Bardo_Thodol wrote on 06.02.2008 at 15:28:19:Samo se je treba spomniti, da zrcalo ne odseva samo dreka, ampak tudi sonce in takoimenovano kozmično zavest.
Kaj je potemtakem tudi to treba odvreči?
Ja, ker um ne odseva kozmične zavesti, ker kozmična zavest je vedno tam, in je človeška zavest le iluzija.
Tako da, tudi tisto, da um odseva nirvano oz. sonce ne more biti res. Kozmična zavest ali nirvana je vedno tu, vedno sedaj, in ne more ne biti. Tako da jaz resnično dvomim v tisto trditev, da bo um odseval razsvetljenje/nirvano. Ker tisti citat, da je v vsakem izmed nas budova narava je vsekakor nezgrešljiv, a to ni zaradi uma! He he, um to ovira, in če vprašaš mene, sploh ne more reflektirat nirvane, reflektira lahko samo iluzorne stvari, ki pa seveda dušijo primarno zavest.
Tako da ne vem, če so tisti budisti mislili dobesedno, da um je in da um odseva najvišje. Po mojem, da ne. Ker tisto najvišje je že sedaj tukaj in zdaj, a ta um nas hoče prepričati, da temu ni tako. Tako da v vsakem primeru, ko nekdo odvrže um, ga odvrže dodobra, in potem je samo tisto kar vedno je - enotna zavest in sploh ni več važno, ali je kaj pred njo ali ne.