Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 ... 15
(Read 42108 times)
bp
Ex Member

Re: ČLOVEKOVE PRAVICE
Reply #150 - 12.12.2003 at 13:51:33

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 12:33:26:
Tale thread je izgubil svoj namen

prepričevati prepričane ni moj namen, o politiki se pa ne mislim kregat.

I am over and out. Lips Sealed

Kaj naj recem, mogoce "No guts no glory" Grin

Poleg nekaj drznosti in dobrih zivcev, je ponavadi  potrebna tudi vztrajnost.

bp
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #151 - 12.12.2003 at 13:54:28

za BP.

sem si pogledala tisti 12. člen UN universal Charter of Human rights

In piše:
No one shall be subject to arbitrary interference with his privacy, family, home, correspondance nor attacks upon honor and reputation.

Ta člen govori o zasebnosti. Oz. v slovenski ustavi to pravico pokrivajo
34. člen (pravica do osebnega dostojanstva in varnosti)
35. člen (varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic)
36. člen (nedotakljivost stanovanja) ...kot življenskega prostora koder se živi zasebno življenje.

Home v tem primeru ne pomeni DOM ampak stanovanje.
In tvoja interpretacija ali pa prevod v smislu vsak ima pravico do DOMA je.....

Ampak to pomeni, da je nedotakljivo stanovanje...kaj pa pomeni nedotakljivost stanovanja pa preberi v naši ustavi, ker ti člena ne bom pretipkala, ker je predolg. In ta pravica nedotakljivosti stanovanja pripada vsem ne samo državljanom rep. Slovenije.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #152 - 12.12.2003 at 13:55:33

Ja ja, you win I loose
I admit  Tongue

Quote:
Kaj naj recem, mogoce "No guts no glory" Grin

Poleg nekaj drznosti in dobrih zivcev, je ponavadi  potrebna tudi vztrajnost.

bp

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #153 - 12.12.2003 at 14:01:03

Iz debate sem izstopila, ker me skušaš povleči v sfero politične debate. To da bi te prepričala v pravilnost pravne argumentacije je pa malo težje, ker moraš pravo vsaj v osnovi poznati.

In to ne le popularno televizijsko pravo Smiley)

Malo za glodat, ali poznaš teorijo države in zgodovinski pomen nastanka nacionalne države.

In v čem je srž delitve med državlane in tujce. (tole zadnje je sociološko politčno vpračanje in ga zastavljam na načelni ravni. Torej izven konteksta problematike izbrisanih!)

titud wrote on 12.12.2003 at 12:53:17:
Ta minimalistična zahteva predpogoj, da jim damo možnost, da živijo med nami.  

Sinjeoka, ne rabiš izsopat iz debate, ker me nis uspela prepričat s  pravnimi argumenti. Sem ti priznal, da so sami po seb dobri/strokovni, samo da so  zame  neživljenski. Jeba prava je, da gradi logične in same na seb utemljene kontsrukte, ki se jih ne da zrušit, če jim ne zamaješ temelja, na  katerga so postavljeni.  

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #154 - 12.12.2003 at 16:50:46

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 13:54:28:
za BP.

sem si pogledala tisti 12. člen UN universal Charter of Human rights

In piše:
No one shall be subject to arbitrary interference with his privacy, family, home, correspondance nor attacks upon honor and reputation.

Ta člen govori o zasebnosti. Oz. v slovenski ustavi to pravico pokrivajo
34. člen (pravica do osebnega dostojanstva in varnosti)
35. člen (varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic)
36. člen (nedotakljivost stanovanja) ...kot življenskega prostora koder se živi zasebno življenje.

Home v tem primeru ne pomeni DOM ampak stanovanje.
In tvoja interpretacija ali pa prevod v smislu vsak ima pravico do DOMA je.....

Ampak to pomeni, da je nedotakljivo stanovanje...kaj pa pomeni nedotakljivost stanovanja pa preberi v naši ustavi, ker ti člena ne bom pretipkala, ker je predolg. In ta pravica nedotakljivosti stanovanja pripada vsem ne samo državljanom rep. Slovenije.

Jest sem si pa prebral vse clene slovenske ustave, ki govorijo o clovekovih pravicah. In mi je prav dobro jasno, da je slovenska ustava tukaj dosti bolj natancna (in tudi dosti bolj restriktivna) od deklaracije o clovekovih pravicah.

Prebral sem si v tem primeru tudi "neobstojeci" zakon o ustavni listini, edino starega zakona o tujcih nisem uspel najti. Prav tako sem si prebral odlocbo ustavnega sodisca.

In se vedno lahko trdim, da so bile tem ljudem krsene clovekove pravice, prav po 12. clenu deklaracije.

Moja  interpretacija, ki je menda ........,  pravi, da ce si si ze nasel dom, oz prebivalisce ti ga nima nihce pravice arbitrarno odvzet (razen v primeru, da ta moja pravica posega v pravice drugega). Vecjega vmesavanja kot to, da ti sploh odvzamejo dom ali prebivalisce, si pa skoraj ne znam predstavljat.

bp
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #155 - 12.12.2003 at 17:06:52

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 14:01:03:
Iz debate sem izstopila, ker me skušaš povleči v sfero politične debate. To da bi te prepričala v pravilnost pravne argumentacije je pa malo težje, ker moraš pravo vsaj v osnovi poznati.

keep on fighting

vse je politika, vojna pa je le nadaljevanje politike z drugimi sredstvi

kar pa se prava tiče, je nekoč nek mojster dejal, da je ni stvari, za katero se ne bi našel vsaj en doktor prava, in jo pravno upravičil.

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

http://www.dz-rs.si/si/aktualRe: ČLOVEKOVE PRAVICE
Reply #156 - 12.12.2003 at 17:29:36

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

<http://www.finance-on.net/shRe: ČLOVEKOVE PRAV
Reply #157 - 12.12.2003 at 17:35:35

Ja to je nekaj takega kot je Mrkaić pred kratkim pisal v Financah:
O strokovnosti strokovnjakov ni da bi dvomili. Problem je, da vsi strokovnjaki niso moralni. Za nadzor nad moralnostjo strokovnjakov pa potrebujemo javnost.

Da boste bolje razumeli moj umik iz debate vam predlagam, da si kar sami preberete članek...in razvozlate v čem je srž problema "v nadzoru javnosti"

<http://www.finance-on.net/show.php?id=62265>;

Uživajte !!!

t wrote on 12.12.2003 at 17:06:52:
keep on fighting

vse je politika, vojna pa je le nadaljevanje politike z drugimi sredstvi

kar pa se prava tiče, je nekoč nek mojster dejal, da je ni stvari, za katero se ne bi našel vsaj en doktor prava, in jo pravno upravičil.

uživaj!

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #158 - 12.12.2003 at 17:41:07

Pa še kopiram 36. člen Ustave RS, ki ga bp interpretira kot pravico do "doma". Sodbo o pravilnosti interpretacije pa prepuščam "moralni in strokovni" javnosti ":i\)" =>

36. člen

(nedotakljivost stanovanja)

Stanovanje je nedotakljivo.

Nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti v tuje stanovanje ali v druge tuje prostore, niti jih ne sme preiskovati.

Pri preiskavi ima pravico biti navzoč tisti, čigar stanovanje ali prostori se preiskujejo, ali njegov zastopnik.

Preiskava se sme opraviti samo v navzočnosti dveh prič.

Pod pogoji, ki jih določa zakon, sme uradna oseba brez odločbe sodišča vstopiti v tuje stanovanje ali v tuje prostore in izjemoma brez navzočnosti prič opraviti preiskavo, če je to neogibno potrebno, da lahko neposredno prime storilca kaznivega dejanja ali da se zavarujejo ljudje in premoženje.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #159 - 12.12.2003 at 17:52:08

Ustava RS tudi pravi

78. člen

(primerno stanovanje)

Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje.

Kakšen predlog za interpretacijo???

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Re: http://www.dz-rs.si/si/aktualRe: ČLOVEKOVE PRA
Reply #160 - 12.12.2003 at 18:14:24

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 17:29:36:

Hvala za kazalec, sem nasel originalno verzijo in v njej  81. clen, ki govori o tistih, ki niso zaprosili za drzavljanstvo.

In v njem sem nasel tisto, kar sem iskal: Republika Slovenija ni dolocila nikakrsnega prehodnega obdobja, v katerem bi si lahko ti tujci zagotovili dovoljenje za bivanje.

Skratka za te ljudi velja od izteka roka za vlozitev vloge za drzavljanstvo, prakticno enak tretma kot za Kitajcke. Nobenega prehodnega roka, v katerem bi si lahko uredili papirje, nobenih posebnih pogojev, nic.

Pri tem ne pozabit, da so si lahko papirje uredili samo tisti ki so:
- bili poroceni z drzavljanom RS
- imeli v RS vecje premozenje, nepremicnine
- imeli zagotovljeno zaposlitev in opravljali deficitarni poklic (da so lahko pridobili delovno dovoljenje, za katerega pa so lahko zaprosili samo v tujini!)
in morda se v kaksnem drugem posebnem primeru.

Tri cetrtine t.i. izbrisanih si v tem obdobju ni uspela uredit papirjev, marsikdo (po mojem mnenju celo vecina) med njimi tudi zato, ker ni izpolnjeval nobenega od nastetih pogojev.

Skratka, tvoja trditev, da so se ti ljudje odlocili ignorirat slovenske zakone, ne drzi. Dovoljenja za bivanje enostavno niso mogli vec pridobit.

To pravno stanje je razveljavilo ustavno sodisce l. 99, od takrat naprej si je vecina teh tujcev uredila dovoljenje za bivanje (nekaj pa se jih je tako ze vmes odselilo). Kar tudi ne govori v prid tezi, da niso hoteli spostovati slovenskih zakonov.

Skratka, ne bom rekel da natolcujes, zamegljujes ali zganjas demagogijo, lazes, krades, bolhe jes, rekel bom, da si poglej, kaksno je bilo dejansko stanje, v katerega je te ljudi pahnila slovenska drzava in slovenska birokracija. (titud ne omenja Kafke kar tako v tri dni)

bp
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #161 - 12.12.2003 at 18:26:39

Daj bodi tako prijazen in si preberi še 16 člen istega zakona. Če pa na človeka ta člen ni možno aplicirat lahko pa še vedno zaprosi za začasno prebivališče.

In zakaj bi morali Kitajce diskriminirati?

Zame osebno so tujci vsi od Makedoncev, Kitajcev, Italijanov, apartidov... do Klingoncev in res ne vem zakaj bi preferirala katerekoli izmed njih?

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #162 - 12.12.2003 at 18:32:00

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 17:41:07:
Pa še kopiram 36. člen Ustave RS, ki ga bp interpretira kot pravico do "doma". Sodbo o pravilnosti interpretacije pa prepuščam "moralni in strokovni" javnosti ":i\)" =>

Jest se bom zacel pocasi sprasevati o tvoji funkcionalni pismenosti. Mogoce bi pa tudi ti morala se enkrat prebrat Mrkaicev clanek. Bp ni s krsitvijo clovekovih pravic izbrisanih nikjer omenil 36. clena slovenske ustave, ampak samo 12. clen deklaracije ZN o univerzalnih clovekovih pravicah. Pa se pri tem dopusca ozje in strozje interpretacije, kot je njegova.

Vendar mi moja interpretacija zadosca, da lahko trdim, da so bile v tem primeru krsene clovekove pravice.
Ista deklaracija namrec v 30. clenu doloca, da se v primeru, da obstaja vec interpretacij neke pravice, ne sme uporabiti tista, ki bi kakorkoli posegala in omejevala posamezne pravice.

Se pa bp cisto zaveda, da iz tega ne izhajajo skoraj nikakrsne pravne posledice. Kvecjemu izhaja iz tega sum, da slovenska ustava ne uposteva te deklaracije v celoti (kljub temu, da je prisla zelo zelo dalec).

bp
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #163 - 12.12.2003 at 18:40:25

sinjeoka wrote on 12.12.2003 at 18:26:39:
Daj bodi tako prijazen in si preberi še 16 člen istega zakona. Če pa na človeka ta člen ni možno aplicirat lahko pa še vedno zaprosi za začasno prebivališče.

In zakaj bi morali Kitajce diskriminirati?

Sem si ga se enkrat prebral. Pa ne razumem, kaj mi zelis sporocit, tako da te prosim, ce si lahko bolj specificna in jasna. (da dom/prebivalisce ni enako lastnistvu nad nepremicnino, sem te ze enkrat opozarjal)

Za zacaseno prebivalisce pa veljajo enaki pogoji, kot za stalno prebivalisce (le da je treba najprej pridobiti zacasnega, sele po 3 letih prebivanja pa se lahko zaprosi za stalnega)

Kitajcev ni treba diskriminirat, prav tako pa ni treba nikogar metat iz njihovih domov (saj je bilo politicno in ne pravno vprasanje, ne? Wink)

bp
Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #164 - 12.12.2003 at 19:16:51

titud wrote on 12.12.2003 at 13:12:41:
Bom še enkrat povedov: zakone rab kapital, da se med sabo ne požre.
Če ne bi blo lastnine ne bi blo treba nobenih zakonov in  bi se folk med sabo zmenu lepo na podlagi sočutja.  

Ni res. Tisti, ki ima moč (v obliki kapitala ali kako drugače), ne potrebuje zakonov, ker jih s svojo močjo mirno izigrava in lahko tudi brez zakonov doseže, kar hoče. Zakone potrebujemo za zaščito tistih, ki takšne moči nimajo.

Na podlagi sočutja pa se na ravni skupnosti še nikoli v zgodovini niso nič dogovorili in tudi sedaj se ne. Kajti tisti, ki imajo moč (mislim na moč v obliki kapitala, oblasti), nimajo sočutja in se na ostale ljudi ne ozirajo v nobenem pogledu in uveljavljajo svojo voljo ne glede na potrebe skupnosti. Zato potrebujemo zakone, da njim postavimo neke meje in zavarujemo ljudi, ki se sami ne morejo.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 9 10 11 12 13 ... 15