Patrick A. Mulloy, pomočnik ameriškega državnega sekretarja za trgovino

Amerika čaka na pomoč

S Patrickom A. Mulloyem, pomočnikom ameriškega državnega sekretarja za trgovino, smo se pogovarjali prejšnji četrtek v avli hotela Lev. Ob v glavnem nemi, a pozorni navzočnosti treh njegovih spremljevalcev. V Slovenijo je prišel za 24 ur, da bi med drugim razčistili, kje so ovire pri razmeroma šibkem gospodarskem sodelovanju. No, Patrick MuIloy, ki je zadolžen za dostop na trge, je bil na poti že štirinajst dni. Amerika je pri izvozu bolj ofenzivna, kot je bila pred desetletjem, pravi.

 

 

Nekateri so napovedali, da bo to stoletje zaradi razcveta azijskih držav in Japonske pacifiško, zdaj pa se zdi bolj verjetno, da bo atlantsko. ZDA in Evropa, zlasti EU, pomenita jedro svetovne trgovine.
Seveda imajo ZDA zelo tesne politične in gospodarske odnose s Kanado in z Mehiko, mislim pa, da so naši trgovinski odnosi z Evropo morda najpomembnejši. V Evropo zelo veliko izvažamo, vlagamo, pa tudi Evropa ima v ZDA skupaj približno enak obseg naložb in izvoza. Gre torej za zelo uravnotežene in dobre odnose. Tudi precejšen del zgodovine je skupen.
EU in ZDA sta kot igralca v mednarodni trgovini tako partnerki kot tekmici. Kaj bolj - prvo ali drugo?
Mislim, da sta predvsem partnerici. Imamo nekaj, kar imenujemo transatlantski poslovni dialog. Enkrat na leto se menedžerji največjih ameriških in evropskih korporacij srečajo s ključnimi vladnimi predstavniki. Poskušamo ugotoviti, kje so ovire za trgovino in naložbe. Tudi ob težavah v jugovzhodni Evropi smo bili partnerji, ker je bilo njihovo reševanje za obe strani politično zelo pomembno. In če pogledate-kdo je bil naš partner v novejši zgodovini v zvezi z nevarnostjo, ki je prihajala iz nekdanje Sovjetske zveze? Tudi prek Nata smo bili zelo povezani.
Pri trgovini je v zadnjem obdobju nekajkrat pošteno zaškripalo.
Na splošno imamo zelo dobre trgovinske odnose. Od časa do časa pride do kakšnega spora, zato poskušamo vzpostaviti mehanizem, s katerim bi jih razreševali brez večjih političnih težav. V naslednjih dveh letih se bo pokazalo, ali nam bo to uspelo.
Evropa je v procesu prilagajanja gibanjem v svetovnem gospodarstvu. Spreminja lastno gospodarstvo, odpravlja nekatere prvine države blaginje in, kar ni nevažno, ima enotno valuto. Pričakovati je, da bo postala konkurenčna svetovna velesila. Lahko postane ZDA na neki način nevarna?
Mislim, da je konkurenca med ZDA in Evropo dobra stvar. Oboji se pri tem trudimo, da bi bilo gospodarstvo učinkovitejše in da bi bil življenjski standard Ijudi višji. Če bo Evropa pri tem uspešna, bo trg za ameriško blago večji. Mislim, da je to koristno za obe strani. Zavedati se morate tudi, da imajo naši odnosi z Evropo zelo dolgo zgodovino. Francozi so nam pomagali med vojno za neodvisnost. Od časa do časa smo se sprli, sicer pa nas vežejo prijateljske vezi. Ameriški vojaki so tako med prvo kot med drugo svetovno vojno prišli v Evropo na pomoč, tudi moj oče, ko je bil star 19 let. Mislim, da se to tradicionalno prijateljstvo še ne bo tako kmalu spremenilo.
Nekateri ugledni ameriški ekonomisti so pred uvedbo evra dobronamerno svarili. Včasih se je vendar zdelo, da gre pri vsem morda tudi za bojazen, ker nastaja tako velik gospodarski prostor.
Ameriško ministrstvo za trgovino je po vsej državi organiziralo seminarje. Na njih smo našim podjetjem razlagali enotno valuto in priložnosti, ki jim jih prinaša pri širjenju trgovanja z Evropo. Mnogo laže je namreč načrtovati izvoz ali vzpostaviti na primer distribucijski center, če veš, da obstaja enotna valuta. Torej na to nismo gledali kot na grožnjo. Evropsko integracijo smo spodbujali že od konca druge svetovne vojne. To je bilo del ameriške politike. EMU (Evropsko denarno unijo) smo imeli še za en korak v tej smeri. Spodbujali smo jo, nismo se je bali.
So se komentatorji torej motili?
Dolgo sem delal za kongres. Prestavniki ministrstva za finance, zdaj gospod Larry Summers ali prej gospod Robert Rubin, in State Departmenta so nam v kongresu povedali, da zelo podpirajo nadaljnjo politično in ekonomsko integracijo Evrope in da nam ni treba nič skrbeti. Malo nas skrbi za evro, katerega vrednost je upadla. Na splošno pa je skupna valuta za Evropo dobra.
Zadnje čase se pojavlja skrb, da bo ameriško gospodarstvo zaradi prevelike in nezdrave rasti doživelo trd pristanek.
Že dva tedna nisem bil v ZDA, a v evropski izdaji Wall Street Journala sem bral, da se je gospod Summers pogovarjal z nekaterimi finančnimi ministri o tem, da je potrebna prilagoditev in da bo morda rast v Evropi in na Japonskem morala biti nekoliko hitrejša. ZDA imajo namreč v tekoči plačilni bilanci primanjkljaj, ki je po mnenju gospodov Summersa in Alana Greenspana dolgoročno nevzdržen, zato potrebujemo na tamkajšnjih trgih hitrejšo rast. Mislim, da bomo potrebovali sodelovanje evropskih in japonskih denarnih oblasti. Iščemo torej način, da trdega pristanka ne bi bilo. Tudi za svetovno gospodarstvo ne bi bil dober.
Lahko morebitni slabši gospodarski položaj ZDA pripedje do napetosti Evropo? Mislim, da na obeh straneh obstaja soglasje, da smo odvisni drug od drugega in od medsebojnih finančnih ter ekonomskih odnosov.
Če bodo nastale težave, bomo morali pač še tesneje sodelovati. Smo voditelji svetovnega gospodarstva in mislim, da razumemo, da moramo delati skupaj, da ne bo trdega pristanka.
V preteklosti je bilo kar nekaj trgovinskih vojn.
No, v zadnjem obdobju je bilo nekaj manjših sporov, ki pa ne vplivajo na celotne odnose. Spor glede banan ni bil pomemben. Poskušamo sodelovati, odkrivati težave, da jih lahko politično rešujemo, še preden se spremenijo v velike spore.
Se lahko, če bi prišlo do recesije, v ZDA pojavijo izolacionistične težnje?
Globalizacija se nadaljuje. Imeti moramo boljše mehanizme, zato si prizadevamo, da bi se WTO lotila tudi problemov delovne sile in okolja. Zakaj? Nekatere države so usmerjene samo v izvoz in ne ustvarjajo domačega povpraševanja. Kar naredijo, raje izvažajo na ameriški ali na druge trge, ne omogočijo pa rasti domačega povpraševanja. Če pa hočete vzdrževati rast svetovnega gospodarstva, morate ustvariti domače povpraševanje. Kako? Delovna sila se mora organizirati in si zagotoviti večji delež pri bogastvu, ki ga proizvaja. Delavsko gibanje v naši državi je bilo včasih zelo zdravo za politično in gospodarsko stabilnost. To je treba narediti tudi v svetovnem obsegu. Zato takšne reforme forsiramo tudi drugje. Ravno tako ne morete doseči, da svetovno gospodarstvo raste, če se pri tem ne zmenite za stroške varovanja okolja. Zato bomo morali o takšnih ukrepih tudi razpravljati v WTO.
Po gradivih vašega ministrstva vsak deseti Američan dolguje svojo službo izvozu. ZDA želijo ta delež povečati. Kakšen je cilj?
Z večjo integracijo v svetovno gospodarstvo postaja izvoz pomembnejši za naše gospodarstvo, kot je bil pred desetimi leti. Zato je zelo važno, da so trgi v tujini odprti. Recimo kitajski. S Kitajci se zdaj pogajamo o odprtju njihovega trga in si prizadevamo, da bi Kitajska postala članica WTO. Ne more biti samo ameriški trg tisti prostor, kjer bi vsi hoteli prodajati. Svetovno gospodarstvo mora postati bolj uravnoteženo.
Je prispevek interneta in elektronskega trgovanja v ameriški trgovini visok?
Lani so ZDA v svetu prek interneta prodale za deset milijard dolarjev blaga. Prek elektronskega trgovanja uvažamo zelo malo, ker zahodne države ne prodajo toliko potrošnikom prek interneta kot ZDA.
Obstajajo resni odpori proti procesu globalizacije ob srečanju Mednarodnega denarnega sklada v Washingtouu. Se bo po vašem mnenju ponovil Seattle?
Mislim, da ne. Demonstranti so v Seattlu upravičeno opozorili na zelo resne probleme. Težava je bila v tem, da je majhna skupina postala nasilna. To ni v duhu ameriške tradicije. Legitimno je mirno opozarjati na probleme, za katere hočete, da se vlada začne ukvarjati z njimi. Demonstracije ne ogrožajo nikogar, dokler so mirne. To je način dialoga v demokratični družbi.
Kakšno je sporočilo teh demonstracij oziroma, kot jim pravite sami, dialoga?
Nekateri v Seattlu so bili zaskrbljeni zaradi ekoloških problemov in so zahtevali, da svetovna trgovina ne sme škoditi okolju. Drugi so opozarjali, naj svetovni trgovinski sistem bolj upošteva potrebe delavcev, tako da bi ustvarjeno bogastvo v družbi bolj enakomerno porazdelili. To so bile legitimne zahteve. Kot vlada poskušamo reševanje teh zahtev pospešiti.
Ali ni paradoksno, da je odpor proti globalizaciji zlasti velik v razvitih državah, kot so ZDA?
Ko so pred sto leti ZDA prešle od lokalnega gospodarstva k državnemu, je prišlo do motenj. Politični sistem se je odzval s tem, da je ustvaril državne institucije, ki so pomagale obvladovati gospodarsko rast naše države. Leta 1890 smo sprejeli protimonopolno zakonodajo, dovolili ustanavljanje sindikatov, ki so predstavljali delavce, in sistem zveznih rezerv, da bi bolje obvladovali denarno poGtiko države. Zdaj gre za dramatične spremembe na svetovni ravni. Razviti moramo boljše institucije, ki bi obvladovale težave, ki bi utegnile nastati v globaliziranem gospodarstvu. Zato poskušamo okrepiti IMF in Svetovno banko in ju narediti bolj odgovorna za nekatere probleme. Svetovna banka zdaj trdi, da je stanje marsikje takšno, da je treba podkupovati in biti skorumpiran, če hočeš doseči gospodarsko rast. Mislim, da je dobro, da se lotimo razreševanja teh problemov.
Ameriška gospodarska navzočnost v tranzicijskih državah ni zelo močna. Kako to?
Bil sem v Pragi na sestanku OSCE, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Ena od stvari, ki jih ZDA poskušajo dopovedati OSCE, je, naj več pozornosti posveti problemom v zvezi s transparentnostjo, dobrim vodenjem, korupcijo in potrebo po obravnavanju takšnih problemov, da bi lahko imeli večjo gospodarsko rast.
Slovenija je majhna država na prehodu, z občutljivim gospodarstvom. Naj hiti in čim prej do konca odpre svoj trg kapitala aIi je bolje, da to stori postopoma?
0 tem mora odločiti vlada. Nočem predpisovati, kaj bi morala storiti. Mislim, da stvari kar dobro vodi in da se tokovom svetovnega gospodarstva kar dobro odpirate.

 

Mija Repovž ; Delo, 22, aprila 2000