Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 11211 times)
Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Dobrodelnost-misli globalno, deluj lokalno
25.12.2004 at 14:08:46

v bistvu je mal smešno, če pomislim koliko slovenskih organizacij deluje po celem svetu, hkrati pa imamo v sloveniji ničkoliko revnih družin, potrebnih pomoči...

tud kle velja deluj lokalno, misli globalno

zakaj ne bi recimo sami pomagali ljudem, ki potrebujejo pomoč, v tej deželi?

in tko je v vseh državah, zahodnih, recimo
skos govorimo o lačnih otrokih v afriki, a pozabljamo koliko lačnih je v sloveniji, ZDA, Nemčiji, V.Britaniji....

in ko bo neka država končno spedenala notranje probleme, pometla pred svojim pragom in sprejela nek delujoč program, ki bo deloval....takrat bo lahko kot zgled pomagala tudi drugim doseči ta ideal...npr. da res ne bo revščine v tisti deželi...

kaj se da sploh narest? kolko lahko kot posameznik prispevaš? ne vem, mogoče za začetek, da ne mečeš stran oblačil, ki jih ne nosiš, ampak jih podariš npr. družini v bližini potrebni pomoči...in dejstvo je, da ima vsakdo kakšnega takega soseda, someščana...

Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Mae
5

Universe
Re: Dobrodelnost
Reply #1 - 25.12.2004 at 14:16:24

rabimo naslov pa uradne ure, na katere organizacije se lahko vse to odnese, pa da ni treba vse prej še kao zlikat, sicer ne vzamejo .  Wink

dobra pobuda Kali. post zelo blizu materializaciji vizije. lp  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #2 - 25.12.2004 at 14:19:30

tud odvečno zelenjavo z vrta bi lahko na tak način podarili
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #3 - 25.12.2004 at 14:21:28

Mae wrote on 25.12.2004 at 14:16:24:
rabimo naslov pa uradne ure, na katere organizacije se lahko vse to odnese, pa da ni treba vse prej še kao zlikat, sicer ne vzamejo .  Wink

dobra pobuda Kali. post zelo blizu materializaciji vizije. lp  Smiley

ne rabiš nest organizaciji, nesi družini...

npr. moja frendica se jevsedla v avto in odpeljala v barakarsko naselje v Tomačevem in podarila par škatel oblačil... sicer so bli an začetku mal nezaupljivi, kaj tam dela in če je slučajno novinarka, pa so le dojeli, da je dejansko sam to prišla narest... Grin
Back to top

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #4 - 25.12.2004 at 14:26:34

ko sem bila majhna, sem hotela v Afriko poslat kos kruha. potem so me prepričali, da bi to toliko časa potovalo, da bi se kruh posušil etc...

imaš prav Kali, think global, act local.  Smiley

(ne vem kje sem to pobrala, upam, da ne delam reklame za poštne operaterje, pa tudi če).
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #5 - 25.12.2004 at 14:29:09

Petra. wrote on 25.12.2004 at 14:21:28:
ne rabiš nest organizaciji, nesi družini...

ali je smoter organizacij neučinkovitost? zakaj ne preko organizacij, če so dobrodelne?
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #6 - 25.12.2004 at 14:32:52

Mae wrote on 25.12.2004 at 14:29:09:
ali je smoter organizacij neučinkovitost? zakaj ne preko organizacij, če so dobrodelne?

ma kje sm lih zanč vidla, da npr. unicef 30% sredstev porabi za organizacijo...

pa tud, a ni bl smiselno, da vsak popedena svojo bližnjo okolico, da dejansko daš tistemu za katerega sam visiš, slutiš...da je v stiski?
Back to top

IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Re: Dobrodelnost-misli globalno, deluj lokalno
Reply #7 - 25.12.2004 at 14:37:11

Zakaj pa zapravljaš najprej denar za tisto, česar ne potrebuješ, kajti tega, kar potrebuješ, ne moreš podariti drugemu.
Torej, podari mu denar, kupil si bo že sam, kar potrebuje.
To je DD Wink
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #8 - 25.12.2004 at 14:47:37

Petra. wrote on 25.12.2004 at 14:32:52:

pa tud, a ni bl smiselno, da vsak popedena svojo bližnjo okolico, da dejansko daš tistemu za katerega sam visiš, slutiš...da je v stiski?

pri nas (verjetno je tudi drugje podobno) to tako funkcionira, da kar ne rabiš pustiš na nekem izločenem mestu vendar v okviru smetišča, tako, da je lažji dostop potrebnim. nikoli pa ne vidiš kdo so ti ljudje, stiska se ne vidi vedno navzven. res ne poznam nikogar tukaj okoli, sem tut bolj mal prisotna na sedežu. pa moj 'one' (o n e, s povdarkom na e, ni angleška beseda ena) je tak, da znamerava dat organizaciji. whats wrong with that. boljš da oni dobijo 70% kot 0%. ja to se strinjam, če bi tisti kos kruha poslala preko združenih narodov, itak ne bi prispel na cilj, tudi zaradi stroškov organizacije. organizacija v širšem smislu je združba, ki deluje smotrno (lahko je tudi proces in inštitucija), torej se človek lahko tudi samoorganizira, torej (mogoče ni v skladu z brezpogojnostjo, vsekakor pa je v ozadju dober namen) če je tvoji frendici njen 'one' čist neposredna realizacija, je moj 'one' bolje načelno filozofski. s tem, da občasno imam nekaj stvari, ki jih npr. ne potrebujem, v tistem momentu je dobro vedeti kam z njimi. nekateri raje delujemo posredno, pač skladno s svojimi vzorci, bistvo pa je v dati !! lp  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #9 - 25.12.2004 at 14:53:38

stane wrote on 25.12.2004 at 14:37:11:
Zakaj pa zapravljaš najprej denar za tisto, česar ne potrebuješ.

Torej, podari mu denar, kupil si bo že sam, kar potrebuje.
To je DD Wink

ja, saj vedno kupimo tisto kar v tistem trenutku 'potrebujemo'. čez čas tistega ne potrebujemo več. tudi ta, ki bi prejel denar, bi tisto kar bi si kupil, čez čas ne potreboval več. stvar je v tem, da se pri shopingu vedno novih in vedno več novih stvari (ker se nam umetne potrebe porajajo s svetlobno hitrostjo) zgodi to, da zadeva še ni čist amortizirana pa je ne rabiš več, torej škoda bi bila, če bi nekdo ravnoto želel imeti, pa da si je zaradi neke cene ne more privoščiti. če daš denar zanj dobi manj česar v nasprotnem primeru lahko dobi več. lp  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #10 - 25.12.2004 at 15:43:52

Za tako trgovino imaš bolšji trg.
Ampak, seveda, ti bi raje darovala, kot pa prodajala, kajti s tem lahko kažeš svojo superiornost do klošarjev Wink
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #11 - 25.12.2004 at 18:08:20

:hm se mi zdi, da je v naši družbi največji problem narobe definirana miselnost o revščini
ko da je nekej ponižujočega od nekoga nekej vzet, nekej dat pa je največja vrednota
se mi zdi, da imamo že tolk slabo vest zarad revščine in primerjanja med sabo, da bi radi vsi sam še nekej dajali pa kazali kolk imamo, medtem ko tisti, ki nima, in je primoran vzet, četud hvaležen, obenem tud ponižan, ker on pa ne more nič dat, lahko sam še jemlje
ko da je sramota, če moraš nekej vzet, če pa daš, pa si frajer (razen seveda če maš že dosti, take noben ne jemlje za revne, pa če še tolk grabijo za sebe, k revščino jemljemo sam materialno, tista v glavi, taglavna, sploh ne šteje)
moglo bi bit obojega v pravi meri, dajanja in sprejemanja
nikol nimaš tolk, da ti nekdo ne bi mogel kaj dat in nikol nimaš tolk malo, da ne bi mogel nekaj dat
od klošarja verjetno noben ne bi hotel nič vzet, če bi ti kaj ponudil, k bi si vsak mislil, kaj mi pa lahko ti daš, sej nič nimaš, jest lahko dajem (jest sem boljši človek od tebe)

sicer pa:
http://www.pozitivke.net/article.php?story=20031129141318780
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #12 - 25.12.2004 at 19:01:22

Večina "dobrodelnih" oraganizacij je samo lep primer tega, kako se lahko še tako dober namen izrodi in da lahko s svojim "dobrim namenom" naredimo več škode kot koristi.

Vendar pa vseeno vsaj do neke mere opravljajo še vedno tudi dobro delo. Jeba je pač v tem, da so to postale zgolj ogromne pralnice denarja, skozi katere lastniki kapitala perejo svojo vest. Na takšen način pa postajajo zgolj strukture, ki so v prvi vrsti namenjene same sebe (vsekakor je zanimivo vprašanje, kako imajo lahko razni upravniki takšnih organizacij milijonske plače).

uživajte!

pa vesele polnike  8)
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #13 - 25.12.2004 at 20:08:48

stane wrote on 25.12.2004 at 15:43:52:
Ampak, seveda, ti bi raje darovala, kot pa prodajala, kajti s tem lahko kažeš svojo superiornost do klošarjev Wink

imaš prav, tudi ko sem  v shopingu je to moj osnovni motiv, ker mi posledično to predstavlja najbolj zadovoljujoč vir užitka.  Tongue

Stane, lahko bi dvakrat premislil preden kaj rečeš. lp.  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

stane
5

ZDRAVO, SALE!
celje
Reply #14 - 25.12.2004 at 23:54:56

Zakaj le, saj je moj nagon tudi tak Wink
Back to top