Delovno mesto po načelih feng shui

Zdi se, da je čedalje več poklicev, ki so vezani na delo v pisarni. To je prostor, kjer večina zaposlenih preživi kar precejšen del svojega najbolj aktivnega življenja. Če tudi vi za pisalno mizo presedite skoraj ves delovni čas, si s kritičnim očesom poglejte lego svoje pisarne in mize v njej. Kje in kako sedite, je še posebej pomembno, saj ste vsaj šest do osem ur izpostavljeni energijam, ki so na to delovno mesto usmerjene. Gotovo si želite, da bi bil prostor tak, da bi podpiral vašo delavnost, vendar vas bi ob tem tudi ščitil in vas z življenjsko energijo tudi oskrboval. Dobra lega pisarne je tista, ki ni izpostavljena prevelikemu navalu energije: torej ni direktno nasproti stopnišča ali vhodnih vrat v stavbo; ki omogoča primeren pretok energije - če direktno nasproti vhodnih vrat ni okna. Pisarna naj ne bi bila poleg sanitarij, kotlovnice ali drugih prostorov, kjer se ustvarja hrup ali smrad.

 

 

Najboljša je pravokotna oblika prostora. Če je pisarna primerno velika in ima dovolj dnevne svetlobe in zraka, bo to spodbujalo delavnost in kreativnost. Pomemben je tudi pogled skozi okno. Zanemarjeno pročelje sosednje stavbe, posušeno drevo, koničasti predmeti in oblike, ki so usmerjene proti vašemu oknu, bodo zmanjševale vaš delovni elan. Če jih ne morete odstraniti, jih poskušajte zakriti s primernim zastorom ali še bolje z rastlino.

 

Nekaj osnovnih načel

  • Miza, za katero sedite, naj ne bo na "prepihu" med vrati in oknom. Energija, ki bo "zdrvela" preko delovnega mesta, bo odnesla tudi vašo delovno energijo. Veliko več moči boste potrebovali, da bi kaj naredili, poleg tega pa se boste neprestano počutili "izpraznjene", brez moči. V pisarnah, kjer je delovna miza postavljena na prostor direktno med vrata in okno, posebej če so vrata stalno odprta, je navadno velika fluktuacija zaposlenih. Ker se ljudje ne počutijo dobro, kmalu odidejo.
  • Sedite tako, da boste imeli hrbet zavarovan. Če za vašim hrbtom ni zidu, naj vas ščiti omara, paravan ali kak drug predmet. Zaščiten hrbet daje človeku občutek varnosti in lahko se posveti svojemu delu. Če delavci sedijo drug za drugim, brez vmesne zaščite, bodo naredili mnogo manj, kot bi sicer. Še posebej neučinkoviti pa bodo, če se med seboj ne razumejo dobro.
  • Najugodnejši položaj za delo je, da imate zaščiten hrbet in da s svojega sedeža vidite vhodna vrata. Tako boste lahko mirno delali. Če so vhodna vrata za vašim hrbtom, vas bo zmotil vsak premik vrat, hrup iz hodnika ali prihod obiskovalca. Za koncentracijo boste potrebovali veliko več enčrgije, kot če se bo vse to dogajalo pred vašimi očmi.
  • Če je v pisarni več miz, naj bi bile vse obrnjene proti središču. To ustvarja skupinsko delovno vzdušje. Najugodnejši položaj naj bi imel tisti, ki je po položaju najviše. Pa ne zaradi spoštovanja njegovega položaja, pač pa zato, ker je običajno on najprej odgovoren za uspešnost dela skupine. Od njegove sposobnosti vodenja in organiziranja so odvisni tudi drugi sodelavci.
  • V pisarni mora biti pohištvo (omare, mize) obrnjeno tako, da njihovi ostri robovi ne "streljajo strupenih puščic" v tistega, ki sedi za mizo. Nevarni so tudi vogali in stebri z ostrimi robovi. Če ne morete mize postaviti tako, da ti vogali ne bi bili usmerjeni v vas, postavite pred ostre robove lončnico, ki bo do vaše višine skrivala tak rob in s tem preprečevala negativni vpliv strupenih puščic. Izbirajte rastline, ki nimajo ostrih štrlečih listov ali trnja. Če v prostoru ni pogojev za zdravo rast žive rastline, bo nalogo zakrivanja prav tako dobro opravila lepa umetna roža.
  • Elektronskim napravam kot so telefoni, telefaksi, fotokopirni stroji, računalniki in še kaj, se v pisarnah pač ne moremo več izogniti. Pomembno je, da se zavedamo, da so vsi ti delovni pripomočki veliki onesnaževalci našega življenjskega okolja z elektromagnetnimi sevanji, katerih učinki na zdravje človeka sploh še niso dovolj raziskani. Poskušajmo si delovni prostor urediti tako, da bomo imeli v pisarni res le nujno potrebne aparate in še pri teh bodimo racionalni. Računalnik imejmo prižgan, če ga res potrebujemo. Večkrat dnevno odprimo okno "razredčimo" elektromagnetna sevanja, ki so se v pisarni nakopičila.
  • Lončnice v pisarni so veliki pomočniki pri varovanju zdravja in v zbijanju dobrega počutja. Z lepoto nas razveseljujujo, zelena barva nas umirjeno vzpodbuja, poleg tega osvežujejo zrak in čistijo strupe in negativna sevanja. Za pisarne zelo priporočajo spatifile, nezahtevno zelenolistno, belo cvetočo lončnico, pa tudi priljubljeni fikus benjamin, ki učinkovito čistita električna sevanja. Seveda pa na te pomočnike ne smemo pozabiti. Vodo, zrak in hranila potrebujejo kot vsa živa bitja. Pravijo, da jim tako kot ljudem izredno prija tudi lepa glasba, predvsem pa Ijubeča roka. Dokler bodo rastline lepe in zdrave, bodo dobro vplivale tudi na okolje. Če zbolijo ali se posušijo, jih odstranite, da ne bo simbolika njihovega stanja delovala tudi na vas.
  • In seveda: po feng shuiu sta red in čistoča tudi v pisarni med bistvenimi elementi za uspešnost.

 

Poiščite primerno lego
Ker je pisarna prostor za delo, je primerno, da so v njem take energije, ki nas k delu vzpodbujajo. Energije na vzhodni strani hiše ali prostora, povečujejo aktivnost, zaupanje vase in optimizem. Jugovzhodna stran s svojo energijo vzpodbuja ustvarjalnost in komunikacijo. Južna lega podpira družabnost in javno priznanje. Jugozahodna stran hiše ali prostora vas bo usmerjala k varčevanju z denarjem, družinski harmoniji in k stanovitnemu napredku. Zahod bo v podporo tistemu, ki mu je veliko do užitkov, zabave in služenju denarja. Severozahodna stran hiše ali prostora vzpodbuja sposobnosti organiziranja, vodenja in prevzemanja od govornosti. Severna lega prinaša neodvisnost, umirjenost, ustvarjalnost in notranjo rast. Severovzhod vzpodbuja tekmovalnost in samomotivacijo, pa tudi trdo delo. Pisarna v severozahodnem predelu poslovnih prostorov bo torej zelo primerna za osebo, ki je odgovorna za vodenje in organiziranje dela. Razmislite, kje vam primanjkuje vzpodbude. Če želite energetsko podporo pri svojem delu, si lahko, če že ne morete izbirati lege pisarne, primerno namestite vsaj pisalno mizo.

Ne pozabite opazovati učinkov!

 

 

Delavec, ki sedi pri mizi med vrati in oknom, je izpostavljen neprestanemu "prepihu" energij, ki odnašajo skozi okno ves njegov vloženi trud. Na tem delovnem mestu ne bo dolgo vzdržal.

 

Vse tri pisalne mize so obrnjene proti oknu. Delavci pri delu ne vidijo vrat, zato se ne bodo mogli umiriti. Prva dva se bosta počutila ogroženo tudi zato, ker za hrbtom nimata 'zaščite'. Rob zamaknjenega zidu pa v hrbet srednjega pošilja 'strupene puščice'.

 

Nihče v tem oddelku nima ugodne delovne pozicije. Steklene stene sodobnih poslovnih zgradb ne nudijo zaposlenim nobene zaščite. Edine polne stene oddelka zasedajo omare. Za hrbti zaposlenih se vedno nekaj dogaja, to deluje moteče, zato so pri delu težko zbrani. Tudi v "stekleno kletko zaprt" vodja ni na boljšem. lma sicer dober pregled nad podrejenimi, vendar ga energija, ki prihaja skozi glavni vhod in zdrvi preko njegove pisalne mize in stola nadpovprečno utruja. Poleg tega vse napadajo 'strupene puščice' nosilnih železobetonskih stebrov.

 

Popravljena situacija št. 3: ob stekleno steno pisarne vodje oddelka postavimo polvisoko omaro, ki zaščiti hrbet vodje oddelka in še dveh delavcev v pisarni na desni. Poleg tega prekrije oster rob nosilnega stebra. Na enak način tudi v levi pisarni z omaro zaščitimo hrbet delavca in nevtraltziramo ostri rob stebra. Sproščene trdne stene pa nudijo varno oporo preostalim zaposlenim. Ob preostale robove stebrov postavimo lončnice. Situacija ni idealna, je pa veliko boljša od prejšnje.

 

A. K.
Delo in Dom