stane wrote on 29.12.2003 at 11:12:51:Ti tud, malo preveč si vse na solato pomešal, dividenda ni delnica in delnice države tudi prodati ne moreš.
Ja, sevede, jest bi najprej dividendo porabu, šele pol delnico. Če delnica ne bi bla prenoslljiva, bi jo dal pa komu v zakup al pa magari banki za jamstvo, da mi na njen donos da kakšen puf. Če je delnica formalno v moji lasti, še ni rečen, da nanjo ne bi mogu vzet hipoteke...
Quote:Današnja vrednost dividende pa je zelo daleč od ciljne vrednosti in če misliš, da se iz davka na dobiček danes financira ne vem kaj, se motiš. Šolstvo, kultura , šport in take reči, se financirajo predvsem iz DDV, zdravstvo pa iz neposredno in posredno iz plač.
Možno, ampak iz davka na dobiček se po moje financirajo predvsem zgubarji, da lahko dajejo plače zaposlenim, ki od svojih plač spet plačujejo DDV in prispevke, ki tako spet polnejo državno blagajno, tko da se davek od dobička spet nekako pretvarja v DDV in prispevke za zdravstvo...
Quote:Vidim, da že kar po kravljevsko ceniš politiko, ko praviš, da ona z dobičkom pokriva izgube. Takega slavospeva politiki še nisem slišal nikjer. Statistično in dejansko se pa res večina izgub socializira prav enako kot prej v socializmu. Pa ne misli, da je na zahodu kaj drugače, kar italjanski Parmalat poglej.
Sem že razložu zakaj je politka motivirana zgube pokrivat.
Quote:Edino, kar imaš prav, pa je odliv dobička preko meje pred obdavčitvijo preko internih cen povezanih družb. Toda za take manevre bo počasi vse manj možnosti, saj je dobiček že povsod obdavčen. Toda tudi ta problem je problem vlade, ki ga mora reševati.
Ta problem je mogoče reševat le transnacionlano, npr. preko EU, kjer bo npr. philps, ki kot multinacionalna družba s sedežem na nizozemsklem, filal proračun NL, ta pa bo zato primorana zarad svojega relativnega bogastva več prispevat za razne socialne transfererje v blagajno EU.
Quote:Torej, ti kot lastnik delnice države ne moreš narediti nobene škode, imaš pa v rokah poleg nekaj denarja, ki simbolično dokazuje tudi tvojo enakopravnost s predsednikom države in škofom, če hočeš, vsakomesečno informacijo u činkovitosti upravljalca tvoje delnice, vlade.
Ideja v bistvu ni slaba, samo temelji na predpostavki, da sem jest boljš ekonmist kot so politiki, ki jih jest plačujem , da ekonomizirajo zame. Jest pa se imam za slabega ekonomista, jest sem predvsem dober potrošnik, ki bom svoj prihodek od dividende pustu tistmu, ki ga bo od mene bolj zvito izmamu. V tem smsilu se nimam za nč boljšega od politika, le da jest politika lahko za njegovo potratnost z mojim denarjem nekak kaznujem, do sebe bi bil pa bolj prizanesljiv.
Quote:Tudi to ne govori, da bi povpraševanje iz dividend ne imelo ugoden učinek na domače gospodarstvo, saj bi večina državljanov porabljala ta denar za osnovne potrebščine in ne luksuz. Za hrano največ, za domače kmetijstvo torej. Tudi sindikalistom bi bila v pomoč, saj bi se razponi v globalu nekoliko popravili brez gorkih besed.
Davek od profita naj bi se torej deloma posredno vrnu državi nazaj preko DDV-ja, kar je stališča države podobno, kot če sploh ne bi prišel v roke državljanov in bi ga sama usmerjala v npr. zgubaške firme za plače ali neprofitne delovne intenzivne storitve. Dokler smo državljani predvsem potrošniki, pol ne bomo kupovali domačih izdelkov, če ne bodo tud cenejši ali pa vsaj za isto ceno enako dobri kot tuji. Pa tud za tisto, kar je domače, ni možno trdit, da je domače, saj ima večina sicer domačih znamk, ki so kaj vredne, zunanje lastnike in se profit pretaka k njim.
Quote:Jaz slabosti ne vidim nobene za nikogar, tudi za politiko ne, saj bi bile stvari bolj transparentne in jasne vsakomur.
ž
Po moje smo to zamudl. Kaj nam pomaga transprentnost, če ni kaj za videt?
Morda bi nam koristla zato, da bi hitrejš zrelativiziral ekonmosko pomebnost države za posameznika pa bi njene druge funkcije naredl transparentnjše.
Quote:Pa tudi rodnost bi se povečala?
Rodnost je obratnosorazmerna z rastjo standarda državljanov, ki naj bi bel posledica večje ekonomske transparentnosti.