Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 18
(Read 71387 times)
ixtlan
5

Jesenice
Re: Morilci živali
Reply #90 - 16.11.2004 at 10:09:58

Grin

Lilith, verjetno res sama osebno ne bi rada imela v sebi velikega, črnega, konjskega penisa. ene pa, kot kaže fantazirajo o tem. če je konj hepi-neka kar se mene tiče... mi je sam smešn-še posebej, če si predstavlam kakšni položaji so možni  Wink Grin

pravjo tut, da majo delfinke fajno, mišičasto tamalo Grin

sto ljudi, sto čudi  Roll Eyes

sem enkrat videl en posnetek, ki je krožil po netu, ko kuža nabriše eno blondo...pa morm priznat, da mi tkrt tut ni blo smešn, daleč od tega, ker sm si predstavljal, da bi bil jaz dotična ženska in se mi je pol skor želodc obrnu...se nism dost dobr postavu v njeno vlogo... ker ona je dejansk uživala  wtf ??? saj zgledal je tko...ampk jst sm mislu, da fejka užitek zaradi posnetka, zaradi plačila (kar je sicer še zmerj čist možno)...zgleda, da pa nekateri dejansko fantazirajo o seksu z živalmi... ne vem, verjetn se čutjo full povezane, alpa kej...al pa je clo samo mehanična zadeva
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #91 - 16.11.2004 at 10:20:42

siaj wrote on 16.11.2004 at 09:50:18:
In v bistvu kakor razumem, si potegnil ven nek argument: ubijanje živali zaradi samoobrambe. No, sam če pustimo preteklost, pa se vprašamo kaj se dogaja sedaj, vidimo, da se goji živali za ubijanje. To je pa ena druga perspektiva. Wink

Načenjaš pa tudi vprašanje ekologije in ravnovesja v naravi. Ja in človek je res zelo pripomogel k rušenju tega ravnovesja. In še. Na mojo žalost. Cry

Da ne govorim o iztrebljanju živalskih vrst samo zaradi krzna....ipd.

Ljudje smo na vrhu (neke) prehranjevalne verige (čeprav je to krog) in tu nima smisla govoriti o rušenju nekega kvazi naravnega ravnotežja. Če ta trenutek vsi postanemo vegeterjanci bi ravno zaradi tega izuumrlo kar nekaj vrst (no ja mogoče bi samo prišle na rob izumrtja), ki svoj ostoj dolgujejo samo svoji prehrambeni koristnosti. Tako kot so nekatere živali izumrle ali prišle na rob izumrtja zaradi drugih stvari (krzno ali prostor). Vendar pa je tako, da so živalske vrste izumirale tudi pred zmagovitim pohodom naše vrste - tako  kot so nastajale nove. Življenje pač ni nekaj statičnega, temveč je dinamika, kjer je sprememba edina stalna stvar.

Seveda pa obstaja lepa dvoličnost pri tistih, ki so proti ubijanju: dvoličnost, ki nekatera živa bitja postavlja pred druga - kjer recimo uboj žuželke ni enak uboju kure ali mačka in kjer rastline sploh ne štejejo med živa bitja, saj se njih sploh ne ubija. Tu se seveda pozicija tistih, ki nasprotujejo ubijanju popolnoma izvodeni: življenje je tudi ubijanje; oziroma s tem, da živimo, odrekamo življenje nekaterim drugim živim bitjem in kdor se ne more sprijazniti s tem pač nima tukaj kaj početi.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #92 - 16.11.2004 at 10:42:35

Devi wrote on 16.11.2004 at 09:26:35:
Men se zdi, da tole ne drži. Ko se živali preveč razmnožijo se pojavijo bolezni, al pa pozimi umrejo od podhranjenosti. Podgane naredijo množični samomor menda (se neumno sliši, kje sem že ti slišala???) V naravnih okoljih ni prenaseljenosti, take stvari si samo ljudje privoščimo,  naguzimo po 1000 ljudi v blok, po se pa čudimo, da se vsem po vrsti meša Roll Eyes

Saj meni se tudi tako zdi. Sem pa vseeno malo razmišljal v tej smeri in pač napisal kaj sem razmišljal.  Roll Eyes Je pa včasih dobro razmišljati tudi kaj nerealnega, če ne za druga, pa je verjetno iz takih razmišljanj nastal ža marsikateri znanstveno-fantastični film. Grin
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #93 - 16.11.2004 at 11:05:54

t wrote on 16.11.2004 at 10:20:42:
Ljudje smo na vrhu (neke) prehranjevalne verige (čeprav je to krog) in tu nima smisla govoriti o rušenju nekega kvazi naravnega ravnotežja. Če ta trenutek vsi postanemo vegeterjanci bi ravno zaradi tega izuumrlo kar nekaj vrst (no ja mogoče bi samo prišle na rob izumrtja), ki svoj ostoj dolgujejo samo svoji prehrambeni koristnosti. Tako kot so nekatere živali izumrle ali prišle na rob izumrtja zaradi drugih stvari (krzno ali prostor). Vendar pa je tako, da so živalske vrste izumirale tudi pred zmagovitim pohodom naše vrste - tako  kot so nastajale nove. Življenje pač ni nekaj statičnega, temveč je dinamika, kjer je sprememba edina stalna stvar.

Seveda pa obstaja lepa dvoličnost pri tistih, ki so proti ubijanju: dvoličnost, ki nekatera živa bitja postavlja pred druga - kjer recimo uboj žuželke ni enak uboju kure ali mačka in kjer rastline sploh ne štejejo med živa bitja, saj se njih sploh ne ubija. Tu se seveda pozicija tistih, ki nasprotujejo ubijanju popolnoma izvodeni: življenje je tudi ubijanje; oziroma s tem, da živimo, odrekamo življenje nekaterim drugim živim bitjem in kdor se ne more sprijazniti s tem pač nima tukaj kaj početi.

uživajte!

kje nima tisti, (( ki se s tem (pravzaprav niti ne vem s čim točno, verjetno pa s tem kar si ti napisal, opisal kot dejstvo) ne more sprijazniti )) kaj iskati?

Kako točno si to mislil?

Mislim, pa t, tale argument, kako bi bilo ČE bi postali vsi vegetarianci ... mal za lase privlečen, ker dejstvo je, da trenutno niti slučajno ni takšnih perspektiv. To je pa že argument neke paranoične utopije. (Mal me že spominja na tisto predvolilno kampanijo za Busha, ...) Pa katere živalske vrste bi izumrle, a mogoče tisti piščanci, ki jih tko gojijo, da jim niti krila ne zrastejo?

Jaz sem za postopne spremebe. In to takšne, ki temeljijo na razvoju posameznika, ki se sam zase odloča v skladu s svojim etičnim kodom. Pač odloči se pa v ravnovesju s samim seboj, ne na silo.

Zdej ne vem, če si to točno name mislil, ... ampak jaz se ne zavzemam za neko radikalno neubijanje ... to si lahko privoščijo po moje eni budistični menihi, recimo. Pa še ti, ko grejo čez vajo, da potujejo in se prehranjujeo zgolj s tem, kar jim ljudje ponudijo ne smejo zavrniti mesa, če jim je ponujeno. Jaz se zavedam, da s tem ko živim tudi ubijam (in posredno tudi podgane, ker živim v bloku, kjer jim nastavljajo strup in jaz tega strupa pač ne umikam). Zavzemam se pa za nenasilje in torej v skladu s tem, lahko povem svoje prepričanje in spoznanje. S tem, ko ne jem mesa, vsaj ne podpiram govedarske in perutninske industrije (pa še drugi razlogi so).

No, t, mi pa povej, kje bi ti potegnil razliko?
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #94 - 16.11.2004 at 11:10:34

t wrote on 16.11.2004 at 10:20:42:

Dobro povedano.

Saj do takšnih dvoličnosti prihaja na več področjih. Tako kot se nam smilijo živali, ki so nabasane na kamione in pri tem jemo sendvič s šunko, tako nam ne pašejo razno razne elektrarne, ki motijo ekološko ravnovesje in o tem pišemo na računalniku, ki je priključen na el. napetost, pa tarnamo kako avtomobili onesnažujejo okolje, medtem ko se tudi sami vozimo veselo naokoli....itd,....itd... Roll Eyes Lips Sealed
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #95 - 16.11.2004 at 11:19:34

Dvolični bomo do trpinčenja in ubijanja vse dokler bo   trpinčenje in ubijanje del človekove kulture, na podlagi katere se vzdržujejo skupnosti. Odpravo smrtne kazni jest smartam kot enega močnejših znanilcev odpravljanja uboja  kot instrumenta za vplivanje na življenja živih. Naslednja oblika bo odprava trpinčenja kot oblike socializacije, ta pa se bo kazala v odpravi zaporov in represivnega aparata sploh. Odprava represivnega aparata bo odpravla tud ovire za življenje vseh živih bitij v humaniziranim okolju, saj ne bo nobenga razloga, da bi se človek počutu ogroženga od živalskih vrst,  saj je življnjski prosotor lahko humaziran le na način, da se ohranja in razvija življenjska pestrost, enako kot človeška tud  rastlinska in  živalska.  

Vsaka oblika  trpinčenja in ubijanja  živali je le preslikava družbenih odnosov na živo okolje. Nobenega 'naravnega nangnjenja' nimamo, s katerim bi lahko opravičevali  ubijanje in trpinčnje živali, kaj šele. da bi z 'naravnim nagnjenjem' lahko utemljevali trpinčenje in ubijanje  (so)človeka. Zato so tolk dragocene izkušnje različnih  kulturnih  skupnosti, ki problem (ne)nasilja rešujejo na samosvoj in inovativen način. Ena takih je  tud naša evropska civilizacija s svojo toleranco, njej popolnoma enakovredne pa so vse, ki so na svoj način izgradile svoje kulturne načine strpnosti in sožitja tako do članov  lastne skupnosti kot do tujcev. Pri tem je potreno izhajat tud iz lovske/bojevniške/vojaške tradicije, saj so vse te tradicije na nek pomemben   način prispevale k temu da so se skupnosti skupnosti ohranile in razvile do stopnje, ko bodo  ravno za preživetje lastnih skupnosti   nujno  morale iznajt kulturo  sožitja na nerepresivnih temeljih.  
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #96 - 16.11.2004 at 11:21:55

Quote:
Saj do takšnih dvoličnosti prihaja na več področjih. Tako kot se nam smilijo živali, ki so nabasane na kamione in pri tem jemo sendvič s šunko, tako nam ne pašejo razno razne elektrarne, ki motijo ekološko ravnovesje in o tem pišemo na računalniku, ki je priključen na el. napetost, pa tarnamo kako avtomobili onesnažujejo okolje, medtem ko se tudi sami vozimo veselo naokoli....itd,....itd... Roll Eyes Lips Sealed

tole se men zdi takšno foteljsko modrovanje  Undecided
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #97 - 16.11.2004 at 11:27:22

titud wrote on 16.11.2004 at 11:19:34:
Dvolični bomo do trpinčenja in ubijanja vse dokler bo   trpinčenje in ubijanje del človekove kulture, na podalagi katere se vzdržujejo skupnosti. Odpravo smrtne kazni jest smartam kot enega močnejših znanilcev odpravljanja uboja  kot instrumenta za vplivanje na življenja živih. Naslednja oblika bo odprava trpinčenja kot oblike socilaizacije, ta pa se bo kazala v odpravi zaporov in represivnega aparata sploh. Odprava represivnega aparata bo odpravla tud ovire za življenje vseh živih bitij v humaniziranim okolju, saj ne bo nobenga razloga, da bi se človek počutu ogroženga od živalskih vrst,  saj je življnjeski prosotor lahko humaziran le na način, da se ohranja in razvija življenjska pestrost, enako človeška kot človeška tud  rastlinska in  živalska.  

Vsaka oblika  trpinčenja in ubijanja  živali je le preslikava družbenih odnosov na živo okolje. Nobenega 'naravnega nangnenja' nimamo, s katerim bi lahko opravičevali  ubijanje in trpinčnje živali, kaj šele. da bi z 'naravnim nagnjenjem' lahko utemljevali trpinčenje in ubijanje  (so)človeka. Zato so tolk dragocene izkušnje različnih  kulturnih  skupnosti, ki problem (ne)nasilja rešujejo na samosvoj in inovativen način. Ena takih je  tud naša evropska civilizacija s svojo toleranco, njej popolnoma enakovredne pa so vse, ki so na svoj način izgradile svoje kulturne načine strpnosti in sožitja tako do čalnov  lastne skupnosti kot do tujcev. Pri tem je potreno izhajat tud iz lovske/bojevniške/vojaške tradicije, saj so vse te tradicije na nek pomemben   način prispevale k temu da so se skupnosti skupnosti ohranile in razvile do stopnje, ko ravno za preživetje lastnih skupnosti   nujno  morale iznajt kulturo  sožitja na nerepresivnih temeljih.  

tole je pa pravi manifest .... kako že rečete? aha, pod tole se pa takoj podpišem  Wink
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #98 - 16.11.2004 at 11:29:32

siaj wrote on 16.11.2004 at 11:05:54:
kje nima tisti, (( ki se s tem (pravzaprav niti ne vem s čim točno, verjetno pa s tem kar si ti napisal, opisal kot dejstvo) ne more sprijazniti )) kaj iskati?

Kako točno si to mislil?

Tako: če si dosleden v zagovarjanju neubijanja, potem v tem svetu ne moreš (pre)živeti.

(seveda ne gre samo za zagovarjanje, temveč tudi za izvajanje celotne ideje)

Mislim, pa t, tale argument, kako bi bilo ČE bi postali vsi vegetarianci ... mal za lase privlečen, ker dejstvo je, da trenutno niti slučajno ni takšnih perspektiv. To je pa že argument neke paranoične utopije. (Mal me že spominja na tisto predvolilno kampanijo za Busha, ...) Pa katere živalske vrste bi izumrle, a mogoče tisti piščanci, ki jih tko gojijo, da jim niti krila ne zrastejo?

Če bi bili vsi nemesojedci, potem pač teh živali ne bi potrebovali, izginile bi krave, prašiči ovce... (razen, če jih ne bi po znani vege dvoličnosti še vedno gojili zaradi usnja ali volne in perja). Govoril sem pač hipotetično, vendar je res, da nekatere vrste v takšnem številu obstajajo predvsem zaradi prehrane, medtem ko so druge, ki niso bile tako primerne za te namene preprosto izginile.

... ampak jaz se ne zavzemam za neko radikalno neubijanje ... to si lahko privoščijo po moje eni budistični menihi, recimo. Pa še ti, ko grejo čez vajo, da potujejo in se prehranjujeo zgolj s tem, kar jim ljudje ponudijo ne smejo zavrniti mesa, če jim je ponujeno.

No, t, mi pa povej, kje bi ti potegnil razliko?

...tu je lepa dvoličnost teh menihov: lahko jedo, če kdo drug ubija zanje, lahko jedo tuje žulje...

Sicer pa itaq, ni na meni, da bi vlekel črte, moj namen je samo pokazati na določene nesmisle in nedoslednosti. Filozofi pač problemov ne rešujemo, temveč jih samo ustvarjamo, odkrivamo in interpretiramo.

(svet so doslej vsi poskušali spreminjati, treba pa ga je samo interpretirati; in doživeti)

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #99 - 16.11.2004 at 11:48:25

t wrote on 16.11.2004 at 11:29:32:
uživaj!

mljask, jaz že prav nesramno uživam t tejle debati Smiley Wink

dobr si se zatekel v svojo filozofsko pozicijo

dobr ti to interpretiraš Wink

potemtakem je edina nedvolična pozicija filozofska, al kako?

da je pa treba življenje živet pa itak Smiley
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #100 - 16.11.2004 at 11:48:25

titud wrote on 16.11.2004 at 11:19:34:
Nobenega 'naravnega nangnenja' nimamo, s katerim bi lahko opravičevali  ubijanje in trpinčnje živali, kaj šele. da bi z 'naravnim nagnjenjem' lahko utemljevali trpinčenje in ubijanje  (so)človeka.

Sicer ne vem, ampak meni se zdi lakota popolnoma "naravno nagnenje", s katerim me moj popolnoma "naravni nagon" preživetja opozori, naj jem. In ker ne morem pojesti živega kralja živali, mi pač moja lakota opravičuje njegovo ubijanje. Da pa življenje prinaša trpljenje in smrt je itaq jasno. In s preživetjem lahko opravičujemo tudi drugi del tega: v tem momentu, ko nekdo ali nekaj meni preprečuje, da bi živel, bo pač moj nagon po preživetju opravičeval njegovo ubijanje in njegovo trpljenje. Tako je to: na tem svetu ni brezplačnega kosila.

uživaj!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #101 - 16.11.2004 at 11:48:49

siaj wrote on 16.11.2004 at 11:21:55:
tole se men zdi takšno foteljsko modrovanje  Undecided

Saj tudi je. Pa ne samo moje. Tongue

Ko boš šla na cesto s plakotom v roki in boš protestirala proti naprimer transportu živali, pa ne boš več v fotelju. Boš v akciji. 8)
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #102 - 16.11.2004 at 11:56:56

Quote:
Saj tudi je. Pa ne samo moje. Tongue

Ko boš šla na cesto s plakotom v roki in boš protestirala proti naprimer transportu živali, pa ne boš več v fotelju. Boš v akciji. 8)

ne ne Iga,  Grin, na individualni ravni jaz to rešujem -- če bi se pa šlo na cesto zaradi tega, sem pa takoj zraven.

akcijo jaz pojmujem precej manj teatralno (čeprav sem jo včasih tudi tako), tudi bojkot je akcija ... sicer sem pa napisala, da sem se odločila tudi iz drugih vzrokov, ...

... sej drugače sem pa jaz prej že vedla, kam pes taco moli ... Wink
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #103 - 16.11.2004 at 12:07:04

siaj wrote on 16.11.2004 at 11:56:56:
ne ne Iga,  Grin, na individualni ravni jaz to rešujem -- če bi se pa šlo na cesto zaradi tega, sem pa takoj zraven.

akcijo jaz pojmujem precej manj teatralno (čeprav sem jo včasih tudi tako), tudi bojkot je akcija ... sicer sem pa napisala, da sem se odločila tudi iz drugih vzrokov, ...

... sej drugače sem pa jaz prej že vedla, kam pes taco moli ... Wink

Svetovnih problemov se ne da reševati na individualni ravni. Ravno zato pa pravim, da je treba vstati iz fotelja in iti v akcijo.

Praviš, da bi se akcije udeležila. Pa jo poskusi organizirat.

Kam pes taco moli pa jaz tudi vem. Tongue Grin
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #104 - 16.11.2004 at 12:07:57

siaj wrote on 16.11.2004 at 11:48:25:
potemtakem je edina nedvolična pozicija filozofska, al kako?

Dvolično je govoriti eno in delati drugo, še bolj dvolično je ljudem govoriti, kaj naj delajo in delati drugo.

(dvolično je govoriti, da ne ubijam živali razen komarjev - mar komar ni žival?)

Ko se govori, kako smo proti ubijanju, ali trpljenju, se vse prevečkrat pozablja, da nas je pot do te pozicije pripeljala ravno skozi ubijanje in trpljenje in da se ta pozicija, kjer obstaja privid, da tega ni, vzdržuje s pobijanjem in trpljenjem. Seveda si lahko operemo roke in tako kot tisti menih jemo ponujeno karkoli, seveda lahko govorimo, da nas moti in smo proti, vendar pa še vedno obstaja preprosto dejstvo, da tako pač je. Vendar pa se mi zdi, da je ta pozicija predvsem pozicija strahu, da ne bi kaj takšnega doletelo tudi nas (torej skrajno egoistična in dvolična). Naša globalna pozicija ugodja je pač utemeljena na trpljenju mnogih, ki to ceno plačujejo in se nam zdijo precej barbarski (barbaros - tisti, ki brbrajo), ko sem ter tja odrežejo kakšno glavo ali koga razstrelijo; vendar pa s tem kaže predvsem svoje frustracije v želji po človeka vrednem življenju...

ajja v vsaki poziciji je vsaj malo dvoličnosti: povsod sta (vsaj) dve plati - tako kot je biosu ime življenje, njegovo delo pa je smrt.

uživajte!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 18