sinjeoka wrote on 13.12.2003 at 18:21:19:Moj prvi smisel javljanja na tale topik je bil splošen komentar na obstoj pravice do "državljanstva" in do "stalnega prebivališča"
Torej še 1x.
Praviš, da si ni bilo mogoče urejditi statusa, ker pogoji niso bili definirani, oz. so bili "nemogoči".
odg. Zakaj pa je potem nekaterim uspelo. - Med drugim tudi g. Penku?
Sicer pa to itak ni jabolko spora..problem je v izbrisanosti brez odločbe.
Kar pomeni...če BI dvignili ... in dali vlogo in BI bili pogoji nemogoči BI dobili negativno odločbo. (ampak odločbo BI dobili)
Praviš da prehodno obdobje ni definirano.
Pa je. Sicer ne explicitno (v mesecih, dnevih), ampak implicitno (vezano na sprejem zakona o državljanstvu).
aja pa še to, ko smo že pri deficitarnih poklicih...vsaka država varuje svoj trg dela, da nima preveč/še več socialnih problemov.
S privolitvijo v status tujca, pa se avtomatično "privoli" tudi v zmanjšanje možnosti vstopa na trg dela tuje države. Naši bivši bratje so dobili ponudbo, da bi dobili status državljana in s tem pravico do neproblematičnega nastopanja/konkuriranja na slovenskem trgu dela. Seveda pa če je to možnost nekdo zaradi nacionalne zavesti zavrnil, pa je treba to spoštovat.
1. nikdar in nikjer omenjal pravice do drzavljanstva (ce se kdo s tem ne strinja, naj prosim pove kje in kdaj)
1.1. deklaracija o o clovekovih pravicah govori o pravici do nacionalnosti, vendar je sam ne interpretiram kot pravico do drzavljanstva (jo pa lahko morda kdo drug)
1.2. Ce si torej meni uspela dokazati neobstoj pravice do drzavljanstva, je bil to argument slamnatega moza in nikakrsen dokaz
2. Ne trdim, da so bili pogoji nedefinirani, pogoje je definiral zakon o tujcih (spet argument slamnatega moza)
2.1. Trdim, da so bili pogoji taksni, da jih niso uspeli izpolniti vsi prebivalci SRS, ki niso imeli urejenega drzavljanstva, ne trdim, da so bili "nemogoči"
2.2. Uspelo je lahko vsem tistim, ki so izpolnjevali pogoje
2.3. Primera g. Penka ne poznam
3. Če bi dali vlogo in dobili negativno odločbo, bi bili zaradi ilegalnega prebivanja na ozemlju RS lahko (recimo ob vročitvi odločbe) iz RS prisilno odstranjeni
4. Ustavni zakon določa, da se po izteku prehodnega obdobja uporabi 81. člen zakona o tujcih. 81. Člen zakona o tujcih določa, da se po koncu prehodnega obdobja za prebivalce SRS brez državljanstva uporabijo druga določila zakona o tujcih.
4.1. Zakon ne določa, da mora nekdo, ki ima prijavljeno in priznano stalno prebivališče v SRS in njeni pravni naslednici RS, zato ponovno zaprositi za dovoljenje za začasno ali stalno prebivanje.
4.2. Akt MNZ o spremembi statusa brez upravnega postopka in brez možnosti pravnega varstva in pritožbe ta status (ki naj bi bil po mojem mnenju ekvivalenten dovoljenju za stalno bivanje) odvzame
4.3. Kaj vse in kako je bilo s tem kršeno, je povedalo Ustavno sodišče, katerega odločbo si lahko prebereš in strokovno komentiraš (in morda celo diskvalificiraš)
5. Približno mi je jasno, katere pravice izhajajo iz državljanstva in katere iz stalnega prebivališča, kljub temu se ti zahvaljujem za poduk o trgu dela in pravici nastopa na njem
6. lp bp