Andres wrote on 09.12.2003 at 20:18:09:To je lahko draga investicija Titud. Nobena država državljanstev ne tala kot letake. No way. Samo malo se okrog sebe ozri, imaš ful enih barab, na policiji stokrat zaznamovane južnjake in v zahvalo naj jim da država še državljanstvo. Potemtakem bi moral biti moj sosed slo. državljan (sicer Bosanec), medtem ko so njegova žena in oba sina dobili državljanstvo brez zapletov. On je bil nagnan in ima prepoved v Slovenijo priti. Kapiraš Titud, nobenemu se ne daje državljanstvo samo zato, da bi lahko imel isti potni list kot matično prebivalstvo ali zato, da bi imel dvojno ali morebiti zato, ker je nekje omenil, da je politični imigrant. Osebno celo pričakujem, da bo sčasoma dobiti slovensko državljanstvo zelo zelo težko.
Za pridobitu državljanstva se vsaj po moje držimo civiliziranih standradov, čeprav je izganjajnje ekokonmoskih imigrantov iz zahodnega sveta milo rečeno necivilizacijsko predvsem zato, ker je zahod s kolonialzmom, imperialzmom in drugimi negativnimi posledicami globalizma soodgovoren za razpad tradicionalnih socilanih sistemov, ki naj bi nudl človeku vsaj osnovno socialno zašćito in s tem podlago za kakršnekoli človekove pravice.
Ne razumem pa, kaj bi se bistvenega spremenil, če bi vsem državljanom republik bivše juge, ki so na dan plebiscita imel stalno bivanje v slo in so se zato lahko udeležil refernduma, avtomatsko potalal državljanstvo, ne da bi jim ga potrebno dajat vloge oz. prošnje za pridobitu. Jest sem bil skor do zdej tolk naiven, da sem mislu, da so ga, samo da so ga eni pač zavestno odklonili, pa magari iz ponosa al pa koristiloljubja ali ustrahovanja, ker so jih napr. v srbiji al pa bosni strašili, da ne bodo smel bivat tam, če bodo tud slovenski državljani.
A ma kdo podatek, kolk od teh 200.000 folka, ki je blo kljub temu, da so bli 23.dec.1990 prisiljeno na novo urejat svoj državljasnki status v slo, je dobilo status državljana in kolk samo satus tujca s pravico do bivanja? Za unih 18.000 izbrisanih je itak jasn, da naj bi pridobil le startus tujca, ki ga jim pol, ker niso v roku prinsel papirjev, niso dal oz. so jih črtal registra tujcev.