Izjava selektorja Nogometne Literarne Reprezentance Slovenije (NLRS) pred tekmo v podporo pesniku in pisatelju Matjažu Pikalu in za obrambo ustvarjalnosti. (Tekma bo v četrtek, 19.4. ob 20.00 v dvorani Triglav za Bežigradom, izjava pa bo prebrana istega dne ob 18. uri v parku Zvezda, kjer bo tudi predstavitev ekip in javno branje inkriminiranega dela besedila.

 

Prijatli!
Nogometna tekma med selekcijo novinarjev in literatov je več kot tekma. Je boj za obrambo ustvarjalnosti, ki je bila grobo napadena. Zato bi si morala stati nasproti pravzaprav drugačna nasprotnika - literati in tisti, ki so njihovo ustvarjalno delo napadli - policaji, tožilci in sodniki. Tisti, skratka, ki so ustvarjalnost najprej obtožili in jo nato tudi obsodili.
V tej tekmi bomo novinarji in literati dihali za skupen cilj - na nogometnem bojišču bomo branili ustvarjalnost, ki ne more biti obsojena in kaznovana. Toda v imenu demokracije in pravičnosti za vse, se je zgodilo ravno to, kar se ne bi smelo zgoditi - kršena je bila pravica do ustvarjalnosti. Demokracija, ki je to dovolila, pa ni več nobena demokracija, pač pa demokratura, ki jo izvaja oblast. Demokracija je v tem boju izgubila!
Na tej tekmi se bomo literati skupaj z novinarji borili proti napadom posameznikov na ustvarjalce in njihovo delo, proti odločitvam sodišča, ki ne upošteva civilizacijskih in kulturnih dosežkov moderne evropske zavesti. Na bojišču bomo z vsemi močmi branili pravico do svobodnega ustvarjalnega izražanja in se do zadnjega borili za obrambo svobodne ustvarjalnosti. Verjamem, da je v tem boju vse mogoče in da se lahko vse obrne.

Matjaž Pikalo