GHB, novo plesno mamilo

 

"Ob treh zjutraj, ko sem se pojavil v klubu, sem pri svojem dilerju, kot običajno, kupil dva ekstazija in ju takoj vzel. Počutil sem se dobro in za par uric sem 'odplaval'. Pozneje sem vzel še dve tableti in spil steklenico bacardi breezerja. Ker sem se še vedno počutil dobro, sem sklenil, da poskusim kapsulo GHB. To sem dobil od nekoga, ki ga pravzaprav sploh nisem poznal. Še vedno je bilo v redu, zato sem po dobri uri in pol vzel še en Q. Potem se je začelo dogajati. Na plesišču sem se onesvestil. Medicinci, ki jih je poklicala prijateljica, so me odnesli v stransko sobo in mi dajali kisik, potem pa so me z rešilcem odpeljali na intenzivni oddelek v bolnico. Tam sem se dopoldne ob 11:15 zavedel in spoznal, da sem izgubil štiri ure življenja." To je zgodba Glena Ryderja iz angleškega leedsa, podobne pa se dogajajo tudi pri nas, med mladimi, ki od desetih zvečer do zgodnjih jutranjih ur v diskotekah neprekinjeno plešejo, in to pod vplivom amfetemaninov, ekstazija, kokaina in v zadnjem času tudi GHB.

 

 

 

Seveda vsi ne mešajo ekstazija, alkohola in GHB in ne padajo v komo. To se na Slovenskem zgodi vsako leto le petim, šestim udeležencem množičnih zabav, ki ure in ure brez prekinitve utripajo v ritmu in blaznem hrupu elektronske glasbe, ob katerem je nerazumljiv in zato nemogoč kakršenkoli pogovor.
Časi, ko so se plesi in zabave začenjali ob osmih zvečer, ko so smeli otroci ostati zunaj do desetih, enajstih zvečer in enkrat na leto do polnoči ali enih zjutraj, so že zdavnaj minili. Danes se zabave za mladino v teh urah šele začenjajo, končujejo pa najprej ob dveh, treh zjutraj, pogosto pa šele naslednji dan, saj organizatorji rejva udeležence pogosto povabijo še na "after hour" ali "after party", torej na nadaljevanje zabave v drugem lokalu. Tako se mnogi, potem ko so zdržema preplesali deset ur, zjutraj le preselijo v nov lokal in se tam znova predajo glasbi. "Ni lepšega in boljšega kot potovanje v bližnji lokal, kjer nas čaka ponovna raztrgancija," pravijo. Najdaljši letošnji posilvestrski "after hour je na primer trajal kar 22 ur.

Mladi pleše jo drugače
V Ijubljanskem Centralu, K4, SUB-SUB, v Železniškem muzeju, Propagandi, Lipi v Pirničah, Afriki v Trebnjem in drugih diskotekah, ki so ta hip med mladimi še posebej priljubljene, plešejo najmlajši, tisti od 16, do 19. leta v prostoru z divjo tehno glasbo, nekoliko starejši, ki Ijubijo trance, v drugem prostoru, tisti, od 20. do 30, leta pa se zadržujejo v glavnem v tretjem prostoru z nekoliko mirnejšo glasbo, hausom. Diskoteke so odprte ob sredah, četrtkih in ob koncu tedna, v nekdaj razvpiti oziroma priIjubljeni Ambasadi Gavioli v Izoli pa imajo odprto le enkrat na mesec. V celjski dvorani Golovec je veliki žur z nekaj tisoč mladimi približno vsaka dva meseca.
Žal na vseh teh zabavah dobršen del mladih ne pada v trans le ob zvokih elektronske glasbe in dovoljenih poživilih, kakršna sta kava in red bull, temveč si do sprostitve in užitka pomaga tudi z ekstazijem, amfetaminini in v zadnjem letu tudi z GHB. To seveda ni poceni, saj morajo ob vstopnini, ki znaša od 3000 do 6000 tolarjev, za tableto, kapsulo ali odmerek GHB odšteti najmanj 1000 do 2000 tolarjev. Deset takšnih rejverskih noči lahko torej denarnico osuši za okroglih 120 tisočakov.

Zabave za uglajene in elegantne
Tisti, ki so že prekoračili najstniška leta in imajo ugledno službo, dobre zveze in kar nekaj pod palcem, se v posebnih lokalih zabavajo na tako imenovanih "haus partys". Nanje seveda ne hodijo v supergah, kavbojkah in bombažnih majicah, temveč v lepih oblekah in usnjenih čevljih. Za sprostitev običajno popijejo nekaj kozarcev šampanjca, pokadijo cigareto marihuane ali posnifajo črtico kokaina. Mamila, ob katerih poplesujejo in se zabavajo starejši in premožnejši, je torej mogoče bolj nadzirati kot ekstazi, amfetamine in GHB, ki jih uživajo in pogosto mešajo med seboj ter z alkoholom najstniki. Ob tem pa so ti s svojimi dobrimi štiridesetimi, petdesetimi kilogrami za njihov učinek še enkrat dovzetnejši kot tisti s sedemdesetimi ali morda celo devetdesetimi kilogrami.

Kaj je GHB?
Poulično ime za ta gamahidroksibutirat je tekoči ekstazi, saj tudi to mamilo okrepi človekovo potrebo po družabnosti, povzroči blago omotičnost in okrni gibalne sposobnosti. Pod njegovim vplivom postane človek dovzetnejši za glasbo in željan plesa. Ker zbuja spolno slo in s tem olajša sicer nezaželen spolni odnos, se ga je oprijelo tudi ime "date rape drug".
Obstaja v prahu in kapsulah, pri nas pa se običajno pojavlja v rahlo slani tekočini brez vonja, v kateri je težko ugotoviti količino brezbarvnega mamila. Že po žlički ali vsebini pokrovčka steklenice z GHB naj bi postal človek v desetih minutah, najpozneje pa v eni uri, zgovoren, sproščen in družaben. Ker je v brezbarvni tekočini mamila enkrat več, drugič manj, uživalec pa ima, na primer, prazen želodec in morda samo štirideset kilogramov, so tudi takšni majhni odmerki že izzvali mišične krče, le malce večja količina pa je že upočasnila dihanje in povzročila omedlevico. V Združenih državah Amerike, kjer je to mamilo del rejverskega prizorišča precej dlje kot pri nas, so postali mnogi, ki so ga uživali skoraj vsak dan, od njega odvisni.
GHB, ki so ga zvarili za uspavalo, a se v ta namen ni obnesel, je izdelek švicarske farmacevtske industrije, ki ga tudi izvaža. V Združenih državah Amerike, kjer morajo na urgenci zaradi njega iz kome reševati na stotine življenj, 45 mladih pa je že pahnil v smrt, so GHB že uvrstili med prepovedane droge. Pri nas oblast do nedavna o tem mamilu, ki je že dobro leto priljubljeno med našimi rejverji, še ni nič slišala, kaj šele da bi ga prepovedala.

"Tableta ali pol tablete ekstazija, pokrovček stekleničke, v kateri je raztopljen GHB, amfetaminska tableta ali posnifana črtica kokaina na večjih ali manjših rejverskih zabavah so torej danes prej pravilo kot izjema. Na srečo le redki udeleženci povlečejo, popijejo oziroma pojedo vse, kar dobijo, torej preveč, potem pa polovico zabave prečepijo v kotu z zategnjenimi in prestrašenimi obrazi, namesto da bi se zabavali.Takrat je včasih potrebna pomoč," nam je povedal Matej Sande, prof. socialne pedagogike in asistent na pedagoški fakulteti, ki je s peščico sodelavcev že leta 1997 ustanovil združenje DrogArt za blaženje posledic plesnih drog pri nas. Člani združenja, med katerimi so tudi absolventi medicine, postavijo na večjih prireditvah elektronske glasbe šotor in v njem strežejo od plesa pregreti mladini z vodo in limonami ter jih po potrebi spremljajo na svež zrak. Poskrbijo pa tudi za vse, ki se zaradi mamila znajdejo v težavah.
Veliko doživetje za tiste, ki jih slovensko rejversko prizorišče zanima, a si ga zaradi let ali drugih zadržkov ne ogledajo v živo, je obisk DrogArtovih strani na internetu. Na njih mladi v svojem slengu, večinoma pod psevdonimi ali vzdevki, ki prikrivajo njihovo identiteto, izmenjujejo vtise o nedavnih obiskih diskotek in uživanju drog. Njihov klepet, ki ga lahko spremljate, če na internetu odtipkate www.drogart.org., stalno nadzira sodelavec DrogArta, ki med drugim iz pogovora izloči vse, kar bi lahko vodilo v propagiranje ali razpečavanje drog. Na teh straneh so na voljo tudi številni članki in novice o sestav različnih drog - tudi GHB, nevarnosti, da jih človek pre dozira, o vožnji in neželenih spolnih odnosih pod njegovim vplivom.

Obisk DrogArtovih sple tnih strani vas bo popeljal resničnost dežele, ki ste jo doslej nemara le slutili. Spoznanje o razširjenosti plesnih drog med slovensko mladino pa vas bo najbrž pretreslo, starše tudi prestrašilo. Toda z uživanjem drog je podobn kot z vožnjo avtomobila: večina voznikov, še posebno če vozijo previdno, v prometnih nesrečah ne umre, mnogi pa zaradi njih postanejo invalidi Zaradi droge umrejo le redki mladi, pogosti pa so vročinski udari in krajše ali daljšlabosti, pri katerih potrebujejo strokovno pomoč članov DrogArta. "Navdušenje mladih nad elektronsko glasbo in zabavami ter plesnimi drogami navadno po nekaj letih splahni, vendar prihajajo vedno nove generacije navdušencev za ples," pravi Matej Sande, ki skuša skupaj z drugimi člani DrogArta ublažiti škodljive posledice uživanja drog, s katerimi se mladi ure in ure predajajo oglušujočemu ritmu in si tešijo željo po pripadnosti in priljubljenosti v neki skupini."

 

Eden izmed številnih letakov, ki jih člani združenja DrogArt delijo na rejverskih zabavah in njegovi zadnji strani je deset varnostnih pravil za kombinacij ekstazija in plesa.

 

Tekst: ŽIVA AGREŽ - mislim da: Jana