Na to, da mam kot državljan samo toliko moči, kolikor si jo lahko pridobim s svojo politično angažiranostjo, ne morem pristat. Jest izhajam iz tega, da sem v principu svoboden in da mi država v to moje polje svobode ne sme posegat. Če se plitično angažiram z namenom, da si bom priodobu moč, to pomeni, da si želim širit polje svoje svobode na račun svobode drugega. To priznavam za čist legitmno početje, če poteka znotraj polja zakonitosti/ustavnosti. Če pa kdorkoli posega v tako zakonito/ustavno zamejeno polje svobode, pričakujem zakonito/ustavno zaščito, ne glede na mojo osebno družbeno moč oz. poltično angažiranost.
Jeba je v bistvu v samo v tem, da če se ne angažiram politično ali pa vsaj civilno, se to polje zaščite osebne svobode lahko zard političnih interesov in iz teh izhajajčih moči drugih lahko nevzdržno oža na moj račun, legitimizirajo pa se tud neustavni predpisi in nezakoniti postopki. To nevzdržno oženje gre ponavad na račun manjšin, tujcev in drugih politično šibkih skupin, za kar pa smo očutljivi tud tisiti državljani, ki si širjenje svoje osebne svobode na račun svobode drugih občutimo kot neetično postopanje in ga zavestno ne prakticiramo.
V slo sem jest ta proces zaznavam skoz ustvarjanje tujcev iz pripanikov narodov bivše juge, njihovo samozaščitno lobiranje pri političnih zaščitnikih pa smatram za čist legitimno pridobivanje na njihovi družbene moči, ker imamo državo žal očitno tko uštimano, da lahko nezakonito posega v lastne ustavne temeljne, ne da bi bla te posege sama pripravljena spoznat za nelegitimne.
Sinjeoka, v evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin sem najdu vsaj dva člena, ki se nanašata na pravice državljanov in tujcev in jih obvezno morajo upoštevat v svoji zakonodaji vse podpisnece, med njimi tud slo.
Prepoved izgona državljanom
1. Nihče ne sme biti izgnan bodisi z individualnimi ali s kolektivnimi ukrepi z ozemlja države, katere državljan je.
2. Nikomur ne sme biti odvzeta pravica do vstopa na ozemlje države, katere državljan je.
Proceduralna jamstva v primeru izgona tujcev
1. Tujec, ki zakonito prebiva na ozemlju kake države ne sme biti izgnan s tega ozemlja, razen z odločbo, ki temelji na zakonu, pri tem pa mora imeti možnost:
a. predložiti utemeljen ugovor proti izgonu,
b. zahtevati preskus svoje zadeve in
c. doseči, da ga v zvezi s tem sprejme pristojni organ oblasti ali oseba ali osebe, ki jih pooblasti omenjeni pristojni organ oblasti.
2. Tujec se sme izgnati, preden uveljavi pravice iz točke a, b in c prvega odstavka tega člena, če je takšen izgon nujen zaradi javnega reda ali zaradi varnosti države.Lahko da tud nimata neposredne veze z slo situacijo, ampak, če bi mene doletel kaj v tem smislu nezakonitga, se sploh ne bi jebal s političnim klečeplznejm po slo, ker se mam možnost zahtevat zaščito ne glede na mojo politično moč direkt na evrospskem sodišču za človekove pravice.
Evo en link, saj nikol ne veš, kdaj utegne prav prit:
http://www.idcse.nuk.si/body_k_-_po_spre_-_005.html