SAVNA

V mrzlih dneh je savna imenitno zatočišče za premrla telesa, ki so še posebej dovzetna za viruse prehlada. Poleg tega, da si s potenjem utrjujemo zdravje, saj se iz te~esa izločijo strupi, so učinki savnanja tudi lepotne narave - nežna, mehka, svilnata koža.

Kdo sme v savno?
Savna je priporočljiva sko raj za vsakogar, razen za dojenčke, kl še nimajo razvitega sistema za uravnavanje telesne temperature. Glavno pravilo je, da moramo biti v savni toliko časa, kolikor se še počutimo prijetno. Tudi če imamo koronarno trombozo, visok krvni tlak ali epilepsijo, lahko obiščemo savno, če je bolezen taka, da tudi v vsakdanjem življenju z njo nimamo posebnih težav. Tudi nosečnice lahko obiskujejo savno ves čas nosečnosti, vendar naj se ne izpostavljajo temperaturam, višjim od 70 stopinj Celzija.

Ka j se doga ja v savni s telesom?
V finski savni je človeško telo izpostavljeno višjim temperaturam kot kjerkoli v naravnem okolju, vendar le za kratek čas. Vlsoka temperatura (od sedemdeset do sto deset stopinj Celzlja) sproži v telesu veliko začasnih sprememb. Telesna temperatura v nekaj minutah naraste na več kot 40 stopinj Gelzija, toda ko se začnemo po približno petih minutah potiti, nam temperatura pade in začne spet počasi naraščati. Tudi pretok krvi se poveča s 5 do 10 odstotkov na 50 do 70 odstotkov. Nasprotno pa se pretok krvi v notranjih organih in mišicah-upočasni. V povprečju izgubimo pol kilograma tekočine: Izgubljeno tekočino zlahka nadomestimo, če popijemo nekaj kozarcev hladne vode. Pri savnanju rahlo naraste koncentracija hernoglobfna v krvi, pojavijo se tudi hormonske sprernernbe; podobne tistim med telesno aktivnostjo.

Kakšni so njeni učinki?
Savna izboljšuje telesno in duševno počutje, bendar ne zdravi ali preprečuje bolezni. V savni se temperatura kože dvigne na približno 40 stopinj CeIzija. To spodbudi krvni obtok v koži. zato se potimo. Nekako lahko obisk v savni primerjamo s fizičnim naporom pri Športu:
Koža bo po savnanju gladka in svilnata, počutili se bomo prijetno.

Je oahko nevarna?
Včasih so menili, da lahko savna povzroča raka na pljučih ali zmaličenost dojenekov tistih mater, ki so med nosečnostjo zahajale v savno. Raziskave pa so dokaza(e, da ni nobene povezave med savno in omenjenimi boleznimi, finski otroci so celo med najbolj zdravimi na svetu, čeprav njihove mame ves čas hodijo v savno: Tudi nevarnost nenadne smrti v savni je manjša kot zunaj nje; seveda to velja za zdrave ljudi. Dokazano je tudi, da so Ijudje, ki so se šest mesecev redno savnali dvakrat na teden; za 30 odstotkov redkeje obolevali za prehladom.

Savna torej za zdravega človeka ni nevama, temveč je prijetno; sproščujoče in poživljajoče doživetje. Očisti kožne pore, ublaži bolečine 'in mnogim Ijudem pomaga do trdnega spanca. Pomembho je le, da smo v njej toliko časa, da nam je še prijetno. Če vam ustreza, lahko greste v savno vsak dan in ste v njej poljubno dolgo: Za začetnike pa je boljše, da se držijo priporočenih postopkov savnanja, dokler ne odkrijejo lastnega recepta za - dobro počutje. Posebej pazorni morajo biti Ijudje, ki imajo težave s sr cem, visok krvni tlak, astmo ali kožne bolezni. Vendar tudi zanje savna ni nevarna, če se savnajo pri temperaturah pod 90 stopinjami Celzija in se izogibajo prehitrim spremembam sz vročega v mrzlo in narobe.

Savni se izognite, če imate vročlno, vnetje all odprte rane. Ge pa imate simptome akutnih obolenj, kot so vnetje kože, gripa, sveže rane in različna vnetja, morate vedetl, da se v savni taka obolenja še poslabšajo.

Turška ali finska?
Poznamo dve vrstl savne turško in finsko. Turška savn je "mokra", saj se kopljemo pari. Temperatura je tam nizka, saj bi nas prevroča para lahk opekla. Finska savna je "suha", v njej z vodo le polivamo žareč kamne in tako uravnavamo tem peraturo, ki lahko naraste do st in več stoplnj Celzlja.

Kakšen je postopek savnan ja?
Za savno sl vzemlte dovolj časa, vsaj uro in pol.
~ Pustite svoja oblačila v garderobi S seboj imejte tudi čista oblačila, ki si jih boste nadeli po uporabi savne. Vedno imejte s seboj brisačo, na katerl boste sedeli.
~Preden stopite v savno, se oprhajte. S tem kožo navlažite in s sebe odplaknete vse, kar ne sodi v savno.
~Vstopite v savno. Temperatura sprva naj ne bo višja kot 80 ali 90 stopinj. Če je zrak suh, povečate vlažnost tako, da polijete nekaj vode na vroče kamne v grelniku.
~ Ko vam je dovolj vroče, savno zapustite in se ohladite s prhanjem, plavanjem all pa samo posedite na sobni temperaturi. Če ste žejnl, si privoščite pljačo, Izogibajte pa se alkoholu.
~Vrnite se v savno, ki mora biti zdaj vlažnejša kot pri prvem obisku.
~ Ponovno se ohladite. Vroče-hladni cikel ponovite tollkokrat, kot vam ustreza. Za večino Ijudi zadostujeta dve ponovitvi.
~ Oprhajte se.
~Po umivanju se lahko spet vrnete v savno, tokrat raje pri nlžjl temperaturi.
~Na koncu se zdrgnite pod prho ali sl privoščite plavanje
~ Osušite se z brisačo ali počijte na sobnl temperaturi. Lahko se tudi uležete In malo zadremate.
~ Po savni sl privoščite osvežujočo pijačo in slan prigrlzek po vašem okusu.
~ Preden se oblečete, - počakajte dovolj časa, da se o popolnoma ohladite, sicer se boste še naprej potili. Pazite tudi, da se ne prehladite, saj je telo takoj po saunarlju bfllj občutljlvo.

Ste vedeli'?
Pred obiskom saune na kožo ali lase ni treba rianašati nobenih krem ali iosjonov; ki bi kožo zaščitili.
BoVjše se je prhati s hladno kot toplo vodo, saj tako ustavlmo potenje.
~ Kljub visokim ~emperaturam nam savna ne poškoduje kože, ker zrak slabo prevaja toploto. Če bi v savni pihalo, bi nam kožo lahko opeklo
~ V savni lahko izgubimo kak kilogram, vendar je Izguba samo kratkotrajna, saj se iz telesa izločl večinoma voda; ki jo hitro nadomestimo.
V savni smo izpostavljeni zelo visoklm temperaturam samo 10 do 20 minut, kar telo lažje prenese, kot če bi bili ves dan izpostavljeni temperaturi 30 ali 40 stoplnj.
~ Če se po 10 do 15 minutah pričhemo v savni počutiti neudobno; je vzrok pomanjkanje kisika zacadi slabega zračenja.
~ Savna nas ogreje, očisti; sprosti in pomiri. 'Pomaga tudi pri bolečinah v vratu, 'ramenih in hrbtu.
~Na Finskem se kopajo na prostem v ledeno mrzli vodi, pred tem in po tem pa uporabijo savno. Trdijo. da jim ledeno kopanje ppmacga ohra-' njati zdravje.
~Če imarno vneta dihala, uporaba savne ni priporočljiva.
~ Na začetku se ohlajajte počasi. V bazen stopajte polagoma, ne skočite v~nj. Hitra ohladitev je lahko nevarna, če ste bill v savm dalj časa in v njej ni bilo zračenja: