Joga za sprostitev, moč in energijo

Vaje joge su idealne za sproščanje, nabiranje novih moči, ohranjanje duševnega miru in raztezanje mišic. Nekatere vaje joge so precej zapletene in se marsikomu (zlasti, če se z jogo šele začenja ukvarjati) zdijo povsem neizvedljive. Zato so poznavalci precej poenostavili in priredili večino vaj za sproščanje in ohranjanje energetskega ravnotežja. Temu so namenjene tudi vaje joge, ki jih predstavljamo v nadaIjevanju.

 

 

Dobro je, da si zanje vsak dan vzamemo pol ure zjutraj ali zvečer, nič pa ne bo narobe, če jih kakšen dan spustimo, oziroma naredimo le eno ali dve najbolj preprosti vaji. Osnovno vodilo joge je, da našega telesa nihče ne pozna tako dobro, kot ga poznamo sami, zato bi mu morali prisluhniti. V prostoru, kjer se bomo ukvarjali z jogo, ustvarimo prijetno vzdušje. Lahko prižgemo dišeče svečke, prostor odišavimo z eteričnimi olji, lahko si zavrtimo umirjeno glasbo ...

Če v kakšnem položaju v mišicah občutimo neprijetno napetost, nam ni treba vztrajati. Vsako vajo naredimo le toliko, da se še vedno udobno počutimo. Med vajami tudi ne smemo pozabiti na pravilno dihanje.

1. Prva vaja je namenjena izboljšanju ravnotežja ter oblikovanju in raztezanju stegenskih mišic. Stojimo zravnano, desno roko stegnemo nad glavo, levo nogo pokrčimo nazaj in stopalo nežno primemo z levo roko (risba 1 a). Trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo. Če imamo težave z ravnotežjem, lahko vajo končamo, sicer pa levo nogo dvignemo čim više in se z zgornjim delom telesa nagnemo čim bolj naprej (risba 1 b). Trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo, nato ponovimo še z drugo nogo.
1b

 

2. Ta vaja je prav tako namenjena izboljšanju ravnotežja, oblikovanju nog in rok, hkrati pa nas bo napolnila tudi z energijo. Stojimo, roki rahlo odročimo in široko odpremo dlani. Z zgornjim delom telesa se nagnemo naprej, istočasno levo nogo stegnemo nazaj, dokler telo ni v vodoravnem položaju (risba 2). Trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo, nato zamenjamo nogi.

 

3. Še vedno stojimo. Dvignemo levo nogo kolikor moremo visoko. Če nam telo dopušča, se poskusimo z rokama prijeti za konice prstov (risba 3), sicer pa ta del raje spustimo. Nogo samo dvignemo, šestkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, nato pa vajo ponovimo še z drugo nogo. Sčasoma, ko bo naše telo bolj razgibano, bomo lahko naredili celo vajo.

 

4. Sedimo na tleh, dlani položimo na tla ob boke, noge stegnemo. Opremo se na roki, počasi dvignemo medenico in zgornji del telesa, tako da težo prenesemo na stopala in dlani, glava pa je v ravni liniji s hrbtom (risba 4). Šestkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, nato telo spustimo v začetni položaj. Ponovimo trikrat.

 

5. Naslednja vaja je namenjena raztezanju trebušnih in stegenskih mišic ter mišic prsnega koša. Ležimo na trebuhu, nogi pokrčimo in dvignemo, z rokama pa objamemo stopali (risba 5 a). Dihamo počasi in globoko, ob izdihu pa nogi in roki potisnemo nekoliko više (risba 5 b). Če se nam zdi drugi del vaje preveč zahteven, ga spustimo. Ramena naj bodo čim bolj sproščena, glava pa v ravni liniji s hrbtom. Na najvišji točki zadržimo pol minute (približno šest globokih vdihov in izdihov) in popustimo prijem.
5a 5b

 

6. Stojimo, stopala so skupaj, hrbet je raven. Levo roko pokrčimo za hrbtom in primemo desni komolec, z desno roko pa primemo stopalo leve noge, kot kaže risba 6 a. Trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo. Nato se z zgornjim delom telesa počasi nagnemo naprej. Če zmoremo, spustimo stopalo leve noge in se z desno roko dotaknemo tal (risba 6 b), drugače pa prvi del vaje ponovimo še z drugo nogo.
6a 6b

 

7. Postavimo se v položaj, kot ga prikazuje risba 7 a: opremo se na pokrčeno levo nogo in stegnjeno levo roko, desna noga je stegnjena, stopalo na tleh, desna roka je odročena, pogled pa usmerjen navzgor. Stegnemo levo nogo, tako da težo telesa prenesemo s kolena na stopalo (risba 7 b). Trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo. Če smo dovolj razgibani, poskusimo vajo nadaljevati tako, da dvignemo desno nogo, z roko pa poskusimo prijeti palec desne noge (risba 7 c), sicer pa desno nogo samo dvignemo, čim bolj visoko, zadržimo nekaj sekund in se spustimo v začetni položaj.
7a 7b 7c

 

 

Pripravila: Ba. P
Risbe: Tatjana Šega Bizjak

Delo in dom ; 16.10.2000