Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 18
(Read 71385 times)
Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Re: Morilci živali
Reply #105 - 16.11.2004 at 12:26:21

men se pa ne zdu dvolično, ampak iskreno povedano da je, to je najbl važn

pol itak zakaj pa pol ne bi začeli kar ljudje drug druzga pobijat? da bo to tok normaln za vsazga, kokr ko muho al pa komarja upališ.... da bomo manj dvolični, pa to....

sory dont buy it...

in da se da met npr. ovce za volno, mleko, sir.... in ko umre naravne smrti, jo valda v usnje predelajo (tako kot majo lahko v indiji krave sam za mleko....)  ni pa treba za to miljardo vsega pobit...pa itak, če bi navadno konopljo nazaj legalizirali že vrabci na strehah čivkajo, da se da iz konoplje narest vse od hiše, avta, ekološkega bencina...in  ne vem česa.... in dvolično je tud, da tok folka puši pa ne stoji za tem, k jih boli kurac za crel svet, sam da ga oni lahka naskrivaj vlečejo...ne upa pa niti pisnit ZA navadnmo konopljo....  ups. a sm odplavala... ma ta tema dvoličnost....se da velik povedat.... mamo jo pa vsi, tko da  ???5544
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #106 - 16.11.2004 at 12:30:21

Petra. wrote on 16.11.2004 at 12:26:21:
pol itak zakaj pa pol ne bi začeli kar ljudje drug druzga pobijat? da bo to tok normaln za vsazga, kokr ko muho al pa komarja upališ.... da bomo manj dvolični, pa to....

Saj se že. Shocked Undecided
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #107 - 16.11.2004 at 12:34:31

t wrote on 16.11.2004 at 11:48:25:
Sicer ne vem, ampak meni se zdi lakota popolnoma "naravno nagnenje", s katerim me moj popolnoma "naravni nagon" preživetja opozori, naj jem. In ker ne morem pojesti živega kralja živali, mi pač moja lakota opravičuje njegovo ubijanje. Da pa življenje prinaša trpljenje in smrt je itaq jasno. In s preživetjem lahko opravičujemo tudi drugi del tega: v tem momentu, ko nekdo ali nekaj meni preprečuje, da bi živel, bo pač moj nagon po preživetju opravičeval njegovo ubijanje in njegovo trpljenje. Tako je to: na tem svetu ni brezplačnega kosila.

Če bi veljala teza, da  je ubijanje neposredno povezano z   zadovopljevanjem  mojih potreb po hrani, potem bi veljalo tudi obratno, da  mi moj 'naravni instinkt po ubijanju'  določa način  zadoveljevnja moje naravne potrebe po hrani.   Pri človeku pa  prepreprosti ni tako, ker je s svojo družbeno evoluciojo to neporedno naravno zvezo presegu oz. jo je prenesu v družbenu sfero kulture (lovstvo, nomadstvo, poljedelstvo, živinoreja...).

To je bla prva faza, druga nas še čaka, to je ta, da potrebo po  ubijanju preprosto izvržemo  še iz svoje kulture na način, da si ustavrimo tako kulturno okolje, v katerem  bo ubijanje postalo preprosto nepotrebna potrata družbenih in naravnih virov za preživetje.   Ne vidim nobenga razloga, zakaj si takih pogojev zavestno ne bi mogli ustvarit, še posebej ker  nas  ne bo oviral  kakšen 'lovski nagon', ki je že sam tko kot druge oblike zadovljevnja potreb po hrani itak oblika kulturnega zadovljevanja te potrebe in je kot tak lahko z  drugačno  kulturo pač presežen, ne da bi bil zarad tega kdorkoli za karkoli 'prvinskega' prikrajšan al pa bog ne daj bil clo lačn.  
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #108 - 16.11.2004 at 12:34:38

Quote:
Saj se že. Shocked Undecided

ne pa se ne vsi...jst sm na vse mislna, ker če ubiješ komarja al pa človeka jwe itak isto Wink

zakaj pol komarja še zmer lahka ubijem, človeka pa ne bi lih....čeprav včasih koga z besedo ubijem, priznam Wink

5545
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #109 - 16.11.2004 at 13:01:03

Quote:
Svetovnih problemov se ne da reševati na individualni ravni. Ravno zato pa pravim, da je treba vstati iz fotelja in iti v akcijo.

Praviš, da bi se akcije udeležila. Pa jo poskusi organizirat.

Kam pes taco moli pa jaz tudi vem. Tongue Grin

tole o organizaciji ... sem vedela, da bo sledilo, logična izpeljanka ... Wink

ampak, ja Iga, se da na individualni ravni. celo edina možna rešitev se mi zdi. in ko bo enkrat veliko posameznikov, ki bodo pri sebi začel delat, bomo začutili tudi globalne spremembe.

jaz sem za spremembe.

etika se začne pri posamezniku, v njegovi biti. etike se ne da diktirat. verjamem pa v etično evolucijo človeštva.

pa praviš, da naj organiziram protest?  Roll Eyes kako, če se še tle na forumu ne da prepičat prepričanih?  Tongue Tongue (moj namen ni bil nikogar v kaj prepričevati, še manj pa obsojati -  sori, za moje deklarirano vegetarianstvo Tongue) bistvo tega, da nebi šla organizirat protesta je pa v tem, ker v takšne akcije več ne verjamem - to sem že napisala. brezplodne so.

Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #110 - 16.11.2004 at 13:02:54

t wrote on 16.11.2004 at 12:07:57:
Dvolično je govoriti eno in delati drugo, še bolj dvolično je ljudem govoriti, kaj naj delajo in delati drugo.

(dvolično je govoriti, da ne ubijam živali razen komarjev - mar komar ni žival?)

Ko se govori, kako smo proti ubijanju, ali trpljenju, se vse prevečkrat pozablja, da nas je pot do te pozicije pripeljala ravno skozi ubijanje in trpljenje in da se ta pozicija, kjer obstaja privid, da tega ni, vzdržuje s pobijanjem in trpljenjem. Seveda si lahko operemo roke in tako kot tisti menih jemo ponujeno karkoli, seveda lahko govorimo, da nas moti in smo proti, vendar pa še vedno obstaja preprosto dejstvo, da tako pač je. Vendar pa se mi zdi, da je ta pozicija predvsem pozicija strahu, da ne bi kaj takšnega doletelo tudi nas (torej skrajno egoistična in dvolična). Naša globalna pozicija ugodja je pač utemeljena na trpljenju mnogih, ki to ceno plačujejo in se nam zdijo precej barbarski (barbaros - tisti, ki brbrajo), ko sem ter tja odrežejo kakšno glavo ali koga razstrelijo; vendar pa s tem kaže predvsem svoje frustracije v želji po človeka vrednem življenju...

ajja v vsaki poziciji je vsaj malo dvoličnosti: povsod sta (vsaj) dve plati - tako kot je biosu ime življenje, njegovo delo pa je smrt.

uživajte!

dejstvo, da-tako-pač-je, je dejstvo

dejstvo je pa tudi, da se da to dejstvo spremenit (v smeri sebe > svet)

c.c.c. s tem se tudi slučajno ne strinjam, da je to pozicija strahu (v smislu da bi nas lahko to doletelo), ker je pač to pozicija neke duhovne poti ... prej bi rekla, da s tem, ko se sprijaznimo z dejstvi kot takšnimi, pomeni strah pred spremembami

pri budističnih menihih tudi ne vidim dvoličnosti, ker ima VSAK možnost, da gre po podobni poti ... zakaj pa ne grejo? verjetno zato, ker jim takšna pot predstavlja preveliko žrtev in preveč odpovedovanja

vsak ima svojo interpretacijo sveta, in jaz lahko sprejmem tvojo, kot tudi ti mojo -- ni pa nujno, da se strinjava

morda pa naju bo enkrat živetje najinega lastnega življenja in interpratacija le tega, pripeljala tudi do strinjanja -- kdo ve? 8)

no, sicer se pa že sedaj z marsičem strinjam s teboj, recimo, da je utopija, da se da živet brez "krivde" ... to nam govori tudi zgodba (al pa drama) Ojdipa. Slej ko prej se vsi "opečemo".

Mah, zdej moram pa res it ven iz fotelja. Grin

t - Uživaj najbolj krasno. Smiley
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #111 - 16.11.2004 at 13:14:06

Ubijanju se ni mogoče vedno izogniti, saj tudi takrat, kadar tega ne počneš zavestno, se tvoje telo bori proti mikrobom in jih nenehno množično iztreblja, da lahko ti ostaneš pri zdravju in živ.

Vprašanje je torej, kdaj je ubijanje potrebno in kdaj ni potrebno?

Če na cesti mularija najprej goski polomi vse kosti in jo na koncu še ubije, to prav gotovo ni bilo potrebno, (razen za zadovoljevanje nekih objestniških nagnjenj, za katere nisem ravno prepričan, da so nujno potrebna za preživetje). Če to isto gos zakolje mesar, ker se pač bliža praznik svetega Martina, bi rekel, da tudi v tem primeru ubijanje ni bilo potrebno, razen za zadovoljevanje nekih naših tradicionalnih kulturnih potreb, ki pa za nas tudi niso živjensko nujne in bi se jim tudi lahko brez težav odpovedali - v gosji blagor)

Podobno vprašanje bi si lahko zastavili pred vsakim ubojem; ali je bil res nujno potreben za naše preživetje ali pa bi se dalo tudi kako drugače. Če si lahko odgovorimo, da uboj za naše preživetje ni bil nujen in da bi lahko preživeli tudi drugače, potem je tak uboj nepotreben in bi ga lahko tudi obsodili (kot prekršek ali zločin, če hočete).

Zdaj si naj pa vsak sam pri sebi odgovori, kateri uboji so bili za njegovo preživetje potrebni in kateri so povzročili le nepotrebno trpljenje drugih živih bitij.

Dejansko je situacija še hujša, saj se izkaže, da uboji živali niso bili škodljivi le za ubite živali, ampak tudi za nas, ki smo jo jedli. Naše telo enostavno ni najbolje prilagojeno za prebavljanje mesne hrane, še prav posebno pa ne, če so bile te vzrejene v "koncentracijskih taboriščih" in nafilane z vsemi mogočimi in nemogočimi kemijskimi preparati za hitrejšo rast in lepši videz mesa. Bljak ...

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #112 - 16.11.2004 at 13:23:39

titud wrote on 16.11.2004 at 12:34:31:
Če bi veljala teza, da  je ubijanje neposredno povezano z   zadovopljevanjem  mojih potreb po hrani, potem bi veljalo tudi obratno, da  mi moj 'naravni instinkt po ubijanju'  določa način  zadoveljevnja moje naravne potrebe po hrani.   Pri človeku pa  prepreprosti ni tako, ker je s svojo družbeno evoluciojo to neporedno naravno zvezo presegu oz. jo je prenesu v družbenu sfero kulture (lovstvo, nomadstvo, poljedelstvo, živinoreja...).  

Mogoče nisem bil dovolj jasen: ubijanje ni potreba. Ne obstaja kot neka potreba po nečem. Uboj je pač prikrajšanje nekega živega bitja za življenje. Uboj je samo dogodek, ki se zgodi v tekmi za preživetje, vedno živimo na račun tega, da nekatera druga živa bitja ne živijo - torej jih lahko pobijamo samo posredno.

In ko smo ostale vrste popolnoma obvladali in odtujili smo pač si kot posamezniki ali skupine v borbi za preživetje začeli hoditi med seboj.

Ubijanje je pač stranska posledica nagona preživetja, ne pa neka potreba med drugimi potrebami.

(lep primer so komarji ali klopi, mogoče še lepši so kače, kjer nekateri zbežijo, drugi pa se z njimi takoj spopadejo: le redki ostanejo hladnokrvni in jih pustijo pri miru)

titud wrote on 16.11.2004 at 12:34:31:
To je bla prva faza, druga nas še čaka, to je ta, da potrebo po  ubijanju preprosto izvržemo  še iz svoje kulture na način, da si ustavrimo tako kulturno okolje, v katerem  bo ubijanje postalo preprosto nepotrebna potrata družbenih in naravnih virov za preživetje.   Ne vidim nobenga razloga, zakaj si takih pogojev zavestno ne bi mogli ustvarit, še posebej ker  nas  ne bo oviral  kakšen 'lovski nagon', ki je že sam tko kot druge oblike zadovljevnja potreb po hrani itak oblika kulturnega zadovljevanja te potrebe in je kot tak lahko z  drugačno  kulturo pač presežen, ne da bi bil zarad tega kdorkoli za karkoli 'prvinskega' prikrajšan al pa bog ne daj bil clo lačn.  

Mogoče - kdaj v neki dalni prihodnosti: seveda pa nas bo nekaj vedno ogrožalo pa magari, najbrž kar sami sebe.

(ne reče se imam hudo potrebo po ubijanju, temveč hočem živeti in kdor gre proti temu bo pač žrtev)

Ubijanje drugih živih bitij bi najbrž lahko izkoreninili samo tako, da se preselimo v vakuum, kjer ni ničesar živega: še laže pa tako, da ubijemo sebe.

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #113 - 16.11.2004 at 13:49:59

Še enkrat: naravno okolje se da humanizirat tako, da ne bo potreben noben zavesten uboj živali le pod pogojem, da družbeno okolje humaniziramo tako, da ne bo za naše sobivanje potrebne nobene  represije. Ker  nobenga  'naravnega' razloga ali ovire ni, da bi medsebojnega družbenega življenja ne zmogl tko kultivirat, obstaja upanje tudi za živali. Še boljš rečeno, po moje nas globalizacija  v tako obliko nepresprsivnega sožitja druženih skupnosti celo 'sili', tako da če obstaja šansa za nas, potem obstaja tud za živali.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #114 - 16.11.2004 at 14:04:01

Najbrž misliš na humanizacijo človeške družbe in njegovega odnosa do naravnega okolja, ne pa  humanizacije samega naravnega okolja?

Koji faktor smo pravzaprav mi v naravnem okolju?
Človeška vrsta je le ena od ne prav starih vrst (po starosti vrste nas naprimer že navadni ščurki prekašajo najmanj za faktor 10)

Tudi ko bomo našo globalno družbo humanizirali,  se bodo živali v naravnem okolju še vedno za hrano medsebojno pobijale. In tako bo tudi  še potem, ko človeka ne bo več ...

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #115 - 16.11.2004 at 14:22:19

titud wrote on 16.11.2004 at 13:49:59:
Še enkrat: naravno okolje se da humanizirat tako, da ne bo potreben noben zavesten uboj živali le pod pogojem, da družbeno okolje humaniziramo tako, da ne bo za naše sobivanje potrebne nobene  represije. Ker  nobenga  'naravnega' razloga ali ovire ni, da bi medsebojnega družbenega življenja ne zmogl tko kultivirat, obstaja upanje tudi za živali. Še boljš rečeno, po moje nas globalizacija  v tako obliko nepresprsivnega sožitja druženih skupnosti celo 'sili', tako da če obstaja šansa za nas, potem obstaja tud za živali.  

No ja tale s humanizacijo narave je malo huda.

Kot vrhovni humanizatorji moramo zavestno humanizirati naravo tako, da zavestno pobijamo nekatere živali. Ne vem, kako si predstavljaš življenje z zvermi (na notranjskem imajo dejanske probleme z določeno vrsto zveri), če bi jih pustili njim samim: predstavljaj si kako bi zgledal nogomet z medvedjo ekipo.

Mogoče bo nekoč mogoča družba brez represije, vsekakor pa ne bo nikoli mogoče živeti v humanizirani naravi, kjer bi se jagnje in volk skupaj pasla.

Glede na to, da smo postali vrhunski plenilci bomo sicer lahko živeli v določenem sožitju, vendar pa bo najbrž ostalo tako, da bo določene živali vedno potrebno pobijati (ne samo medvede in volkove, temveč tudi podgane in ščurke pa komarje in srne...)

Sicer pa je ta ideja vredna samega Kristusa Wink

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #116 - 16.11.2004 at 14:50:38

t, prazparvprav se mi zdi tud nagon po preživetju pri človeku sam po seb  sporen, saj je žrtvovanje za skupnost (ali konkretnega drugega) višje na  etični lestvici vrednot kot gon po lastnem  preživetju (žrtvovanje je  mimogrede na ravni nezavedne kulture lasten tudi živalim). To je tista  kvaliteta, ki bla lahko bla ena izmed osnov za zevestno  preseganje naš posamični in skupinski  egogizem, seveda na način, da se ravno zarad velikega etičnega pomena žrtvovanja ustvari tako družbeno okolje, da se v  njem ne bo nikomur treba žrtvovat za druge. Prav skoz žrtvovanje živali, ki se na nek način žrtvujejo za preživetje človeka (ta žrtvovanost je v večini kultur tudi obredno obeležena) se je ta etični proces vzpostavu  in se bo  tud zaključu.

Nikjer ne trdim, da se v humaniziranem okolju živali ne bi smele pobijat med sabo. V humaiziranem okolju  se bo človek samo odreku poseganja v okolje  v skaldu s svojo predstavo koristnosti okolja zanjga in se bo začel  obnašat tako, da on bo koristen za okolje.  Humanizirat okolje ne pomen žrtvovat  okolja živalski naravi  človeka ampak  žrtvovat živalsko naravo človeka za humanizacijo sveta kot celote. Ne vidim razloga, zakaj ne bi človk imel te ambicije, ker če je ne o imel on  bo njegovo mesto prevzel pač kašno drugo živo bitje, magari ščurek.      
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #117 - 16.11.2004 at 15:02:07

Bardo_Thodol wrote on 16.11.2004 at 14:04:01:
Najbrž misliš na humanizacijo človeške družbe in njegovega odnosa do naravnega okolja, ne pa  humanizacije samega naravnega okolja?

Točn to, samo to bo možno šle, ko bomo humani v odnosu drug do druzga.

Quote:
Koji faktor smo pravzaprav mi v naravnem okolju?
Človeška vrsta je le ena od ne prav starih vrst (po starosti vrste nas naprimer že navadni ščurki prekašajo najmanj za faktor 10)

Mi smo tolk močan faktor v okolju, kolkr drug drugmu in hkrat vsemu živmu omogočamo preživetje. Ko delujemo drug prot drugmu in hkrat proti vsemu živemu nimamo nobenih šans.

Quote:
Tudi ko bomo našo globalno družbo humanizirali,  se bodo živali v naravnem okolju še vedno za hrano medsebojno pobijale. In tako bo tudi  še potem, ko človeka ne bo več ...

Živali v tem smislu nč ne delajo druga proti drugi niti proti človeku. Katerakoli žival bi  razvila tako roparsko kulturo, bi si spodrezala vejo, na kateri sedi. To nam je za živali čist jasno, samo pr seb tega nismo še dojel.  
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #118 - 16.11.2004 at 15:43:44

titud wrote on 16.11.2004 at 14:50:38:
t, prazparvprav se mi zdi tud nagon po preživetju pri človeku sam po seb  sporen, saj je žrtvovanje za skupnost (ali konkretnega drugega) višje na  etični lestvici vrednot kot gon po lastnem  preživetju (žrtvovanje je  mimogrede na ravni nezavedne kulture lasten tudi živalim). To je tista  kvaliteta, ki bla lahko bla ena izmed osnov za zevestno  preseganje naš posamični in skupinski  egogizem, seveda na način, da se ravno zarad velikega etičnega pomena žrtvovanja ustvari tako družbeno okolje, da se v  njem ne bo nikomur treba žrtvovat za druge.  

Ja eno je deklarirana lestvica, nekaj povsem drugega pa je dejanskost.

Zelo lepo je postavljati visoko tiste, ki so sebe žrtvovali za druge. Realnost pa gre v drugi smeri: preživijo tisti, ki so druge pripravljeni žrtvovati zase - ti so pravi končni zmagovalci, ti, ki v to verjamejo pa so pač poraženi oziroma žrtvovani.

Toliko o zavestnem žrtvovanju: najlepše je zavestno žrtvovati druge, nato jim peti hvalnice in postavljati spomenike.

(heroji pač imajo ta luksuz, da so mrtvi)

titud wrote on 16.11.2004 at 14:50:38:
Nikjer ne trdim, da se v humaniziranem okolju živali ne bi smele pobijat med sabo. V humaiziranem okolju  se bo človek samo odreku poseganja v okolje  v skaldu s svojo predstavo koristnosti okolja zanjga in se bo začel  obnašat tako, da on bo koristen za okolje.  Humanizirat okolje ne pomen žrtvovat  okolja živalski naravi  človeka ampak  žrtvovat živalsko naravo človeka za humanizacijo sveta kot celote. Ne vidim razloga, zakaj ne bi človk imel te ambicije, ker če je ne o imel on  bo njegovo mesto prevzel pač kašno drugo živo bitje, magari ščurek.

Tu je pač tako, da recimo koristi za človeka niso tudi koristi za živali in obratno. Človek si bo pač vedno želel v gozd brez bojazni, da se bo moral soočiti z medvedom in kmed bo vedno hotel sejati pšenico in jo požeti še preden mu jo merjasci pomalcajo. Zato se humanizem nikoli ne bo odrekel svoji relativni nadvladi nad ostalim živalskim svetom.

uživaj!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #119 - 16.11.2004 at 15:49:21

titud wrote on 16.11.2004 at 15:02:07:
Mi smo tolk močan faktor v okolju, kolkr drug drugmu in hkrat vsemu živmu omogočamo preživetje. Ko delujemo drug prot drugmu in hkrat proti vsemu živemu nimamo nobenih šans.

Koliko šans imamo kot človeška vrsta, je sicer že vprašanje  drugačne vrste.
(Na Discoveryju sem zasledil posrečen reklamni spot, v katerem vozniku crkne avto in ko mu nekdo ustavi, da bi mu pomagal, ga ta ne vpraša za pomoč, ampak kaj meni, ali bo človeška vrsta preživela. "Got to know"   8) )

Zgleda, da pri razvoju vrst obstaja zakonitost, po kateri velikani, ki zaradi velikosti v prehranjevalni verigi nekaj časa dominirajo, nato to plačajo z veliko hitrejšim izumrtjem, kot sicer manjše, a prilagodljivejše vrste, ki dobijo nato svojo priložnost, da se iz njih razvijejo nove vrste velikanov. (najbolj znan primer je izumrtje dinozavrov, kar je dalo priložnost razvoju do tedaj nepomembnim  sesalcem)

Ne glede na to, koliko šans ima človeška vrsta, se vseeno splača živeti in  odprto spoznavati življenje v enem spoštljivem odnosu do vsega, kar je v izredno zanimivem spletu okoliščin tudi omogočilo, da smo to, kar smo.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 ... 18