siaj wrote on 16.11.2004 at 11:05:54:kje nima tisti, (( ki se s tem (pravzaprav niti ne vem s čim točno, verjetno pa s tem kar si ti napisal, opisal kot dejstvo) ne more sprijazniti )) kaj iskati?
Kako točno si to mislil?
Tako: če si dosleden v zagovarjanju neubijanja, potem v tem svetu ne moreš (pre)živeti.
(seveda ne gre samo za zagovarjanje, temveč tudi za izvajanje celotne ideje)
siaj wrote on 16.11.2004 at 11:05:54:Mislim, pa t, tale argument, kako bi bilo ČE bi postali vsi vegetarianci ... mal za lase privlečen, ker dejstvo je, da trenutno niti slučajno ni takšnih perspektiv. To je pa že argument neke paranoične utopije. (Mal me že spominja na tisto predvolilno kampanijo za Busha, ...) Pa katere živalske vrste bi izumrle, a mogoče tisti piščanci, ki jih tko gojijo, da jim niti krila ne zrastejo?
Če bi bili vsi nemesojedci, potem pač teh živali ne bi potrebovali, izginile bi krave, prašiči ovce... (razen, če jih ne bi po znani vege dvoličnosti še vedno gojili zaradi usnja ali volne in perja). Govoril sem pač hipotetično, vendar je res, da nekatere vrste v takšnem številu obstajajo predvsem zaradi prehrane, medtem ko so druge, ki niso bile tako primerne za te namene preprosto izginile.
siaj wrote on 16.11.2004 at 11:05:54:... ampak jaz se ne zavzemam za neko radikalno neubijanje ... to si lahko privoščijo po moje eni budistični menihi, recimo. Pa še ti, ko grejo čez vajo, da potujejo in se prehranjujeo zgolj s tem, kar jim ljudje ponudijo ne smejo zavrniti mesa, če jim je ponujeno.
No, t, mi pa povej, kje bi ti potegnil razliko?
...tu je lepa dvoličnost teh menihov: lahko jedo, če kdo drug ubija zanje, lahko jedo tuje žulje...
Sicer pa itaq, ni na meni, da bi vlekel črte, moj namen je samo pokazati na določene nesmisle in nedoslednosti. Filozofi pač problemov ne rešujemo, temveč jih samo ustvarjamo, odkrivamo in interpretiramo.
(svet so doslej vsi poskušali spreminjati, treba pa ga je samo interpretirati; in doživeti)
uživaj!