ixtlan wrote on 12.02.2007 at 11:33:38:se tako zgodi, da ne dvomim v "občutje" (bolj stanje ker ni primerljivo s poznanimi občutji), ampak nisem prepričan odkod občutje izvira.....vem da ne izvira iz astrala, prepričan sem, da ne izvira iz lastnih mentalnih procesov (pride iznad mentala)....nisem pa prepričan ali izvira iz mojega lastnega spiritualnega sebe (6. telo) ali mi ga je nekdo "podaril".......bedna dilema....nagibam se k slednjemu, čeprav bi pa rad vedel za 100%
Po moje smo s samozvedanjem, ki smo ga razvili tam okrog leta 1500 predvsem po zaslugi razvoja menatlnih sposobonosti, dokončno opravili z občutenjskim hedonizmom in moralno-etičnim čustvovanjem, kot izključnim kreatorjem naše resničnost tja do poznega srednjega veka. S pojavom samozavedanja občutenjska in čustvena raven preprosto ne zadoščata več za učinkovito energetsko izmenjavo z okoljem, hegemonsko obliko dojemanja/doživljenja sveta pa sta prevzeli mišljenje in (kulturno pogojeno) znanje. Ta mentalno/kulturna pogojenost nam daje tudi priložnost, da materialnosti in energije ne zoperstvaljamo več drugo proti drugi ampak da duševnost opredelimo kot normalno energijsko materialno stanje. Možgani/duševnost obstajajo zaradi delovanja, so po definiciji nestabilni in interkativni, se ves čas šrijo v prostoru in času, sklepajo koalicije tako na znotrajduševni kot na medduševni ravni zaradi kar se da učinkovitega delovanja, to je izmenjave energije z okoljem ne eni ter uspešnješe reprodukcije na drugi strani.
Ezoterične tradicije so se razvile pred obdobjem samozavedanja, se pravi v obdobjih hegemonije čustvenoobčutenjskega dojemanja sveta, zato so mentalne prosese, ki so vodile k samozavedanju, jemale kot motnjo oz. kot skrivnostno silo, ki pači/kavri podobo sveta in jo zato skušale obvladat s podjarmljenjem/podreditvijo estetskemu in moralnoetičnemu čustvenoobčutenjskem dojemanju sveta. Zato se vsaj men ne zdijo več primerno 'orodje' za odgovarjanje na vrašanja, kaj je v svetu, kje se nahaja, koliko je tega, kakšno je, kako je povezano oz. kaj dejansko je in kaj samo izgleda da je (vprašanja o (ne)resničnosti sveta). Sodobna znanost in njene teorije (od drugegaga zakona termodinamike in evolucijske teorije do zaenkrat še ne dovolj razumljenih razmerij med kognicijo/dojemanjem in kulturnim ozadjem bitij) po moje zaenkrat še povsem zadostujejo...