CIVILNO SLUŽENJE VOJAŠKEGA ROKA
UGOVOR VESTI

apdejt >>>

 

je ratalo tko da imam zdej poziv za v vojsko za v ptuj za 27.12.2001
skratka
sem dobil septembra poziv za v vojsko - cel september sem imel še status študenta (do konca oktobra - pač obdobje ki pri študentih velja), bil sem absolvent, na faxu sem oddal prošnjo za podaljšanje (za pol leta) - za 5. oktober.
sm jim prnesu, potrdilo o šolanju (so mi podljšal) in hkrati, tisti spis da bi šel v civilno služenje roka, ko mi pač poteče status, kar sem zdej zvedu, da kao sploh nima veze, me morjo notr uzet do 27. leta.
in so me poklical na zagovor ugovora vesti vojaški dolžnosti

in sm prišel tja, smo se mal pogovarjal, sm jim mal povedu o sebi in to, in pol me je ena iz komisije vprašala kako to da sem za dekriminalizacijo trave. in sm jim začel razlagat zakaj in to. in pol je tatreta mama rekla, da men pa že ne morjo odobrit in to, pa se predsednik neki kao ni strinju z njo in je reku, da bi me lahko dal tm u amnesty al pa kej, sej bi me povsod lahko ponucal, sej znam zadost, sploh če majo račanalnikov kej, ITAK.
skratka, so me poslal ven da se odločjo in to, al kaj že.
in pol pride model ven in reče da mi verjetno ne bodo odobril, ker jih je preveč proti (zarad mamil) (on in tri ženske !?!).
sm reku kul, se bom pa prtožu, mislm, men da nebi odobril, k so me eni za jezusa hotl določt, k sm si zastavu nalogo, da pomagat ljudem, da seb pomagajo, mislm, tu mač.
in sm podpisu

in sm dubu domov odločbo, kjer piše da so mi odobril ugovor vesti vojaški dolžnosti in s tem civilno služenje vojaškega roka.
in jest da d best.

in čakam

in pride poziv. jest grem gledat kam me bojo poslal in odprem, in preberem 27 december, ptuj, vojašnica.
??????????????????????????????????????????
grem do orla in gor do modelov in jih prašam kwa dogaja
in oni men da majo pildek kjer piše da moram v vojsko.
in jest njim, da kako da jest mam pildek ki pravi da grem v civilno.
on men da ne, da on ma druzga.
hmmmmmm
pa mi ga pokaž sm reku.
in mi ga je.
lep krasen papir z nekimi rečmi popisan in to, pač print, z nekim podpisom in to (kuli, sm točno vidu).
in jest njemu da kje ga je pa dubu, in on men da po telefonu.
jest pa aha, kako pa je podpis gor pršu?
pa mu nism tega reku valjda.
aja, a potelefonu? sm mu reku, in on kr neki...
skratka, pomoje so oni dobil po telefonu (ustno), da gape je pa čao, in oni takoj stipkat in takoj gas u tiskarno naređenje, da printi gapetu poziv, ker mu je zavrnjeno.
skratka
sem šel domov po odločbo in sm jim jo nesu pokazat, so jo hotl met za skopirat, pa sm reku dejte mi vi vašo za skopirat, pa jest dam vam mojo. mi valjda ni hotu dat in sm mu samo jest dal mojo kopijo, da si je skopiru.
in potem sem dobil domov preklic poziva.
kul
in potem fatalno pismo, pri katerem predvsem rabim pomoč (26.11.01)
pismo ki ne pove uporabniku njihovih uslug (uradnikov - meni) ama ništa, o tem kaj dogaja, razen da odstopajo v odločanje, neki, ... mene.
in potem
poziv!
anadr
mislm, štala, 27 decembra, v ptuj.
pa se jebi. so si misll. ampak zdej je pa zadost se men zdi.

mam mal občutek da se modeli kr mal zajebavajo (zanalašč) z mano.
mi namreč una mama pošilja pildke domov vsako leto, čeprav mam skoz status že, nisem ga imel edin ko sm bil na praksi, pa sm ji že reku zihr enkrat, da bom šel u civilno, in da mi jih đabe pošilja, ona pa kr.
celo vojno.
pa dobr sej u bistvu vem, da imajo vsi ljudje take scene z državo, ampak to je tu mač, da porabim klele dve uri da fakte na kup napišem, namest da bi kej bl pametnga delu, se morm pa s tem jebat.

mislm štala, niti enga papirja da so mi zavrnil civilno, na katerga bi se lahko prtožu. NIČ. mislm štala res.

no uglavnem, klele več al manj vse piše.
kako si naj pomagam?
ima kdo kakšno idejo?

gape
www.gape.org

apdejt

 


tole pa je odgovor znanca, ki je v podobni situaciji kot jaz:

1. 274-ti člen določa pogoje, kdaj se lahko odločba razveljavi. Tvojo odločbo za civilno so razveljavili, nimam pa pojma, zakaj. Omenja se neko krsenje materialnega predpisa. Sumim, da je povezano s travo, ker drugače v tvojem postopku ni bilo nič čudnega. Tudi to me čudi, saj imam kolega, ki kadi. Sicer tega ni povedal na komisiji, je pa to izpolnil v vprasalniku, ki ga je imel za civilno. Potem so ga sicer dali nekam drugam, odločbe mu pa niso razveljavili.

2. Vseeno bi ti morali poslati odločbo o razveljavitvi odločbe o civilnem. Verjetno ti je niso, ker baje komisija vlade RS za civilno sluzenje ne obstaja ze nekaj let (!).

3. Slaba stran je, da je na odločbo o razveljavitvi mozen samo upravni spor, kar pomeni sodisče.

Na tvojem mestu bi se jaz obrnil na tele:

--
V primeru krsitev se pisno obrnite na inspekcijo. Vloga naj vsebuje vase osebne podatke, v kateri organizaciji in od kdaj sluzite ter kratek opis krsitve. Inspekcija ne sprejema anonimnih vlog.
Vlogo posljite (napisati morate celoten naslov) na:

Ministrstvo za notranje zadeve
Urad za upravne notranje zadeve
Sektor za drzavljanska stanja
Oddelek za ugovor vesti vojaski dolznosti
Inspekcijsko nadzorstvo

Beethovnova 3
1000 Ljubljana
--

Bi pa se prej poklical civilnike (MNZ, kotnikova - telefonsko imas na odločbi o civilnem) in rekel, kaj je to zdaj. Reci, da imas odločbo o civilnem, zdaj pa ti poskusajo uvaliti navadno vojsko. Verjetno bodo pobrskali o spisih in ti povedali, če vsaj obstaja papir, kjer pise, da se tvoje civilno sluzenej razveljavlja (ti imas samo papir, kjer pise, da jim bodo to dali v odločanje).

Če imas v druzini kaksnega odvetnika, je čas, da ga aktiviras za nasvet, drugače pa je baje poceni in dobra pravna pomoč tudi na Pravno-informacijskem centru (PIC) na Metelkovi. Kolikor se jaz spoznam na pravo (na ekonomiji sem imel predmet gospodarsko pravo, tako da vsaj neke osnove poznam), bi ti nujno rabil pravnomočno (! - to pomeni 15 dni po tem, ko jo ti prevzames na posti) odločbo, da se prejsnja odločba o civilnem sluzenju razveljavlja. Brez tega formalno odločitev ni sprejeta in načeloma nimajo za kruh.

Če pride do najhujsega, ti pa svetujem tole: zglasi se takrat v vojski, kot ti pise (drugače denarne kazni - sux) in imej s sabo odločbo o civilnem sluzenju. S tem mahaj vsem pred nosom, razlagaj, da nisi nikjer dobil papirja, kjer pise, da to ne velja več, in da ne nameravas delati čisto nič. Ne vzemi uniforme, ne ostrizi se, takoj zahtevaj pogovor pri psihiatru, ker te hudo deprimira ta nevzdrzna situacija, zahtevaj pogovor pri najvisjem oficirju, do katerega lahko prides, in mu razlozi, da ti osebno nočes zafrkavati oficirjev, ampak da se gre vojasko ministrstvo neke sale z vama obema in da je tebi zelo zal, ampak da zal ne mores delati nič. Baje je kul, če se po tezenju namesto v barake zavlečes kar v stacionar (bolniski oddelek) in zdis tam. Po moje bos sel v nekaj dnevih domov.

 

apdejt NOWO
UGOVOR VESTI VOJAŠKI DOLŽNOSTI

 

apdejt

podaljšanje obveznosti

in

pritožba

 

zakon