba Ustavnega sodišča politično motivirana...kaj pa potem pravna država, pravna država naj bi preprečevala politično motivirane odločitve

Sinjeoka, kaj drugega kot politična nepripravljenost je oviralo državo slovenijo, da bi s posebnim zakonom vsem državljanom bivše juge  s stalnim bivališčem 23.12.1990  potalala državljanstvo tko kot vsem, ki smo se rodili s slovenskim državljanstvom?  Glede na to, da niso bili nikol tujci, za katere bi  veljali posebni pogoji za pravljanje/odjavljanje  bivanja, zakaj ne bi slo sprejala vsaj  tak zakon, da imajo enako  pravico bivanja na ozemlju slo kot so jo imeli prej, še posebej, ker jim je  bilo  obljubljeno v ustavnem zakonu, da državljanom republik bivše juge  v ničemer ne bodo okrnjenje pravice, ki so jih imeli pred 23. 12, 1990. Ves adminstrativni pomp okrog pridobivanja dražavljanstva in urejanja statusa tujca je bil politično motiviran z namenom znebit se na tiho politično nezaželjenih prebivalcev slo, tko kot je tud popravljenje te šlamparije s strani ustavnega sodišča  leta 1994, 1999 in 2003 spet po moje politično motivirano z bližanjem slo v eu. Tvoje sklicevanje na pravne podlage je sekanje v prazno, saj so ti akti vsi le  posledica politične volje, ki pa je bila v direktnem nasprotju s temeljnimi  ustavnimi pravicami, kar se tko na žalost  kaže šle zdaj, ko  se te  ob vstopu v eu morajo morajo pokrivat z evropsko konvencijo  o človekovih pravicah.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #114 - 11.12.2003 at 16:29:11

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 16:05:27:
za tituida

In zdaj je pa JOJ in bogi revčki so zatirani in bogi, bogi, bogi...pa še mastne odškodnine jim moramo dati, ker se ne držijo zakonov, ki se jih moramo med drugim tudi MI držati.

Nikar  se norca delat iz folka, ki je šel čez take osebne stiske, o katerih se teb še sanja ne. Kot sem že nekrat zapisov: če dosputiš, da je normalno, kar se je včeraj zgodl njim,  s tem pristjaš na logiko, da je normalno, če  se bo to jutr zgodl teb.  
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #115 - 11.12.2003 at 16:31:24

titud wrote on 11.12.2003 at 16:20:49:
Sinjeoka, kaj drugeag kot politična nepripravljenost je oviralo državo slovenijo, da bi s posebnim zakonom vsem državlajnom bivše juge  s stalnim bivališčem 23.12.1990  potalala državljanstvo tko kot vsem, ki smo se rodili s slovenskim državljanstvom.  Glede na to, da niso bili nikol tujci, za katere bi  veljali posebni pogoji za pravijaljanje/odjavljanje  bivanja, zakaj ne bi slo sprejala vsaj  tak zakon, da imajo enako  pravico bivanja na ozemlju slo kot so jo imeli prej, še poebej, ker jim je  bilo  obljubljeno v ustavnem zakonu, da državljanom republik bivše juge  v ničemer ne bodo okrnjenje pravice, ki so jih imeli pred 23. 12, 1990. Ves adminstrativni pomp okrog pridobivanja dražavkajstva in urejanja statusa tujca je bil politično motiviran z namenom znebit se na tiho politično nezaželjenih prebivalcev slo, tko kot je tud popravljenje te šlamparije s starni ustavnega sodišča  leta 1994, 1999 in 2003 spet po moje politično motivirano z bližanjem slo v eu. Tvoje sklicevanje na pravne podlage je sekanje v prazno, saj so ti akti vsi le  posledica politične volje, ki pa je bila v direktnem nasprotju s temeljnimi  ustavnimi pravicami, kar se tko kaže šle zdaj, ko  se te  ob vstopu v eu morajo morajo pokrivat z evropsko konvencijo  o človekovih pravicah.

Jao jao jao

a ti res ne razumeš, da državljanstva ne moreš VSILJEVATI??? Lahko ga ponudiš, vendar je odločitev stvar PRESOJE in SVOBODNE VOLJE VSAKEGA NE-DRŽAVLJANA SLOVENIJE. Jaz pač ne bi bila rada razglašena za državljanko Srbije, Marsa, ali Nove Gvineje....

In možnost pridobitve stalnega bivalnega dovoljenja so imeli v začasnem vmesnem obdobju po ugodnejših pogojih kot pa je to v veljavi kasneje.

Mar ti ne razumeš KAJ JE SVOBODNA VOLJA???
In mar res ne razumeš osnove tega, da si svojo usodo pišemo sami?
In zato potem sami odgovarjamo za svoja ravnanja/dejanja/ravnodušnosti/malomarnosti/ ignorance/in konec koncev tudi za neravnaja

Država pač ni dojilja, ki nam bo v vsaki življenski situaciji povedala kaj je najbolje za nas. Zato pa tudi imamo šole koder naj bi nas naučili misliti s svojo glavo. In uporabljati dobrino, ki se ji reče SVOBODNA VOLJA. Seveda pa moramo spoštovati zakone.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #116 - 11.12.2003 at 16:37:15

Jaz prevzemam polno odgovornost za svoje odločitve in tudi za vse posledice, ki pridejo s temi odločitvami.

In iz nikogar se ne delam norca. Zahtevam pa da naj nehajo jamrat in naj končno prevzamejo odgovornost za svojo ignoranco do slovenskih zakonov.

In naj bo revizija od osebe do osebe in če je bila kaka nepravilnost naj se popravi...toda naj se ugotovi ne samo odgovornost države, ampak tudi njihova odgovornost za nastalo situacijo
ama popravljati kar pošrek z uravnilovko po principu kako se je revežem bogim vsem zgodila krivica, pa no way

titud wrote on 11.12.2003 at 16:29:11:
Nikar  se norca delat iz folka, ki je šel čez take osebne stiske, o katerih se teb še sanja ne. Kot sem že nekrat zapisov: če dosputiš, da je normalno, kar se je včeraj zgodl njim,  s tem pristjaš na logiko, da je normalno, če  se bo to jutr zgodl teb.  

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #117 - 11.12.2003 at 16:45:04

Aja pa ko smo že pri temeljnih ustavnih pravicah...srce moje zlato..katere temeljne ustavne pravice pa so jim bile kršene

pa ne mi spet o pravici do državljanstva, pa pravici do stalnega prebivališča, ker resnično upam, da si do sedaj že kaj malega prebral o tem kaj je "upravičenec" in kaj je človekova pravica

in prosim, če ne veš stvari točno ne zganjat demagogije o nekih konvencijah in ostalem pravnem bla, bla blaju o katerem nimaš pojma.
Pravo je v nekaterih segmentih dokaj eksaktna veda, vendar pa je predpogoj, da imaš vsaj v osnovi razčiščene pojme s katerimi operiraš.

Daj mi pa prosim ti razloži zakaj bi morali politično vse "požegnat" in zakaj ne bi smeli nekoga, ki je streljal na TO poslati nazaj na Balkan?

titud wrote on 11.12.2003 at 16:20:49:
Sinjeoka, kaj drugega kot politična nepripravljenost je oviralo državo slovenijo, da bi s posebnim zakonom vsem državljanom bivše juge  s stalnim bivališčem 23.12.1990  potalala državljanstvo tko kot vsem, ki smo se rodili s slovenskim državljanstvom?  Glede na to, da niso bili nikol tujci, za katere bi  veljali posebni pogoji za pravljanje/odjavljanje  bivanja, zakaj ne bi slo sprejala vsaj  tak zakon, da imajo enako  pravico bivanja na ozemlju slo kot so jo imeli prej, še posebej, ker jim je  bilo  obljubljeno v ustavnem zakonu, da državljanom republik bivše juge  v ničemer ne bodo okrnjenje pravice, ki so jih imeli pred 23. 12, 1990. Ves adminstrativni pomp okrog pridobivanja dražavljanstva in urejanja statusa tujca je bil politično motiviran z namenom znebit se na tiho politično nezaželjenih prebivalcev slo, tko kot je tud popravljenje te šlamparije s strani ustavnega sodišča  leta 1994, 1999 in 2003 spet po moje politično motivirano z bližanjem slo v eu. Tvoje sklicevanje na pravne podlage je sekanje v prazno, saj so ti akti vsi le  posledica politične volje, ki pa je bila v direktnem nasprotju s temeljnimi  ustavnimi pravicami, kar se tko na žalost  kaže šle zdaj, ko  se te  ob vstopu v eu morajo morajo pokrivat z evropsko konvencijo  o človekovih pravicah.

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #118 - 12.12.2003 at 00:49:00

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 15:51:52:
V čem je razlika med plodno razpravo in zganjanjem demagogije...
Jaz recimo se ne spravljam v debato o stvareh o katerih nimam pojma..recimo open source code

Kaj je DOM je to zemljišče s hišo, stanovanje..ali jim kdo oporeka pravico  do nepremičnine? NE

Če je nekdo postal tujec, je postal tujec po lastni izbiri. V končni fazi ne moremo zahtevati od ljudi, da se odpovedo svojemu državljanstvu, to je stvar osebne izbire. In vsaka izbira ima svoje posledice. Ali drugače, če v Sloveniji nmaš slovenskega državljanstva si tujec. Vmesne kategorije pa ni. so pa zato različne kategorije tujcev.

ps. problem se je pojavil iz zelo banalnega razloga, ki pa ga lahko vidite tudi tu na forumu. Mešate namreč hruške in jabolka. Državljanstvo in stalno prebivališče. Tudi oni so mislili, da je ves rompompom samo okoli državljanstva, ker so bili furjasti in niso zadeve bolj podrobno pogledali. Tako kot nekateri tu.

Potem se pa najde še kak pametnjakovič in iznajde pravico do "državljanstva" in "stalnega prebivališča" in tiste, ki zahtevajo revizijo udari s pečatom "fašistoidnosti"  IN potem je zmeda popolna.

Kaj ko bi se nekoč ljudje držali tiste zane; Le čevlje sodi naj kopitar Smiley)

Zame je dom prebivalisce, ki si ga izberem in v njem zivim recimo daljse obdobje  (brez da bi s tem krsil pravice drugega). To ni pravica do lastnistva nepremicnine, lastnistvo je druga pravica. Ce si pravnik, bi to verjetno ze morala vedeti.

V pravu ne obstaja samo nacelo, da nepoznavanja prava skoduje, ker je rec zakomplicirana se za strokovnjake, se za odnos laikov se posebej z drzavo vse bolj uporablja nacelo,  da mora drzava v primeru, da lahko dejanje osebe, ki pride v stik z drzavo, bistveno spremeni status oz. nosi posledice, le tega pouciti o pravnih posledicah njegovih dejanj (slavni pravni pouk).
Tega RS ni nikdar storila. S tem je tudi ogrozila zaupanje v pravno drzavo.

RS ni definirala posebnih pogojev za pridobitev dovoljenja za bivanje za nedrzavljane RS s stalnim prebivaliscem in s tem krsila svojo obljubo (pismo o nameri) in zakon o izvedbi ustavnega postopka, ki je tem ljudem v prehodnem obdobju podelil enake pravice kot drzavljanom RS. S tem je krsila nacelo pravne drzave.

V primeru, da se spreminjajo drzave, je to najlepsa priloznost, da pride do razlicnih krsitev in odvzemov pravic, do katerih sicer v primeru kontinuitete ne bi prihajalo. V takem primeru je se posebej potrebno presojati stvari skozi splosno veljavne pravne akte, kot je deklaracija o univerzalnih clovekovih pravicah.

Ves zaplet okrog izbrisanih je politicen zaplet (s sicer morda zanimivim  pravnim problemom). Te stvari pa so prevec resne, da bi jih lahko prepustili pravnikom (kljub temu, da se kdo kdaj kje spotakne ob kaksno rec, zaradi katere ne bi polozil izpita na pravni fakulteti)

Tebe sinjeoka, pa prosim, ce vnaprej pazljiveje izbiras naslovnika (pardon adresata) na kogar naslavljas svojo repliko. Ker sicer ce v odgovoru meni napadas titudova mnenja, dobim sam obcutek, da gre za argument slamnatega moza. Bom zelo vesel vsakega pojasnila, kje in kako sem pomesal hruske in jabolka, pa nisem omenil da velja za vse sadje.

Zahtevam pa pojasnilo, kje in kaksno demagogijo zganjam.

bp

(Moja stara mama je zivela v ... naj prestejem Avstoogrska, SHS, Kraljevina Jugoslavija, Ljubljanska pokrajina pod Italijo, Nemcija (v obdobju okupacije), FLRJ - SFRJ) ... v sestih drzavah, pa se ni premaknila kaj dosti izza stedilnika (in vsaka je postavljala neke svoje pogoje za to, kdo in kaj je lahko njen prebivalec). Ce bi zivela se kaksno leto dlje, bi zivela se v sedmi. Zgleda, da sem zaradi nje zacel gledat na drzave kot na nekaj minljivega, nekaj kar pride in gre, ljudje pa ostanemo. Ljudje stejemo, drzave pridejo in grejo in ne obratno. Vsaj po mojem gledanju. Ki ni v skladu s slovensko ustavo. Z nobeno ustavo. Jest zivim tukaj dlje kot ta obstaja zadnja drzava. In bom zaradi tega prepricanja se ziher kdaj naj...... )
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #119 - 12.12.2003 at 00:55:37

Sinjeoka,

Tole je pa zame demagogija:

Quote:
JAO tujci so vsi tisti, ki nimajo slovenskega državljanstva. Kar pe še ne pomeni, da si statusa ne morejo drugače in pravilno urediti. Če so se odločili, da ne bodo zaprosili za slovensko državljanstvo so se SVOBODNO ODLOČILI ZA STATUS TUJCA.  Kar pa pomeni, da niso bili RAZGLAŠENI ZA TUJCE.

Nekateri morda res. Za vse pa to gotovo ne velja. Ti so bili za tujce proglaseni s strani drzave. Morda zaradi lenobe, morda zaradi zabitosti, nepismenosti,  gotovo pa ne zaradi svoje svobodne odlocitve.

lp bp
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 15