Samci

Vse več ljudi se zavestno odloči za samsko življenje! V razvitih državah je tako življenje čedalje bolj trendovsko. Prehod iz druzbe, ki temeli na družini, v svet samcev je posledica nezadržnega širjenja individualizma v zadnjem stoletju. Komunikacijska revolucija, kultura mobilnosti in množičen vstop žensk v delovno silo so zasebno življenje obrnili na glavo.

Usodna izbirčnost
Med dvajsetim in štiridesetim letom postajajo tako moški kot ženske čedalje bolj izbirčni pri izbiri partnerja, in mnogi so prepričani, da so sami predvsem zato, ker ne najdejo sorodne duše. Vsi samski se seveda ne odpovedo spolnosti. Mnogi se tolažijo z začasnimi seksualnimi izleti, vendar jih ti ne zadovoljujejo. Redki so samci, ki jim je hitri seks z različnimi partnerji pogodu.
Pari so v povprečju bolj zadovoljni s svojim življenjem kot samski in zatrjujejo, da so srečni. Svoboda je seveda velika prednost samskega življenja, vendar ne odtehta nežnosti in varnosti skupnega življenja.

Dandanes so samci in samke lepi, uspešni in močni, taka je vsaj njihova javna podoba. Novo gospodarstvo jih sili k delu in vse manj časa jim ostaja za osebna razmerja. Mladi bi se težko odpovedali karieri. Precej jih poudarja, da bi privolili v partnerstvo le, če bi srečali idealnega moškega ali žensko.
Nekateri sociologi svarijo pred predolgim samskim življenjem, ker človeka lahko zasvoji. To še posebno velja za ženske, od katerih se pričakuje, da bodo doma zlasti gospodinje. Ker se je težko upreti stereotipom, se ženske od ločijo za samski stan, saj tako laže dosežejo spolno enakopravnost.
Samsko življenje je vse prej kot poceni. V evropskih prestolnicah so najemnine za stanovanja izjemno visoke in si jih lahko privoščijo samo premožni. Milijoni samcev, ki zavestno želijo samoto, spreminjajo zahteve na trgu z nepremičninami. V Veliki Britaniji v prihodnjih petnajstih letih pričakujejo zmanjšanje populacije, vendar se bo potreba po hišah povečala za petnajst odstotkov. Za tem številom se skrivajo samski Britanci. V Londonu rastejo luksuzne četrti z majhnimi stanovanji.

Luksuz v majhnih stanovanjih
Številni samci stanovanje potrebujejo samo za spalnico, ker so tako ali drugače ves dan v službi. V Avstriji živi več kot milijon samcev, število britanskih zakonskih zvez je najmanjše po sto šestdesetih letih, medtem ko se je število samskih Francozov med letoma 1968 in 1990 podvojiio. Samci so pojav, ki razsaja v mestih in pretežno v severni Evropi, kajti severni podeželani ter Španci, Grki in Irci še veliko dajo na družino. V nasprotju z njimi so Skandinavci, Nizozemci in Nemci čedalje bolj samski. Štirideset odstotkov vseh Švedov in sedem milijonov Britancev je samskega stanu.