sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 17:29:36:Hvala za kazalec, sem nasel originalno verzijo in v njej 81. clen, ki govori o tistih, ki niso zaprosili za drzavljanstvo.
In v njem sem nasel tisto, kar sem iskal: Republika Slovenija ni dolocila nikakrsnega prehodnega obdobja, v katerem bi si lahko ti tujci zagotovili dovoljenje za bivanje.
Skratka za te ljudi velja od izteka roka za vlozitev vloge za drzavljanstvo, prakticno enak tretma kot za Kitajcke. Nobenega prehodnega roka, v katerem bi si lahko uredili papirje, nobenih posebnih pogojev, nic.
Pri tem ne pozabit, da so si lahko papirje uredili samo tisti ki so:
- bili poroceni z drzavljanom RS
- imeli v RS vecje premozenje, nepremicnine
- imeli zagotovljeno zaposlitev in opravljali deficitarni poklic (da so lahko pridobili delovno dovoljenje, za katerega pa so lahko zaprosili samo v tujini!)
in morda se v kaksnem drugem posebnem primeru.
Tri cetrtine t.i. izbrisanih si v tem obdobju ni uspela uredit papirjev, marsikdo (po mojem mnenju celo vecina) med njimi tudi zato, ker ni izpolnjeval nobenega od nastetih pogojev.
Skratka, tvoja trditev, da so se ti ljudje odlocili ignorirat slovenske zakone, ne drzi. Dovoljenja za bivanje enostavno niso mogli vec pridobit.
To pravno stanje je razveljavilo ustavno sodisce l. 99, od takrat naprej si je vecina teh tujcev uredila dovoljenje za bivanje (nekaj pa se jih je tako ze vmes odselilo). Kar tudi ne govori v prid tezi, da niso hoteli spostovati slovenskih zakonov.
Skratka, ne bom rekel da natolcujes, zamegljujes ali zganjas demagogijo, lazes, krades, bolhe jes, rekel bom, da si poglej, kaksno je bilo dejansko stanje, v katerega je te ljudi pahnila slovenska drzava in slovenska birokracija. (titud ne omenja Kafke kar tako v tri dni)
bp