Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 15
(Read 42045 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: ČLOVEKOVE PRAVICE
Reply #45 - 10.12.2003 at 08:25:22

Andres wrote on 09.12.2003 at 20:18:09:
To je lahko draga investicija Titud.  Nobena država državljanstev ne tala kot letake. No way.  Samo malo se okrog sebe ozri, imaš ful enih barab, na policiji stokrat zaznamovane južnjake in v zahvalo naj jim da država še državljanstvo. Potemtakem bi moral biti moj sosed slo. državljan (sicer Bosanec), medtem ko so  njegova žena in oba sina dobili državljanstvo brez zapletov.  On je bil nagnan in ima prepoved v Slovenijo priti.   Kapiraš Titud, nobenemu  se ne daje državljanstvo samo zato, da bi lahko imel isti potni list kot matično prebivalstvo ali zato, da bi imel dvojno ali morebiti zato, ker je nekje omenil, da je politični imigrant. Osebno celo pričakujem, da bo sčasoma dobiti slovensko državljanstvo zelo zelo težko.

Za pridobitu državljanstva se vsaj po moje držimo civiliziranih standradov, čeprav je izganjajnje ekokonmoskih imigrantov iz zahodnega sveta milo rečeno necivilizacijsko predvsem zato, ker je zahod s kolonialzmom, imperialzmom  in drugimi negativnimi posledicami globalizma soodgovoren za razpad tradicionalnih socilanih sistemov, ki naj bi nudl človeku vsaj osnovno socialno zašćito in s tem podlago za kakršnekoli človekove pravice.

Ne razumem pa, kaj bi se bistvenega spremenil, če bi vsem državljanom republik bivše juge, ki so na dan plebiscita imel stalno bivanje v slo in so se zato lahko udeležil refernduma, avtomatsko potalal državljanstvo, ne da bi jim ga  potrebno dajat vloge oz. prošnje za pridobitu. Jest sem bil skor do zdej tolk naiven, da sem mislu, da so ga, samo da so ga eni pač zavestno odklonili, pa magari iz ponosa al pa koristiloljubja ali ustrahovanja, ker so jih napr.  v srbiji al pa bosni  strašili, da ne bodo smel bivat tam, če bodo tud slovenski državljani.

A ma kdo podatek, kolk od teh 200.000 folka, ki  je blo kljub temu, da so bli 23.dec.1990 prisiljeno na novo urejat  svoj državljasnki  status v slo, je dobilo status državljana in kolk samo satus tujca s pravico  do bivanja? Za unih 18.000 izbrisanih je itak jasn, da naj bi  pridobil le startus tujca, ki ga jim pol,  ker niso v roku prinsel papirjev, niso dal oz. so jih črtal  registra tujcev.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #46 - 10.12.2003 at 08:32:29

lola wrote on 10.12.2003 at 07:28:14:
Primer z vpisom v zemljiško knjigo je res butast primer.

Ti ljudje, ki si niso (želeli) urediti status takrat, ko je to bilo možno brez težav, in imeli so dovolj časa,  imajo državljanstvo druge države in se obravnavajo kot tujci. Poanta je v tem, da so to možnost imeli, ta možnost pa res ne more trajat v nedogled, če naj funkcioniramo kot država.

Časovna omejitev za urejanje temeljnih  pravic državljana, ki so hkrat osnovne človekove pravice,  ima v razmerah, ko so na območju bivše juge  dolga leta leta trajale meddržavne vojne in  ko npr. 10 let s srbijo naša država sploh ni imela diplomatskih odnosov, je vsaj zame tazden argument, na katerga  naj  se sklicevala pravna država.  
Back to top

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #47 - 10.12.2003 at 08:47:09

Ja jest priznam, da problematike ne poznam, v detajle in tudi nisem bral vsega, le prešinila me je misel.

Vedno govorimo o pravicah - kaj pa dolžnosti?

A niso pravice protiutež za dolžnosti in obratno?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #48 - 10.12.2003 at 09:07:39

Quote:
Ja jest priznam, da problematike ne poznam, v detajle in tudi nisem bral vsega, le prešinila me je misel.

Vedno govorimo o pravicah - kaj pa dolžnosti?

A niso pravice protiutež za dolžnosti in obratno?

Pravice so tud po moje slab izraz, ker iz pravic izhajajo dolžnosti, te  pa so spet osnova za pravice drugega. Boljš  izraz je vsaj  zame človekove svoboščine, te so brezogojne  in omejljive samo z enako svobodo drugega.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #49 - 10.12.2003 at 09:13:36

titud wrote on 10.12.2003 at 09:07:39:
Pravice so tud po moje slab izraz, ker iz pravic izhajajo dolžnosti, te  pa so spet osnova za pravice drugega. Boljš  izraz je vsaj  zame človekove svoboščine, te so brezogojne  in omejljive samo z enako svobodo drugega.  

Mah, kakorkoli se obrneš, ti rit ostane zadaj. Najbolje bi bilo, da izbrišemo še tiste, ki so to zakuhali (od Bavčarja do Krivica in sodnikov), nato pa jim država plača enosmerne karte v Indijo Koromandijo.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #50 - 10.12.2003 at 09:14:27

Quote:
VIDA:
Eh, men se to zdi teoretično debatiranje, kar v končni fazi tudi je.
Legitimnost te države ti in mi vsi skupaj potrjujemo iz dneva v dan.
Če si tok proti legitimnosti in ne-obstoju Slovenije kot take, moraš osebno izkaznico, vpzniško dovoljenje vrečt u smeti. Če jo ne priznavaš, ne plačaj od zdej naprej nobenga davka več...
Al, to delamo pod prisilo? Sprejemamo državne legitimacije namreč.

tole sicer sedaj kopiram iz drugod, vendar se z napisanim strinjam :

/Po vsem kar se v Sloveniji dogaja, na politicni, druzbeni in verski ravni se sprasujem, kaj se je zgodilo z naso dezelo na soncni strani alp. Vse bolj postaja dezela na sencni strani alp! Varnost drzavljanov je na nuli, zivljenski standard katastrofa, politika je mafijska (neglede na partijo). V javnost ne pridejo stvari, ki resnicno ogrozajo drzavljane (n.p. v Mariboru ugrabitev 11 letne deklice v trgovini Interspar je bila v medijih popolnoma ignorirana; nobenega opozorila starsem, da pazijo na svoje otroke,...itd.) Mar nasa drzava trguje ze z lastnimi otroci? Kako dolgo se? Kako dolgo bo slovenski narod vse to se prenasal? Ali smo res tako potrpezljiv narod, ali pa se nas sploh nic vec ne tice, bo ze kako?! Smo res postali drzava Mafije, prekupcevalcev, tatov, morilcev, trgovcev z otroci...???? Kam vse to gre? Nekdo z namenom preprecuje, da vse to pridr v javnost! Le kdo?! Pocasi me postaja sram biti Slovenec!!! Pa spi dobro Slovenija, ce lahko?! Kjerkoli si ze!/

???

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #51 - 10.12.2003 at 09:21:34

Pod funkcionalno nepismenost, ki ima lahko celo velike posledice na naša življenja, bi prav tako lahko prištevali tudi nepoznavanje pravnega reda države v kateri živiš in nepoznavanje (ali ignoriranje) zahtevanih upravnih postopkov pri urejanju (uveljavljanju) najosnovnejših pravic.

Glede tega ali so bile človekove pravice enako kršene tudi pri kitajskih ilegalcih, se ne bi strinjal, da so kaj dosti drugačni, ker da so ekonomski imigranti in torej prostovoljci. Tudi priseljenci iz drugih republik so bili ekonomski imigranti in tudi oni so prostovoljno zapustili svoje matične države.

Po letu 1993 so se z zakonom sprejeti ugodni pogoji za pridobivanje državljanstev in drugih dovoljenj iztekli in so zato razumljivo postali težji. Ugodne ponudbe ne morejo trajati kar v nedogled. Poleg tega je treba upoštevati tudi to,  da je v tem obdobju južneje od nas divjala krvava vojna in da je Slovenija sprejemala z mednarodnimi sporazumi dogovorjeno kvoto vojnih beguncev.

Seveda pa je treba poleg pravic upoštevati tudi dolžnosti, na kar se najpogosteje kar pozablja.

Od preko 170.000 prebivalcev drugih republik, ki so si priskrbeli slovensko državljanstvo, jih v Sloveniji živi menda samo okoli 110.000. Vsi ostali, torej okoli 60.000 jih državljanstvo koristi zgolj zaradi ugodnosti in potnega lista, ki jim odpira vrata v mnoge države sveta.  Ti ljudje v Sloveniji ne živijo in tukaj tudi ne plačujejo nobenih davkov
niti ne izpolnjujejo kakršnihkoli drugih obveznosti, ki jih moramo izpolnjevati drugi državljani.  Ne verjamem, če so bili sploh kdaj klicani na naborne dolžnosti (ki so letos sicer prenehale veljati).

Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #52 - 10.12.2003 at 09:56:33

titud wrote on 10.12.2003 at 08:32:29:
Časovna omejitev za urejanje temeljnih  pravic državljana, ki so hkrat osnovne človekove pravice,  ima v razmerah, ko so na območju bivše juge  dolga leta leta trajale meddržavne vojne in  ko npr. 10 let s srbijo naša država sploh ni imela diplomatskih odnosov, je vsaj zame tazden argument, na katerga  naj  se sklicevala pravna država.  

Časovna omejitev za ohlapnejše pogoje in ne časovna omejitev za urejanje pravic!

Nato pa pogoji, tako kot za vse ostale tujce, tudi Kitajce!
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #53 - 10.12.2003 at 10:04:38

Ma, sicer pa ne vem, zakaj toliko bluzenja o nekih človekovih pravicah - ekipca izbrisanih naj gre tja, kjer so se jim začele in jih uveljavlja tam.

Titud,

kar pa se časovnih rokov tiče - na tem svetu ima vse svoj rok; če do 12. 12. ne plačam telefona, ki je zame pomembnejši od državljanjstva, me bodo odklopili. Ali naj se zdaj pritožim Hanžku.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #54 - 10.12.2003 at 10:15:45

Bardo_Thodol wrote on 10.12.2003 at 09:21:34:
Od preko 170.000 prebivalcev drugih republik, ki so si priskrbeli slovensko državljanstvo, jih v Sloveniji živi menda samo okoli 110.000. Vsi ostali, torej okoli 60.000 jih državljanstvo koristi zgolj zaradi ugodnosti in potnega lista, ki jim odpira vrata v mnoge države sveta.  Ti ljudje v Sloveniji ne živijo in tukaj tudi ne plačujejo nobenih davkov
niti ne izpolnjujejo kakršnihkoli drugih obveznosti, ki jih moramo izpolnjevati drugi državljani.  Ne verjamem, če so bili sploh kdaj klicani na naborne dolžnosti (ki so letos sicer prenehale veljati).

Če bi tle pridobival prihodke, pol bi tle plačeval davke pa prispevke. Če tle ne plačujejujejo davkov in prispevkov, pol ne morejo koristit tud socialnih, zadravstvenih, izobraževalnih...uslug, razen če niso posledica minulega dela (če si tle niso prislužl penzije). Ne vem, kaj teh 60.000 folka slovenijo tolk koštal oz. kaj bi slovenijo tolk koštal še tistih 18.000 izbrisanih, če bi jim že na začetku avtomatsko dali državljanstvo in jim na tak način sploh ne bi omejaval pravice do bivanja in do socialnih pravic, ki izahajo iz te pravice do bivanja/dela? Če bi tle bival pa delal bi jih koristl, če ne pa pač ne,  tko kot sedaj ne tistih po vsej verjetnosti  60.000 dvojnih državljanov? Ker smo jim  iz čist političnih razlogov jemal osnovne človekove/ustavne  pravice je čist prov, da zato  plačamo svojo ceno. Da izplačamo iz bivanja izhajajoče pravice tud tistim , ki jih tle morda dejansko ni blo, saj je zakon, ki naj bi to njihovo (ne)bivanje  ugotvaljal, zarad neustavnosti čist upravičeno razveljavljen. Je fer, da se zdaj država  na njihovo (ne)načelnost zanaša  tko kot so se  prej oni moral oni podrejat nenačelnosti države.

Sem zemraj bolj prepričan, da g a po moje ni zakona, ki bi lahko to  zadevo bolj pravično uredu.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #55 - 10.12.2003 at 10:26:35

lola wrote on 10.12.2003 at 07:28:14:
Primer z vpisom v zemljiško knjigo je res butast primer.

Ti ljudje, ki si niso (želeli) urediti status takrat, ko je to bilo možno brez težav, in imeli so dovolj časa,  imajo državljanstvo druge države in se obravnavajo kot tujci. Poanta je v tem, da so to možnost imeli, ta možnost pa res ne more trajat v nedogled, če naj funkcioniramo kot država.

Oprosti, ampak meni se zdi butasto predvsem tole tvoje pisanje.

Primerj je res izmisljen in upam dalec od realnosti, narejen je pa priblizno po istem kopitu, kot je potekalo zongliranje z izbrisanimi.

bp
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #56 - 10.12.2003 at 10:29:59

titud wrote on 10.12.2003 at 10:15:45:
Ne vem, kaj teh 60.000 folka slovenijo tolk koštal oz. kaj bi slovenijo tolk koštal še tistih 18.000 izbrisanih, če bi jim že na začetku avtomatsko dali državljanstvo in jim na tak način sploh ne bi omejaval pravice do bivanja in do socialnih pravic, ki izahajo iz te pravice do bivanja/dela?  

no včeraj smo imel priložnost videt zbor krajanov Mežice. Šlo je za podpredsednika "izbrisanih", ki naj bi sodeloval v vojni proti Sloveniji, čeprav on trdi da to ni res. Pričevali so posamezniki, ki zadeve dobro poznajo..
???
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #57 - 10.12.2003 at 10:45:08

titud wrote on 10.12.2003 at 10:15:45:
Sem zemraj bolj prepričan, da g a po moje ni zakona, ki bi lahko to  zadevo bolj pravično uredu.  

Zavedat se je treba, da pravice niso nekaj, kar nam je kar dano ali celo, da veljajo vesoljno in univerzalno.

Splošnih in univerzalnih pravic, ki bi nam bile kar dane enostavno ni.
Posamezne pravice so pa natančno poimenovane in prav za vsako posebej se je bilo treba najprej izboriti.

Vse pravice so stvar dogovora in tako jih je edino praviln  tudi razumeti. Pravice  (oziroma družbeni dogovori) so udejanjene preko zakonodaje držav in mednarodnih sporazumov.  

Za pravice se lahko dogovorijo tudi posamezniki.
Če se midva naprimer dogovoriva, da mi ti vsak mesec nakažeš sto jurjev, potem to postane moja pravica  in tvoja dolžnost, ki pa bo veljala le toliko časa, dokler velja najin dogovor, (ali pa dokler sem si zmožen z izsiljevanjem, leporečjem ali kako drugače svojo paravico do stotih jurjev izterjati).  

Če pravica ni dogovorjena, se pravi uzakonjena in pravno regulirana, nobeno sklicevanje na ne vem kakšne  idealizirane pravice prav nič ne pomaga.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #58 - 10.12.2003 at 10:47:18

t wrote on 10.12.2003 at 10:04:38:
Ma, sicer pa ne vem, zakaj toliko bluzenja o nekih človekovih pravicah - ekipca izbrisanih naj gre tja, kjer so se jim začele in jih uveljavlja tam.

Titud,

kar pa se časovnih rokov tiče - na tem svetu ima vse svoj rok; če do 12. 12. ne plačam telefona, ki je zame pomembnejši od državljanjstva, me bodo odklopili. Ali naj se zdaj pritožim Hanžku.

Bom mal škodoželjen, ampak po moje se zadeve okrog izbrisanih ne bi tolk vlekle, če bi se slučajno ti znašu med njimi. Bi s svojim kategoričnim nastopom zihr dosegu,  da tvoja pravica postane zakon tukaj pa zdaj, brez kakršnih koli rokov.  Samo dost globok bi te zadeva morala dregnt, ker kar tebe dost  globok dregne,  zihr ta kratko potegne... Angry Smiley
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #59 - 10.12.2003 at 11:07:30

Quote:
Če pravica ni dogovorjena, se pravi uzakonjena in pravno regulirana, nobeno sklicevanje na ne vem kakšne  idealizirane pravice prav nič ne pomaga.

V konkretnem primeru se je  izkazal, da pomaga, ker v ustavi je ta idelaizirana pravica očitno nekak pravno regulirana. Če ni  pravno regulirana skoz nižje akte , to še ne pomen, da se na to idealizirano pravico ne moreš sklicevat v zaščiti pred tem, da ti katerikoli konkretni zakon v ustavi zagotovlejne svoboščine  reguliral tako, da bi jih hkrati  ogrožal. Ustava ni  tle, da bi ti dajala pravice, ustava je tle, da ti zagotvalja temeljne svoboščine. Pravice so stvar politke, notranje razpreditve moči in zakonske regulative, skoz kar je   čist legitimno, da zakone pišejo močnejši, da si z njimi varujejo svoje zakonodajne pozicije. Tista država, ki izhaja samo iz pozicije moči  oz. zakonske regulative, tko idealistično /utopične zadeve kot je ustava zato sploh  ne rab. S pozicije absolutne moči so ji  zakoni čist zadostna regulativa.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 15