Zdrava prehrana

po Jezusu iz Nazareta

 

Pred nekaj leti sem v neki tuji reviji zasledil zanimiv članek, v katerem je govora o pravilni prehrani, kakor je to učil Jezus Kristus, zato sem ga fotokopiral. V članku tudi piše, da se ti napotki o pravilni prehrani navajajo samo na dveh koncih sveta: v Vatikanu in v Kraljevski knjižnici Habsburžanov na Dunaju. Svoje mesto niso našli v Bibliji (ali pa so jih namenoma izločili?), zato so popolnoma nepoznani širši javnosti. Menim, da imajo ljudje v poplavi različnih nasvetov za zdravo prehrano pravico izvedeti pravo resnico, zato sem sklenil članek prevesti. Spremno besedo sem skrajšal in priredil, Jezusov govor pa je dobesedni prevod. Izbor besed je prilagojen zavesti poslušalcev izpred 2000 let. Pa si poglejmo njegov nauk!

"Jaz vam pravim, ne ubijaj ne ljudi ne živali pa tudi ne hrane, ki gre v tvoja usta.
Ker, če jeste živo hrano, vas bo ona oživela, če pa ubijate s svojo hrano, bo mrtva hrana tudi vas ubila. Ne bodite nori kot kmet, ki je svojo zemljo posejal s kuhanim, zmrznjenim ali gnilim semenom. Ker resnično vam povem, živite samo od ognja življenja in ne pripravljajte svoje hrane na ognju smrti, ki ubija vašo hrano, vaša telesa in vaše duše."

Jezus nas tukaj uči ne samo o vegetarijanstvu, ampak tudi o nujnosti, da se hranimo s surovim sadjem in zelenjavo. Tu je razlaga:

"Ker vaše telo je to, kar jeste, in vaš duh to kar mislite. Ne jejte zato ničesar, kar je ubito z močnejšim ognjem od ognja življenja. ln zato pripravljajte in jejte vse plodove dreves, vse rastline s polj in vse mleko živali, ki je dobro za jed. Kajti vse to je dozorelo z ognjem življenja, vse to so darovi angelov naše matere Zemlje. Naj angeli Božji pripravijo vaš kruh. Polijte vašo pšenico, da angel vode vstopi vanjo. In tedaj jo postavite na zrak, da jo angel zraka lahko objame. In postavite jo od jutra do večera na sonce, da se angel sončeve svetlobe lahko spusti nanjo. In blagoslov treh angelov bo naredil, da bo klica življenja vzklila v vaši pšenici. Tedaj zmečkajte zrna in napravite tenak kruh. Postavite ga ponovno na sonce takoj, ko se pojavi, in obrnite opoldne ter pustite do sončevega zahoda. Isto sonce, ki z ognjem življenja naredi, da pšenica raste in klije, mora z istim ognjem speči vaš kruh. Tako jejte z rnize božje sadje z dreves, zrna in rastline s polj, mleko živali in čebelji med. Hrana, ki jo jeste z obilne mize božje, daje moč in mladost vašemu telesu in nikdar ne boste videli bolezni. Ker hrana božja je hranila Metuzalema in resrlično vam povem, če živite prav tako, kot je on živel, tedaj bo Bog živih dal dolgo življenje na Zenrlji, kot je bilo njegovo. "

Vegetarijanstvo kot način prehrane je šele nedavno širše sprejeto, medtem ko prehrana s surovim sadjem in zelenjavo še ni. Ezoteriki pravijo, da so plodovi žit in sadja po svoji naravi izpostavljeni počasnemu razpadanju. Vsak košček vsebuje veliko količino etra, ki jih dalj časa ohranja sveže in nepokvarjene. Zato je zelo majhna nevarnost okužbe preko rastlin, nekatere pa celo ščitijo pred gnitjem. Predvsem limona in ananas, kralj vseh plodov, ki preprečujeta gnitje. Plodovi rastlin nam čistijo organizem, ananas pa je najbolj poznano sredstvo za prebavo. Jezus dalje uči:

"Jejte vse čisto takšne, kakršne se nahajajo na mizi matere Zemlje. Ne kuhajte niti ne mešajte hrane eno z drugo. Zadovoljite se z dvema do tri vrste hrane, katero boste zmeraj našli na mizi matere Zemlje. In ne hitite, da pojeste vse, kar vidite okoli sebe, ker resnično vam povem, če zmešate vse vrste hrane, bo v vašem telesu nastala neskončna vojna in ne bo več miru. Ko jeste, nikar ne jejte do sitosti. Živite z duhom in se uprite željam telesa. Vaš post je vedno ugoden v očeh angelov božjih. Naj teža vaše dnevne hrane ne bo manjša od pol kilograma, pazite pa tudi, da ne preseže kilograma. Ne otežujte delo božjih angelov v vašem telesu s prepogostim hranjenjem. Resnično vam povem, tisti, ki je več kot dvakrat na dan, dela v sebi delo Satanovo. Jejte samo, kadar je sonce visoko na nebu in ko zaide."

Nasproti našim ustaljenim prepričanjem, da je zdravo jesti zgodaj zjutraj, na primer pred odhodom na delo, najnovejše raziskave kažejo, kako jutranja aktivnost brez hrane čisti organizem oziroma mu omogoči, da sam uniči škodljive sestavine hrane ki jo vnašamo v sebe. Dalje govori:

"Jejte pšenico, najpopolnejšo med rastlinami, ki nosijo seme; sladko grozdje, da vam njegov sok služi za pitje; smokve, ko drevje ne rodi plodov; mleko živali, kar je tudi zaradi njih Bog dal rastline poljem. Ne jejte nečiste hrane, prinešene iz daljnih dežel, ampak zmeraj jejte tisto, kar vaše drevje nosi, ker Bog daje vsakemu narodu takšno hrano, kakršna mu ustreza."

Tu je citiran eden od osnovnih principov makrobiotike. Kar sledi, bi vam predpisal vsak zdravnik, če bi se pritoževali zaradi želodčnih motenj. Samo besednjak bi bil malo drugačen:

"In ko jeste, imejte nad sabo angela zraka, pod sabo angela vode. Dihajte globoko in dolgo ves čas svojih obrokov, da bo angel zraka blagoslovil vaš obrok. In dobro prežvečite hrano z zobmi, da se bo spremenila v tekočino, da jo angel vode spremeni v kri v vašem telesu. In jejte počasi, kot da je to molitev, ki jo molite k Bogu. Ne jejte v žalosti ali jezi ali brez želje, ker vse, kar tedaj pojeste, postane strup v vašem telesu. In nikoli ne sedajte za mizo božjo, preden vas ne povabi angel apetita. In ne pozabite, da je vsak sedmi dan svet in posvečen Bogu. Šest dni hranite svoje telo z darovi matere ZemIje, toda sedmi dan posvetite svoje telo nebeškemu očetu. Bog vam bo dal dolgo življenje na Zemlji."

Jezusove besede o vegetarijanstvu imajo svoj globok moralni nauk. Ubijanje živali zaradi njihovega mesa je uboj, vsi, ki meso kupujejo v mesnicah, pa so naročniki uboja.
Če bi vsakdo moral iti v klavnico, v rokah držati krvavi nož in z njim ubijati prestrašene živali, kako dolgo bi še jedli meso? Verjetno ne dolgo. Zato nehajte jesti meso in ubijati že danes! Zavedam se, da bo to pisanje izzvalo različne polemike; tako pozitivne kot negativne. Nikogar ne mislim prepričevati o pravilnosti napisanega. Kdor bo gledal s srcem, bo dojel resnico!

Samo Kos ; pisma ; Misteriji ; št 103