sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 15:51:52:V čem je razlika med plodno razpravo in zganjanjem demagogije...
Jaz recimo se ne spravljam v debato o stvareh o katerih nimam pojma..recimo open source code
Kaj je DOM je to zemljišče s hišo, stanovanje..ali jim kdo oporeka pravico do nepremičnine? NE
Če je nekdo postal tujec, je postal tujec po lastni izbiri. V končni fazi ne moremo zahtevati od ljudi, da se odpovedo svojemu državljanstvu, to je stvar osebne izbire. In vsaka izbira ima svoje posledice. Ali drugače, če v Sloveniji nmaš slovenskega državljanstva si tujec. Vmesne kategorije pa ni. so pa zato različne kategorije tujcev.
ps. problem se je pojavil iz zelo banalnega razloga, ki pa ga lahko vidite tudi tu na forumu. Mešate namreč hruške in jabolka. Državljanstvo in stalno prebivališče. Tudi oni so mislili, da je ves rompompom samo okoli državljanstva, ker so bili furjasti in niso zadeve bolj podrobno pogledali. Tako kot nekateri tu.
Potem se pa najde še kak pametnjakovič in iznajde pravico do "državljanstva" in "stalnega prebivališča" in tiste, ki zahtevajo revizijo udari s pečatom "fašistoidnosti" IN potem je zmeda popolna.
Kaj ko bi se nekoč ljudje držali tiste zane; Le čevlje sodi naj kopitar
)
Zame je dom prebivalisce, ki si ga izberem in v njem zivim recimo daljse obdobje (brez da bi s tem krsil pravice drugega). To ni pravica do lastnistva nepremicnine, lastnistvo je druga pravica. Ce si pravnik, bi to verjetno ze morala vedeti.
V pravu ne obstaja samo nacelo, da nepoznavanja prava skoduje, ker je rec zakomplicirana se za strokovnjake, se za odnos laikov se posebej z drzavo vse bolj uporablja nacelo, da mora drzava v primeru, da lahko dejanje osebe, ki pride v stik z drzavo, bistveno spremeni status oz. nosi posledice, le tega pouciti o pravnih posledicah njegovih dejanj (slavni pravni pouk).
Tega RS ni nikdar storila. S tem je tudi ogrozila zaupanje v pravno drzavo.
RS ni definirala posebnih pogojev za pridobitev dovoljenja za bivanje za nedrzavljane RS s stalnim prebivaliscem in s tem krsila svojo obljubo (pismo o nameri) in zakon o izvedbi ustavnega postopka, ki je tem ljudem v prehodnem obdobju podelil enake pravice kot drzavljanom RS. S tem je krsila nacelo pravne drzave.
V primeru, da se spreminjajo drzave, je to najlepsa priloznost, da pride do razlicnih krsitev in odvzemov pravic, do katerih sicer v primeru kontinuitete ne bi prihajalo. V takem primeru je se posebej potrebno presojati stvari skozi splosno veljavne pravne akte, kot je deklaracija o univerzalnih clovekovih pravicah.
Ves zaplet okrog izbrisanih je politicen zaplet (s sicer morda zanimivim pravnim problemom). Te stvari pa so prevec resne, da bi jih lahko prepustili pravnikom (kljub temu, da se kdo kdaj kje spotakne ob kaksno rec, zaradi katere ne bi polozil izpita na pravni fakulteti)
Tebe sinjeoka, pa prosim, ce vnaprej pazljiveje izbiras naslovnika (pardon adresata) na kogar naslavljas svojo repliko. Ker sicer ce v odgovoru meni napadas titudova mnenja, dobim sam obcutek, da gre za argument slamnatega moza. Bom zelo vesel vsakega pojasnila, kje in kako sem pomesal hruske in jabolka, pa nisem omenil da velja za vse sadje.
Zahtevam pa pojasnilo, kje in kaksno demagogijo zganjam.
bp
(Moja stara mama je zivela v ... naj prestejem Avstoogrska, SHS, Kraljevina Jugoslavija, Ljubljanska pokrajina pod Italijo, Nemcija (v obdobju okupacije), FLRJ - SFRJ) ... v sestih drzavah, pa se ni premaknila kaj dosti izza stedilnika (in vsaka je postavljala neke svoje pogoje za to, kdo in kaj je lahko njen prebivalec). Ce bi zivela se kaksno leto dlje, bi zivela se v sedmi. Zgleda, da sem zaradi nje zacel gledat na drzave kot na nekaj minljivega, nekaj kar pride in gre, ljudje pa ostanemo. Ljudje stejemo, drzave pridejo in grejo in ne obratno. Vsaj po mojem gledanju. Ki ni v skladu s slovensko ustavo. Z nobeno ustavo. Jest zivim tukaj dlje kot ta obstaja zadnja drzava. In bom zaradi tega prepricanja se ziher kdaj naj...... )