Boštyxz wrote on 09.07.2008 at 16:21:15:Ti kronano t.... Bošty
Da vidim kako mi boš tole razložu pa naj ti pomaga M.L. pa Titud,pa EN-bk pa Bamby pa še gapa pokličte na pomoč.
Vesoljni potop v epu v Gilgamešu XI ploščica (vir: Biblijski Atlas The Times)
Mesto Šurupak-saj ga poznaš,na bregu Efrata leži-je bilo že staro mesto in bogovi sobivali v njemu. In velikim bogovom so se srca vnela za misel,da bi poslali na Zemljo vesoljni potop.
Bog EA je ukazal Utnapištimu,da se pripravi za čas potopa.
Mož iz Šurupaka,sin Ubar-Tutujev: Podri svojo hišo,zgradi si ladjo,pusti bogatstvo,pobrigaj se za življenje,sovraži premoženje,reši *življenje!!!!
Ladja,ki jo moraš zgraditi,naj ima vse razsežnosti natančno izmerjene,širina ji bodi enaka dolžini.
Utnapištim prične graditi ladjo in jo napolni:
Petega dne sem pripravil načrt njenih mer: eno polje je merilo spodnjo ploskev,desetkrat dvanajst komolcev so bile visoke njene stene,desetkrat dvanajst pa rob njenega stropa. Napravil sem načrt in ga zrisal: šest stropov sem vrisal vanjo,na sedem nadstropij sem jo razdelil.Njen talni načrt sem razdelil na devet delov,v sredi pa sem pritrdil smerne kline. Vse kar sem imel raznih semen,naložil sem nanjo: popeljal sem na ladjo svojo družino in ves svoj rod !!!!!!,poljsko zverjad in malo poljsko divjad,tudi rokodelce !!vseh vrst sem povabil nanjo.
Vihar z nalivom:
Skozi šest dni in šest noči (dvojna trojna zrcalna vez) bući vihar (morjr adrijanjsko) vesoljni potop z južnim vetrom sta izravnala vso Zemljo.
Ko pa je napočil sedmi dan,je jug zaustavil potop in divjo poplavo,potem ko je (Zemlja) kakor porodnica vila okrog sebe. Konec!
No zdaj pa vsi heroji na plan,da vidimo kaj razumete. To je v bistvu teološko sporočilo enako Noetovem. Je pa še vsebinsko popolnejše!
Zapuščina vredna Elohim, ne pa samovšečnih bedakov kakeršni smo mi vsi tu na Zemlji.Ko so ZDA napadle Irak sem Jungu pisal,da si bodo ZDA polomile vse zobe v Iraku in da je to velika napaka. Kaj ste vi storili' Pametnjsakoviči samovšečni?
Kdo razume to sporočilo Asircev? Ajde, da vas probamo vi kritiki!!!!
Bošty ti mimo boga še šel nisi ne pa da bi zadeve razumel bebav kakor si!
Lp Alojz