Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 27 28 29 30 31 ... 764
(Read 1310572 times)
poet
Ex Member

Re: PROMETEJEVO DARILO ČLOVEŠTVU
Reply #420 - 06.02.2008 at 14:58:54

Bardo_Thodol wrote on 06.02.2008 at 14:56:05:
Wtf je pa kozmična zavest?

(Tisto o mrtvem hardveru brez softvera je tudi iz budizma)

Jej, saj to je tvoj problem, da ne veš, kaj je kozmična zavest in se tudi nobenemu od Prometejcev niti sanja ne. Sploh pa "WTF" je bilo res na mestu, ja. No, če že govoriš o Budizmu, kozmična zavest je isto kot Budova nirvana.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #421 - 06.02.2008 at 15:01:25

"Your mind is nirvana"
Bodhidharma

Back to top

IP Logged

poet
Ex Member

Reply #422 - 06.02.2008 at 15:04:10

Hm, samo kakšen um? Če že.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #423 - 06.02.2008 at 15:09:13

Vsak um. Po budizmu ima vsakdo "budovo naravo"

Um je v prispodobi zrcalo in vsako zrcalo lahko odseva karkoli.
Če se v njem odseva drek, potem zgleda kot drek, vendar ni drek, je še vedno zrcalo.
Če odseva sonce, zgleda kot sonce, vendar ni sonce, je še vedno zrcalo.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #424 - 06.02.2008 at 15:13:56

Poet wrote on 06.02.2008 at 14:06:27:
Joj, titud, a ti je treba pisat take literarne sestavke? Kako naj se človek sploh veselo prebije skozi tvoje poste, ki so vsakič znova tako literarno/umetelno skonstruirani, da boli glava in peče burek?

Sploh pa vse preveč gledaš absurdno, oz. te absurd ukaluplja tako kot Camusa in potem misliš, da moraš pisat ne vem kako umetelno. Zakaj že? Kako pa veš, da v svetu vlada absurd? Mogoče pa ti ne moreš začutiti podtoka vsake misli in dejanja, ki bi tvoj absurd odpihnil kot lanski sneg? Mogoče te absurd vse preveč prežema, daj mu že reci trio adijo pa srečna Bosna in čevapčiči. Potlej pa burek in baklava zaplešeta kozmični ples na grobišču idej o kozmosu.

Če te prav razumem, um tud zate ne predstavlja orodja, s katerim bi lahko prišli do ultimativnega spoznanja (smisla/namena). Če te prav razumem,  pa umu nima smisla odrekat sposbonosti reflektiranja svojega lastnega namena, ker tako kot  um lahko  reflektira logična vzročno-poslednična razmerja pojavnega sveta, lahko refliktira tudi tudi mesto in vlogo sebe  kot pojava v svetu, ki ga iz razmerij med pojavi sam skreira. No, umu, ki se zaveda svojih  lastnih  omejitev, ne bi smelo bit poseben problem spoznat, da ima priznanje absurda nek globlji, njemu nedojemljiv smisel. To spoznanje imajo  konec na en zvit način  svojim  učencem namen vcepit zenovski učitelji s pomočjo paradoksnih izjav (koan), tako da med filozofijo ekistence in zenom obstja neka 'podtalna' povezava, ki sem jo tukaj  nekje že obelodanil http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1041632155/54#54      
Back to top

IP Logged

poet
Ex Member

Reply #425 - 06.02.2008 at 15:15:52

Bardo_Thodol wrote on 06.02.2008 at 15:09:13:
Vsak um. Po budizmu ima vsakdo "budovo naravo"

Um je v prispodobi zrcalo in vsako zrcalo lahko odseva karkoli.
Če se v njem odseva drek, potem zgleda kot drek, vendar ni drek, je še vedno zrcalo.
Če odseva sonce, zgleda kot sonce, vendar ni sonce, je še vedno zrcalo.

Mislim, da ne. Vsak ima budovo naravo, seveda, ampak ravno um to budovo naravo senči! V tem je bistvo problema.

Da, da, um odseva, ampak zdaj v tem trenutku ne odseva budove narave, to je ves problem vsega. Zato vidiš, je treba napadati um, treba ga je klestiti in ujemati na lažeh, na njegovih konceptih, strahovih, da bi postal kar najbolj čist in ne bi več oviral budove narava.

To mislim, je bistvo vsega. No, ampak so bili tile tvoji zadnji posti zelo dobri, zelo dober info si podal. Super.
Back to top

IP Logged

poet
Ex Member

Reply #426 - 06.02.2008 at 15:20:32

titud wrote on 06.02.2008 at 15:13:56:
Poet wrote on 06.02.2008 at 14:06:27:
Joj, titud, a ti je treba pisat take literarne sestavke? Kako naj se človek sploh veselo prebije skozi tvoje poste, ki so vsakič znova tako literarno/umetelno skonstruirani, da boli glava in peče burek?

Sploh pa vse preveč gledaš absurdno, oz. te absurd ukaluplja tako kot Camusa in potem misliš, da moraš pisat ne vem kako umetelno. Zakaj že? Kako pa veš, da v svetu vlada absurd? Mogoče pa ti ne moreš začutiti podtoka vsake misli in dejanja, ki bi tvoj absurd odpihnil kot lanski sneg? Mogoče te absurd vse preveč prežema, daj mu že reci trio adijo pa srečna Bosna in čevapčiči. Potlej pa burek in baklava zaplešeta kozmični ples na grobišču idej o kozmosu.

Če te prav razumem, um tud zate ne predstavlja orodja, s katerim bi lahko prišli do ultimativnega spoznanja (smisla/namena). Če te prav razumem,  pa umu nima smisla odrekat sposbonosti reflektiranja svojega lastnega namena, ker tako kot  um lahko  reflektira logična vzročno-poslednična razmerja pojavnega sveta, lahko refliktira tudi tudi mesto in vlogo sebe  kot pojava v svetu, ki ga iz razmerij med pojavi sam skreira. No, umu, ki se zaveda svojih  lastnih  omejitev, ne bi smelo bit poseben problem spoznat, da ima priznanje absurda nek globlji, njemu nedojemljiv smisel. To spoznanje imajo  konec na en zvit način  svojim  učencem namen vcepit zenovski učitelji s pomočjo paradoksnih izjav (koan), tako da med filozofijo ekistence in zenom obstja neka 'podtalna' povezava, ki sem jo tukaj  nekje že obelodanil http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1041632155/54#54          

Ej, the best tole! Da, Zen budizem to pa ja! He he, samo tam nočejo "vcepiti absurda" učencem, nikakor ne. Po mojem gre bolj za to, da se učencem tisto zdi absurd, ker direktno napada njihove ideje o vesolju. Ja, potem pa že, samo ne absurd sam po sebi, to pa ne.

Saj tudi Zen budisti sploh niso absurdni! Oni so najbolj naravni in pogojno rečeno logični. Samo nekomu, ki ima take in take predstave o svetu se morda njihove izjave zdijo absurdne, samo niso same po sebi absurdne sploh.

Tako da, dajmo še kakšno rečt, da ne bodo samo Prometejci ga tako prešerno srali po tem forumu.  Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #427 - 06.02.2008 at 15:21:23

Zrcalo ni krivo, če v njem odseva drek.
Zakaj bi ga zato odstranili?
Če je že res treba kaj odstraniti, je to drek, in potem ga tudi zrcalo ne bo več odsevalo.

Ravno tako ni "krivo" če v njem odseva brezmejna svetloba sonca (kozmična zavest).
Zrcalo je samozadostno in mu je nenazadnje vseeno, kaj v njem odseva in kako svetlo je tisto, kar odseva.

Back to top

IP Logged

poet
Ex Member

Reply #428 - 06.02.2008 at 15:25:34

Bardo_Thodol wrote on 06.02.2008 at 15:21:23:
Zrcalo ni krivo, če v njem odseva drek. Zakaj bi ga zato odstranili? Če je že res treba kaj odstraniti je to drek, in tudi zrcalo ga ne bo več odsevalo.

Ravno tako ni "krivo" če v njem odseva brezmejna svetloba sonca (kozmična zavest).
Zrcalo je samozadostno in mu je nenazadnje vseeno, kaj v njem odseva in kako svetlo je tisto, kar odseva.

Ja, samo ni čisto tako. V bistvu, če se ne motim, je um in zrcalo in drek, ki ga pogojno odseva. Sej v tem je vsa salamenska iluzija uma, ki ga je zato tako težko preseči. Ja, je zrcalo in drek, in potem igra iluzijo, da sam pa ni drek, ki ga gleda.

Tako kot človek, ki reče, mene je strah!!! Ker noče videti, da on sam je strah! To je ta iluzija vesolja. Um reče, mene je strah, a um sam je strah! In igra to iluzijo naprej, da jaz um bom pa nekoč ukinil strah in bom pogumen - ne, strahu bo konec, ko bo um izginil. To je ta kozmična iluzija.

To, vidiš, cool, to so ti posti, ne pa neko kokodakanje Prometejskega blodnjaštva.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #429 - 06.02.2008 at 15:28:19

Samo se je treba spomniti, da zrcalo ne odseva samo dreka, ampak tudi sonce in takoimenovano kozmično zavest.
Kaj je potemtakem tudi to treba odvreči?

Back to top

IP Logged

poet
Ex Member

Reply #430 - 06.02.2008 at 15:36:12

Bardo_Thodol wrote on 06.02.2008 at 15:28:19:
Samo se je treba spomniti, da zrcalo ne odseva samo dreka, ampak tudi sonce in takoimenovano kozmično zavest.
Kaj je potemtakem tudi to treba odvreči?

Ja, ker um ne odseva kozmične zavesti, ker kozmična zavest je vedno tam, in je človeška zavest le iluzija.

Tako da, tudi tisto, da um odseva nirvano oz. sonce ne more biti res. Kozmična zavest ali nirvana je vedno tu, vedno sedaj, in ne more ne biti. Tako da jaz resnično dvomim v tisto trditev, da bo um odseval razsvetljenje/nirvano. Ker tisti citat, da je v vsakem izmed nas budova narava je vsekakor nezgrešljiv, a to ni zaradi uma! He he, um to ovira, in če vprašaš mene, sploh ne more reflektirat nirvane, reflektira lahko samo iluzorne stvari, ki pa seveda dušijo primarno zavest.

Tako da ne vem, če so tisti budisti mislili dobesedno, da um je in da um odseva najvišje. Po mojem, da ne. Ker tisto najvišje je že sedaj tukaj in zdaj, a ta um nas hoče prepričati, da temu ni tako. Tako da v vsakem primeru, ko nekdo odvrže um, ga odvrže dodobra, in potem je samo tisto kar vedno je - enotna zavest in sploh ni več važno, ali je kaj pred njo ali ne.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #431 - 06.02.2008 at 15:43:17

Poet

Razloži mi to tvojo trditev!!! Živalim ni do tega, da bi sploh razumele vesolje, ali kar koli mešetrale v to smer!!!  (konec citata)

Temeljno vprašanje je, ali je živalim sploh dano po stvarstvu razumeti  vzroke in posledico lastnega bivanja? Ali v vesoljni piramidi življenja človek ne pomeni njen življenjski vrh ? Riba smrdi pri glavi!!!!! Kje naj  ubogi med nami in ostalo zemeljsko življenje danes išče krivca in pravico? Žal ostale vrste zemeljskega življenja  ne zmorejo  pokazati nanj!!!!  Ne zmorejo pokazati tudi mnogi med nami-revni, zatirani-lačni in vsi tisti ,ki so obsojeni po krivici na trpljenje po sočloveku.
Pokaži Ti namesto tistih, ki to ne zmorejo - jaz, mi vsi!!! Spreobrnimo se, to je namen Prometeja!  

Smisel in namen človeškega bivanja je ; SLUŽITI !!!!! lastnemu in VSAKEMU  življenju !!!!!    To je namen in smisel hkrati! Torej smisla, namena,  zavesti, uma resnice ne iščeš Ajgor, ČE že samo to veš!
Imaš  dovolj smisla in dela, da se nehaš ukvarjati sam s seboj ampak zgolj deluješ v skladu s svojo prostovoljno sprejeto zavezo služiti življenju!!!!

Deluješ tako, da vse temeljne pravice življenja braniš –širiš  razlagaš !!! Je to dovolj nazorno napisano za vaju in za vse, ki  nas tako rahločutno polivate z lastno gnojnico!!!

Vsi mi smo blizu drug drugemu izgleda, da imamo zgolj medsebojne komunikacijske motnje!! Mogoče pa slišimo zgolj sebe in ne druge???? Jaz vaju vsekakor slišim in upoštevam  če vama odgovarjam. Z veseljem pa odgovorim, ko me ne žalijo po krivici!!!!

Pozdrav Alojz – Ne vrag, le človek naj bo!
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #432 - 06.02.2008 at 15:44:18

Bardo

Meni se zdi, da sva midva ti 'goli opici '. Heraklit grški filozof  540-48o p.n.š. Njegovo doktrino 'vse se spreminja' bi jaz zamenjal z lastno! Vse se ciklično izraža skozi večno-sedanjost-Kar je bilo, še bo in kar še bo je že bilo! Vse se spreminja 'izvorno ujeto' znotraj te enotne vesoljne dimenzije.  
To golo opico pa v enotni vesoljni dimenziji  večno-sedaj rešuje dejstvo, 'edine samo zavedne vrste', ki se nenehno spreminja iz homo neandertalisa v homo sapiens-sapiensa in končno v homo dei. In ciklično večno-sedaj, tako od lastnega dna k lastnemu vrhu in od vrha k dnu. Ima pa homo dei možnost ostati večno sedaj, na svojem življenjskem ciklu vrha, če spoštuje etični kodeks svetosti vsakega *življenja. Sprejeti mora vesoljno konsenzno zavezo, da bo kot  varuh ohranjevalec in prenašalec življenja znotraj vse obsežne vesoljne dimenzije služil zgolj *življenju… Torej po milosti Stvarstva lahko sami spoznamo te svoje danosti.

Kar se tiče teorij, preberi moj prvi stavek iz zadnjega pisma. Teorije se ne dokazuje pred naravo teorija se izkazuje skozi svoj namen (dober-slab) in skozi svojo uporabno vrednost za *življenje.

Gola opica!! Ta gola opica v časovnih ciklih 15 milijard let, večno-sedaj znova in znova sama izpostavlja celotno zemeljsko reprodukcijsko verigo *življenja.  Da so dinozavri in velike rastlinske vrste bivale pred 200 milijoni let na Zemlji je zasluga ravno te 'gole opice'. Ta gola opica rabi v  vsaki  začetni fazi novega cikličnega, naseljevanja tega planeta z življenjem veliko količino osnovne bio mase. To  pa zagotovijo ravno velike življenjske pojavnosti.V morje plankton, mehkužce, ribe in kite na kopno pa že opisane vrste. Ko te vrste ustvarijo zadovoljiv bio temelj, je šele mogoča postopna izpostavitev celotne reprodukcijske verige zemeljskih vrst  življenja. Nato je potrebno izpostaviti življenjsko ravnovesje med vrstami. Ko je to zagotovljeno pa začnejo ponovno naseljevati ta planet 'gola opice'-ti  jaz in mi vsi -zato izvorno isti. Agregat utirjenih magnetnih polj pa nam vse to omogoča uresničevati znova in znova večno-sedaj. Toliko o naši veličini, ki jo ti opredeljuješ in ceniš v pojmu navadne 'gole opice'!  
Zemlja je naša deviška gostiteljica *življenja. Na Zemlji bi bila atmosfera tudi v primeru, če na njen nebi bilo življenja. Voda je nosilka kisika-vodika H20 in eden od nujnih virov, ki omogočajo življenju  in nam preživeti na njej  večno-sedaj  15 milijardne cikle našega osončja.
Zopet vse skupaj razumi, kot mojo dobronamerno podajo mojega razumevanja stvari. Če sprejmeš ali zavržeš so tvoje odločitve! Užalil te verjetno nisem, če vidiš sebe in nas kot zgolj ' gole opice'.

Pozdrav, Alojz!
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #433 - 06.02.2008 at 15:45:53

Ne vem.
Jaz sem samo citiral menda razsvetljenega Bodhidharmo, ki je za moje pojme zelo razločno in brez nekih skritih pomenov, ki jih sicer običajno tako radi servirajo tisti, ki vedo še manj, povedal:

"Your mind is nirvana"
Bodhidharma

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #434 - 06.02.2008 at 15:49:11

Poet wrote on 06.02.2008 at 15:20:32:
Ej, the best tole! Da, Zen budizem to pa ja! He he, samo tam nočejo "vcepiti absurda" učencem, nikakor ne. Po mojem gre bolj za to, da se učencem tisto zdi absurd, ker direktno napada njihove ideje o vesolju. Ja, potem pa že, samo ne absurd sam po sebi, to pa ne.

Saj tudi Zen budisti sploh niso absurdni! Oni so najbolj naravni in pogojno rečeno logični. Samo nekomu, ki ima take in take predstave o svetu se morda njihove izjave zdijo absurdne, samo niso same po sebi absurdne sploh.

Tako da, dajmo še kakšno rečt, da ne bodo samo Prometejci ga tako prešerno srali po tem forumu.  Grin Grin Grin

Zazen je celostno zrenje stvari/poajvov takih kot so s tem edinim namenom oz. brez drugega 'globjega' namena razumet njihovo logično vzročno-posledično povezanost, ker to bi  v bistvu 'poplitvenje' zrenja v skladu s posamičnim smislom/namneom. Nečemu ne določat namena/smisla  pomeni priznvat  njegovo nesmiselnost/abusrdnost, ki je tako lahko edini temelj celovitosti. Od tod humanistična izpeljava eksitencialostov da je celostnost eksitence tako posameznika kot skupnosti  pogojena z odostnostjo smisla bivanja in medsebojno solidarnostjo, ki se temu nesmislu edina lahko upira...
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 27 28 29 30 31 ... 764