Reiki je ljubezen

ETIČNA NAČELA REIKIJA

Samo danes ne skrbi.
Samo danes se ne jezi.
Spoštuj starše, učitelje in starejše.
Živi pošteno.
Bodi hvaležen za vse, kar prinaša življenje.

 

Zdravljenje s polaganjem rok in kanaliziranjem univerzalne energije

 

Reikija se ne učimo kot večine drugih oblik zdravljenja, kajti vsi smo z njim že rojeni.

 

Ena najbolj preprostih metod naravnega zdravljenja s polaganjem rok in kanaliziranjem univerzalne energije je reiki. Pred več tisoč leti so Tibetanci že razumeli naravo in smisel duha, energije in materije. To vedenje so uporabljali za fizično zdravljenje ter uravnovešanje psihične in duhovne energije v celoto; tako je nastal reiki, ki so ga pozneje prenesli v Indijo, v spremenjeni obliki pa na Japonsko, Kitajsko, v Egipt, Grčijo in Rim. Mistične šole so znanje o reikiju obnavljale in varovale z uporabo simbolov. Vendar bi verjetno zatonilo v pozabo, če ga konec 19. stoletja ne bi ponovno odkril in obudil budistični duhovnik dr. Mikao Usui.

Beseda reiki je sestavljena iz dveh zlogov: rei in ki. Rei pomeni kraljevski ali univerzalen, ki pa je življenjska sila. Skozi naše telo se pretaka življenjska sila, ki je ovirana zaradi nezdravega življenja, stresov ter notranjih blokad iz tega ali iz prejšnjih življenj. Reiki nam pomaga, da se z njo spet spojimo ter občutimo notranje ravnovesje in blaženost. Ko vesoljna energija začne spet prosto teči, deluje na vseh nivojih v človeku. Zato reiki pomaga pri telesnih boleznih, pri psihični sprostitvi in ravnovesju, pa tudi pri osebnostni in duhovni rasti posameznika.

 

VERA JE NEPOMEMBNA
Za izvajanje reikija ni potrebna posebna vera ali prepričanje. Deluje enako učinkovito tako pri vernih kot pri neverujočih. Prav z reikijem so mnogi dosegli celovitejše razumevanje religij in duševnosti. Zaradi njegove univerzalnosti ni naključje, da je oživel ravno v času, ko se razumevanju vesolja in duševnosti po drugi poti približuje sodobna znanost.
Supergravitacijska teorija v sodobni fiziki govori o prisotnosti standardiziranega, dovršeno uravnovešenega polja, ki je v odnosu le s samim seboj. To je polje čiste inteligence, odgovorno za ustvarjanje vseh oblik materije. Reiki pa podobno govori o stanju bivanja, ki vsebuje vse stvarjenje in iz katerega izvira vse življenje. Energija tega stanja ali reiki prežema ves univerzum, v njej je skrit ves razum univerzuma. Senzibilni ljudje doživljajo to energijo ali reiki kot ljubezen. Ljubezen je prava združujoča sila ali lastnost te energije in celotnega stvarstva. Pravi cilj človeštva je prevesti to stanje v resničnost in ga živeti.

POGUM ZA OZDRAVITEV
V stanje enotnosti in ravnovesja z univerzumom se "preselimo", ko izvajamo reiki in polagamo roke na telo. To ravnovesje se vzpostavi v vseh celicah telesa in podpira zdravljenje na vseh ravneh. Pogosto se zgodi, da človek, na katerega polagajo roke, dobi nenaden preblisk in nenadoma doume izvor svoje bolezni, ki je v napačnih, dolgo negovanih negativnih miselnih vzorcih.
Nekateri ozavestijo probleme, ki so jih vse življenje potiskali v podzavest, in najdejo novo življenjsko pot. Neredko se zgodi, da znova zberejo pogum za ozdravitev še tako težke kronične bolezni. Ker smo vsi ljudje različni, reiki deluje pri vsakomur drugače. Nekateri čutijo takojšnje olajšanje napetosti, pri drugih se bolečina na začetku še okrepi in čez čas mine, spet pri drugih pa se pojavi bolezen, ki je prej niso imeli, in nato izgine.
Reiki izvajamo s polaganjem rok na lastno telo ali telo druge osebe. Obstaja deset do dvajset temeljnih položajev. Čeprav obstaja določeno zaporedje teh položajev, se ga ni treba togo držati; najbolj pomembno je, da smo sproščeni in zbrani, da nas lahko vodijo notranji občutki in intuicija.

DELUJE SAM PO SEBI
Reikija se ne učimo kot večine drugih oblik zdravljenja, kajti vsi smo z njim že rojeni. Z iniciacijami v reiki samo odpremo notranje kanale, da energija lažje steče. Seveda pa sta kot povsod drugod tudi pri reikiju potrebna stalna praksa in prizadevanje.
Reiki učinkuje sam po sebi, vendar z njim podpremo tudi delovanje zdravil in drugih načinov zdravljenja. Je dopolnitev vseh načinov tradicionalnega in alternativnega zdravljenja ter metod za vzpostavljanje duhovnega ravnovesja.
Kdor dela reiki, si ne domišlja, da je zdravnik, temveč le kanal, ki prevaja univerzalno energijo. Reiki nikoli nikomur ne škodi. Pri nekaterih metodah alternativnega zdravljenja je zdravilec odvisen od lastne moči, in če je njegova energija neuravnovešena, lahko škoduje sebi in drugim. Kdor izvaja reiki, pa ni izvor zdravilne energije, temveč le njen prevodnik, ne potrebuje posebne moči ali sposobnosti, niti se mu ni treba naprezati. Ko energijo reiki prenašamo na druge, se tudi sami polnimo z njo. Zaradi tega nismo utrujeni. Vendar pa moramo tudi pri reikiju, kot pri katerem koli drugem procesu, imeti zdravo mero.

STOPNJE REIKIJA
Poznavanje reikija se deli na tri stopnje in mojstrstvo. Nadgradnja je karuna reiki, ki ima dve stopnji in mojstrstvo.
Prva stopnja reikija omogoča zdravljenje telesa.
Na tej stopnji dajemo reiki sebi in drugim s polaganjem rok.
Druga stopnja omogoča zdravljenje emocionalnih blokad v čovekovi duševnosti.
Na tej stopnji se naučimo pošiljati energijo na daljavo.
Na tretji stopnji uresničujemo cilje, se učimo psihične operacije in delamo s kristalno mrežo.
Mojster reikija se usposobi za podeljevanje iniciacij.
Karuna reiki je nadgradnja in poglobitev reikija.

Sanskrtska beseda karuna se nanaša na vsako dejanje, s katerim zmanjšamo trpljenje drugih. Na prvi stopnji karuna reikija se usposobimo za odpravljanje negativnih miselnih vzorcev, ozemljitev in povezanost z zemljo, čiščenje zapisov iz prejšnjih življenj, ljubezen do življenja in ljudi ter povezavo v enost. Na drugi stopnji karuna reikija pa dobimo znanje o povezovanju z višjim jazom, o fizičnih manifestacijah, o zavesti resničnosti in o manifestaciji najboljših možnih rezultatov.

 

MOJSTER USUI IN KARUNA REIKIJA
Šola reikija Williama R. Randa je znana po odprtosti, saj ni nagnjena k mistifikaciji in sprejema novosti. Iz te šole izhaja tudi oseminštiridesetletni Mariborčan Darko Srabotnik, ki je mojster usui in karuna reikija ter mojster rituala hoje po žerjavici:
"Pot do ozdravitve je ljubezen do samega sebe. Osvobajanje od negativnosti - odpuščanje - je pot k ljubezni, ta pa nam podari zdravje. Kdor ima mir v duši, ima tudi cvetoče, zdravo telo. Sam se najboij posvečam vzrokom bolezni in čiščenju negativnih miselnih vzorcev. Zagovarjam celosten, holističen pristop k boleznim, ki za razliko od uradne medicine ne upošteva le fizičnega telesa, ampak tudi um in dušo. Pri alternativnem ali komplementarnem zdravljenju poiščemo globlji vzrok bolezni, ga ozavestimo in pozdravimo, bolezen pa se nikoli več ne ponovi."
Darko Srabotnik ima zdravo prehrano, z redno rekreacijo in meditacijo vzdržuje lastno fizično zdravje, mentalno higieno in duhovno rast. Klientov noče navezati nase, ampak tudi njim pomaga, da se psihofizično postavijo na lastne noge. Ko sva šla na sprehod na idilično Pekrsko goro, mi je pokazal dve preprosti dihalni vaji, dal osebno pozitivno afirmacijo in svetoval redne enourne sprehode. Od takrat to zares počnem.
Videti je, da reiki človeku resnično podari potrebno energijo, da začne s tistim, kar že sam dolgo namerava, a se nikakor ne more pripraviti do tega...
Koristna informacija: Dark Srabotnik, Vrtnarska 30, 2000 Maribor, tel.: (062) 100-098.

Misteriji ; 8.2000