Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 18
(Read 71448 times)
ixtlan
5

Jesenice
Re: Morilci živali
Reply #45 - 14.11.2004 at 14:52:15

Bardo_Thodol wrote on 14.11.2004 at 14:06:18:
Malo težko se je pogovarjati o nečem, česar ne poznaš ali se pripravljati na nekaj, česar ne razumeš.

Bolje je ohranjati bojevniškega duha in se boriti za tisto, kar poznaš ali če parafraziram Castanedinega Don Juana:
"Smrt je moja sopotnica in nanjo sem vedno pripravljen, vendar se bo morala z mano še krepko boriti, preden me bo lahko odvlekla s sabo"

O vsem, česar ne poznaš, se je težko pogovarjat  Wink pa se še vseen pogovarjamo, tam od rojstva naprej Wink

Dvomim, da je to tvoja prva inkarnacija  Grin Tvoja duša pozna in razume smrt... in razum lahko tudi brez nekih spiritualnih razsvetljenj dojame, da je smrt del življenja, del narave, nekaj običajnega... še vsak je umrl in na to se da pripravit, sprijaznit, sprejet in objet v brezizhodnih situacijah...

ti se pa kar lepo bori naprej, se imaš za kej borit, ne zgolj za zadeto vegetiranje v bolniški postelji
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #46 - 14.11.2004 at 15:10:34

Bardo_Thodol wrote on 14.11.2004 at 14:06:18:
Malo težko se je pogovarjati o nečem, česar ne poznaš ali se pripravljati na nekaj, česar ne razumeš.

Bolje je ohranjati bojevniškega duha in se boriti za tisto, kar poznaš ali če parafraziram Castanedinega Don Juana:
"Smrt je moja sopotnica in nanjo sem vedno pripravljen, vendar se bo morala z mano še krepko boriti, preden me bo lahko odvlekla s sabo"

Vidiš, pri vseh postih v tem topicu se postavljaš v vlogo žrtve. Normalno, da vsaka žrtev išče še kako majhno rešilno biljko za rešitev pred smrtjo.
V osnovi pa je bilo govora samo o tem, kako so mulci do smrti pretepli gosko. In potem se je debata nadaljevala o tem ali mučenje, ali hitra smrt. Samo to sem ti hotel dopovedati. Da če je že pobijanje, naj bo vsaj to hitro in brez mučenja. Čeprav sem tudi sam proti pobijanju, kot sem ti že napisal. Ampak ti potem vzameš iz konteksta le en stavek in pol pišeš le to, kar ti ustreza.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #47 - 14.11.2004 at 16:22:01

Quote:
V osnovi pa je bilo govora samo o tem, kako so mulci do smrti pretepli gosko. In potem se je debata nadaljevala o tem ali mučenje, ali hitra smrt. Samo to sem ti hotel dopovedati. Da če je že pobijanje, naj bo vsaj to hitro in brez mučenja. Čeprav sem tudi sam proti pobijanju, kot sem ti že napisal. Ampak ti potem vzameš iz konteksta le en stavek in pol pišeš le to, kar ti ustreza.

Ne bluzi, vsega se res ne da pokomentirati, ker bi se preveč razvleklo, zato pa imamo možnost izbire in citiram le tiste misli ali stavke, ki se meni zdijo pomembni za pokomentirati in tega si tudi od nikogar ne pustim diktirati.
Če se pa komu zdi pomembnejši kak drug stavek ali misel in bi rad tisto pokomentiral, naj pa kar izvoli.

Da se vrnem h gosi iz prvega topika, za katero poskušam že ves čas dopovedati, da ne vidim bistvene ali sploh nobene razlike med tistim, ki ubija počasi in žrtev trpinči in tistim, ki ubija hitro in neboleče.

Mesar v klavnici ravno tako zavestno ubija živa bitja, kot tisti mulci, ki so se spravili nad ubogo gos.
Zakaj vsakodnevnih klavnih aktivnosti mesarja ne obsojamo, nad dejanjem mularije smo pa tako zgroženi?

Naliti si je treba čistega vina in si priznati, da smo ljudje pač zveri in dejstvo, da se tako zdrznemo in zgražamo ob primeru enega nasilnega dejanja, medtem ko si ob množici drugih, še veliko hujših, zatiskamo oči (in se ob tem mirno bašemo z zrezki), pove veliko tudi o nas samih.

Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #48 - 14.11.2004 at 16:38:55

Bardo_Thodol wrote on 14.11.2004 at 16:22:01:
Zakaj vsakodnevnih klavnih aktivnosti mesarja ne obsojamo, nad dejanjem mularije smo pa tako zgroženi?

Bom povedala zase. Tudi če bi mulci gosko na hitro ubili, mi ne bi bilo všeč. To, da je morala pred smrtjo pa še tako zelo trpeti, je pa tisti faktor, ki meni dvigne pritisk.
Jaz se bom vedno zgražala,  ko bom priča sadističnemu izživljanju oz. trpinčenju. Nepotrebnemu trpljenju se pač lahko izognemu, četudi smo mesojedi in živali obsojamo na smrt.

Malo off - a mi razloži kdo, kaj je to kosher klanje in pa kako muslimani ubijajo živali.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #49 - 14.11.2004 at 16:52:57

Lilith wrote on 14.11.2004 at 16:38:55:
Malo off - a mi razloži kdo, kaj je to kosher klanje in pa kako muslimani ubijajo živali.

Lilith, malo nižje dol, pod kosher slaughtering je neki malga ...

http://www.jewfaq.org/kashrut.htm

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #50 - 14.11.2004 at 16:58:30

Lilith wrote on 14.11.2004 at 16:38:55:
Bom povedala zase. Tudi če bi mulci gosko na hitro ubili, mi ne bi bilo všeč. To, da je morala pred smrtjo pa še tako zelo trpeti, je pa tisti faktor, ki meni dvigne pritisk.

Kaj pa kadar gos ubije mesar, ali ti je to všeč ali ti tudi kaj dvigne pritisk?
Ali mogoče kdo ve, koliko gosi je bilo pokončanih  za praznik svetega Martina?

Malo sem začuden nad vrstnim redom pomembnosti, ki se pridaja posameznim dejanjem ali dogodkom.
Jaz postavljam po prioriteti na prvo mesto življenje in s tem v skladu se mi zdi najbolj negativno dejanje odvzem življenja.
Šele za tem pridejo po prioriteti na vrsto tudi občutki, ki jih lahko povzroči naprimer trpinčenje.

Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #51 - 14.11.2004 at 17:10:06

Ne bluzi, vsega se res ne da pokomentirati, ker bi se preveč razvleklo, zato pa imamo možnost izbire in citiram le tiste misli ali stavke, ki se meni zdijo pomembni za pokomentirati in tega si tudi od nikogar ne pustim diktirati.
Če se pa komu zdi pomembnejši kak drug stavek ali misel in bi rad tisto pokomentiral, naj pa kar izvoli.

Ja, nihče ti ne jemlje svobode komentiranja. Je pa tudi res, da se včasih en citiran stavek sliši drugače kot cel kontekst. Se strinjaš?

Da se vrnem h gosi iz prvega topika, za katero poskušam že ves čas dopovedati, da ne vidim bistvene ali sploh nobene razlike med tistim, ki ubija počasi in žrtev trpinči in tistim, ki ubija hitro in neboleče.

Škoda. Res je da je žrtev mrtva v vsakem primeru, je pa žalostno, če ti je vseeno ali umre v veliki muku, ali pa v trenutku.

Mesar v klavnici ravno tako zavestno ubija živa bitja, kot tisti mulci, ki so se spravili nad ubogo gos.

Mesar ubije hitro. In ubija iz človekove potrebe po mesu. Še vedno velika večina ljudi je meso. Zakaj obsojati mesarja, če si s tem služi kruh? Mularija pa je ubijala iz pohlepa.

Naliti si je treba čistega vina in si priznati, da smo ljudje pač zveri in dejstvo, da se tako zdrznemo in zgražamo ob primeru enega nasilnega dejanja, medtem ko si ob množici drugih, še veliko hujših, zatiskamo oči (in se ob tem mirno bašemo z zrezki), pove veliko tudi o nas samih.

Pove veliko o nas samih. Človeku je bila v pradavnini edina hrana meso. Lovec je lovil, da je nasitil družino. Prva oblačila, ki jih je človek oblekel, so bila živalska krzna, ker se je le tako zaščitil pred mrazom. Torej je človek mesojeda žival. Plenilec. V genih pa nima zapisano, da se z žrtvijo poigrava in jo muči do smrti. Nikoli si ne zatiskamo oči. Vedno nas normalne ljudi prizadene, če nekdo nekoga muči.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #52 - 14.11.2004 at 17:13:41

Bardo_Thodol wrote on 14.11.2004 at 16:58:30:
Kaj pa kadar gos ubije mesar, ali ti je to všeč ali ti tudi kaj dvigne pritisk?
Ali mogoče kdo ve, koliko gosi je bilo pokončanih  za praznik svetega Martina?

Malo sem začuden nad vrstnim redom pomembnosti, ki se pridaja posameznim dejanjem ali dogodkom.
Jaz postavljam po prioriteti na prvo mesto življenje in s tem v skladu se mi zdi najbolj negativno dejanje odvzem življenja.
Šele za tem pridejo po prioriteti na vrsto tudi občutki, ki jih lahko povzroči naprimer trpinčenje.

Itak, da ubijanje ni dobro. Je pa ubijanje v naši družbi zaenkrat še neizogibno. In če izhajaš iz tega, potem je smielno govoriti o občutkih, ki jih lahko povzroči naprimer trpinčenje.

P.S. verjetno se boš zapičil v besedo neizogibno.

Neizogibno, ker človek še vedno želi jesti meso. Jebi ga.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #53 - 14.11.2004 at 17:26:14

Quote:
Škoda. Res je da je žrtev mrtva v vsakem primeru, je pa žalostno, če ti je vseeno ali umre v veliki muku, ali pa v trenutku.

To, kako je meni za žrtvijo žal, je pri celi stvari  še najmanj pomemmbno, pomembno je dejstvo, da je bila žrtev ubita.

Quote:
Mesar ubije hitro. In ubija iz človekove potrebe po mesu. Še vedno velika večina ljudi je meso. Zakaj obsojati mesarja, če si s tem služi kruh? Mularija pa je ubijala iz pohlepa.

Ja pa ja de, človek ima ravno tolikšno potrebo po mesu, kot ima razpuščena mularija potrebo po objestnosti.

Quote:
Človeku je bila v pradavnini edina hrana meso. Lovec je lovil, da je nasitil družino. Prva oblačila, ki jih je človek oblekel, so bila živalska krzna, ker se je le tako zaščitil pred mrazom. Torej je človek mesojeda žival. Plenilec. V genih pa nima zapisano, da se z žrtvijo poigrava in jo muči do smrti. Nikoli si ne zatiskamo oči. Vedno nas normalne ljudi prizadene, če nekdo nekoga muči.

Odvisno, kako daleč v pradavnino greš. Primati, kamor spadamo tudi ljudje, se primarno prehranjujejo s sadeži. Meso je le priboljšek, ki so ga odkrili kasneje in ni za njihov prebavni sistem nič kaj primerna prehrana. Ljudje še vedno plačujemo visok davek zdravju zaradi neprimernega načina prehranjevanja, vendar nas to ne predrami prav preveč.

O normalnosti pa raje ne bi, ker ta je kulturno pogojena in kar je v eni kulturi normalno, je nenormalno v drugi.

Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #54 - 14.11.2004 at 18:27:08

mamo vsi skupi mal problemov s prvo/tribal chakro. moja skupina je/ne je mesa, moja skupina je nestrpna do kadilcev ipd. moja skupina/družina je drugačna od drugih skupin, z mojo skupino se identificiram.

lekcija, ki se jo naučimo v namen harmoniziranega funkcioniranja prve chakre je: all is one. moja skupina je podobna drugi skupini, ki gre skozi podobne težave/izzive v življenju, skupine so med seboj povezane, spoštuj drugo skupino kot spoštuješ svojo. all is one.

ok, enough of that.

kaj pa če je vse le del sveta izkušanja, iluzij in raziskovanja realnega. preveč risank, kjer v akcijskih prizorih vsi mački ipd. preživijo, lahko izkrivlja oz. needucira ciljanih odjemalcev t.i. "otroškega programa". ne moreš sicer verjet, ampak z rokami dat deževnika na polovico je tud izkušanje realnosti. the world of experience. pa sošolcu v vrtcu razbit glavo, ker si ("čist po otročje narobe ocenil") hudomušno menil, da je ravno prav velik za v tisto leseno škatlo v katero ga porineš in kamor neplanirano prileti z glavo in valda kri, jok, starši, ... ne morš verjet ... metoda igre/poizkušanja.

ok, back to ... :

a je to možno, da bi otroci tolk zabluzil in se šli realno sadistično igro. ali je lahko sadizem starostno neomejen in ali lahko sploh kdaj govorimo tudi o t.i. objektivnem zlu.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #55 - 14.11.2004 at 19:03:17

Rose, težko rečeš, da je šlo za raziskovanje ker so najbrž vedl kaj se bo zgodl z gosko...(za raziskovanje občutka ob dejanju mogoče?).

Rad bi verjel, da to ni bil izkaz izvornega sadizma in je bilo vse skupaj bolj kombinacija izživljanja moči zaradi nemoči, zgrešene percepcije moči, slabe vzgoje, dolgčasa, pobalinstva in še česa... in ne toliko dejanje naslade.

Potem pa prebereš kaj takega:

http://www.mladina.si/tednik/200327/clanek/sostanj/

In ne moreš verjet kaj se folku dogaja. Svet je pisan Undecided
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #56 - 14.11.2004 at 19:12:40

Absolutno se strinjam s tvojim vrstnim redom.

Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #57 - 14.11.2004 at 19:58:45

Bardo_Thodol wrote on 14.11.2004 at 17:26:14:
To, kako je meni za žrtvijo žal, je pri celi stvari  še najmanj pomemmbno, pomembno je dejstvo, da je bila žrtev ubita.

Ja pa ja de, človek ima ravno tolikšno potrebo po mesu, kot ima razpuščena mularija potrebo po objestnosti.

Odvisno, kako daleč v pradavnino greš. Primati, kamor spadamo tudi ljudje, se primarno prehranjujejo s sadeži. Meso je le priboljšek, ki so ga odkrili kasneje in ni za njihov prebavni sistem nič kaj primerna prehrana. Ljudje še vedno plačujemo visok davek zdravju zaradi neprimernega načina prehranjevanja, vendar nas to ne predrami prav preveč.

O normalnosti pa raje ne bi, ker ta je kulturno pogojena in kar je v eni kulturi normalno, je nenormalno v drugi.

Poglej. Tudi če žrtev ni bila ubita, ampak je sama umrla. Vedno rečemo, ta pa je imel vsaj lepo smrt. Je zaspal v spanju in se ni mučil. Torej nam ni vseeno kako kdo umre. Ali tebi pač je? ???

Recimo da je devetdeset odstotkov ljudi še vedno mesojedih. Ne vem koliko je točen odstotek, vendar predvidevam, da je tu nekje. Ziher pa ni takšen odstotek objestne mladine.

Govorim o naši kulturi.
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #58 - 14.11.2004 at 20:01:13

Se tudi jaz zelo strinjam s tem vrstnim redom.
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #59 - 14.11.2004 at 20:12:17

Prioritete so včasih tud varljive (al pa se to samo meni zdi), posebej ker nikoli ne moremo do popolnosti imet kontrole nad svojimi dejanji (tud mravljino življenje recimo je sveto, pa marsikaj še veš ne, da si ji ga odvzel)
Meni so vrednote bolj jasne, ko okarateriziram dejanje samo.

Kaj: smrt
Kako: mučenje
Zakaj: iz objestnosti
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 ... 18