Mile prošnje in pobožne želje niso ustavile naraščanja alkoholizma, zato se je ministrstvo za zdravje odločilo za tršo roko

ALKOHOLIZEM
zadnja postaja na poti brezupa

 

Prim. dr. Jože Felc in dr. Janez Rugeij, oba strokovnjaka za področje alkoholizma, menita, da zakon ne bo imel veliko haska - S paragrafi nad pijance je Sizifovo deio - Do premika mora priti v glavah porabnikov alkohola, do tega, da bodo sposobni reči "Hvala, ne pijem!"

Najbrž ga ni med nami, ki se ne bi strinjal, da je treba alkoholno reko, ki divja, uničuje in odnaša cele vasi, ustaviti in zajeziti. Alkoholizem je prekletstvo, obup, zlo in pekel tega naroda. Na cestah, v domovih, glavah in dušah ljudi. Šestnajst litrov popitega čistega alkohola na prebivalca... Saj to je noro!

 

 

 

Vsaj toliko časa, kolikor se ve, da alkoholizem narašča in da se vzpenjamo že v sam evropski vrh, se ve tudi to, da so pobožne želje, mile prošnje in tiha upanja, da bo morda drugače, Le bob ob steno in larifari. Ministrstvo za adravje se je odločilo za trdo roko: pripravilo je zakon o omejevanju porabe alkohola in zdaj čaka le še na blagoslov državnega zbora. Bo ministru dr. Kebru uspelo, kar je drugim spodletelo?

Več obrazov aikoholizma
"Pametno, pametno," pravijo nekateri. "To pa to..." se nasmihajo drugi. Stalna gostilniška omizja, kjer se zbirajo znanci in pivski bratci, ne kažejo pretirane skrbi.
"Kakršen koli poseg oblasti v pitje alkohola nikoli doslej ni obrodil sadu, čeprav so bili v svetu v različnih oblikah takšni posegi že izvedeni, od totalne prohibicije do vsakovrstnega omejevanja," pravi prim. dr. Jože Felc, nevropsihiater, predstojnik Psihiatrične bolnišnice Idrija, velik strokovnjak in vsestransko ugleden človek. "Nobene koristi ne bo od tega zakona," na svoj znani, neovinkarski način govori tudi dr. Janez Rugelj, razvpiti psihiater, ki ga pozna tako rekoč vesoljna slovenska javnost, zato ga ni treba predstavljati.
Uradni podatki, ki krožijo te dni v podporo zakonu, o tistih (menda) 85 litrih piva, 35 litrih vina in skoraj litru žganih pijač, ki naj bi jih v povprečju vsak slovenski državljan popil v letu dni, ne povedo veliko o razširjenosti, breznih in pasteh alkoholizma, tako kot tudi ne tisti, ki govorijo o prezgodnji smrti, jetrni cirozi in tako naprej. Alkoholizem ima veliko obrazov, vsak alkoholik ima svojo zgodbo, vsaka družina svojo zgodovino. Kakšen obup žene človeka, da na tak način poskuša zapolniti brezna v sebi! Je res tako preprosto, da človeku vzameš alkohol, potem pa alkoholizma ni? In tisti mladi, mladoletni, ki jim bo zakon vsaj načelno vzel možnost, da bi prišli do alkohola, tisti, za katere so raziskave pokazale, da so bili že pri petnajstih letih v dveh tretjinah kdaj opiti, bodo po uveljavitvi zakona mirno odrinili steklenice in rekli: "Hvala, ne pijem!"? Kako bi bilo lepo, če bi bilo res tako.

Prepovedano še bolj vleče
"Primorci so največ žganja kuhali v obdobju fašizma, ko je bilo to strogo prepovedano in ko so jim tudi kotle pobrali. A narod se vedno znajde in toliko žganja, kot se ga je kuhalo v tistem času, se ga ni nikoli;" pravi prim. dr. Felc, psihiater z idrijskega "griča".
"Taki ukrepi vedno sprožijo prav nasprotne odzive, ker je pitje alkohola pri Slovencih kulturološko vprašanje, vprašanje kolektivne identitete. Ne gre samo za to, da alkohol dobiš, kjer koli hočeš. Tisti, ki ga hoče dobiti, ga bo vedno dobil. Vprašanje o tem, zakaj ga preveč pijemo, je globalno, zadeva vsa ministrstva in ne le ministrstvo za zdravje, tako kot tudi ne toliko psihiatrijo kot vso družbo."
"Nobena prohibicija v svetu do zdaj ni uspela. V državnem merilu se na tak način ne da nič narediti. Povzroči lahko samo to, da odpira nove in nove kanale preskrbovanja alkohola tistim, ki ga potrebujejo," izraža svoj dvom o učinkovitosti zakona dr. Janez Rugelj.

Kako to, da ministrstvo za zdravje in pronicljivi dr. Keber nista vedela tega? Prevelike želje in obup nad razvratnimi posledicami alkoholizma? Ihta, da se naredi nekaj proti temu? Da ne bonro več narod alkoholikov, ampak zdravih, močnih, uravnovešenih, odgovornih ljudi? Dr. Kebru, ki je na glasu kot odličen zdravnik (ali to pomeni, da je nekoliko slabši politik), dobre namere ne gre očitati. A če bo ostalo samo pri tem, se zbuja dvom, da se bo poraba alkohola v naslednjih petih letih res zmanjšala vsaj za četrtino, kot je predvideno.
"Z raznimi omejitvami, kot je ta, se bodo kakšni rezultati sicer pokazali, bistvenih premikov pa ne bo. Nekaj podobnega je pri prometnih nesrečah: vozimo tako, ker smo taki, in preveč pijemo, ker smo taki. Kot je zapisal že Kocbek v enem od svojih dnevnikov, je prišel čas, ko bo treba v celoti spremeniti slovenski nacionalni značaj, pri čemer je imel v mislih prav odnos do vsakdanjih, praktičnih zadev. Vedno smo se imeli za pridne, delavne, a osamosvojitev je pokazala, da nismo čisto taki, kot smo mislili, da smo. Lezemo v špetire in naša šentflorjanščina, vedno prisotna, je v nekoliko drugačni obliki znova bruhnila na dan. Dr. Kebra poznam, dinamičen človek je, rad bi nekaj naredil in spoštujem ga zaradi tega, mislim pa, da mu s tem zakonom ne bo uspelo. Miselnost je treba spremeniti in alkoholizem je samo ena od zadev, ki so bolj vidne so na očeh in pridejo na dan," pravi prim. dr. Felc.
Saj človek ne sega po alkoholu samo zato, ker z lahkoto teče po grlu ali ker je, recimo, dober po okusu. Tisti, ki sega po steklenicah in ne kozarčkih, to počne zato, da omrtviči razum in se umakne, pogasi brezup v sebi in tako dalje. Bo res silen pohlep po alkoholu in žeji "zaklenil" v sebi in poteptal, tako kot bodo v nočnih urah zaklenili in dali za rešetke v trgovinah, če bodo odprte, alkohol? Bodo mladi, ki se jim v cvetju tega življenjskega obdobja težko razveže jezik in so polni zavor, mirno sprejeli ukrep ministrstva za zdravje in od uveljavitve zakona naprej segali le po čajih, sadnih sokovih, mleku, vodi in morda še pivu brez alkohola? Bodo vsi ti pridelovalci žlahtne kapljice, ki že zdaj ne vedo, kam s presežki vina, pustili, da jim bo trava prerasla vinograde?
Vzeti? Prav. Kaj pa dati?

Pravega učinka ni
Stroka pozna o alkoholizmu veliko odgovorov in tudi ljudi, ki veliko vedo o alkoholizmu, v Sloveniji ni tako malo. Mnogo je teoretičnih razprav, raziskav, študij in tako naprej na različnih ravneh, tudi v strokah. Z njimi bi lahko tlakovali kar nekaj cest. Učinka pa vendarle ni pravega, sicer izsledki po toliko letih prizadevanj in zdravljenja ne bi bili tako skrb zbujajoči. To tudi zgovorno priča, kako trd oreh je alkoholizem.

Preveč je ovir
Če se za trenutek obrnemo k mladim, tistim, ki jim je zakon v prvi vrsti namenjen, zakaj tako množično bežijo v omamo? In kaj je država z vsemi ministrstvi, strokovnjaki in tako dalje naredila proti temu? Kaj jim bo ponudila, ko jim bo otežila dostop do alkohola? Kupček besed? Travo?

"Terapija alkoholizma je možna samo v okviru družine in šole: urejeni starši, ki skrbijo za vsestranski razvoj otrok, in šola, nefeministična, zdrava, športna, kulturna in tako naprej. V Sloveniji trenutno ni nobene strukture, ki bi vzgajala in prevzgajala mladino, edino dobri, sposobni, urejeni župniki, ki ne rinejo preveč vere v ospredje," ugotavlja dr. Rugelj.
Slovenijo je zajel nov val brezposelnosti in množica tistih, ki se čutijo odrinjene, opeharjene, zlorabljene, obubožane, revne in osamljene, se povečuje. Šport je privilegij nekaterih in športna društva životarijo, alkohol pa je tako poceni, "Hej, natakarica...!", in vse skrbi utopi ... Kje so športni trenerji in vodje, da bi potegnili mlade na bolj zdrave poti?
Protialkoholni zakon? To je tako, kot bi rekli a. Do konca abecede je še veliko črk.

 

Marjana Vončina ; nedeljski dnevnik ; 17.2.2002