stane wrote on 25.12.2003 at 13:45:08:DEJSTVA
Vsaka država, ki pobira davek od dobička, je v ekonomskem smislu krovno podjetje vseh podjetij, registriranih na njenem ozemlju.
Dividenda države je davek od dobička pravnih oseb na njenem teritoriju.
Lastniki države so njeni državljani.
Lastniki imajo pravico do upravljanja in pravico do dividende.
Quote:Ob koncu maja je vladna koalicija zabeležila "nov uspeh", saj je zunanji dolg Slovenije presegel 10 milijard ameriških dolarjev. Po biltenu Banke Slovenije se je namreč do 31. maja 2003 celotni zunanji dolg Slovenije povzpel že na 10,2 milijarde ameriških dolarjev.
Pri zunanjem zadolževanju je najbolj nevarno hitro naraščanje. Medtem ko je znašal celotni zunanji dolg Slovenije v letu 1997 še znosnih 4,1 milijarde dolarjev, se je do konca letošnjega leta povečal dvainpolkrat. Na vsakega Slovenca (od zibelke do groba) 5116 ameriških dolarjev oziroma 1,064.895 tolarjev. Povprečna slovenska družina (ona, on in otrok) je torej v tujini zadolžena za avto srednjega razreda, recimo za Golfa.
To so skrb vzbujajoči podatki o katerih se v javnosti ne govori veliko, vladna koalicija pod vodstvom LDS vseskozi uspešno preusmerja pozornost stran od gospodarskih indikatorjev, vendar se bo potrebno slej ko prej soočiti z visokim zunanjim dolgom, za katerega so dogovorni prav tisti, ki so že desetletje na oblasti.
pa hvala za dividende
nobena država ni moja država - jaz pa sem državljan Slovenije
pač nisem in nikoli ne bom lastnik nečesa takšnega kot je država - kar pa se raznih delničarskih fint tiče, je to samo metanja peska v oči (pri vsaki firmi so mali delničarji tisti, ki ponavadi potegnejo najkrajšo - tako kot so pri državi mali državljani tisti)
država ni ekonomski pojem - država je pravni pojem - suveren, ki se vzpostavlja proti drugim suverenom - državam
uživaj!