Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 15
(Read 42162 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: ČLOVEKOVE PRAVICE
Reply #75 - 10.12.2003 at 21:56:33

pa ko se že kregate o absolutnosti pravic; pravice niso absolutne, po slovensko neomejene, ampak so omejene s pravicami drugih ljudi; zato tudi problem komu dati pravico ali
materi pravico do osebnostne integritete in odločanja o lastnem telesu
ali
zarodku in njegovi pravici do življenja

Komu dati prednost pa ni več pravna odločitev ampak politična...šele nato lahko postane pravna...

Isti problem je pravica do evtanazije;
ali zagovarjamo absolutno pravico do življenja
ali pa rečemo, da ima posameznik parvico do osebnega dostojanstva in s tem tudi dostojanstvene smrti

smo pa imeli že tudi obrnjen primer;
ali lahko ženska odloča tudi o svojem telesu in se da umetno oploditi
ali dati prednost otroku in njegovi pravici do očeta
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #76 - 11.12.2003 at 00:35:18

Vsak ima toliko pravic, kot ima moči  Roll Eyes
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #77 - 11.12.2003 at 08:53:33

sinjeoka wrote on 10.12.2003 at 21:56:33:
zato tudi problem komu dati pravico ali materi pravico do osebnostne integritete in odločanja o lastnem telesu
ali
zarodku in njegovi pravici do življenja

Komu dati prednost pa ni več pravna odločitev ampak politična...šele nato lahko postane pravna...

in če je odločitev "politična", so za njo vedno interesi ... Undecided

a ne bi blo edino prav, da so za tem le želja in hrepenenje  Smiley

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #78 - 11.12.2003 at 08:57:33

Razložila sem kako pravice prehajajo s politične v pravno sfero

tisto o hrepenenju in želji pa je stvar posameznika in konkretnega primera

zato je tale primerjava malo čudna, ker gre za relacijo splošno proti posamezno

(če tvoj post pravilno razumem)

vida wrote on 11.12.2003 at 08:53:33:

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #79 - 11.12.2003 at 08:59:40

vida wrote on 11.12.2003 at 08:53:33:

kar se mene tiče, nočem, da bi se kdorkoli politično odločal o meni (razen mene samega - na mojem teritoriju sem jaz gospodar), vsekakor pa verjamem, da so in bodo tudi taki, ki hočejo, da se v njihovem imenu odlčajo drugi in takšni, ki hočejo odločati v imenu drugih - jaz to ne

vedno je tudi želja in hrepenenje - mogoče celo v preveliki meri

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #80 - 11.12.2003 at 09:07:12

Ja ama ravno to se dogaja, sprejme se splošno odločitev (v pralamentu v obliki zakona), ki je nato aplicirana na tebe

če ti to seveda opaziš, je pa druga stvar (recimo davki)
ali v primeru podeljevanja državljanstva zoper večinsko voljo, v bistvu dajo volilno pravico dodatnemu številu ljudi in s tem posledično zmanjšajo težo tvojega volilnega glasu. Poslancev v parlamentu bo kljub dodatnim 10 000 volilcem, če vedno ostalo samo 90.

In morda si boš nekoč zaželel humane smrti, ko bo tvoje telo razjedal rak in ti ne bo pomoči, pa ti ta alternativa ne bo ponujena, ker bo zakonsko prepovedana.

t wrote on 11.12.2003 at 08:59:40:
kar se mene tiče, nočem, da bi se kdorkoli politično odločal o meni (razen mene samega - na mojem teritoriju sem jaz gospodar), vsekakor pa verjamem, da so in bodo tudi taki, ki hočejo, da se v njihovem imenu odlčajo drugi in takšni, ki hočejo odločati v imenu drugih - jaz to ne

vedno je tudi želja in hrepenenje - mogoče celo v preveliki meri

uživajte!

Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #81 - 11.12.2003 at 09:24:04

sinjeoka wrote on 10.12.2003 at 21:41:57:
Samo tole;
pri izbrisanih ni problem DRŽAVLJANSTVO, čeprav se v primeru "zbiranja podpisov v Mežiški dolini tudi to pojavlja" , ampak je problem stalno PREBIVALIŠČE.

Ne državljanstvo in ne stalno prebivališče pa po nobenem listingu človekovih pravic ne spadata v poglavje "osnovne človekove pravice in temeljne svoboščine" In zato NISTA človekovi pravici.

Pa si lahko pogledate;
Slovensko ustavo
Evropsko listino človekovih pravic in temeljnih svoboščin
Dodatek k pogodbi iz Nice o predlogu listnga človekovih pravic priznanih v EU
UN Charter of Human rights

Halo,

Slovenska ustava med clovekovimi pravicami navaja tudi pravico do svobodne izbire prebivalisca (ne velja za  tujce), 12. clen deklaracije ZN o clovekovih pravicah pa govori o tem, da se nihce ne sme vtikati v clovekov dom (kar ne pomeni samo tega, da policija nima vstopa). Evropske zakonodaje pa ne poznam (vendar tezko verjamem, da bi na kaj takega pozabili).

bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #82 - 11.12.2003 at 09:32:25

Na to, da mam  kot državljan  samo toliko moči, kolikor si  jo lahko pridobim  s svojo politično angažiranostjo, ne morem pristat. Jest izhajam iz tega, da sem v principu svoboden in da mi država v to moje polje  svobode ne sme posegat. Če se plitično angažiram z namenom, da si bom priodobu moč, to pomeni,  da si želim  širit  polje svoje  svobode na račun svobode  drugega.  To priznavam za čist legitmno početje, če poteka znotraj polja zakonitosti/ustavnosti. Če pa kdorkoli posega v tako zakonito/ustavno zamejeno polje svobode, pričakujem zakonito/ustavno zaščito, ne glede na mojo osebno družbeno moč oz. poltično angažiranost.  

Jeba je v  bistvu v samo v tem, da če se ne angažiram politično ali pa vsaj civilno, se to polje zaščite osebne svobode lahko zard političnih interesov in iz teh izhajajčih  moči drugih lahko nevzdržno oža na moj račun, legitimizirajo pa se tud neustavni predpisi in nezakoniti postopki. To nevzdržno oženje gre ponavad na račun manjšin, tujcev in drugih politično šibkih skupin, za kar pa smo očutljivi tud tisiti državljani, ki si širjenje svoje  osebne svobode na račun svobode  drugih občutimo kot neetično postopanje in ga zavestno ne prakticiramo.

V slo sem jest  ta proces zaznavam  skoz  ustvarjanje tujcev iz pripanikov narodov bivše juge, njihovo samozaščitno  lobiranje pri političnih zaščitnikih pa smatram za čist legitimno pridobivanje na njihovi družbene moči, ker imamo državo žal  očitno tko uštimano, da lahko nezakonito  posega v lastne ustavne temeljne, ne da bi bla te posege sama pripravljena spoznat za nelegitimne.

Sinjeoka,  v evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin sem najdu vsaj dva člena, ki se nanašata na pravice državljanov in tujcev in jih obvezno morajo upoštevat v svoji zakonodaji vse podpisnece, med njimi tud slo.

Prepoved izgona državljanom

1. Nihče ne sme biti izgnan bodisi z individualnimi ali s kolektivnimi ukrepi z ozemlja države, katere državljan je.
2. Nikomur ne sme biti odvzeta pravica do vstopa na ozemlje države, katere državljan je.

Proceduralna jamstva v primeru izgona tujcev

1. Tujec, ki zakonito prebiva na ozemlju kake države ne sme biti izgnan s tega ozemlja, razen z odločbo, ki temelji na zakonu, pri tem pa mora imeti možnost:
a. predložiti utemeljen ugovor proti izgonu,
b. zahtevati preskus svoje zadeve in
c. doseči, da ga v zvezi s tem sprejme pristojni organ oblasti ali oseba ali osebe, ki jih pooblasti omenjeni pristojni organ oblasti.
2. Tujec se sme izgnati, preden uveljavi pravice iz točke a, b in c prvega odstavka tega člena, če je takšen izgon nujen zaradi javnega reda ali zaradi varnosti države.

Lahko  da tud nimata neposredne veze z slo situacijo, ampak,  če bi  mene doletel  kaj v tem smislu nezakonitga, se sploh ne bi jebal s političnim klečeplznejm po slo, ker se mam možnost zahtevat zaščito ne glede na mojo politično moč  direkt na evrospskem   sodišču za človekove pravice.

Evo  en link, saj nikol ne veš, kdaj utegne prav prit:

http://www.idcse.nuk.si/body_k_-_po_spre_-_005.html

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #83 - 11.12.2003 at 09:44:57

Ko si se že tako potrudil, razčisti si še osnovne pojme predno polemiziraš!!!

daj se še malo podučit v čem je razlika med
pravico do državljanstva
in biti naslovnik pravice

In zakaj so v nekaterih primerih naslovniki (adresati/upravičenci) do pravice "ljudje" drugič "prebivalci" in tretjič "državljani"
Verjetno obstaja nek namen za tako razlikovanje.

Jaz nikjer ne trdim, da tujci nimajo nobenih pravic...

Recimo ali si v katerikoli konvenciji zaseldil formulacijo "vsakdo ima pravico do državljanstva"?

In bravo, zakaj misliš, da tujci nimajo priznane pravice do svobodne izbire prebivališča?
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #84 - 11.12.2003 at 09:47:25

Pravica do doma je vezana na pravico do zasebnosti in ne na neko "pravico do državljanstva" ali "pravico do prebivališča"

Quote:
Halo,

Slovenska ustava med clovekovimi pravicami navaja tudi pravico do svobodne izbire prebivalisca (ne velja za  tujce), 12. clen deklaracije ZN o clovekovih pravicah pa govori o tem, da se nihce ne sme vtikati v clovekov dom (kar ne pomeni samo tega, da policija nima vstopa). Evropske zakonodaje pa ne poznam (vendar tezko verjamem, da bi na kaj takega pozabili).

bp

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #85 - 11.12.2003 at 09:54:20

Aja, pa če se že kdo od vas spravlja na pravila o izgonu tujca;
- tujcem se podeljuje pravica do
a) stalnega
b) začasnega prebivališča

Stalno prebivališče je ob spremembi teba odjavit in prjavit novega; vendar pa če tujec zaradi malomarnosti ali kateregakoli razloga tega ne stori in se uradnih pisem ne da več vročevati na prijavljenem naslovu, se šteje, da je tujec državo zapustil (pa ni nikomur treba biti fizično prisoten na naslovu, zadosti je redno praznenje poštnega nabiralnika in pobiranje priporočene pošte)
in tukaj naletimo na to, da pravica nima samo pravice ampak tudi korelat dolžnost...v tem primeru ima tujec dolžnost obveščanja države o svojem statusu. Če tega ne stori zaradi svoje arogance, ignorance ali pa malomarnosti pravico izgubi.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #86 - 11.12.2003 at 09:55:58

titud wrote on 11.12.2003 at 09:32:25:
Lahko  da tud nimata neposredne veze z slo situacijo, ampak,  če bi  mene doletel  kaj v tem smislu nezakonitga, se sploh ne bi jebal s političnim klečeplznejm po slo, ker se mam možnost zahtevat zaščito ne glede na mojo politično moč  direkt na evrospskem   sodišču za človekove pravice.

Na evropskem sodišču za človekove pravice pa najbrž komaj čakajo, da se pri njih zglasi kakšen tak, ki se mu ni zdelo vredno urediti niti zahtevanih papirjev, kot je to lahko storila večina  in ki  je samo čakal, da mu bo kar samo kaj priletelo.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #87 - 11.12.2003 at 10:00:06

pa v primeru izbrisanih se ne pojavlja problem izgona, izgon je individualne ukrep in se zmeraj nanaša na posameznika, ki je točno določen z imenom in priimkom

tukaj pa je problem splošen in se je pojavil zato, ker so nekateri ignorirali slovenske zakone in niso uredili svojega statusa, ko je bil čas zato. Torej pravico so imeli in je niso uveljavili pravočasno z ustreznimi dejanji. Zato so se v nekem trenutku začeli s strani uradnih organov šteti za "neprisotne" na našem teritoriju.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #88 - 11.12.2003 at 10:42:20

sinjeoka wrote on 11.12.2003 at 09:44:57:
Ko si se že tako potrudil, razčisti si še osnovne pojme predno polemiziraš!!!

daj se še malo podučit v čem je razlika med
pravico do državljanstva
in biti naslovnik pravice

In zakaj so v nekaterih primerih naslovniki (adresati/upravičenci) do pravice "ljudje" drugič "prebivalci" in tretjič "državljani"
Verjetno obstaja nek namen za tako razlikovanje.

Jaz nikjer ne trdim, da tujci nimajo nobenih pravic...

Recimo ali si v katerikoli konvenciji zaseldil formulacijo "vsakdo ima pravico do državljanstva"?

In bravo, zakaj misliš, da tujci nimajo priznane pravice do svobodne izbire prebivališča?

Lahko da pravica do državlajstva ni opredeljena kot temeljena človekova pravica, samo se očitno predpostvlja, če se v konvenciji govori  o tem, da ne sme bit izgnan iz države, katere državlajn je. Glede na to, da na svetu ni območja, kjer bi lahko biva, ne da bilo bilo to območje teritorialno določeno  kot država, se pač predpsotvlja, da je tvoje bivanje v skrajni fazi vezano na neko državljanstvo. Tud če si  begunec in brezdomec, si begunec in brezdomec neke države.

Da pa je bila nekaterim  tujcem zakosnko kratena pravica do svobodne izbire prebivališča je ugotovilo ustavno sodišče, ne pa jest:  

V 2. točki izreka je Ustavno sodišče ugotovilo neskladnost ZUSDDD z Ustavo, ker ne ureja možnosti pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje državljanom drugih republik, ki so bili izbrisani iz registra stalnega prebivalstva in jim je bil zaradi neurejenega pravnega položaja izrečen ukrep prisilne odstranitve tujca iz države. Ustavno sodišče je uporabo tega ukrepa za navedene osebe prepovedalo že z odločbo št. U-I-284/94 z dne 4. 2. 1999, načela pravne države pa zahtevajo, da se njihov položaj posebej uredi.

V 3. točki izreka je Ustavno sodišče odločilo, da je v neskladju z Ustavo 1. člen ZUSDDD, ki določa kot pogoj za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje dejansko življenje v času po izbrisu iz registra stalnega prebivalstva, ne da bi določneje opredeljeval vsebino tega pogoja. Glede na poseben položaj teh oseb bi moral Zakon opredeliti, kaj pomeni dejansko življenje, zlasti pa bi moral določiti čas odsotnosti, po katerem pogoj dejanskega življenja ni več izpolnjen. Pri tem položaj teh oseb ne bi smel biti slabši od položaja oseb, ki so imele položaj tujca že pred osamosvojitvijo Republike Slovenije.

V 4. točki izreka je Ustavno sodišče razveljavilo prvi in drugi odstavek 2. člena Zakona v delu, v katerem je določen rok treh mesecev za vložitev prošnje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Ugotovilo je, da zakonodajalec pri določanju roka ni upošteval vseh osebnih in drugih okoliščin, ki bi upravičence lahko ovirale pri pravočasni vložitvi prošenj in da za določitev tako kratkega roka ni imel upravičenega razloga.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #89 - 11.12.2003 at 10:46:30

Bardo_Thodol wrote on 11.12.2003 at 09:55:58:
Na evropskem sodišču za človekove pravice pa najbrž komaj čakajo, da se pri njih zglasi kakšen tak, ki se mu ni zdelo vredno urediti niti zahtevanih papirjev, kot je to lahko storila večina  in ki  je samo čakal, da mu bo kar samo kaj priletelo.

Tak se bo oglasil  z tako ugotovitvjo našega ustavnega sodišča kot sem jo citiral zgoraj in močno dvomim, da bo  evropsko sodišče, ugotovilo,  da 'se mu ni zdelo vredno urediti niti zahtevanih papirjev, kot je to lahko storila večina  in ki  je samo čakal, da mu bo kar samo kaj priletelo.'
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 15