Pentagon naj bi prek urada za strateški vpliv po svetu širil dezinformacije

Novinarji so proti črni propagandi

Razširjanje dezinformacij kot del vojne proti terorizmu bi na koncu ogrozilo verodostojnost medijev

Ameriški novinarski in politični krogi so v glavnem zelo nejevoljno sprejeli razkritje vplivnega dnevnika New York Times, da namerava ameriško obrambno ministrstvo s svojim novim uradom za strateški vpliv začeti nekakšno ofenzivo objavljanja neresničnih podatkov, da bi se Američani tako otresli slabega ugleda, ki ga imajo po svetu, še posebno v arabskih državah. Urad za strateški vpliv je med najbolj skrivnostnimi deli ameriškega obrambnega ministrstva, njegove želje so zelo velike, denarja pa ima skoraj neomejeno veliko - pravzaprav nihče ne ve, koliko. V začetku so bili vsi prepričani, da se bo urad ukvarjal predvsem z običajnim, vendar precej bolj napadalnim razlaganjem ameriške politike po svetu.

 

 

Počel naj bi torej nekaj podobnega, kot počne ameriški državni radio za svetovno propagando Glas Amerike oziroma kar je delo ameriških tiskovnih predstavnikov in tiskovnih uradov pri posameznih ministrstvih. Domnevali so, da bo prevzel usklajevanje tistega delovanja, ki ga je do zdaj usklajevalo zunanje ministrstvo.
Zdaj pa je New York Times razkril, da so v uradu pripravili program zelo široke informativne dejavnosti, med drugim naj bi razširjal lažne in razdiralne podatke. Njegova naloga torej ne bo le pojasnjevati ameriška stališča, temveč vplivati na vsestransko spreminjanje svetovnega javnega mnenja, tudi z neresničnimi podatki in s skrivnimi sredstvi.
Američani so se s tem nekoč že ukvarjali, zanje je to počela njihova centralna obveščevalna agencija Cia. Toda v sedemdesetih letih so ji takšno delovanje prepovedali, tudi zato, ker so nekateri njeni lažni podatki vplivali na oblikovanje ameriškega javnega mnenja. Nekateri so se po naključju vrnili iz tujine, nekatere pa je agencija sama spravila v ameriške medije. Proti takšnemu njenemu delovanju so se postavili predvsem ameriški novinarji, češ da potem nihče več ne bo verjel ameriškim medijem.

Ponarejanje listin
Prepoved takšnega delovanja so sprejeli še v času hladne vojne, ko so se tudi takratni Sovjeti uspešno ukvarjali z razširjanjem lažnih novic. Med drugim so razširili lažne podatke o razporejanju ameriških raket srednjega doleta po Evropi. Ni še pozabljena njihova spletka s pomočjo indijskega časnika Blitz. V njem so objavili ponarejeno listino, ki naj bi jo podpisal direktor Cie William Casey, iz katere bi lahko sklepali, da je bila njegova agencija v ozadju umora takratne predsednice indijske vlade Indire Gandhi. Njihova zadnja uspešna spletka je bila novica, ki so jo povzeli vsi pomembni svetovni časopisi, po kateri naj bi ameriška vojska nalašč sprožila epidemijo aidsa, da bi vzela moč državam v razvoju.
Po propadu Sovjetske zveze je bilo takšnega spletkarjenja precej manj, vendar ni povsem izginilo. Ameriško obrambno ministrstvo ga hoče zdaj kar se le da okrepiti. Dokončne odločitve o začetku takšnega delovanja sicer še ni, izdelan pa je program zanj. Ameriški obrambni minister Donald Rumsfled ga je najprej predložil v preizkus svojim pomembnim pravnikom, da bi ugotovili, ali je v skladu z ameriškimi predpisi. Čaka pa tudi na odziv javnosti, še zlasti v ameriških novinarskih krogih, saj bo od njih v marsičem odvisen uspeh takšnega delovanja.
Obrambno ministrstvo ne pričakuje odkrite podpore za svoje načrte, zanj bi bilo tudi zelo nevarno, če bi ameriški mediji nasploh nastopili proti njim in začeli razkrivati njegove splošne namene in konkretne ukrepe. Če bi se zgodilo to, bi se vse skupaj spremenilo v velik polom. Obrambni minister utegne zato iz načrta izpustiti najbolj skrajne zamisli in se odločiti za bolj klasične oblike propagandne vojne.

Novinarji med agenti
Ameriška vlada v zadnjem času ni bila preveč uspešna pri objavljanju nekaterih svojih temeljnih zamisli, ki so jih ameriški mediji ocenili za nevarne nekaterim temeljem ameriške politične demokracije. Med takšnimi poskusi je bilo tudi omejevanje državljanskih svoboščin zaradi lažjega lovljenja teroristov. Nič več pohval ni bila deležna zaradi zavračanja temeljnih pravic iz ženevske konvencije za zajete talibane in alkaidovce.
Med temelje ameriške politične demokracije sodi tudi prizadevanje novinarjev za ohranitev resnicoljubnosti medijskega prostora. Ameriški mediji so v preteklosti zelo odločno odklanjali poskuse Cie in drugih vohunskih organizacij, da bi jih izrabile za svoje namene. Ko se je v petdesetih letih prejšnjega stoletja razvedelo, da so nekateri tuji dopisniki najvplivnejših ameriških medijev hkrati delali tudi za tajno obveščevalno agencijo, so vse po vrsti odpustili. Ko je te dni o tem pred televizijskimi kamerami spregovoril najslavnejši ameriški televizijski novinar vseh časov, zdaj že upokojeni 85-letni Walter Cronkite, je med drugim dejal, da je ameriškim novinarjem služenje resnici pomembnejše kot služenje domovini.

MAROJE MIHOVILOVIČ ; dnevnik ; 21.2.2002