Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 15
(Read 42168 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: ČLOVEKOVE PRAVICE
Reply #135 - 12.12.2003 at 11:58:44

Bardo_Thodol wrote on 12.12.2003 at 10:52:54:
To je pa razumeti, kot da ima država svojo zavest in voljo in da potem kot taka reagira na čustven način in nekaj hoče ali noče.  Država je res sestavljena iz množice posameznikov, ki imajo svojo voljo in čustva, vendar je sestavljena na prav poseben način. Država je brezčuten mehanizem, ki deluje po točno določenih pravilih in kdor se teh pravil ne drži, je v mehanizmu tujek, ki ogroža celotno njegovo delovanje.

Država kot   objekt oz. brezčuten mehanizem je birokratsla fantazma, ki jo ustvarjaja uradniška birokracija avstroogerskega/pruskega tipa, ki jo je fantastično zadel kafka. Hvala lepa  za tako državo. Mam rajš državo kot čustven in pristranski subjekt, vsaj vem, da je kot taka vsaj potencialno  sposbna reagirat na mojo konkretno stisko, če se pa  ne zagane, pa mam upanje, da se bo,  če jo sunem v jajca.  

Quote:
Državljanstva se nikoli in nikjer ne talajo. Državljanstvo je pravica,  ki jo dobiš z rojstvom ali pa zanjo zaprosiš in ti jo država podeli ali pa tudi ne.

V vsakem primeru si na koncu  odvisen od njene milosti. Ga lahko potala komerkoli, ki formalno čist nobenih pogojev ne izplnjuje razen tega, da je njen ljubček. Če vi bli vsi  dražlajni bivše juge njeni ljubčki bi že našala formalno pokritje, da bi jih vzela pod svoje okrilje.    

Quote:
Primerjava z vozniškim je smiselna vsaj v toliko, da morajo tisti, ki jim pravica do državljanstva ne pripada po rojstvu, pokazati določeno znanje in še kaj, da znajo naprimer na upravni enoti predložiti vse potrebno, kar se od njih zahteva.  Marsikje po svetu pa je predpogoj za pridobitev državljanstva poznavanje jezika države in njene zgodovine ter urejenosti (za to obstajajo tudi izpiti) in na koncu prisega zvestobe.

Ravno ta prisega zvestobe je visela v luftu, ko se je 200.000 folka napotilo na urejanje državljanstva  in na glas nagovorila tiste, ki so se počtul od nje tolk izdane, da jo niso bli pripravljen preslišat, zato so padl ne samo skoz državljansko, ampak tud skoz bivanjsko luknjo.    
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #136 - 12.12.2003 at 12:16:06

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 11:06:50:
Veš kaj o moji politični usmerjenosti le tole:
po mamini strani mi leži pol familije po kraških jamah
po očetovi strani imam en kup oficirjev iz JLA
če potegnem z eno stranjo zatajim drugo, pa tega ne mislim početi
Zakaj to pravim. Jaz sem najprej Slovenka in potem dolgo nič. Če moje politično prepričanje opredeljuješ po tem koga volim na volitvah, potem te moram razočarat ne rdečih in ne črnih ...sem namreč zelena.

Katere vrednote zagovarjam...meščanske, če seveda veš kaj je to.

In zato ker sem Slovenka, sem napisala, da naj gredo tisti, ki so streljali na TO, ali kako drugače delovali proti naši osamosvojitvi, naj pokajo na Balkan; ne pa zato, ker volim koga od desnih. In tudi nima nič proti ljudem iz bivše juge, ker imam med njimi precej prijateljev.
Ne  mislim pa trpeti tistih, ki naših zakonov ne spoštujejo pa potem zahtevajo za svojo aroganco še odškodnino.

Politika je zame še vedno ena velika Ku***.

Ne glede na  tvoje prednike in tvoje stališče, da je pollika kurba, si moraš priznat, da  tvoje slovenstvo ni ideloško čist nevtralna zdeva vsaj dokler si ne boš na jasnem, da  je izgon nekoga na balkan,  zato ker je streljal  na TO, politično in ne kazensko-pravno pogojeno dejanje slovenske države.  

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #137 - 12.12.2003 at 12:21:37

titud wrote on 12.12.2003 at 11:58:44:
Mam rajš državo kot čustven in pristranski subjekt, vsaj vem, da je kot taka vsaj potencialno  sposbna reagirat na mojo konkretno stisko, če se pa  ne zagane, pa mam upanje, da se bo,  če jo sunem v jajca.  

V vsakem primeru si na koncu  odvisen od njene milosti. Ga lahko potala komerkoli, ki formalno čist nobenih pogojev ne izplnjuje razen tega, da je njen ljubček. Če vi bli vsi  dražlajni bivše juge njeni ljubčki bi že našala formalno pokritje, da bi jih vzela pod svoje okrilje.    

Glede tega imava različna mnenja. Po moje bi nas bilo ravno zaradi primerov iz zgodovine lahko groza ravno čustvene države, ker so to praviloma države, ki  čustveno reagirajo in  prebivalce delijo na bolj in manj priljubljene.
Čustva izražena na državni ravni so pravo leglo raznih nacionalizmov, šovinizmov in v ekstremno čustvenih primerih tudi česa takega, kot so bili naprimer pogromi Židov ali pa pogromi nevernikov zaradi izražanja verskih čustev na državni ravni.

Kadar imamo opravka z državo kot brezčutnim mehanizmom, smo lahko prepričani, da bo ta obravnaval vse državljane enako in po enakih predpisih. V tem primeru vsaj veš, kaj lahko pričakuješ in kako se moraš ravnati, kar pri "čustvenih državah"  nikoli ne moreš vedeti.

Predstavljaj si čustven avtomat za kofe, ki ti pač od njegovega razpoloženja odvisno servira enkrat  prevročo, enkrat pa premrzlo kavo, če se mu zameriš pa sploh nobene ...
Imam pa že raje brezčuten avtomat za kofe.

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #138 - 12.12.2003 at 12:24:06

Bardo_Thodol wrote on 12.12.2003 at 12:21:37:

tudi jaz  8)
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #139 - 12.12.2003 at 12:24:16

Te ne mislim prepričevat, ker si se že odločil in s tem zaprl komunikacijske kanale.
Me spominjaš na enega otročiča, ki se je iz same trme, ko so mu povedali da Dedka Mraza ni, po tleh vrgel in tulil, da Dedek Mraz pač OBSTAJA  Grin  Grin  Grin
Če Dedek Mraz zaradi tega kaj bolj obstaja...

Če se ne motim, se je pred pravno politično debato o izbrisanih odvijala debata o človekovih pravicah in sem se oglasila, ker pravica do življenja resnično obstaja in je pravno priznana pravica. "pravica do državljanstva" pa je politični konstrukt pravnih analfabetov like you and titud in sem hotela presekati gordijski vozel, ker je pač primerjava med tem dvojim nevzdržna.

Potem pa se je nekaj "pravnikov" tu gori oglasilo in mi začelo razlagati, da pravica do državljanstva obstaja, pa da je predpostavljena, pa da je to isto kot dom, potem pa konvencije, pa deklaracije...
Najprej moraš razumeti, da mednarodno pravo ni nad nacionalnim pravom in ni neka avtoriteta, čeprav pri nas nekateri to izkoriščajo.
Nekoč so klicali za razsodnika Boga, danes pa Evropo ali mednarodno skupnost..skratka neko kvazi višjo avtoriteto.

Aja Siol bo zelo vesel, ker bi na moj konto odlično zaslužil. O pravu človekovih pravic bi ti lahko napisala en dolg roman in to bi bilo veliko impulzev.

Naslov knjige pa dobiš v ponedeljek, ker moram doma knjigo poiskati in prepisati naslov in avtortja, da ne boš imel problemov pri iskanju. Aja pa en šnell kurz (knjigo) iz osnov prava ti bom tudi priporočila, da boš ta prvo knjigo bolje razumel.

Quote:

Se vedno se mi zdi, da to ni cisto osebna odlocitev. In bom ostal pri tem prepricanju, ce tega ne bos uspela te trditve kako utemeljit in me tako prepricat.

Jest pa bom vesel, ce ne bos svojih politicnih prepricanj oblikovala kot strokovno-pravna. Kaj si bodo o tem mislili  Siol, Pilcom, Softnet, netsi, avstrijski telekom in pa VIX se mi pa za razliko od tebe niti najmanj ne sanja.

Bom pa vesel tudi vsakega tvojega predloga, kje in kako si lahko kaj zanimivega preberem na to temo.

bp

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #140 - 12.12.2003 at 12:29:16

vida wrote on 12.12.2003 at 11:18:14:
Jaz pa poznam primere, ko so v prejšnjem sistemu domači ljudje zaprosili za stanovanje, a ga kljub temu da so bili upravičeni zanj, niso dobili...
So ga pa zato priseljenci.
Obravnavani so bili kot tujci v lastni državi.

A so tujci dobili stanovanje zato ker so bli tujci al pa zato, ker so bli večji reveži (ali pa so se znal nardit za večje reveže Wink)  od domačih prosilcev? Predvsem pa  jest mislm, da so ga dobili zato, ker smo bolj socialna  država kot smo zdej.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #141 - 12.12.2003 at 12:32:05

[quote author=titud link=board=slovenija;num=1070892229;start=135#136 date=12/12/03 at 12:16:06]

politično in ne kazensko-pravno pogojeno dejanje slovenske države

vsaka država pozna kaznivo dejanje "rušenje ustavne ureditve države" ali kaz. dejanje zoper "ozemeljsko celovitost" pa tudi kaznivo dejanje "terorizem"
V takšni ali drugačni besedni formulaciji.
Seveda pa moramo biti Slovenci bolj papeški od papeža in če vsakemu ne priznamo vseh "pravic" na katere se sklicuje smo ksenofobi in politikanti.

Če bi bila ksenofob bi zahtevala rasno čistost slovenije do 5 kolena. Ama mene NE motijo tujci v Sloveniji - ne glede na vero, narodnostno pripadnost.....dokler spoštujejo našo državo, ki jim daje kruh. In moja edina zahteva je zelo minimalistična..spoštujejo naj zakone tako kot jih moramo vsi ostali.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #142 - 12.12.2003 at 12:33:26

Tale thread je izgubil svoj namen

prepričevati prepričane ni moj namen, o politiki se pa ne mislim kregat.

I am over and out. Lips Sealed
Back to top

IP Logged

bystander
Guest

Reply #143 - 12.12.2003 at 12:37:18

Grin  Grin  Grin  Grin  Grin

Dajmo vsem tistim, ki se čez našo deželico tihotapijo v Evropo. Oni so pa ja tanajvečji reveži. Še večji reveži kot izbrisani.

titud wrote on 12.12.2003 at 12:29:16:
A so tujci dobili stanovanje zato ker so bli tujci al pa zato, ker so bli večji reveži (ali pa so se znal nardit za večje reveže Wink)  od domačih prosilcev? Predvsem pa  jest mislm, da so ga dobili zato, ker smo bolj socialna  država kot smo zdej.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #144 - 12.12.2003 at 12:44:25

Bardo_Thodol wrote on 12.12.2003 at 12:21:37:
Glede tega imava različna mnenja. Po moje bi nas bilo ravno zaradi primerov iz zgodovine lahko groza ravno čustvene države, ker so to praviloma države, ki  čustveno reagirajo in  prebivalce delijo na bolj in manj priljubljene.
Čustva izražena na državni ravni so pravo leglo raznih nacionalizmov, šovinizmov in v ekstremno čustvenih primerih tudi česa takega, kot so bili naprimer pogromi Židov ali pa pogromi nevernikov zaradi izražanja verskih čustev na državni ravni.

Kadar imamo opravka z državo kot brezčutnim mehanizmom, smo lahko prepričani, da bo ta obravnaval vse državljane enako in po enakih predpisih. V tem primeru vsaj veš, kaj lahko pričakuješ in kako se moraš ravnati, kar pri "čustvenih državah"  nikoli ne moreš vedeti.

Predstavljaj si čustven avtomat za kofe, ki ti pač od njegovega razpoloženja odvisno servira enkrat  prevročo, enkrat pa premrzlo kavo, če se mu zameriš pa sploh nobene ...

Tak ideal  nevtralne države lahko goji samo ortodoksen  birokrat, ki si domišlja, da je sam utelešenje državne  nevtralnosti. Če kakšno, po bo država prihodnosti imela le še socilano funkcijo, ker nima nobene fukcijo več  brzdat grabežljivosti nacionalnega  kapitala  pa ga s svojo birokratsko avtoriteto pravično razporejat (kar je blo seveda v  interesu nacinalnega kapitala, če ne bi se v brezpravju med sabo požrl) . Taka država je umrla z ranjko avstroogrsko, bivša juga je bla njena zadnja malo kvazi reinkarnacija. Če moderna  država ne po imela posluha za čist človeške/socilane zadeve,  ji  bo globalni kapital brez zadržka vzel vsa pooblastila in jo  ruknu na smetišče zgodovine pa skomponiral kašno napol privat službo, ki bo za  lokaln folk sposobna za folk boljš poskrbet.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #145 - 12.12.2003 at 12:53:17

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 12:32:05:
Če bi bila ksenofob bi zahtevala rasno čistost slovenije do 5 kolena. Ama mene NE motijo tujci v Sloveniji - ne glede na vero, narodnostno pripadnost.....dokler spoštujejo našo državo, ki jim daje kruh. In moja edina zahteva je zelo minimalistična..spoštujejo naj zakone tako kot jih moramo vsi ostali.

Ta minimalistična zahteva predpogoj, da jim damo možnost, da živijo med nami.  

Sinjeoka, ne rabiš izsopat iz debate, ker me nis uspela prepričat s  pravnimi argumenti. Sem ti priznal, da so sami po seb dobri/strokovni, samo da so  zame  neživljenski. Jeba prava je, da gradi logične in same na seb utemljene kontsrukte, ki se jih ne da zrušit, če jim ne zamaješ temelja, na  katerga so postavljeni.  
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #146 - 12.12.2003 at 12:54:40

titud wrote on 12.12.2003 at 12:44:25:
Če kakšno, po bo država prihodnosti imela le še socilano funkcijo, ker nima nobene fukcijo več  brzdat grabežljivosti nacionalnega  kapitala  pa ga s svojo birokratsko avtoriteto pravično razporejat (kar je blo seveda v  interesu nacinalnega kapitala, če ne bi se v brezpravju med sabo požrl) .  

Saj je prav da ima idržava  tudi socialno funkcijo in da brzda grabežljivost kapitala itd, vendar je to mogoče pravično vzpostaviti  le skozi zakonodajo države in s striktnim in nepristranskim upoštevanjem sprejetih in zapisanih zakonov,  ker v nasprotnem bomo spet tam, kjer smo že  bili, "na balkanu", kjer se je delalo bolj "od oka" in preko "veze i poznanstva".

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #147 - 12.12.2003 at 13:03:36

Quote:
Grin  Grin  Grin  Grin  Grin

Dajmo vsem tistim, ki se čez našo deželico tihotapijo v Evropo. Oni so pa ja tanajvečji reveži. Še večji reveži kot izbrisani.

Ne bi imel nč proti, če bi jim lahko dal tko kot smo lahko dal stanovanja pa službe  državljamom bivše juge, da  so jih s svojim delom poplačeval pa vzdrževal, kar so dobl. Kar  pa niso je  tito  v svojimi pufi pokril, to  pa itak spet preko budžeta  odplačujejo. Če so seveda tle, če jih nismo nateral zdej, ko jih ne rabmo več tolk ker preveč na socialo pritiskajo...  
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #148 - 12.12.2003 at 13:12:41

Bardo_Thodol wrote on 12.12.2003 at 12:54:40:
Saj je prav da ima idržava  tudi socialno funkcijo in da brzda grabežljivost kapitala itd, vendar je to mogoče pravično vzpostaviti  le skozi zakonodajo države in s striktnim in nepristranskim upoštevanjem sprejetih in zapisanih zakonov,  ker v nasprotnem bomo spet tam, kjer smo že  bili, "na balkanu", kjer se je delalo bolj "od oka" in preko "veze i poznanstva".

Bom še enkrat povedov: zakone rab kapital, da se med sabo ne požre. Zakoni nimajo sami po seb nč socialnega pa humanega v seb,  razen če vidiš kakšno socialnost v tem  da urejajo lastninske/kapitalske odnose, da se lastniki kapitala medsabo med ne požrejo pa pokoljejo in da pustijo eno crkavico tistim, ki zadeve naprej poganjajo.

Če ne bi blo lastnine ne bi blo treba nobenih zakonov in  bi se folk med sabo zmenu lepo na podlagi sočutja.  
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #149 - 12.12.2003 at 13:26:40

titud wrote on 12.12.2003 at 13:12:41:
Zakoni nimajo sami po seb nč socialnega pa humanega v seb,  razen če vidiš kakšno socialnost v tem  da urejajo lastninske/kapitalske odnose, da se lastniki kapitala medsabo med ne požrejo pa pokoljejo in da pustijo eno crkavico tistim, ki zadeve naprej poganjajo.

Kako bi pa ti reševal socialno problematiko brez zakonov?  (Zakoni so zapisani dogovori na državni ravni.)
Me lahko razsvetliš s kakšno konstruktivno idejo.

Quote:
Če ne bi blo lastnine ne bi blo treba nobenih zakonov in  bi se folk med sabo zmenu lepo na podlagi sočutja.

Kaj naj rečem? Utopija. Nerealne želje.
Na takih (komunistično ideoloških) osnovah so že nekaj poskušali, pa se je izkazalo, da nas tak način lahko pripelje le še v večjo revščino in socialne probleme.

Če ne bi bilo zakonov, bi te lahko nekdo enostavno fizično vrgel iz tvojega stanovanja, ker bi pač ocenil, da ga bolj potrebuje, kot ti in ker  (po njegovi oceni  8)  ) hitreje in bolje strelja kot ti.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 15