t wrote on 16.11.2004 at 12:07:57:Dvolično je govoriti eno in delati drugo, še bolj dvolično je ljudem govoriti, kaj naj delajo in delati drugo.
(dvolično je govoriti, da ne ubijam živali razen komarjev - mar komar ni žival?)
Ko se govori, kako smo proti ubijanju, ali trpljenju, se vse prevečkrat pozablja, da nas je pot do te pozicije pripeljala ravno skozi ubijanje in trpljenje in da se ta pozicija, kjer obstaja privid, da tega ni, vzdržuje s pobijanjem in trpljenjem. Seveda si lahko operemo roke in tako kot tisti menih jemo ponujeno karkoli, seveda lahko govorimo, da nas moti in smo proti, vendar pa še vedno obstaja preprosto dejstvo, da tako pač je. Vendar pa se mi zdi, da je ta pozicija predvsem pozicija strahu, da ne bi kaj takšnega doletelo tudi nas (torej skrajno egoistična in dvolična). Naša globalna pozicija ugodja je pač utemeljena na trpljenju mnogih, ki to ceno plačujejo in se nam zdijo precej barbarski (barbaros - tisti, ki brbrajo), ko sem ter tja odrežejo kakšno glavo ali koga razstrelijo; vendar pa s tem kaže predvsem svoje frustracije v želji po človeka vrednem življenju...
ajja v vsaki poziciji je vsaj malo dvoličnosti: povsod sta (vsaj) dve plati - tako kot je biosu ime življenje, njegovo delo pa je smrt.
uživajte!
dejstvo, da-tako-pač-je, je dejstvo
dejstvo je pa tudi, da se da to dejstvo spremenit (v smeri sebe > svet)
c.c.c. s tem se tudi slučajno ne strinjam, da je to pozicija strahu (v smislu da bi nas lahko to doletelo), ker je pač to pozicija neke duhovne poti ... prej bi rekla, da s tem, ko se sprijaznimo z dejstvi kot takšnimi, pomeni strah pred spremembami
pri budističnih menihih tudi ne vidim dvoličnosti, ker ima VSAK možnost, da gre po podobni poti ... zakaj pa ne grejo? verjetno zato, ker jim takšna pot predstavlja preveliko žrtev in preveč odpovedovanja
vsak ima svojo interpretacijo sveta, in jaz lahko sprejmem tvojo, kot tudi ti mojo -- ni pa nujno, da se strinjava
morda pa naju bo enkrat živetje najinega lastnega življenja in interpratacija le tega, pripeljala tudi do strinjanja -- kdo ve? 8)
no, sicer se pa že sedaj z marsičem strinjam s teboj, recimo, da je utopija, da se da živet brez "krivde" ... to nam govori tudi zgodba (al pa drama) Ojdipa. Slej ko prej se vsi "opečemo".
Mah, zdej moram pa res it ven iz fotelja.
t - Uživaj najbolj krasno.