o, ho-HO!! (meri krisms)
nasla sm, kaj sm vcasih vedla o Tolkienu
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=knjige_filmi;action=display;num=1...sam to je topic o gospodarju prstanov, in cetud gre za istiga avtorja, sm si rekla, (
* Eva si pomane rokce): bom za silmarilliona odprla kr nov topic.
No, koncno sm se zadevo lotla brat (sm jemala zalet ves ta cas) - tko, kokr znam, ce hocem: pocasi in POZORNO.. wuuuu it's a nice ride, i should say
seveda, najprej se moj klasicn "izgovor/opravicilo" (ki me se vedno spomni na tist bp-jev clank o izginuli gori in "mojem" komentarju, ki me na mojo cast res dobro zadane): NITI POD RAZNO se nism prebrala DO KONca, res sm sele cist na zacetku pa sm vidla, da nimam vec vsega v pozornosti na 15 strani pa sm se odlocila, da grem kr senkrat na 9. kjer se tekst zacne
in nimam pametnejsga, kokr da prepisem te stvari, pa oznacim tisto, kar mi je ze ob prvem branju zacelo mahat ven, da sm tolkienu rekla: oo!, ti frajer, kaj nisi prej poveda?!l (no, sej je, samo nism slisala)
skratka (-patka) vcasih sm misnla, da ne bom tega prebrala, ker si je on zadevo ZMISLU, jest sm pa hotla, da si je ne bi zmislu, temvec da bi vedu te stvari resnicno poznal te viline pa to... ne vem, ce jih, stos pa ostaja, da je nordijsko mitologijo imel nastudirano v nulo, ce se prou spomnim, je blo to njegovo glavno podrocje proucevanja, po moznosti je to tud pouceval na univerzi (to je ze delec -5.nov.2002); in od takrat sm tud jest ze pokukala v nordijsko mitologijo..
tukej je zgodba o stvarjenju sveta in iz besedila ven seka, da je tolkien vedu vec, kot si je pa izmislu, cetud je samo posnemal mitologijo.. ne vem, kaj je delu.. ampak o-ho-HO: let as bigin;
AINULINDALE
Glasba Ajnurjev
Bil je Eru, Edini, ki mu na Ardi pravijo
Iluvatar. V zacetku
je ustvaril Ajnurje, Svete,
sadove svojih misli, in bili so pri njem, se preden je bilo ustvarjeno karkoli drugega. In nagovoril jih je in jim predlagal glasbene teme; oni pa so peli pred njim, in bil je vesel.
Toda dolgo so peli le vsak zase in le malokateri skupaj, medtem ko so drugi poslusali; zakaj vsakdo je razumel le tisti delcek uma Iluvatarjevega, iz katerega je izsel, in le pocasi so napredovali v razumevanju svojih bratov. A vsakic, ko so prisluhnili, so razumeli malo vec in vecji sta bili njihova skladnost in ubranost.NO?!!
a sm rekla
tisti, k veste, ze veste kaj
najprej sm ze misnla, da so Ajnurji kakor ljudje, sam pol se izkaze, da se je zgodbe lotil bolj podrobno, torej bi bli ajnurju sele kaksni angeli al pa kej.
in to je samo zacetek, prvi odstavkec
sej me je mel, da bi vamse vec pretipkala.. so podobnosti s thomasovim Osvobajanjem, so podobnosti tud z marsicim drugim, kar ze poznate...
5:55 je bla ura, k sm ta start new topic odprla, let it be blessed
se msg za vsakogar: tocn tko sitno, kokr se zdele pocutis, je D BEST