vd(Guest)
Guest
|
Tanja, kot poznam 17 letnike so to najteža leta - pubertetniško obdobje. Dejstvo je, da se ljudje v tej starosti iščejo. KAj pomeni "se iščejo"? Da se zaradi "notranjega dogajanja", v glavi, pač zaradi vpliva hormonov, želijo z nečem poistovetiti. Normalno je, da se človek poistoveča s svojim egom, a ker je ego materialen, človek pa spirit (nima veze z materialnim) je ta ego spremenljiv, in še toliko bolj spremenljiv v obdobju, ki je spremenljivo. Človek se sprašuje kot npr.: "kdo sem, kam spadam, kdo me ima sploh rad, kaj je ves smisel mojega kakršnegakoli početja in kaj imam od vsega sploh". To je pač čas, ki ga mora vsak prebrodit najbolje kot ga zna, odvisno od znanja, izkušenj, ki jih je do tega trenutka pridobil. Najbolje pa je gotovo pomagati takemu človeku na način, da se ga pouči o tem kako bi bilo smiselno si zadat nek ali neke, četudi kratkoročne cilje. Ugotoviti je potrebno kaj ga sploh kolikor toliko privlači, mu daje vsaj malo smisla in počasi bo s samo realizacijo v praksi dobil nek okus. Rešitev je začasna ali pa trajna vsaj toliko, da prebrodi najtežje čase in je pubertetno obdobje mimo. Vsekakor mu je potrebno dati občutek vrednosti in mu dat pozornost, preprost pogovor, ipd. Mnogim vem, da pomagajo športi, rekreacijski. Najboljši pa je zagotovo tek v naravi. Tek enostavno naredi človeka naravno samozavestnejšega. Tudi sam sem imel ta problem, zato vem, da je tek gotovo ena od, vsaj delnih a pomembnih, rešitev. Če to ne gre, je fant mogoče na nivoju, ko bi razumel globje stvari in prešel na korenine problema, problema eksistence, ki ga ima vsak človek a se ga le redki upajo lotiti. Rešitev je v tem primeru trajna. O tem bi se dalo še kaj povedat, samo bi bilo dobro bolj poznat osebo. Psihiatri recimo večji del časa delajo to, da se pogovarjajo s pacientom ali ga poslušajo, si vzamejo čas zanj. So pa te osebe gotovo zelo občutljive, kar pa sploh ni slab znak. Pomeni, da tak človek nevede išče nekaj več. In kdor išče, ta najde. To mu lahko poveste za ohrabritev. Kdor iskreno išče, pa četudi še ne ve kaj, bo gotovo našel tisto nekaj.
|