a_hero wrote on 12.11.2002 at 22:19:34:Hi,
Po moje je vredu, da so teme o svetih mestih in potencialnih svetih mestih zdruzene na enem mestu. Cist tko iz prakticnih razlogov, nic drugega.
Hvala Andres za pomoc. Meni je prisla v nos cerkvica sv. Roka v Ravniku. V Atlasu Slovenije jo najdes na 166/A2.
Pritegnila me je zaradi Dudke. To je zelena zver, ki tokrat ne lezi pod nogami sv. Jurija, temvec pod nogami sv. nadangela Mihaela. Je pa kip na levi strani glavnega oltarja. Na desni strani je kip tudi s precej cudno simboliko, samo je nebi izpostavil, saj cerkveno simboliko premalo poznam, tako da morda ni nic tako zelo nenavadnega. Je pa bila neka podoba, ne spomnim se ali je bil angel ali svetnik in je drzala v narocju knjigo z ocmi. Zal je bilo ze precej temno v cerkvi, pa mudilo se mi je, tako, da me glede tega ne jemati kot 100% zanesljiv vir.
Je pa prijazna domacinka povedala, da je bila cerkvica pozgana med 2. sv. vojno. V neposredni blizini vasi so se srecali partizani in italijani in se spopadli. Po bitki je cerkvica nenadoma zacela goreti. Sedaj je resena pred nadaljnim propadom, vendar je bilo precej notranje opreme zal tudi ukradene, ceprav so glavne stvari ohranjene. Pa vseeno.
Zanimivo je tudi, da ko je bila cerkvica se razvaljena, je na obeh stranskih oltarjih pognala po ena breza. Marko Pogacnik je brezo vsaj enkrat izpostavil glede sv. mest.
Torej, ta sv. Mihael s Dudko mislim, da je precej redka zadeva vsaj v Sloveniji in morda nam dejansko hoce kaj povedati.
Te podatke sem zbral na terenu. Zgodbica je vsaj na prvi videz precej zanimiva in ce ne verjamemo v nakljucja bi nekaj skoraj moralo biti zadaj.
Andres, ce se ti zdi zadeva zanimiva jo preveri. Upam, da bos rezultate delil z nami. Tudi jaz bom poskusal kaj narediti, ceprav skoraj ne verjamem, da bom najdel cas.
Imam pa kot "pravoveren katolican" v mislih se nekaj cerkvic, vendar, ker jih je v Sloveniji blizu 3000, ne morem posiljati ljudi kar k vsaki, ki se mi zazdi sumljiva. Ko jih preverim in ce najdem kaj zanimivega, kot zgoraj, pa jih bom vsekakor izpostavil.
Sicer pa moram omeniti se prekrasno, ampak res prekrasno okolico Bloske planote. Za zjokat lepo. Naj omenim, da v Ravniku medvedi ponoci lomastijo tudi po dvoriscih kmetij, ampak do sedaj ni bilo se nobenega problema z njimi. Zal se ljudje iz tega prekrasnega koscka Slovenije izseljujejo, ker pac ni dela, tako da Ravnik v bistvu umira. Ljudje pa so izredno prijazni.
Lp
Jst
P.S.:
Morda, pa so jih pri nas ravno zato toliko zgradili, da bi tiste "prave" lazje skrili.
Kot vidiš JST sem quotal tvoj celoten post. Razlog je predvsem boljše razumevanja Ravnika.
Gledano iz mojega stališča bi se moral Ravnik imenovati Sv. ravnik. Ker je tam na enem kupu preveč nametanih sv. (svetih) krajev so pač ravniku pustilu, da je ostal to kar je, torej Ravnik.
Glej v čem je poanta JST! To je predvsem dolžina diagonale, ki seže od enega do drugega stičišča med dvema vzporednikoma in še ena diagonala, ki to prvo seka. Tam kjer se ti diagonali stikata je nastal Turjaški grad, kar pomeni, da so že dolgo pred nami vedeli za plodnost gradnje na bolj zdravih mestih.
Ok greva naprej JST. Vsaka diagonala je dolga 33670 metrov ali dobrih 33 kilometrov v naturi kar znaša na zemlejvidu 9,1 cm. No tole naturo 33670 metrov zaenkrat pustim in se obrnem na drug izračun izključno v centimetrih na zemljevidu in ti jih kasneje pretvorim. Od Sv. Gregorja do Ravnika je 2,7 centimetra. Od Ravnika do SV. Vida je 1,5 cm, Od Sv. Vida do prvotne točke Sv. gregorja je 5 cm. Izračun razdalij med vsemi tremi kraji je ne boš verjel 9,2 cm kar daje v naturi le za malenkost več kot 33670 ali točno 34040 metrov. Razlika ki sem jo dobil 442 metra. Razlog temu je moja površnost pri izračunavanju, napačna gradnja, namerno napačna postavitev objektov zaradi drugih infra, struktur, napačni zemljevid in še tisto kar je najbolj verjetno, cerkve v Ravniku ni označena na zemljevidu, ker je kraj verjetno manjši kot cerkev sama hi hi hi
. Merilo je obveljalo kot kraj Ravnik. Četudi sem se zmotil za 0,1 mm množenje prinese svojo potenco in temu sledi, da je to lahko krvavo delo. Tudi je, saj mi je vzelo dve uri časa. In koncu koncev, delati z zemljevidom v merilu 1:370 000 je vse prej kot enostavno, saj je samo Ravnik na njem viden z nič več kot 0,5 mm veliko piko.
Domnevam, da so ti sv. kraji in Ravnik nekakšen ščit za Turjaški grad in tisti drugi grad južneje. Možno pa je tudi, da je podoben ščit severo vzhodneje od Turjaškega gradu.
Andres