Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 
(Read 47048 times)
Bardo_Thodol
5

Re: , v čem je smisel nastanka držav?
Reply #135 - 29.12.2003 at 12:10:58

stane wrote on 29.12.2003 at 11:12:51:
Jaz slabosti ne vidim nobene za nikogar, tudi za politiko ne, saj bi bile stvari bolj transparentne in jasne vsakomur.
Pa tudi rodnost bi se povečala?

Jaz imam nekaj delnic podjetij, vendar mi ni zato, ker imam njihove delnice, nič bolj jasno ali transparentno, kaj se v teh podjetjih dogaja, kot če delnic ne bi imel.

Kako lahko lastništvo delnic vpliva na povečanje rodnosti, boš moral pa verjetno malo bolj podrobno razložiti  Tongue

Če spremljaš, kako je z rodnostjo po svetu, potem si najbrž že ugotovil, da je največja tam, kjer je veliko pomanjkanje in slabi življenski pogoji. O kakih delnicah pa tam v življenju še slišali niso, ne pa da bi jih celo imeli.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #136 - 29.12.2003 at 12:50:11

stane wrote on 29.12.2003 at 11:12:51:
Ti tud, malo preveč si vse na solato pomešal, dividenda ni delnica in delnice države tudi prodati ne moreš.

Ja, sevede, jest bi najprej  dividendo porabu, šele pol delnico. Če delnica ne bi bla prenoslljiva, bi jo dal pa komu v zakup al pa magari banki za jamstvo, da mi na njen donos da kakšen puf. Če je delnica formalno v moji lasti, še ni rečen, da nanjo ne bi mogu vzet  hipoteke...  

Quote:
Današnja vrednost dividende pa je zelo daleč od ciljne vrednosti in če misliš, da se iz davka na dobiček danes financira ne vem kaj, se motiš. Šolstvo, kultura , šport in take reči, se financirajo predvsem iz DDV, zdravstvo pa iz neposredno in posredno iz plač.

Možno, ampak  iz davka na dobiček se po moje financirajo predvsem zgubarji, da lahko dajejo plače zaposlenim, ki od svojih plač spet plačujejo DDV in prispevke, ki tako spet polnejo državno blagajno, tko da se davek od dobička spet nekako pretvarja v DDV in prispevke za zdravstvo...

Quote:
Vidim, da že kar po kravljevsko ceniš politiko, ko praviš, da ona z dobičkom pokriva izgube. Takega slavospeva politiki še nisem slišal nikjer. Statistično in dejansko se pa res večina izgub socializira prav enako kot prej v socializmu. Pa ne misli, da je na zahodu kaj drugače, kar italjanski Parmalat poglej.

Sem že razložu zakaj je politka  motivirana zgube pokrivat.  

Quote:
Edino, kar imaš prav, pa je odliv dobička preko meje pred obdavčitvijo preko internih cen povezanih družb. Toda za take manevre bo počasi vse manj možnosti, saj je dobiček že povsod obdavčen. Toda tudi ta problem je problem vlade, ki ga mora reševati.

Ta problem je mogoče reševat le transnacionlano, npr. preko EU, kjer bo npr. philps, ki kot multinacionalna družba s sedežem na nizozemsklem, filal proračun NL, ta pa bo zato primorana zarad svojega relativnega bogastva več prispevat za razne socialne transfererje v blagajno EU.

Quote:
Torej, ti kot lastnik delnice države ne moreš narediti nobene škode, imaš pa v rokah poleg nekaj denarja, ki simbolično dokazuje tudi tvojo enakopravnost s predsednikom države in škofom, če hočeš, vsakomesečno informacijo u činkovitosti upravljalca tvoje delnice, vlade.

Ideja v bistvu ni slaba, samo temelji na  predpostavki, da sem jest boljš ekonmist kot so politiki, ki jih jest plačujem , da ekonomizirajo  zame. Jest pa se imam za slabega ekonomista, jest sem predvsem dober  potrošnik, ki bom svoj prihodek  od dividende pustu tistmu, ki ga bo od mene bolj zvito izmamu. V tem smsilu se nimam za nč boljšega od politika, le da jest politika lahko za njegovo potratnost z mojim denarjem nekak kaznujem, do sebe bi bil pa bolj prizanesljiv.  

Quote:
Tudi to ne govori, da bi povpraševanje iz dividend ne imelo ugoden učinek na domače gospodarstvo, saj bi večina državljanov porabljala ta denar za osnovne potrebščine in ne luksuz. Za hrano največ, za domače kmetijstvo torej. Tudi sindikalistom bi bila v pomoč, saj bi se razponi v globalu nekoliko popravili brez gorkih besed.

Davek od profita naj bi se torej  deloma posredno  vrnu državi nazaj preko DDV-ja, kar je   stališča države  podobno, kot če sploh ne bi prišel  v roke državljanov in bi ga sama usmerjala v npr. zgubaške firme za plače ali neprofitne delovne intenzivne storitve.  Dokler smo državljani predvsem potrošniki, pol ne bomo kupovali domačih izdelkov, če ne bodo tud cenejši ali pa vsaj za isto ceno enako dobri kot tuji. Pa tud za tisto, kar je domače, ni možno trdit, da je domače, saj ima  večina sicer domačih znamk, ki so kaj  vredne, zunanje lastnike in se profit pretaka k njim.    

Quote:
Jaz slabosti ne vidim nobene za nikogar, tudi za politiko ne, saj bi bile stvari bolj transparentne in jasne vsakomur.
ž

Po moje smo to zamudl. Kaj nam pomaga transprentnost, če ni kaj za videt?
Morda bi nam koristla zato, da bi hitrejš zrelativiziral ekonmosko pomebnost države za posameznika  pa bi   njene druge funkcije naredl transparentnjše.  

Quote:
Pa tudi rodnost bi se povečala?

Rodnost je obratnosorazmerna  z rastjo  standarda državljanov, ki naj bi bel posledica večje ekonomske transparentnosti.  

Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #137 - 29.12.2003 at 13:09:07

Bardo_Thodol wrote on 29.12.2003 at 12:10:58:
Jaz imam nekaj delnic podjetij, vendar mi ni zato, ker imam njihove delnice, nič bolj jasno ali transparentno, kaj se v teh podjetjih dogaja, kot če delnic ne bi imel.

Če tvoje delnice kotirajo na borzi, lahko preko tega nihanja ugotavljaš učinkovitost uprave, kar ti popolnoma zadošča ob ponovnem imenovanju ali zamenjavi uprave. Da pa bi lahko in moral poznati vse interne zadeve od znotraj, pa bi moral tam biti najmanj v službi. Toda smisel delniških družb ni v tem.

Kako lahko lastništvo delnic vpliva na povečanje rodnosti, boš moral pa verjetno malo bolj podrobno razložiti  Tongue
Če spremljaš, kako je z rodnostjo po svetu, potem si najbrž že ugotovil, da je največja tam, kjer je veliko pomanjkanje in slabi življenski pogoji. O kakih delnicah pa tam v življenju še slišali niso, ne pa da bi jih celo imeli.
Res je, kar praviš, revnim je edini užiteks seks in imajo na kupe otrok. Jaz pa ne govorim o taki rodnosti, ampak normalni za reprodukcijo nekega naroda. Naše družine pa imajo manj otrok ravno zaradi ekonomske nesigurnosti. Vsaj tako kažejo ratiskave. Če pa ti predpostaviš, da bi imela petčlanska družina iz naslova dividend 500 Eur prihodka mesečno več, pa povej kaj si misliš. Seveda, kdaj bo to, je vprašanje časa, principa pa v ničemer ne menja.

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Re: v čem je smisel nastanka držav?
Reply #138 - 29.12.2003 at 13:28:47

Ali bi lahko tole malo narazen dal, da se bo videlo, kaj je citat in kaj tvoj tekst?  
Citat je vedno vmes med ukazoma [quote] in [\quote]  (le znak \ zamenjaj z znakom /)

Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #139 - 29.12.2003 at 13:30:13

titud wrote on 29.12.2003 at 12:50:11:
Ja, sevede, jest bi najprej  dividendo porabu, šele pol delnico. Če delnica ne bi bla prenoslljiva, bi jo dal pa komu v zakup al pa magari banki za jamstvo, da mi na njen donos da kakšen puf. Če je delnica formalno v moji lasti, še ni rečen, da nanjo ne bi mogu vzet  hipoteke...  

Možno, ampak  iz davka na dobiček se po moje financirajo predvsem zgubarji, da lahko dajejo plače zaposlenim, ki od svojih plač spet plačujejo DDV in prispevke, ki tako spet polnejo državno blagajno, tko da se davek od dobička spet nekako pretvarja v DDV in prispevke za zdravstvo...

Sem že razložu zakaj je politka  motivirana zgube pokrivat.  

Ta problem je mogoče reševat le transnacionlano, npr. preko EU, kjer bo npr. philps, ki kot multinacionalna družba s sedežem na nizozemsklem, filal proračun NL, ta pa bo zato primorana zarad svojega relativnega bogastva več prispevat za razne socialne transfererje v blagajno EU.

Ideja v bistvu ni slaba, samo temelji na  predpostavki, da sem jest boljš ekonmist kot so politiki, ki jih jest plačujem , da ekonomizirajo  zame. Jest pa se imam za slabega ekonomista, jest sem predvsem dober  potrošnik, ki bom svoj prihodek  od dividende pustu tistmu, ki ga bo od mene bolj zvito izmamu. V tem smsilu se nimam za nč boljšega od politika, le da jest politika lahko za njegovo potratnost z mojim denarjem nekak kaznujem, do sebe bi bil pa bolj prizanesljiv.  

Davek od profita naj bi se torej  deloma posredno  vrnu državi nazaj preko DDV-ja, kar je   stališča države  podobno, kot če sploh ne bi prišel  v roke državljanov in bi ga sama usmerjala v npr. zgubaške firme za plače ali neprofitne delovne intenzivne storitve.  Dokler smo državljani predvsem potrošniki, pol ne bomo kupovali domačih izdelkov, če ne bodo tud cenejši ali pa vsaj za isto ceno enako dobri kot tuji. Pa tud za tisto, kar je domače, ni možno trdit, da je domače, saj ima  večina sicer domačih znamk, ki so kaj  vredne, zunanje lastnike in se profit pretaka k njim.    

ž

Po moje smo to zamudl. Kaj nam pomaga transprentnost, če ni kaj za videt?
Morda bi nam koristla zato, da bi hitrejš zrelativiziral ekonmosko pomebnost države za posameznika  pa bi   njene druge funkcije naredl transparentnjše.  

Rodnost je obratnosorazmerna  z rastjo  standarda državljanov, ki naj bi bel posledica večje ekonomske transparentnosti.  

1.Neprenosljive delnice ti nihče ne more vzeti v hipoteko, saj je v primeru tvojega nevračanja ne more prepisati nase.
2. Davek na dobiček je prihodek integralnega proračuna enako kot DDV in ne moreš vedeti, za kak namen ga vlada uporabi. Lahko ga tudi za nakup letala, recimo.
3. Seveda bo najbolje, ko bo tudi EU izdala delnico in dala tebi eno. Tako boš lahko ugotavljal, katera vlada gospodari bolje, slovenska ali evropska. Na volitvah boš to informacijo lahko koristno uporabil.
4. To spoznanje, ne ideja, nič ne temelji na tvojem poznavanju ekonomije, ampak le na poznavanju osnovnošolskega znanja, ki ga je deležen vsak državljan. Na osnovi česa pa po tvoje temelji sploh demokracija, če ne na najmanjšem skupnem imenovalcu znanja volivcev.
5. V Evropi bo vse domače, se ti ne zdi.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #140 - 29.12.2003 at 14:17:33

Bardo_Thodol wrote on 29.12.2003 at 13:28:47:
Ali bi lahko tole malo narazen dal, da se bo videlo, kaj je citat in kaj tvoj tekst?  
Citat je vedno vmes med ukazoma in [\quote]  (le znak \ zamenjaj z znakom /)

Bardo: Jaz imam nekaj delnic podjetij, vendar mi ni zato, ker imam njihove delnice, nič bolj jasno ali transparentno, kaj se v teh podjetjih dogaja, kot če delnic ne bi imel.

Stane: Če tvoje delnice kotirajo na borzi, lahko preko tega nihanja ugotavljaš učinkovitost uprave, kar ti popolnoma zadošča ob ponovnem imenovanju ali zamenjavi uprave. Da pa bi lahko in moral poznati vse interne zadeve od znotraj, pa bi moral tam biti najmanj v službi. Toda smisel delniških družb ni v tem.

Bardo: Kako lahko lastništvo delnic vpliva na povečanje rodnosti, boš moral pa verjetno malo bolj podrobno razložiti  
Stane: Res je, kar praviš, revnim je edini užiteks seks in imajo na kupe otrok. Jaz pa ne govorim o taki rodnosti, ampak normalni za reprodukcijo nekega naroda. Naše družine pa imajo manj otrok ravno zaradi ekonomske nesigurnosti. Vsaj tako kažejo ratiskave. Če pa ti predpostaviš, da bi imela petčlanska družina iz naslova dividend 500 Eur prihodka mesečno več, pa povej kaj si misliš. Seveda, kdaj bo to, je vprašanje časa, principa pa v ničemer ne menja.

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #141 - 29.12.2003 at 14:35:54

stane wrote on 29.12.2003 at 13:30:13:
1.Neprenosljive delnice ti nihče ne more vzeti v hipoteko, saj je v primeru tvojega nevračanja ne more prepisati nase.

Ok,. pol jo bom dal nekomu v zakup za 99 let...

Quote:
2. Davek na dobiček je prihodek integralnega proračuna enako kot DDV in ne moreš vedeti, za kak namen ga vlada uporabi. Lahko ga tudi za nakup letala, recimo.

Predpostvljam, da obstajata  opozicija  in  medijska kontrola, tko da če me zanima lahko na grobo vem, kam gre denar iz integralnega proračuna. Če gre tja, od koder jest ne bom nč dobil nazaj, bom za kupčkanje s proračunom  naslednjič na volitvah pooblastu tistega  politika, ki bo bo zadovolju tud moje interese.      

Quote:
Seveda bo najbolje, ko bo tudi EU izdala delnico in dala tebi eno. Tako boš lahko ugotavljal, katera vlada gospodari bolje, slovenska ali evropska. Na volitvah boš to informacijo lahko koristno uporabil.

Država EU ne more bit konkurent, ampak bo državljan  skoz EU  uresničeval  svoje transnacionalne interese.  

Quote:
4. To spoznanje, ne ideja, nič ne temelji na tvojem poznavanju ekonomije, ampak le na poznavanju osnovnošolskega znanja, ki ga je deležen vsak državljan. Na osnovi česa pa po tvoje temelji sploh demokracija, če ne na najmanjšem skupnem imenovalcu znanja volivcev.

Demokracija ni oz. naj  vsaj ne bi bil najmanjši skupni ekonomski imenovalec, ampak najmanjši skupni imenovalec ekonomije, politike in kulture. Moderna družba je diferecirana in specializirana: ekonomski prezežek se izraža skoz ekonomski profit, politični presežek  skozi etični konsenz, kulturni presežek pa skoz umetniški/estetski akt. Vsaka od teh treh specializiranih fukcij moderne družbe  ima svojo logiko in zakonitosti, zato nobene ni možno zreducirat na drugo, ne da bi jo hkrati ukinu.   Ne gre za moje neznanje (lahko sem na posameznem področju velik strokovnjak),  ampak za mojo nesposbnost oz. nekompetentnost, da bi katerokoli fukcijo zreduciral na drugo.      

Quote:
5. V Evropi bo vse domače, se ti ne zdi.

Europa je zame začetek konca države oz. prehod v svet, v katerem bom doma brez države.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #142 - 29.12.2003 at 14:37:48

Malo boljše je že, ampak, če uporabiš quote in copy/paste, bi bilo pa še bolj in že od daleč razpoznavno  8)

OK, ampak nihanje vrednosti delnic ne govori samo o sposobnostih menedžmenta v podjetju, kjer imaš delnice,  ampak tudi o širšem dogajanju na trgu.  Trg je povezan in soodvisen sistem.
Spomni se krize iz tridesetih, ko so propadla praktično vsa podjetja, tudi dobra. Ostala so le najmočnejša (in ne nujno najboljša)

Še tako dobro vodstvo ne more rešiti naprimer tekstilne industrije v Sloveniji v celoti, ker je branža kot taka v malori zaradi več razlogov. Previsokih cen ob slabši kvaliteti izdelkov, ki se ne morejo več kosati s cenejšimi kitajskimi in zaradi upadanja splošnega interesa za določene artikle, izgube južnih trgov in še bi lahko naštevali razloge, na katere pa menedžment v konkretni fabrki ne more kaj dosti vplivati, ker so širši.

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #143 - 29.12.2003 at 14:45:31

titud wrote on 29.12.2003 at 14:35:54:
Europa je zame začetek konca države oz. prehod v svet, v katerem bom doma brez države.

Konca držav še ne bo tako kmalu, vsaj mi, ki danes živimo, tega prav gotovo še ne bomo dočakali.

Evropa postaja le en malo večji konglomerat, ki že sedaj deluje na istem prostoru in bo to skupno delovanje le formaliziral in intenziviral. Se bo pa EU verjetno še bolj hermetično zaprla pred zunanjimi vsiljivci (podobno kot ZDA). Šengenska meja bo naprimer za priseljence iz azijskih in afriških držav skoraj nepredušno zaprta.

Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #144 - 29.12.2003 at 14:58:08

titud wrote on 29.12.2003 at 14:35:54:
Ok,. pol jo bom dal nekomu v zakup za 99 let...

Predpostvljam, da obstajata  opozicija  in  medijska kontrola, tko da če me zanima lahko na grobo vem, kam gre denar iz integralnega proračuna. Če gre tja, od koder jest ne bom nč dobil nazaj, bom za kupčkanje s proračunom  naslednjič na volitvah pooblastu tistega  politika, ki bo bo zadovolju tud moje interese.      

Država EU ne more bit konkurent, ampak bo državljan  skoz EU  uresničeval  svoje transnacionalne interese.  

Demokracija ni oz. naj  vsaj ne bi bil najmanjši skupni ekonomski imenovalec, ampak najmanjši skupni imenovalec ekonomije, politike in kulture. Moderna družba je diferecirana in specializirana: ekonomski prezežek se izraža skoz ekonomski profit, politični presežek  skozi etični konsenz, kulturni presežek pa skoz umetniški/estetski akt. Vsaka od teh treh specializiranih fukcij moderne družbe  ima svojo logiko in zakonitosti, zato nobene ni možno zreducirat na drugo, ne da bi jo hkrati ukinu.   Ne gre za moje neznanje (lahko sem na posameznem področju velik strokovnjak),  ampak za mojo nesposbnost oz. nekompetentnost, da bi katerokoli fukcijo zreduciral na drugo.      

Kateri osel jo bo pa vzel v zakup? Kaj pa če te jutri avto povozi?
Ko se rodiš, jo dobiš, ko umreš, je več ni. Tako kot državljanstvo je delnica države, če si dobro prebral tekst.

Lepo, da tako le predpostavljaš, kajti v resnici tako ni. Saj vidiš, da že v najvišjih vrhovih tarnajo, nekaj bo treba narediti.
Ne nekaj, le to, kar bi moralo zdavnaj že biti.
Če pa misliš, da bo kak politik lahko zadovoljeval tvoje interese, mu boš moral to plačati in temu se reče korupcija.

Kdo pa pravi, da bo Evropa konkurent Sloveniji? To bo le tvoja širša domovina, Slovenija pa ožja. Tak film pa že poznaš iz Jugoslavije in ne reči mi, da je projekt združene Evrope zaenkrat kaj bistveno drugačen od Jugoslavije.

Jaz ti nisem rekel najmanjši skupni ekonomski imenovalec, ampak najmanjši skupni imenovalec znanja, kamor pa spada vse, kar si naštel.

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #145 - 30.12.2003 at 08:41:36

Če nočem bit lastnik, če hočem bit samo potrošnik,   bom že najdu način, da se lastninsko odgovornost pretopu v keš.

Ne moreš človeka prisilit, da se obnaša kot odgovoren privatni  lastnik, tko se  nismo  mogl prisilt, da bi postal odgovorni samoupravljalci  oz. soupravljalec družbene lastnine. Ljudje smo pragmatična bitja, zato je  folku enako utopično  slikat idealno državo v obliki d.d. kot npr. brezlastninsko  skupnost, v kateri bo vladalo sočutje, solidarnost in ljubezen po kakšnem tradicionalnem etničnem krščanskem, muslimanskem, konfucijskem, hindujskem  ali novodobnem vzoru.

Prava umetnost neke skupnosti je, da živi vsak njen član po svojih idealih, ne da bi s tem  ogrožal ideale drugega. Tko da če mi država delnico in s tem name naredit za participanta pri profitih,  ki jih firme na njenem teritoriju ustvarijo, pol mi hkrat nalaga tud odgovornost za zgubarje na svojem teritoriju. Ker država je v tem teritorialnemsmiu  smislu zame ena sama velika firma z vsemi ljudmi vred in spet smo pri eni obliki samoupravljanju, kjer je vsem v interesu, da se zgube socializirajo. In spet smo pri enem idealu brezlastniske skupnosti, ki pa ne more zdržat, ker se državljani slovenije meds sabo nimamo tko rad po etničnem/nacionalnem kriteriju, da bomo ob taki solidarnosti ostal gospodarsko konkurenčni. Tko  bomo kot razočarani zakonci radrli že tretjo ali četrto nacionalno zavezo in se spet začel med sabo ideološko pobijat, tko da, stane, jest bi bil previden pri snubljenju slovencev za kakšne eksperimente, ki temeljijo na ekstremno močni nacionalni zavezi.      
Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #146 - 30.12.2003 at 11:35:45

Dragi Titud, sedaj pa res več ne razmišljaš racionalno. Kot, da ne veš, da hočeš nočeš deliš usodo ekonomiziranja cele države v dobrem in slabem. Imaš boljšo ali slabšo plačo, boljši ali slabši kulturni standard, boljše ali slabše zdravstvo, socialno varstvo in tako naprej. Ti lahko stokrat glavo v pesek porineš in rečeš, politika me sploh ne briga, volil bom tistega, ki ima lepšo srajco, lepše poje ali pa klošarja. Rizika izbire dobre vlade se s tem ne znebiš. Pa je popolnoma vseeno ali si Slovenec, Italijan, Madžar ali Kosovar, nacionalnost pri tem ne igra nobene vloge.
Delnica države ti je samo materialno potrdilo proklamirane demokracije  - en človek en glas. Potrjuje tudi tvojo popolno človeško enakovrednost, pa najsi si popoln bebec ali doktor znanosti.
Dividenda ti pa tudi ne bi škodila, saj ti je poleg denarja tudi najbolj enostaven kazalec delovanja celega podjetja, tvoje države. Če pa države ne čutiš in je nočeš imeti, potem pač tvoje dividende nekdo drug pobira.
Temu se pa reče neumnost.
In tako tudi v resnici je. Vsa neupravičena socialna razlikovanja izvirajo ravno iz tega, da nekaj odstotkov pametnih pobira dividende vseh ostalih neumnežev.
Vprašanje se torej glasi, smo Slovenci pametni ali neumni.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #147 - 30.12.2003 at 12:26:33

stane wrote on 30.12.2003 at 11:35:45:
Vprašanje se torej glasi, smo Slovenci pametni ali neumni.

Slovenci nismo glede tega nobena izjema v svetovnem merilu.

Quote:
Vsa neupravičena socialna razlikovanja izvirajo ravno iz tega, da nekaj odstotkov pametnih pobira dividende vseh ostalih neumnežev.

Tole bi jaz raje preformuliral  takole:
nekaj odstotkov najbolj pohlepnih pobira dividende od vseh ostalih manj pohlepnih.

Pameti pa res ne gre ocenjevati po tem, koliko ima kdo pod palcem.
Kako je  taka ocena lahko zmotna, postane očitno takrat, ko osebno spoznaš kakšnega takega bukseljna (na kvadrat) z bajnim premoženjem. Od "vrlin", ki jih pri takem človeku lahko najdeš, še najbolj izstopajo pohlep, škrtost, pa tudi dobršna mera pokvarjenosti, zaradi katere bi bil zmožen za prgišče bankovcev (ali delnic)  izdati tudi svoje najbližje.

Ja Stane, socialne razlike niso posledica (prevelike) pameti nekaterih, ampak prevelikega pohlepa.

Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #148 - 30.12.2003 at 12:31:24

Bardo_Thodol wrote on 30.12.2003 at 12:26:33:
Ja Stane, socialne razlike niso posledica (prevelike) pameti nekaterih, ampak prevelikega pohlepa.

Bardo, zakaj pa hočeš pametne pehati v pohlep, neumne pa v revščino?

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #149 - 30.12.2003 at 12:39:24

Ekonomičnost  se re skar sama ponuja za edini kriterij racionalnosti. Ampak po tem kriteriju bi se hitr zgodl da državljan, ki ne bo z ničemer prispeval k rasti moje državljanske delnice, ne samo neracionalen, ampak tud nepotreben, če že ne celo škodljiv, ker bo prejemal nezasluženo dividendo tkorekoč na moj račun. Bistvo delničarstva je v delitvi, dvojnosti, kar sicer zna bit dobra podlaga za razum, ki deli, ne pa srčnost, ki spaja.

Ne vem, zakaj bi moral  solidarnost, sočutje in druge ostanke etnične/jezikovne/kulturne  pripadnosti, ki skupaj držijo nacionalno državo, nadomestit z ekonomsko kategorijo delnice in na tak način državo postavit na kao racionalne temelje. Nacionalno državo bomo priznaval za legitimno le dokler nas bo združevala na neekonomskih in iracionalnih  temeljih, ki se jim bo morala ekonomija podrejat. Če to iracionalno podlago ukinemo, bomo z njo ukinl tud potrebo po nacionalni državi. Bomo neke vrsta ekonmsko teritorialna regija/. fevd, ki ga  bo cesar podelu  pač tistmu, ki ga bo znal bolj  ekonomično upravljat.      
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12