Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 ... 7
(Read 25026 times)
aryan
Ex Member

Re: nasilje nad otrokom
Reply #30 - 17.12.2003 at 09:52:10

ce jaz pokazem s prstom na napako sta dve moznosti.

1. al se s tem samga sebe umetno povzdigujem v visave (iz kjer bom slej k prej tud padu).

2. al pa sem s tem socuten, k dostkrat opazm da si ljudje ne upajo priznat (neiskrenost), da iscejo vzroke za svoje probleme tam kjer jih ni. in tud odstranitev takih "navideznih" vzrokov na konc res (kot cas pokaze) ne pomaga kej dost.

naj si vsak sam na podlagi svoje svobodne volje in pravice izbere kateri od teh dveh moznosti bo bolj verjel, ker sta trenutno obe kar se mene tice resnicni... gre se le za razmerje.

drgac pa sem opazu, da je na tem forumu velika vecina takih, ki si med seboj radi podpihujejo, razlagajo in potrjujejo te "navidezne" vzroke trpljenja in prakse za njihovo odstranitev, zato je boljs da svoje nasvete rajs delim s tistimi, ki bolj verjamejo/mo drugi tocki.

eno je relativni problem/blokada, drugo je absolutni problem/blokada.

o tem sm mal vec napisu na : http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=svetovalnica;action=display;num=1...

vse ostalo so le detajli.
Back to top
« Last Edit: 17.12.2003 at 10:54:36 by aryan »  

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #31 - 17.12.2003 at 10:50:38

Eva wrote on 16.12.2003 at 12:46:24:
šit je, da sm jest za ta vzorc vedla že zdavnej pa sm si govorila, da jest pa ne bom taka kot moja mami
ampak... ane.

Kiss

Jest te čist razumem, ker tud sama že dolg razsvetljujem pogojenost mojih in maminih reakcij.
Tak se mi zdi (nisem šla še enkrat čist nazaj brat, spomnim se pa ne več vsega, kar je pisalo, tak da ste moogče to že zdavnej predelali), da je odnos z vsakim bitjem izven sebe, ki je odvisno od tebe (otrok, žival, bolan partner...) čista projekcija tebe v odnosu do sebe (ki je verjetno posledica odnosa s tvojo mamo). En del tebe ti takrat, kot v filmu, prikaže en spomin in ti tisti kader izvedeš, tak kot je bil izveden v tisti preteklosti, ki se je mogoče zavestno niti dobro ne spomniš. Tak v odnosu s svojim otrokom v bistvu prodiraš v un pozabljen del sebe, do katerga do tega trenutka nisi mogla dostopat in si v procesu njegovega zdravljenja... zato se izogibat nima smisla, potiskat dol in stran tud ne... ampak dojet, zakaj si tisti trenutek nasilna do nekoga čist nemočnega (zunaj sebe in v sebi), od kje prihaja nasilje, kaj sporoča tebi...

evo sem šla lih Krišnamurtija zdej brat:
http://www.geocities.com/no_copyright/k_zivljenje.htm
"Občutek varnosti v odnosu je osnovna potreba otroka. Obstaja ogromna razlika med občutkom varnosti in občutkom odvisnosti. Zavedno ali nezavedno večina učiteljev razvija v učencih občutek odvisnosti; in tako komaj opazno podžigajo strah, kar počno tudi starši na svoj čustven ali agresiven način.
Odvisnost otroka nastaja skozi avtoritativne ali dogmatične zahteve staršev in učiteljev, ki otroku določajo, kaj "naj bi bil" in kaj "naj bi počel". Z odvisnostjo se vtihotapi tudi senca strahu; in ta strah sili otroka v ubogljivost, prilagajanje, v sprejemanje ukazov in kazni brez lastnega razmišljanja.
V takem vzdušju odvisnosti občutljivost izgine. Če pa otrok zaznava in občuti varnost, cvetenja njegove občutljivosti ne popači strah.
Otrokov občutek varnosti ni nasproten občutku nevarnosti. To je občutek sproščenosti, tako doma kot v šoli - občutek, da je lahko vedno tak kot je, brez laži, brez sprenevedanja; da lahko spleza na drevo in ve, da ne bo grajan, če pade z njega. Takšen občutek varnosti nastane lahko le tedaj, kadar so starši in učitelji resnično zavzeti za popolno blagostanje otroka."

Tak, po Krišnamutriju, bi se dalo razložit, da se tvoje nasilje pojavi takrat ko se svoboda otroka sooči z omejenostjo v tebi in tiste svobode in inteligence, ki je ne dopustiš sebi, ne moreš dopustit tudi nikomur drugemu...?
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #32 - 17.12.2003 at 11:02:31

Quote:
ce jaz pokazem s prstom na napako sta dve moznosti.

1. al se s tem samga sebe umetno povzdigujem v visave (iz kjer bom slej k prej tud padu).

2. al pa sem s tem socuten, k dostkrat opazm da si ljudje ne upajo priznat (neiskrenost), da iscejo vzroke za svoje probleme tam kjer jih ni. in tud odstranitev takih "navideznih" vzrokov na konc res (kot cas pokaze) ne pomaga kej dost.

naj si vsak sam na podlagi svoje svobodne volje in pravice izbere kateri od teh dveh moznosti bo bolj verjel, ker obe sta kar se mene tice trenutno resnicni... gre se le za razmerje.

drgac pa sem opazu, da je na tem forumu velika vecina takih, ki si med seboj radi podpihujejo, razlagajo in potrjujejo te "navidezne" vzroke trpljenja in prakse za njihovo odstranitev, zato je boljs da svoje nasvete rajs delim s tistimi, ki bolj verjamejo/mo drugi tocki.

eno je relativni problem/blokada, drugo je absolutni problem/blokada.

o tem sm mal vec napisu na : http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=svetovalnica;action=display;num=1...

vse ostalo so le detajli.

Prebral še enkrat tvoja razmerja med naddušo, dušo, subtilnimin in grobim telesom. Pucanje bokad med naddušo in dušo zna bit enako ali še bolj nasilno početje, ki nam in tud drugim povzroča enako ali clo večje  trpljenje  kot smo si ga zmožni povzročat  odpravljanjem blokad na nižjih nivojih, s t.i. pucanjem vzorcev. Nobeno ekspertno vodstvo ti tega nasilja, ki ga moraš opravit nad sabo in svojimi bližnjimi, ne more obvarovat.  Jung opisuje pot enga takega eksperta (meniha), ki je mistično soočenje z bogom doživu kot eno nepojmljivo grozljivo izkušnjo, ki ni primerljiva z nobeno bolečino, povzročeno s  fizičnim  ali umskim nasiljem. Verjamem, da je enako nepopisljivo tud občutje popolnosti in lepote, ampak oboje gre skup tako na zemlji kot v nebesih. Ni odrešenja brez bolečine, boljš povedano bolečega   žrtvovanja bolečine. Zakaj tega ne poveš človeku direkt? Zakaj obljubljaš blaženost kot da zanjo ne bi blo potrebna boleča amputacija bolečine? Ravno zato te mam na sumu, da je tvoja religija, ki pri odrešenju ne predpostvlja  ritulala žrtvovanja, ponuja ene vrste ansastezijo, tj. omrtvičenje življenja samega.            

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #33 - 17.12.2003 at 11:38:09

titud wrote on 17.12.2003 at 11:02:31:
Zakaj tega ne poveš človeku direkt? Zakaj obljubljaš blaženost kot da zanjo ne bi blo potrebna boleča amputacija bolečine? Ravno zato te mam na sumu, da je tvoja religija, ki pri odrešenju ne predpostvlja  ritulala žrtvovanja, ponuja ene vrste ansastezijo, tj. omrtvičenje življenja samega.

ornk si me presenetu s telim postom titud. nasa religija da ne predpostavlja zrtvovanja? po tokih postih, ki sem jih napisu o zrtvovanju, sluzenju...? uh, men se je zdel, da sem lih dal vsem jasno vedt, da je nasa religija bazirana na zrtvovanju, torej ljubezni.

seveda je potrebno zrtvovat, in to zrtvovanje/prakticiranjeje je tudi zelo bolece ko si se v pogojenem stanju. tako kot je zdravljenje narkomanu zelo bolec/neprijeten proces, ampak v koncni fazi je zdravje nekaj prijetnega.

kadar sem jaz govoril o blazenosti sem govoril o cilju, ne o procesu zdravljenja. vse kar je treba zrtvovat v nasi religiji je umetni-ponos, katerga posledica je nenaklonjenost/nepodrejenost/nepriznavanje Bogu, nasemu izvoru. in to "odpravt" je neki najbolj bolecga.

ilustracija : ce zbolimo za zlatenico mamo "pokvarjen okus". takrat se nam okus bonbona zdi grenak, ceprav je v resnici sladek. problem je v nasi bolezni, ki popaci okus, ne v naravni sladkosti bonbona. ampak edino zdravilo je, da jes cimvec sladkorja, ki postopoma odstrani bolezen in takrat sladkor spet okusimo kot sladkega. na podobn nacin, ce/ko ti prakticiras naklonjenost Bogu v pogojenem/nezdravem stanju se ti zdi to kot nekaj najbolj bolecega (za nas umetni-ponos) po drugi strani je pa to edino zdravilo, da bomo nekoc lahko zaziveli v vecni blazenosti, ki si jo vsi zelimo.

ce pa si bolj pozoren pa opazis, da sta tudi ob prakticiranju v pogojenosti oba okusa prisotna, tko prijeten kot neprijeten/bolec. prijetno je nasemu pravemu-jazu, neprijetno pa nasemu zmotnemu-jazu. ampak sej ves... laiku je te stvari tezko razlozit.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #34 - 17.12.2003 at 11:55:11

ni pomembno v imenu česa, ali kaj se žrtvuje - žrtvovanje je vedno nasprotovanje življenju (izjema je seveda tedaj, ko je žrtvovanje v službi življenja, kar pa je le redkokdaj)

kot take nastopajo skoraj vse religije kot nasprotnice življenja samega - že sama ideja nesmrtnosti pa pomeni tudi zanikanje življenja

S stališča religij je življenje samo po sebi samo neka bolezen, ki jo je treba v imenu neke blaženosti čimprej odpraviti

še večji nasprotnik življenja pa je bog, kateremu naj bi se življenje žrtvovalo ali mu bilo podrejeno (razlika je majhna in skoraj nepomembna)

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #35 - 17.12.2003 at 12:04:31

t wrote on 17.12.2003 at 11:55:11:
ni pomembno v imenu česa, ali kaj se žrtvuje - žrtvovanje je vedno nasprotovanje življenju

zrtvovanje je smisel zivljenja torej nerazdruzljivo s samim zivljenjem. zivljenje/obstoj ima namen. ta namen je ljubezen. vsaka ljubezen je bazirana na zrtovanju/sluzenju interesa ljubljenega.

Quote:
kot take nastopajo skoraj vse religije kot nasprotnice življenja samega - že sama ideja nesmrtnosti pa pomeni tudi zanikanje življenja

nesmrtnost, torej vecnost ne pomeni zanikanje zivljenja, ampak sprejemanje zivljenja taksnega kot je v resnici. zivljenje/obstoj pa ima svoj namen, kot sem ti ze opisal zgoraj.

Quote:
S stališča religij je življenje samo po sebi samo neka bolezen, ki jo je treba v imenu neke blaženosti čimprej odpraviti

najprej je treba le odpravt bolezen, ki se ji rece strah pred neobstojem, nc druzga. ko to storis se zacnes vedno bolj zavedat namena svojega vecnega obstoja.

Quote:
še večji nasprotnik življenja pa je bog, kateremu naj bi se življenje žrtvovalo ali mu bilo podrejeno (razlika je majhna in skoraj nepomembna)

Bog je vecni izvor vsega in vsakogar, tudi zivljenja/celotnega obstoja. ce tega kdo ne opazi/zazna/prizna je zame "mrtev" glede na notranjo pomirjenost in zadovoljstvo, ki ga ima ob svojem obstoju.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #36 - 17.12.2003 at 12:16:21

Quote:
zrtvovanje je smisel zivljenja torej nerazdruzljivo s samim zivljenjem. zivljenje/obstoj ima namen. ta namen je ljubezen. vsaka ljubezen je bazirana na zrtovanju/sluzenju interesa ljubljenega.

smisel življenja je lahko samo življenje, ravno tako tudi namen

seveda pa gospodarji potrebujejo svoje hlapce in zato dajejo življenju drugi smisel in namen - recimo služenje in žrtvovanje

ljubezen ni služenje temveč osnovna razsežnost življenja - zaradi ljubezni življenje nastaja

(če lahko ljubezni rečemo služenje, je ljubezen služenje življenju - življenju samemu)

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #37 - 17.12.2003 at 12:20:05

t wrote on 17.12.2003 at 11:55:11:

Kako to misliš?
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #38 - 17.12.2003 at 12:24:06

Quote:
Kako to misliš?

točno tako!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #39 - 17.12.2003 at 12:29:32

t wrote on 17.12.2003 at 12:24:06:
točno tako!

Hočeš rečt, da ne verjameš v Boga? V ljubezen? Tud men je nekako jasno, da se za vsakim NE skriva en DA in za vsakim DA ostane en NE, in res, da je morda razlika neznantna, ampak je in prav to je tisto, s čimer je lahko človek spreminja svet po svoji podobi - brez sanj je namreč tako rekoč mrtev.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #40 - 17.12.2003 at 12:32:44

t wrote on 17.12.2003 at 12:16:21:
smisel življenja je lahko samo življenje, ravno tako tudi namen

ce si mal bl pozoren lahko opazis, da zivljenje ni le statika ampak hkrati tudi dinamika. hkratna statika in dinamika. dinamika pomeni aktivnost. in ce mal bl pozorno pogledas bos opazu, da je dinamika obstoja individualnih dus sestavljena iz samega sluzenja. v pogojenem stanju sluzimo potrebam nasega telesa, uma in vsem ekstenzijam katerim recemo "moje" ali "nase" (npr. drzava, sef v sluzbi, otrokom, avtu itd.). ko si v osvobojenem stanju v vecnosti sluzis "onkrajnim" zeljam Boga.

v pogojenem stanju stalno zivis v strahu, negotovosti in nezadovoljstvu, v osvobojenem stanju pa stalno v pomirjenosti in zadovoljstvu.

Quote:
seveda pa gospodarji potrebujejo svoje hlapce in zato dajejo življenju drugi smisel in namen - recimo služenje in žrtvovanje

ah kaj ti cem govort, najboljs je da kar sam probas dosezt in tudi zadrzat stanje tvojega obstoja v katerem ne bos v polozaju sluge, komurkoli ze.

Quote:
ljubezen ni služenje temveč osnovna razsežnost življenja - zaradi ljubezni življenje nastaja

zivljenje ne nastaja in umira, ampak vecno je, tako kot tudi ljubezen. kar pa ne mormo rect za nase materialno telo in materialni um, ki se stalno transformirata (umirata, rojevata, nastajata, izginjata...). poglej mal v naravo. bl pozorno.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #41 - 17.12.2003 at 12:34:46

Quote:
Hočeš rečt, da ne verjameš v Boga? V ljubezen? Tud men je nekako jasno, da se za vsakim NE skriva en DA in za vsakim DA ostane en NE, in res, da je morda razlika neznantna, ampak je in prav to je tisto, s čimer je lahko človek spreminja svet po svoji podobi - brez sanj je namreč tako rekoč mrtev.

samo tole sem hotel reči:

Quote:
še večji nasprotnik življenja pa je bog, kateremu naj bi se življenje žrtvovalo ali mu bilo podrejeno

v podrejanju in žrtvovanju pač ni ničesar pozitivno življenjskega

(pa čeprav lahko vsaj o podrejanju rečemo, da je podrejanje tudi nujno zlo življenja - podrejanje je smrt)

(žrtvovanje pa je samo prostovoljno podrejanje - razen, če ni žrtvovanje koga ali česa drugega)

uživaj!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #42 - 17.12.2003 at 12:43:20

t wrote on 17.12.2003 at 12:34:46:
(žrtvovanje pa je samo prostovoljno podrejanje - razen, če ni žrtvovanje koga ali česa drugega)

???

Kako je lahko žrtvovanje prostovoljno?

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #43 - 17.12.2003 at 12:46:36

Quote:
v pogojenem stanju stalno zivis v strahu, negotovosti in nezadovoljstvu, v osvobojenem stanju pa stalno v pomirjenosti in zadovoljstvu.

služenje je vedno pogojeno stanje - saj je vedno pogojeno s tem, komur služimo
(kaj ti tu ni jasno)

torej osvobojenosti nikakor ne moremo iskati v služenju komu ali česu
(izjema smo mi sami in naša svoboda)

Quote:
zivljenje ne nastaja in umira, ampak vecno je, tako kot tudi ljubezen. kar pa ne mormo rect za nase materialno telo in materialni um, ki se stalno transformirata (umirata, rojevata, nastajata, izginjata...). poglej mal v naravo. bl pozorno.

naše materialno telo je za naše življenje tu in zdaj zelo pomembno  - poglej in videl boš, da to velja za vse

uživaj!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #44 - 17.12.2003 at 12:47:00

Quote:
Kako je lahko žrtvovanje prostovoljno?

Prostovoljno je lahko, če žrtvuješ sebe.
Nekomu naprimer rešuješ življenje in pri tem žrtvuješ svoje življenje.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 ... 7